Įkraunama...
Įkraunama...

Tėvų karšinimas

Irculia10 - priimk nuoširdžiausią užuojautą... console.gif
Amžiną atilsį tavo mamytei...
Užsuk vis pas mus, tavo patirtis čia labai reikalinga.

Visos mes čia einam savo "universitetus". Labai panašius, bet tikrai nevienodus. Nes nevienodos esame pačios. Kai man ateina "egzistencinių klausimų" nagrinėjimo periodas, norisi vilku staugt iš liūdnumo. Ale praeina, akyse prašviesėja, ir gyvenu toliau - su visom savo pareigom, meilėm ir t.t. Jaučiu, kaip per savo ligonių slaugas keičiuos pati. Ženkliai sumažėjo kategoriškumo. Dabar žinau - tas, kas šiandien atrodo neginčijama, rytoj gali pasirodyt daugiau nei abejotina. Prieš Naujus Metus, nebetekus jėgų ar kantrybės, galvojau - teesie Tavo valia... O kai ištiko krizė, vos galūnių nenusigraužiau iš nevilties.
Mes pergyvenom dar vieną ūmų pablogėjimą - ne tokį stiprų, kaip per Naujuosius, bet visgi labai žymų. Išsikapstėm. Ir jau turiu ko džiaugtis...
Stiprybės ir kantrybės Jums visoms 4u.gif
Atsakyti
Labuka visoms 4u.gif
Pati dirbau slaugos namuose Svedijoje,ir jei butu tokios lygiai pat salygos Lt tai manau kai kas is jusu tikrai pakeistu nuomone.Yra vienas dalykas kai zmogus senas,ir kitas kai jis ligotas.Yra daug maloniau stebeti senukus besisnekuciuojancius,kazkuo uzsiimancius pensionate nei sedincius daugiabutyje ir ziurincius pro langa kada pareis namo saviskiai.Juk pensionatas nera seneliu namai i kuriuos nuvezi zmogu ir ji ten ikalini.Nezynau kokia situacija Lt pensionatuose.Ir tai buvo tik mano asmenine nuomone.
Atsakyti
Pritariu tau, aistutek 4u.gif
Patys su draugais kartais pajuokaujam - atseit, gerai būtų užsisakyt gretimus kambarius kokiam pensionate, galėtume senti sau smagiai, mielų draugų būry... smile.gif Na, gal kartais sulauksime - turiu omeny, mes. Mūsų tėvų atveju jau niekas kardinaliai nepasikeis.
Tik esu tikra - mano tėčiui labai, tiesiog labai stinga (dabar tiksliau būtų sakyti - stigo) bendravimo su bendraamžiais-bendraminčiais. Kol buvo sveikesnis, kol susitikdavo su bendradarbiais, kursiokais, laikėsi visai kitaip. Paskui nebeliko mamos, dar po kelių metų - geriausio draugo, ir tada jau kaip nuo kalno su rogutėm... verysad.gif Bendravimas su manimi ir mano šeima jam niekada neatstojo to, ką prarado.
Na, o mums yra kaip yra. Šiandien mano ligonis žiūri į mane ir sako - nupirk gėlių, ryt mano dukros gimtadienis. O aš kas tokia, klausiu. Naaa, tu... ta kuri čia vis ateina, reguliuoja, gal kokia kontrolierė ar tiekėja... biggrin.gif Na, niekaip nenustoju stebėtis tom smegenų ligom. Manęs dažniausiai neatpažįsta, vadina kitu vardu, o datą... smile.gif Matyt, kai kurie dalykai įstrigę nepaprastai giliai.
Labos nakties!
4u.gif 4u.gif
Atsakyti
Sveikos mergaitės 4u.gif

