Įkraunama...
Įkraunama...

POMIDORAI

O ar matet, kur buvo ideta nuoroda i yuotube, kaip rusaites siauriniuose rajonuose augina? Sodina jau geguzes pirmomis dienomis i siltnami,( zinoma dengia agrodanga), nes jau rugpj.menesi salti orai uzklumpa.
Atsakyti
xxkamane, o tas didysis pomidoras jau ir liks tame vazone augti? Paprašiau, kad vyras nupirktų didelių vazonų, dabar pergyvenu ar ne per maži bus ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Pingvinukas @ 2012 04 18, 07:39)
xxkamane, o tas didysis pomidoras jau ir liks tame vazone augti? Paprašiau, kad vyras nupirktų didelių vazonų, dabar pergyvenu ar ne per maži bus  ax.gif

Taip, ten vazoniukas, ka as zinau, na nera jau toks mazas, kazkur 7 litrai panasiai ax.gif

va toks jis
http://www.e-senukai...74830709_1.html

man pernai augo tokiame balkoninukas, neliudejo iki gruodzio, kol vyras neuzsalde unsure.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo xxkamane: 18 balandžio 2012 - 07:45
QUOTE(Pingvinukas @ 2012 04 18, 08:30)
Pas mus šiandien 6 val. -3 rodė...

Aš šįryt povėliai atsikėliau - nežinau, kiek šiltnamyje buvo anksti ryte g.gif
Prieš aštuonias lauke buvo -3, o į šiltnamį jau švietė saulė - tai buvo +5, dabar nubėgau pažiūrėt - jau +20.
Atsakyti
Merginos pasakykite prasau kada juos purksti pries sodinant i siltnami? ir kuo geriau purksti? asiukliais pagal Ex recepta ar pienu su jodu? ax.gif
Atsakyti
QUOTE(xxkamane @ 2012 04 18, 08:40)
Taip, ten vazoniukas, ka as zinau, na nera jau toks mazas, kazkur 7 litrai panasiai ax.gif

va toks jis
http://www.e-senukai...74830709_1.html

man pernai augo tokiame balkoninukas, neliudejo iki gruodzio, kol vyras neuzsalde unsure.gif

Ačiū 4u.gif

bet jis sakė, kad už 3 lt nupirko doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Pingvinukas @ 2012 04 18, 07:47)
Ačiū  4u.gif

bet jis sakė, kad už 3 lt nupirko  doh.gif

tai palauk, paziuresi,gal normalus smile.gif
as cia toki pirkau nes laikau pomidorus kaip vazonus salione lotuliukas.gif
gal jis nupirko dideli, bet plastikini juoda, toki kaip pvz. vaismedziu ugliai parduodami, tai anie ir dideli nebrangus.
Atsakyti
QUOTE(edinka @ 2012 04 18, 09:35)
O ar matet, kur buvo ideta nuoroda i yuotube, kaip rusaites siauriniuose rajonuose augina? Sodina jau geguzes pirmomis dienomis i siltnami,( zinoma dengia agrodanga), nes jau rugpj.menesi salti orai uzklumpa.

Gal dar kartą galima būtų nuorodą (atsiprašau - nėra galimybės ieškot blush2.gif )
Mano "Šiaurėj" labai tokios technologijos praverstų.
Sodybėlė mano Žemaitijoj, tai užpernai paskutinės šalnos buvo per Jonines, o pirmosios jau rugpjūčio vidury doh.gif
Tai vis ir ieškau ko gudraus, kad neiššaltų, nors kas nors užaugtų ax.gif
Atsakyti
QUOTE(xxkamane @ 2012 04 18, 08:44)
Merginos pasakykite prasau kada juos purksti pries sodinant i siltnami? ir kuo geriau purksti? asiukliais pagal Ex recepta ar pienu su jodu? ax.gif

Aš dar niekuo nepurškiau, bet profilaktika niekada nekenkia 4u.gif
Atsimenu, Ex pernai sakė, kad idealiausia purkšti kartą per savaitę, purkšti anksti ryte, kol dar saulė nespigina į pomidoriukus 4u.gif
Kol nėra asiūklių, gali purkšt pienu su jodu 4u.gif Paskui galėsi pakaitaliot - tai asiūkliais, tai pienu 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Asese @ 2012 04 18, 08:03)
Aš dar niekuo nepurškiau, bet profilaktika niekada nekenkia  4u.gif
Atsimenu, Ex pernai sakė, kad idealiausia purkšti kartą per savaitę, purkšti anksti ryte, kol dar saulė nespigina į pomidoriukus  4u.gif
Kol nėra asiūklių, gali purkšt pienu su jodu  4u.gif  Paskui galėsi pakaitaliot - tai asiūkliais, tai pienu  4u.gif

Aciu Asese, o man dar klausimelis juos pirma karta purksti pries issodinant i pastovia vieta blush2.gif
ir kur gali buti tas receptas su jodu, man tik uzuomina as patyi pasiieskosiu
Atsakyti
QUOTE(xxkamane @ 2012 04 18, 09:06)
Aciu Asese, o man dar klausimelis juos pirma karta purksti pries issodinant i pastovia vieta blush2.gif

