Įkraunama...
Įkraunama...

Daržininkės entuziastės

o apie gamtine zemdirbyste cia kalbesim?
Atsakyti
Sulig šiuomi kol kas labos nakties, klausimus prašome pateikinėti, greičiausiai į anuos bus atsakyta - iš patirties ar iš knygos. (ir savaime suprantama, dar ir šiaip bendrausim , a nia? )

kol kas turiu klausimus: kada išdygsta tikrieji pomidorų lapeliai ir kuriems pomidorams reik laužyt šoninius ūglius. daugiau lyg nebuvo?

o šiaip tai galiu pasakyt visą tiesą - nesu labai sėkminga daržininkė, nes nelabai stengiuosi gauti derlių, man kur kas įdomiau kiti dalykai (sėjomainos, augalų suderinamumas, kaip apgint anuos nuo ligų natūraliom priemonėm, bla bla ir aišku, gėlytės), bet va teorijos tai turiu įvairiapusiškiausios. ir ganėtinai po ranka, ypač jei kalbėsime apie augalus iš A raidės bigsmile.gif (nes jau beveik spėjau užbaigt rašyt augalų enciklopedijos A raidę). Na, ir jei kalbėt ne apie derlių, o apie patirtį, tai auginau tikrai įvairiausius daržo augalus. "sėkmingiausias" gamtinės žemdirbystės derlius buvo tada, kai pasodinom maišą bulvių ir išsikasėm trečdalį kibiro lotuliukas.gif nes nutarėm, kad nereikia tręšti bulvių, nereikia ten labai laistyti, gi pačios užaugs smile.gif Jau kai užaugo lotuliukas.gif

tai žodžiu, jei kam reik iš manęs teorijos - aš jos turiu. gausiai. iš visur. nes pvz. A raidę rašiau su kuklia 128 šaltinių bibliografija wink.gif tai naudokitės, jei tik reik smile.gif

Papildyta:
pamparam:) , kaip tik pakalbėjom lotuliukas.gif žr. mano tekstą aukščiau.

O jei rimtai, tai kas tas yr? aš kol kas tik sužinojau, jog gamtinė - kai netręši.

turiu daug info apie tai, kaip išlaikyt per sėjomainas ir žaliąsias trąšas žemės derlingumą taip, kad nereiktų stipriai tręšti chemija ar kokiais tai mėšlais; kaip atbaidyti kenkėjus, kad nereikėtų purkšti augalų; kokie augalai yra tinkami vieni kitiems kaimynai, kokie ne; kokios piktžolės augdamos šalia gerina kokių daržovių derlių; kaip pritraukti į sodą drugelius; kokie yra medingi augalai, priviliojantys bites etc. etc.

čia ir bus ta gamtinė ar gamtinė tai kažkas kito?
Papildyta:
p. s. kai kas išbandyta mano asmeniškai (daugiausia dėl kenkėjų ir sėjomainos), kai kas tiesiog kol kas teoriniam variante, nes ne viską deja įmanoma spėti, kai nesi pensinykas, o gan jaunas žmogus, norintis ir ko nors kito, ne tik darže sėdėt nuo ryto iki vakaro smile.gif
Atsakyti
pamparam - gamtine, kaip suprantu = biodinamine. Truputi domejausi, bet nedaug labai. Kai turesiu laiko perziuresiu info kuria turiu. Ten apie trasas man atrodo. Is ko pasidaryt naturalias. O tresti augalus reikia norint derliaus...

Del bulviu - glaima netresti, bet tada reik sviezia dirva kasmet ruosti ar bent kas du metus....
Atsakyti
Nors manęs temos dalyvių sąraše nėra gamtinė man irgi labai įdomu, bet mano atveju būtų svarbu tai, kad ravėti nereikia biggrin.gif Buvau neseniai http://www.gerazemdirbyste.lt/ autoriaus paskaitoje, tai jis kalbėjo apie dirvos struktūrą, jos palaikymą, mulčiavimą (kaip tręšimo, arba gal geriau pakankamo organikos kiekio palaikymo būdą) ir dar sakė, kad mulčiuoti nebūtina, galima sėti kokius nors rapsus ar garstyčias jau dabar, o vėliau kai reiks burokėlius sėti, tai biškį prarauti vagutę burokėlių sėkloms, ir pasėti. Jei tie rapsai dideli užauga, nupjaut ir padėti čia pat. Tai vyras šiandien jau rapsų išvažiavo pirkti, o aš tokiose abejonėse, kad tik neapsikvailinčiau ir kad kitą met netektų vissų tų rapsų ir dar viso kito gėrio su kartuvu kasti ir nesti lauk...
Ir dar su gamtine žemdirbyste liepė užmiršti estetiką ta prasme, kuria mums gražu juoda žemė ir mūsų pasodinti augalai tekyšantys, nes taip nieko nebus.
Atsakyti
Labas,
norėčiau ir aš prie jūsų prisjungti, jei priimsit.
Sodininkė iš manęs dar labai šviežia, bet kai turi 26 arus aplink namą, tai pasisodini kažką. Tik gail, kad žemė pas mane priemolis, tai labai sunku ravėt.

