Įkraunama...
Įkraunama...

Muilo gamyba su šarmu VI d.

user posted image

Muilo gamyba su šarmu I d.

Muilo gamyba su šarmu II d.

Muilo gamyba su šarmu III d.

Muilo gamyba su šarmu IV d.

Muilo gamyba su šarmu V d.


Naudingos nuorodos:

Šarmo skaičiuoklės
http://www.thesage.c...cs/lyecalc2.php
http://www.soapcalc..../soapcalcwp.asp

Kaip daryti muilą
http://down---to---e...essed-soap.html
http://www.soapcraft...ap_from_scratch

Keletas taisyklių ir patarimų:
1. Niekada nenaudokite aliuminių įrankių ar puodų muilo gamyboje. NaOH reaguoja su aliuminiu.
2. Visi reibalai turi buti gryni ir švarūs, kad būtų gaunamas švarus ir tikras muilo kvapas.
3. Kiekius matuokite labai tiksliai ir atskreipkite dėmesį į temperatūras.
4. Kai kuriuos priedus šarmas neutralizuoja, tad jie tik be reikalo iškelia muilo kainą ir dar gali būti kenksmingi odai.
5. Per didelis kiekis šarmo muilą padaro trapiu ir šiurkščiu, skutamas jis trupa. Muilas turėtų būti švelnios tekstūros ir skutamas riestis. Subrandintas muilas turėtų prilietus liežuviu "nekąsti".
6. Brandinimas visada pagerima muilo savybes.
7. Laikykitės saugumo reikalavimų. Šarmas yra labai ėdi ir nuodinga medžiaga.

Kaip naudotis muilo skaičiuokle:

SoapCalc skaičiuoklė

Visa skaičiuoklė yra sunumeruota skyreliais, tad aš paaiškinsiu kas kur:
1. Čia reikia pasirinkti, kokį šarmą naudojame. Mums reikia NaOH – natrio šarmo.
2. Čia pasirenkame, kokiais matavimo vienetais skaičiuojame ir kokį kiekį aliejų norime naudoti (iš viso). Pavyzdžiui, aš renkuosi gramus (Grams) ir įvedu 500 – vadinasi, darysiu partiją iš 500g aliejų.
3. Čia galima pasirinkti, kokį kiekį vandens norime naudoti. Siūlyčiau šitoje skiltyje nieko nekeisti, bent jau kol neįgausite patirties.
4. Čia nusistatome pariebinimo procentą. Superfat ir reiškia pariebinimas. Pariebinimas dažniausiai svyruoja tarp 5-8proc, bet nėra griežtos taisyklės. Bet pradžioje rekomenduočiau per daug iš tų ribų neišlipti, kol nesuprasite koks procentas labiausiai tinka konkrečiam receptui.
Šitoje skiltyje taip pat galima pasirinkti ir kokį kiekį aromatinio ar eterinio aliejaus norite naudoti. Ttiesiog įvedate kiek gramų eterinių aliejų vienam kilogramui aliejų norite naudoti ir jis automatiškai paskaičiuos kiekį pagal aliejų svorį.
5. Šitoje skiltyje galima pastudijuoti kiekvieno aliejaus savybes, kai jis sureaguoja su šarmu:
Hardness - muilo kietumas
Cleansing - valymas
Condition - maitinimas
Bubbly - putojimas
Creamy - muilo "kremiškumas"
Iodine - pagal šį skaičių galima spręsti apie aliejų (ir muilo) galiojimą. Kuo skaičius didesnis, tuo aliejus trumpiau galioja. Jis taip pat nurodo muilo kietumą, kuo žemesnis, tuo kietesnis bus muilas. O tai reiškia, kad ilgiau ir tarnaus, ne taip greitai ištirps, nesigleivės.
INS - apskritai susumuoja muilo fizines savybes, kuo aukštesnis skaičius, tuo kietesnis gautas muilas bus.
Paprasčiausiai paspauskite ant kiekvieno aliejaus ilgame sąraše ir galėsite pasižiūrėti jų savybes.
6. Čia jau susidedate visus aliejus savo recepte. Du kartus paspauskite ant aliejaus sąraše 5 skiltyje ir jis atsidurs jūsų recepte. Kai surenkate visus reikiamus aliejus, šalia (7 skiltis) telieka įvesti procentą, t.y. kokią dalį jūsų muilo sudarys kiekvienas aliejus.

Kai suvedate procentus, telieka spustelti Calculate recipe (paskaičiuoti receptą). Lentelė užpildys trūkstamus laukelius ir jeigu viskas tinka, spauskite View or Print recipe (Peržiūrėti arba atspausdinti receptą) ir kitame lange jums išmes visą jūsų receptą

Receptą galima pasiskaičiuoti ir "atbulai" - t.y. 7 skiltyje pasirinkti Gm (gramus), suvesti gramus, spustelėti Calculate recipe ir gausite kiekvieno aliejaus procentą.


