Coca - cola, reikia skirti specifines atskiro žmogaus - ar tai būtų mokinys, ar mokytojas, problemas ir mokyklos problemas. Kiekvienoje mokykloje yra klasės nesuvaldančių, su vaikais nesusišnekančių mokytojų, bei mokinių, kurių elgesys dėl vienų ar kitų priežasčių gali būti nepriimtinas. Periodiškai yra jų ir ViVa mokykloje - mokytojus dar galima atsirinkti, ir tai - tikra loterija, na o mokinių ten niekas nefiltruoja, tad ateina visi ir visokie. Ir jei kažkas nesusikalba su klase, ar kažkas šokinėja per langus - tai dar nereiškia, kad tai mokykloje yra norma, ar siekiamybė.
Vaižgantė juodina visą mokyklą, visą jos darbą, tik man ėmus prieštarauti kiek pakeitė toną. Ir tuo, manau, turiu teisę piktintis. Mano pamokose nebuvo mokinių ant stalų (buvo keletą kartą po stalais, tas tiesa). Mano planai buvo parašyti - gal dažniau ne paradine, o darbine forma, nes jie man - ne pasirodymui, o darbo įrankiai, gairės. Mano pamokos niekad nebuvo slaptos. Visada buvau atvira bendravimui su tėvais. Absurdas, kad mokymo turinys slepiamas!!! Dešimtys mano buvusių mokinių tėvų gali paliudyti, kad, kol nerašydavome į sąsiuvinius (o užsienio kalba rašto užduotys atsiranda tik trečioje - ketvirtoje klasėje) dalį einamos medžiagos persiųsdavau jiems elektroniniu paštu, lygiai kaip ir jų vaikų darbo aptarimą - charakteristiką - bent kartą per pusę metų. Suprantate, ką turiu omeny? Čia, forume, už nikų yra gyvi žmonės. Aš buvau Vaižgantės sūnaus mokytoja - tiesa, tik apie pusantrų metelių, ir paskaičiusi jos postus leidau sau reaguoti asmeniškai. Nes mano atžvilgiu visa, ką ji sakė, yra MELAS. Ak ne... Tiesa, neturiu pedagoginio diplomo, tik paprastą... VU. Iki anglų kalbos mokytojos statuso man trūksta pusantrų metelių studijų. Šią vienintelę nuodėmę pripažįstu. Beje, tai nepasirodė itin svarbu atsakingiems žmonėms, siūliusiems man darbą Vilniaus Jėzuitų gimnazijoje. Įdomu, kodėl?..
O dėl masažų...

Jie brangūs ir nevyksta visą laiką. Įsivaizduoju, kad tas pradinukas buvo iš anksto užsirašęs masažui, o ne šast - ir iškeliavo. Labiau įtikima versija man atrodytų, jei vaikui vietoj matematikos būtų paskirta vaikščioti į masažus (arba virti košę, arba eiti drožinėti, ar sportuoti) - nes mokytoja kartu su spec. pedagoge ir tėvais būtų nusprendusi, kad iš to vaikui bus daugiau naudos
Išsiplėčiau....
Tik pridursiu, kad gal svarbiau ne ką mokantis skaityti ir rašyti vaikas veiks mokykloje pirmus kelis metus, o ar sugebės jo tėvai vertinti tai, ką jis ten veiks - pieš, muzikuos, dirbs rankų darbus... Reikia visad turėti galvoje, kad Valdorfo mokykloje VIENODAI, LYGIAVERTIŠKAI svarbios tiek intelektinės žinios, tiek socialinis augimas, tiek fantazijos produktai, tiek rankų miklumas bei kūno vystymasis. Nuveltas avinėlis yra lygiai taip pat svarbus, kaip ir išspręstas uždavinys, o parašytas diktantas - toks pat reikšmingas kaip išmoktas naujas žaidimas. Jei šeima į visa tai tik žvairakiuos, niekinamai konstatuodama "vis žaidimai", vaikas praras ir motyvaciją, ir džiaugsmą, ir norą eit į mokyklą.