QUOTE(stripulis @ 2012 03 16, 21:53)
Wytaute, apie pomidorus, kai jau atsisakiau gamtinės žemdirbystės, tręšdavau du kartus specialiom pomidorinėm trąšom, kurios man išsibaigė (florexlit subankrutavusiam pirkdavau), tai pažiūrėsim, kaip šiemet bus patręšus ekologiškom trąšom smile.gif

O kodėl atsisakei?

QUOTE(wytaute69 @ 2012 03 17, 08:49)
pamparam - gamtine, kaip suprantu = biodinamine. Truputi domejausi, bet nedaug labai. Kai turesiu laiko perziuresiu info kuria turiu. Ten apie trasas man atrodo. Is ko pasidaryt naturalias. O tresti augalus reikia norint derliaus...

Del bulviu - glaima netresti, bet tada reik sviezia dirva kasmet ruosti ar bent kas du metus....

Bulvės nelabai auga pas mus, o kitų augalų netrešiau, bet neblogas derlius buvo. Gaila, kad nemoku aš jo nuimto išlaikyti ilgiau, turiu greitai susidorot, o ką įmanoma į šaldiklį įkišt.
Pradėjau skaitinėtis apie gamtinę žemdirbystę dar pernai, tai radau tokį tinklapį gera zemdirbyste. Ar apie tokią kalbat?

Buvau užsikepus, bet neturiu palaikymo šitais klausimais. O pati net nenutuokiu iš kur šiaudų ar šieno gauti. Vadinasi, vėl į savo molį sėsiu, sodinsiu, o paskui žolėse skęsiu doh.gif Prašiau bent kraštinėms lysvėms man sukalt rėmus, žiūrėsim, gal prisizysiu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vandene: 17 kovo 2012 - 09:39
vandene, sveika atvykus 4u.gif
Atsakyti
del gamtines zemdirbystes - bandem mes su tuo mulciavimu. Kai priviso peliuuuuuuu ojeeee, gyvenime tiek nebuvau macius. Ir suede mano morkas ir burokelius sad.gif
moliugams tiesa toks variantas puikiai tiko. Vyras dar bulves uzsideges pamegint, tai meginsim dali taip dali tradiciskai.

Zodziu skaniems sakniavaisiams sakyciau nelabai toks metodas. Butent del peliu. Jom gera silta ir labai skanu. Nors man buvo keista kad vasara peles darzus uzpuole....
Atsakyti
QUOTE(wytaute69 @ 2012 03 17, 04:40)
del gamtines zemdirbystes - bandem mes su tuo mulciavimu. Kai priviso peliuuuuuuu ojeeee, gyvenime tiek nebuvau macius. Ir suede mano morkas ir burokelius sad.gif
moliugams tiesa toks variantas puikiai tiko. Vyras dar bulves uzsideges pamegint, tai meginsim dali taip dali tradiciskai.

Zodziu skaniems sakniavaisiams sakyciau nelabai toks metodas. Butent del peliu. Jom gera silta ir labai skanu. Nors man buvo keista kad vasara peles darzus uzpuole....

Wytaute69, mums tas Saulius aiškino, kad kenkėjams reikia ieškoti tų, kurie juos suėda biggrin.gif Tai jums reikėjo kačių, kad peles išgaudytų biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(wytaute69 @ 2012 03 17, 10:10)

Pas mus kačių gyvas velnias. Mūsiškė daugiau naminė, bet laukan eina ir medžiotoja nebloga. Dabar gi kovas, tai katinai kokie keturi aplink namus eina, apmy... visi kampai ir durys doh.gif

QUOTE(Arya @ 2012 03 17, 10:49)
Wytaute69, mums tas Saulius aiškino, kad kenkėjams reikia ieškoti tų, kurie juos suėda biggrin.gif Tai jums reikėjo kačių, kad peles išgaudytų biggrin.gif

Va, va, tai mums tinka toks variantas.
Papildyta:
Aš sugalvojau dabar, kad turiu iš kur gaut lentų tom lysvėm. Tai susikalsiu jei ką ir pati. Va taip mąstau: kraštinės dvi lysvės braškėm apsodintos pernai, tai nekasi gi lauk. Sudėsiu tas lentas, pabandysiu pamulčiuot. O dar kelias susikalsiu ir sugalvojau durpių iš durpyno atsivežt. Pasakykit, ar čia gera ta mano mintis. Ir ar reikėtų tada perkast, kad su mano moliu susimaišytų? O gal ieškoti dirvožemio ir pilt ant viršaus? Brangoka, bet per kelis metus užsipilčiau visą gal daržą...
wytaute, moliūgus tiesiai į dirvą sėt reikės? Pasilikau sėklų.
Atsakyti
kate pas mus buvo, bet tai patikek, viena kate, nesdama keturiems savo katinams peles istisai visa diena tu peliu tikrai neisgaudys.