Tęsiame diskusijas.


Papildyta:
Na va, tema yra, galima toliau diskutuoti.

QUOTE(Saulė/Guoda @ 2012 03 28, 18:16)
Ginčytis tai tikrai nėra ko smile.gif juk tik aiškinamės....
Bet pati ir parašei, kas yra tirštiklis 4u.gif, t.y. jis turėtų pakeisti tik aliejų savybes (klampumą ir takumą), o šiuo atveju paties natrio šarmo ir aliejų (išskyrus viršriebį) nebelieka 4u.gif nes įvyksta cheminė reakcija, susidaro visai kitos medžiagos


Aš pritariu Saulė/Guoda - šiuo atveju vadinti šarmą tirštikliu ar kažkuo kitu yra netikslinga, nes taip paprasčiausiai klaidinami žmonės ir viskas baisiai susipainioja. Pats faktas, kad natrio šarmas muilą sutirština, mano (nekvalifikuota ir ne chemikės) galva, yra kaip ir savotiškas "šalutinis" efektas, nes pagrindinė jo paskirtis yra kita.

Ir, tiesą sakant, nelabai ir įsivaizduoju, kam reikėtų tą šarmą kažkaip kitaip vadinti.
Atsakyti
Laba diena,

Domiuosi muilo gamyba. Noriu suzinotai, tai kokia to sarmo paskirtis yra muile? Jei nedeti sarmo, tai nesigaus kazkas?

O gal galite nurodyti kur galeciau pasiskaityti apie besarmi muila, arba muilo gamyba alergiskiems zmonems?

Aciu uz komentarus. 4u.gif
Atsakyti
Viktorija0624, be šarmo muilo nebūna. Šarmas ir yra tai, kas paverčia aliejus muilu. Be jo nevyks cheminė reakcija.
Tai, kas vadinama bešarmiu muilu, yra sintetiniai plovikliai ir su jais mes šitoje temoje nedirbame, tad padėti negalėsim. Be to, jie kaip tik dažniau sukelia alergijas.

Tačiau natūralus muilas (gaminamas su šarmu) kuo puikiausiai tinka alergiškiems žmonėms, tiesiog reikia šiek tiek pasimokyti, pasigilinti, pasiieškoti informacijos. Nėra kažkokio vieno šaltinio, čia kaip su bet kokiu amatu/hobiu, reikia skirti laiko. Kiekvieno žmogaus alergijos yra labai individualios, tad bet kokį receptą reikia derintis prie savęs smile.gif
Atsakyti
Evah, aciu uz atsakyma. Gilinsiuosi, skaitysiu, domesiuos, tikiuosi grizti cia kada nors su gerom ziniom ir rezultatais, kuriuos parodysiu viesai. 4u.gif
Atsakyti
Viktorija0624, nebūtina gi niekur ir išeiti. Į visus klausimus atsakysim, jei tik galėsim. Tik va visko vienu metu supasakoti nepavyks biggrin.gif


O aš atsinešu labai puikią nuorodą toms, kurios šiek tiek žaidžia ir tobulina savo receptus. Ypač, jeigu domina, kaip šiek tiek pagerinti savo muilo putojimą įvairiais priedais. Čia keliolika muilo virėjų susikooperavo ir palygino savo rezultatus. Kaip matysit, visur buvo naudojamas tas pats receptas, skyrėsi tik priedai. Kai kurie priedai natūralūs, kaip pienas ar cukrus, kai kurie ne, bet informacija baisiai naudinga.

Einam žiūrėti čia.
Atsakyti
Kokia man ta forma grazi, uzapvalinta keturkampe. smile.gif Noreciau ir as tokia pasidaryt...bet nezinau kaip? Gal kas turi ideju kur tokia nusipirkt? Kazkada ieskojau vamzdzio tokio smile.gif
Atsakyti
Merginos, noriu paklausti, su kuo Jūs pjaustot muilą? Aš kol darydavausi dėl savęs naudojau peilį, bet paskutiniu metu man juo pjaustant muilų kampai aplūžinėja, nesigauna estetiški doh.gif
Beje, dariau vieną muilą, su keliom spalvom, ir pagrindinis nedažytas sluoksnis- gavosi labai trupantis, tiesiog birus - kažin dėl ko? g.gif ar gali būt dėl apelsinų eterinio? aišku jo kvapo beveik neliko, nors dėjau ir arbatmedžio eterinio kartu, kaip rašo knygoj, bet nelabai jis man padėjo kvapą išlaikyt.
Visi kiti sluoksniai buvo nudažyti, ir kitų kvapų - tai gavosi puikūs - pjaustėsi slidžiai, niekas netrupėjo.