Taip, galima purkšti, tik purkšk šiltnamyje ar lauke, nes jei prisipurškinės namie pieno, bus sunkiai išvalyt ir jam pradėjus rūgt kvapas bus nekoks smile.gif
Aš tokių turiu išsisaugojus iš Sodo spalvųi:

Cecilija Mišinienė negaili pasidalinti patarimais ir receptais, kaip apsisaugoti nuo pomidorų ligų:

Sodinu tarp pomidorų eilučių česnakus: pomidoras, česnakas, pomidoras ir t. t. Taip pat sodinu ir su bazilikais: pomidorų eilutė, bazilikų eilutė. Tiek česnakai, tiek bazilikai apsaugo pomidorus nuo daugelio ligų. Pastebėjau, kad bazilikas, augantis šalia pomidorų, saugo nuo fitaftoros. Jeigu sąlygos plisti ligoms palankios, tai pomidorus papildomai purškiu česnakų antpilu arba dirvinio asiūklio nuoviru. Taip pat galima purkšti atskiestu liesu (ne pasterizuotu) pienu, įlašinti į jį jodo. Arba pagaminti išrūgų su jodu.

Padeda apsaugoti nuo ligų ir beržo grybas, pušų pumpurų nuoviras. Atsimenu, kaime senelė, augindama pomidorus, šalia pasodindavo kelis kanapių krūmelius, todėl pomidorai augdavo tiesiog lysvėje, sunokdavo ir nesirgdavo jokiomis ligomis.

Štai keletas mano naudojamų receptų nuo fitoftoros:

a) 1 l pieno (lieso, nepasterizuoto),
9 l vandens,
20 lašų jodo.

Arba naudoti tokius pat kiekius išrūgų arba parūgusio kefyro, jodo. Purkšti kas 10 dienų.

cool.gif 1,5 stiklinės sumaltų česnako galvučių arba 3 stiklinės žiedstiebių ir laiškų,
1,5 g kalio permengenato,
2 valgomi šaukštai ūkinio muilo,
10 l vandens.

Sumaltus česnakus užpilti vandeniu. Palaikyti parą, tada perkošti, nuspausti, ištirpinti muilą, kalio permengenatą ir purkšti pomidorus taip, kad sušlaptų apatinė lapų pusė (kiekvienam augalui ne mažiau kaip stiklinė tirpalo). Purkšti kas dvi savaites.

c) 100 g išdžiovinto susmulkinto beržo grybo,
1 l verdančio vandens.

Užpilti verdančiu vandeniu ir pakaitinti vandens vonelėje apie 30 min., tuomet leisti ataušti, perkošti ir purkšti kas 10–14 dienų.Taip pat galima sauso grybo milteliais pabarstyti aplink pomidorų krūmelius ir ant pačių krūmelių.

d) 1 kg šviežios dirvinio asiūklio arba 150 g džiovintos žolės,
10 l vandens.

Asiūklių žolę užpilti vandeniu, palaikyti parą laiko, po to pavirinti 30 min. ir atvėsinti. Purkšti pomidorus kas 10–14 dienų.

e) 1 dalis pušų pumpurų (jei pumpurų 1 l, tai vandens 2 l),
2 dalys vandens.

Anksti pavasarį, kada dar pumpurai yra lipnūs, prisiskinti ir laikyti tamsioje šaltoje vietoje (kad ir šaldytuvo apatinėje lentynėlėje) ne trumpiau nei 10 dienų. Susmulkinti, užpilti vandeniu, statyti virti, o užvirus pavirinti apie 3 min. Kai ataušta, perkošti. Antpilą, maišytą su vandeniu 1/5 dalimis, purkšti kas 10 dienų.

P. S. Į visus purškiamus skysčius galima dėti ūkinio muilo iki 40 g 10 l vandens, kad skystis geriau priliptų prie augalų lapų. Artėjant rudeniui, kada pomidorų vaisiai yra užaugę, o naktimis prasiseda rūkai, nupurškiu juos 10% valgomos druskos tirpalu. Nuo to dalis pomidorų lapų nudžiūva, bet vaisiai pasidengia druskos plėvele ir neužsikrečia fitaftora. Nuskynus dar neprinokusius vaisius, kuriuos nokinu namie, nuplaunu karštu vandeniu (vandens temperatūra turi būti tik iki 60 laipsnių). Sausai nušluostau ir padedu nokti.

Gero visiems sodininkams derliaus!
Atsakyti
QUOTE(xxkamane @ 2012 04 18, 09:06)

Sveikos,

Cituoju, ka radau:
"Vasara, kai kyla įtarimas, kad bando kokia liga pomidorus ar agurkus pulti, o jie tuo metu jau dera, visuomet purškiu pienu (o tiksliau 1 dalis pieno ir 9 dalys vandens). O praeitų metų pavasarį dar radau info, kad kartu dar 10-čiai litrų tokio skiedinio reikia 30 lašų jodo įlašinti - galima ir laistyti ir purkšti. Tai ir apsauga nuo ligų ir kartu kaip ir traša - pamaitina, pastiprina augalą."

Varysiu pas kaimynka pieno,kai jau pasodinti siltnamyje bus rolleyes.gif
Atsakyti