Ai zodziu as tai meciau ta reikala ir auginu tradiciskai kol kas.

Vandene, mes moliugus i dirva sejam, bet galima ir pasidaigint kokiam siltnamy, tada greiciau uzsimezga, geriau prinoksta.

O kam tas lentas kalt? manau tiks ir be ju.
Atsakyti
stripuli, o kaip tu ta apsvietima pasidarei? ar tinka belenkokia lepma?
Atsakyti
QUOTE(wytaute69 @ 2012 03 17, 14:19)
stripuli, o kaip tu ta apsvietima pasidarei? ar tinka belenkokia lepma?

stalinė lempa ir tiek. Tik kadangi gaunasi šoninis apšvietimas, tai reik po kokius keturis kartus dienoj apsukt padėklus. Bet man labai gražu stebėt, kaip daigai "keliauja" paskui šviesą, gal neturėtų jiem pakenkt. Paskui kai pašils ant palangės kraustysiu.

apie mulčią. tokiem stacionariem dalykam, katrie auga pastoviai vienoj vietoj (braškės pvz.) galima naudot juodą agroplėvelę, atsirado tokių cūdų.
tiem, kas mėgsta rūgštį - pomidorai - galima užpilt smulkintos pušų žievės, pelės neturėtų joje susiveist.
o šiaip dabar kažką tokio žinojau, ką galima pilt apie visa kita, ir galvoju ar man nesipainioja, reik patikrint (lyg ir šviežiai nupjautą žolę, bet... ar tik nepainioju). Bet taip, šiaudai ir džiovintas šienas - rojus pelėm g.gif O dėl rapsų logikos nemažai, tik reiktų pažiūrėt, kiek jie maisto medžiagų vartoja ir ar burokėliai reiklūs maisto medžiagom. Pažiūrėsiu, jei reikia. Na, kad "neapėstų" daržovių smile.gif
Aš tai iki šiol pvz. braškes auginau pievoj. Jei tiksliau, neravėjau pasodinus, ir jos apaugo varpučiu. Ir pasiteisindavo. Braškės ant žolytės nugula- nepūva, žiemą gaunasi vos ne "apklotos" - nenušąla, be reikalo nesiūsoja, nes ne taip jau lengva į pievutę ūsą įleist ir t. t.
O užpernai sugalvojau, užteks kvailiot (tos pievinės nuseno), susodinau vadinas į gražiai paruoštą žemę, kaip reikia, ravėjau - ir ką, ir puvimas, ir prastas derlius, ir dar kaimynų vaikai be vargo nusirinko aną, nes labai gerai matėsi (pievoj neieiškodavo turbūt smile.gif )

apie lentas ir lysves. Kaip suprantu, kalbama apie paaukštintą lysvę, kurios ribose susiformuoji norimos žemės rūšis, dar idealu pūvančio komposto apačion, tai gaunasi, jei žemė pirktinė-valyta, lysvė atseit beveik nepiktžolėta plius pašiltinta? (kas reikia subręsta kone mėnesiu anksčiau). o dar ir estetiškai gražiau atrodo smile.gif
kažkada norėjau pasidaryt, paskui paaiškėjo, kad laiko labai trūksta, galvoju, gal šiemet nebetrūks.
O jei ne taip suprantu, tada laukiu irgi paaiškinimo, kam tos lentos smile.gif

Vandene, dėl gamtinės atsisakymo, tai buvau negirdėjus tokio termino, Justesea kitoj temoj parašė, kad tręšti nereikia gamtinėje,nes tada daržovės nekaupia nitratų. Tai taip ir gavosi, kaip koks juokutis : gamtinė - kai netręši. Ir atsisakiau gamtinės - atsisakiau netręšimo smile.gif

Va mūsų kaimynai ,kurių vaikai uogų derlių aprenka (man jie biški keisti - jie gyvena pastoviai, ne kaip mes, važinėjantys, su trim jau vaikais, ir žemės turi - ir nė vieno uogakrūmio, nieko, na, taip,aišku, paprasčiau, kai vaikai pas kaimynus pauogauja), atėjo pas mus po to, kai dvi savaites nebuvom darže (Palangoj sėdėjom), aišku, pomidorai iš žolių tik bekyšą, ir klausia : o tai jūs čia gamtine žemdirbyste užsiimat? Tai tų pomidorų sėklytes reikia tik į žoles sumest ir užauga, tiesa? (Likau be žado lotuliukas.gif Man regis nieko ir neatsakiau...). Tai tiktų į dar vieną juokutį apie gamtinę žemdirbystę.
o jie gal taip ir mėginosi rolleyes.gif O paskui nusivylė ir metė žemės ūkį lotuliukas.gif

Atsakyti