Evah, noriu paklausti, tavo muiliukų viršus yra išformuotas gražiai, tu tą viršutinį sluoksnį darai tirštesnį visada? su priedais?
Aš kiek bandžiau mano tik su moliu, nudažytieji sluoksniai gaunasi tokie tirštesni, bet ir tai nelabai iš jų pavyktų sukraupti kauburiuką biggrin.gif subliukštų po truputi stengstant, gal aš per trumpai žaidžiu ir dar palaukus aptirštėtų biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Majaj: 29 kovo 2012 - 19:20
Majaj, o kartais nebūsi to problematiško muilo kiek per anksti atskyrusi spalvoms? Tikrai pėdsakas buvo? Ar ta nespalvota dalis kartais nebuvo iš puodo dugno pačio?
Nes šiaip jau neturėtų taip būti, kad vienas muilo sluoksnis byrėtų, o kitas ne. Kad ir kokie būtų priedai. Eteriniai aliejai čia niekuo dėti.

O mano muilai visi būna vienodos konsistencijos, neturiu jokio stebuklingo priedo ar metodo tam tirštumui. Tiesiog toks tas mano receptas, ganėtinai greitai tirštėjantis mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Evah @ 2012 03 29, 20:38)
Majaj, o kartais nebūsi to problematiško muilo kiek per anksti atskyrusi spalvoms? Tikrai pėdsakas buvo? Ar ta nespalvota dalis kartais nebuvo iš puodo dugno pačio?
Nes šiaip jau neturėtų taip būti, kad vienas muilo sluoksnis byrėtų, o kitas ne. Kad ir kokie būtų priedai. Eteriniai aliejai čia niekuo dėti.

O mano muilai visi būna vienodos konsistencijos, neturiu jokio stebuklingo priedo ar metodo tam tirštumui. Tiesiog toks tas mano receptas, ganėtinai greitai tirštėjantis mirksiukas.gif


Na kiekis buvo didelis muilo, tai turbūt bus tavo tiesa, dugne nebus pakankamai gerai išplaktas doh.gif Su mažais kiekiais tokių bėdų nekilo..
Reikės pasidaryt mažesnę formą lovelį, ir išmokt tirštesnius muilus daryt smile.gif Dėkui už paaiškinimą 4u.gif
Atsakyti
Aš rekomenduočiau tą dalį, kur trupa, patikrinti, ar nekanda. Gali būti, kad ta dalis turi daugiau šarmo, nei kitos, jei masė nebuvo gerai išmaišyta.
Atsakyti
QUOTE(Evah @ 2012 03 29, 21:41)
Aš rekomenduočiau tą dalį, kur trupa, patikrinti, ar nekanda. Gali būti, kad ta dalis turi daugiau šarmo, nei kitos, jei masė nebuvo gerai išmaišyta.


Tikrai taip. Bet visa esmė, kad aš atskyrus spalvai, spalvotų sluoksnių tikrai per daug nemaišiau papildomai, tik tiek - kiek reikia išmaišyti oksidus, o ir pagrindinį sluoksnį dar paplakdavau papildomai, kažkaip įdomiai man čia gavosi g.gif na bet visus likučius ir nuotrupas perlydžiau vakar, ir gavosi naujų neblogų muiliukų, tikiuosi šiti subręs gerai, bent jau konsistencija kol kas puiki.
Kiek laiko maždaug jūs plakat muilus, kad jums atsiranda pėdsakas? įdomu palyginti g.gif
Atsakyti
Problema ne tiek tame, kad atskirai spalvos buvo nepakankamai išmaišytos, o kad prieš atskiriant visa masė nebuvo pasiekusi pilno pėdsako, nebuvo vientisa - apačioj nusėdo šarmingesnis sluoksnis. Pats pėdsako atsiradimas LABAI priklauso nuo recepto, kaip minėjau, maniškis tirštėja gana greitai, bet aš visada labai kruopščiai maišau/plaku - šiek tiek su blenderiu, tada viską gerai išmaišau neplakdama, tada vėl kiek paplaku tiek ratais, tiek vertikaliai, vėl maišau neplakdama. Visada įsitikinu, kad tikrai tikrai pasiekiau pilną, gražų pėdsaką. Net jei proceso metu ir kiek per stipriai sutirštinu visą masę biggrin.gif
O kokioje temperatūroje sumaišėte aliejus ir šarmą? Ar recepte daug kietų aliejų/sviestų?
Atsakyti