QUOTE(krepsyte @ 2012 06 30, 22:22)
Na, kad jau prasidėjo tyrimai ir tyrinėjimai, tai ir aš paklausiu
Istorija tokia: labai prisireikė ester de sucre, bet kaip visada po ranka tokio nėra (šiek tiek jo bijau, nes vieną kartą bandžiau ir gaminys su juo turėjo kažkokių trūkumų). O užsakymą tik ruošiausi daryti. Tada prisiminiau savo pernykščius ieškojimus (o ir forume buvo tada "ant bangos"

) ieškojimus ir bandymus pasidaryti emulsiklį. Tada tokį a la ester de sukre buvau "nurašiusi" kaip nevertą dėmesio, nes gamybos technologija atrodė superpaprasta ir nepatikima. O dabar prispyrus reikalui sugalvojau išbandyti, nes ir sudėtines dalis turėjau. O gamyba paprasčiau nebūna: paimi lygiom dalim acide stearique ir paprasčiausią baltą cukrų(50:50) ir sumali l. smulkiai kavamale (čia sunkiausia dalis, nes acide stearique apsivelia peiliuką ir prisiklijuoja prie sienelių ilgiau pamalus, o reikia iki neįmanomo smulkumo sumalti). Tai ir viskas. Kremukui su šituo pasigamintu "emulsikliu" emiau 10 proc. aliejaus, 10 proc. emulsiklio ir 80 proc. vandens. Aišku, šaltuoju būdu nieko nepavyko, nes acide stearique negali ištirpti vandenyje (nors orginalus emulsiklio receptas žadėjo, kad galima bus dirbti šaltuoju būdu

), bet šiek tiek pašildžius (kol matėsi, kad viskas ištirpo) ir paskui energingai maišant kol atvėso, viskas susijungė ir netgi sutirštėjo po 12 h. Gavosi gan tirštas kremukas (įdomu, kur dingo vanduo

). Užsitepus ant rankos, šiek tiek jautėsi "smėliukas", kuris sparčiai ištirpo. Tepant buvo toks pojūtis, tarsi vandens lašiukai ant rankos liktų, bet toliau tepant ir jie susigerė.
Klausimas toks: ar gavosi kažkoks emulsiklis, ar vis dėlto čia tik acide stearique atliko emulsiklio vaidmenį (nors atrodo, kad jis nepriskiriamas prie savarankiškų emulsiklių)? Ir ar galėtų jis turėti bent panašias drėkinamąsias savybes, kokios priskiriamos ester de sucre?
Pas Jus gavosi tiesiog stearino rugsties ir cukraus misinys. Daugiausia kas galejo iseiti, tai tirstiklis, nieko daugiau

. Bet gryna cukru geriau nenaudoti veido odai, ypac kremuose, ir stearino rugstis (gryna, kaip Jusu recepte), nors ir turi drekinamuju savybiu, bet kemsa poras, todel jei veido odai skirtas misinys, tai maksimum 1-2%, o pas Jus iseina net 5%.
Kad pagaminti cukraus esteri, komponentai ieinantys i emulsikli, turi praeiti
esterifikacija/eterifikacija , zodziu reikia isgauti esteri. Todel stearino rugstis (karboksiline grupe) sumaisoma su rugstimi (gali buti acto/citrinos) ir spiritu, o paskui kaitinama, tada atsiskiria stearino r. esteris ir vanduo (jis nupilamas). Na o paskui cukrus imaisomas, bet irgi su rugstimi ir spiritu isgaunamas esteris. Cia budas pasigaminti ir namu salygomis.
Ta pati Celimene anksciau bande gaminti sucraus esteri su sarmu, bet tai yra atvirkstine eterifikacija (apie savo klaidas taip pat raso, berods Jus skaitote prancuziskai
stai 
)