Senai pasiskaitinėju šią temelę apie jūsų visų vargelius ir nusprendžiau pasidalinti savo patirtimi, gal kam padės... Mano situacija kitokia nei jūsų. Mano mama sveika , tėvelį palaidojom kai jam buvo 43-eji nuo plaučių vėžio. Bet esu dirbusi užsienyje su Alzheimeriu sergančiais žmonėmis kaip jų "care giver". Mano darbas buvo tik valandinis, bet tikrai žinau kad nebūčiau sugebėjusi dirbti live in su žmonėmis sergančiais šia baisia liga. Beje, visi mano pacientų gydytojai kaip vienas kartojo tą pačią giesmelę kuri galioja tiek vaikams, besirūpinančiais savo tėveliais su šia liga tiek samdomiems darbuotojams: neįmanoma nei fiziškai o ypač psichologiškai ilgai išbūti namie ištisą parą su ligoniuku. Tai labai palaužia ir tikiu , kad tos kurios rūpinasi tėveliais sergančiais jau pažengusia Alzheimerio stadija mane tikrai supranta. Aš kaip mylinti savo paientus dirbau iki kol man buvo penktas nėštumo mėnuo( kas turbut atsiliepe tiek mano tiek dukrytes nervinei sistemai..) ir kaip tik tuomet dirbau su moterimi kuri buvo itin agresyvi ir visaip įžeidinėjo, o man vis tekdavo jai įrodinėti, kad aš neesu jos auklė, o atėjau tik tvarkyti jos dukrai namų ir žinoma apsimesti kad tikrai kažką darau, o ne prižiūriu kad nepabėgtų iš namų. Buvo visokių kuriozų, kurie dabar pasakojant gal nuskambėtų kai kam kaip anekdotas, bet tuomet atrodė kaip nerealus išbandymas man pačiai. Pirmą kartą kai susidūriau su Alzhaimerio liga, papuoliau ant moteriškutės, kuri jau dėvėjo pampersus, o tas kas susidūrė turbūt jau žino, kad žmogui įrodyti kad jį reikia dėvėti, arba kitaip sakant apgauti kad tai tik naujoviškos kelnaitės ir labai gražios ir tt...sunku, bet su laiku išmokstama mirksiukas.gif Ta moteris iš tikro buvo vienas unikalaiusių tuo metu Alzheimerio kaip aš sakau variantų....sirgo ji ta liga kaip gydytojai įtarė jau apie penkerius metus, prieš man pradedant dirbti, ji metus laiko gulėjo ant patalo ir gydytojai jau buvo pranešę šeimai, kad laukiam tik kol širdutę smegenys sustabdys..jokių vilčių..bet vieną dieną moterėlė paėmė ir atsistojo ir vėl vaikščiojo kaip niekur nieko blink.gif Vat kokia įdomi ta liga...Gyveno ji dar po to 3 metus, o mirė....nuo peršalimo ...Kas man tiko dirbant su ja: ji labai mėgo daineles visokias, tad mes jai pirkdavome žaisliukus kuriuos galima prisukti arba paspausti letenėlę ir jie dainuodavo- užsiėmimas pusei dienos. Tuomet , kadangi mėgdavo šokti, kartais teko ir tai daryti su ja kartu... Beje , teisingai čia kažkuri rašėte kad jie nemėgsta namų aplinkos pasikeitimo.. Ir tai reiškia ne tik jų išvežimą į globos namus.. turiu omenyje jei pavyzdžiui jie mama ar tėtė prieš ligą gyveno savo namuose, o vėliau pradėjo gyventi pas jus, gali būti, o galbūt jau ir būna taip, kad jie ( priklausomai nuo to kokia Alzheimerio stadija) nepriima šių naujų namų.. ta prasme , gali vieną dieną atsistoti ir pareikšti : " aš važiuoju namo". Jei taip nutiktų, man padėdavo eilinė apgaulė" kantriai ir įtikinamai pasakydavau kad autobusas dar neatvažiavo ir reikia dar pusvalandi palaukti, o tada jau ir galės eiti smile.gif Dar vienas dalykas, jūs žinote savo tėvelių pomėgius, pavyzdziui ką anksčiau labai megdavo daryti: piešti, megzti...drožinėti.. ar panašiai, bet to nedarė jau daug metų..pabandykite tai pasiūlyti, nustebtumėte arba jau nebe kad juos tai sudomins. Šalyje kurioje aš dirbau buvo pardavinėjami dar tokie specialūs užsiėmimų tipo žaidimai būtent šiems ligoniukams: tai ant toios kaip prijuostes prisiutas užtrauktukas, kurį galia segioti, sagutės kurias galima užsegti ir atsegti, raištukai kuriuos galima varstyti.. ( manau galima pabandyti pasidaryti pačioms)beveik visiems patikdavo tuo užsiimti. Ir nesijauskite blogai manydami kad nuvertiate jų gebėjimą užsiimti darbu pagal jų amžių....tai tikrai ne tai,,..papraščiausiai kaip jau žinote jų mintys gryžta į labai tolimą praeitį, taip pat moteris esu pastebėjusį ir beje gydytojų lengvai paaiškinamą sekualinį potraukį( nepasibaisėkite tikrai nejuokauju ir ne viena iš mano prižiūrimų moterėlių bandė flirtuoti su gydytojais tikrai ne iš blogos valios). Moterims dar patikdavo sutvarkyti stalcius su rubais savo ( tiksliau ne ju o musu ten stalciai nes jie ten tik sveciuojais mirksiukas.gif )
O kiek siaubingų akimirkų tekę patirti tai iš vis patyliu..pvz.: išlėkė viena pacientė/klientė pro duris pasivaikščioti o aš eiti paskui negaliu, nes aš juk "ne jos prižiūrėt atėjau ", na ką, aš iš paskos kiek atsilikus pėdinu, nesulaikysi gi, pastebėjau kad sergantys yra labai stiprūs..ypatingai stiprūs.. na ji pamatė pro kampą kad aš ateinu, ir kad pradės kolioti ant visos gyvenvietės ko aš čia valkiojuos paskui ją, net kaimynai išlėkė pažiūrėt, aišku pamatę ją. man pasiuntė tik užuojautos žvilgsnius ir ulindo atgal į namus..
Arba kitas incidentas....duktė paprašė penktadieniais nusivežti jos mama papusryčiauti į kavinė( aš moku, gale savaitės man su alga gražina). Na vieną tokį kartą sedim valgom, o ji ant viso restorano garsiai kad riktels:" tu žinok aš už tave nemokėsiu, pati turėsi susimokėti" doh.gif Galvojau skradžiai žemėn prasmegsiu.... Bet vėlgi, žmonės supratingi ir daug kas jau žino šią ligą , supranta kaip yra sunku.. Čia Lietuvoje sudėtingiau, nes tautiečiai ir taip nelinkę užjausti o čia dar va kažkoks bebprotis jų akimis žiūrint... Žodžiu TIKRAI žinau kaip jums sunku, kad ir kaip man buvo sunku dirbti tokį darbą- kartu buvo ir lengviau, nes žinodavau kad ateis vakaras ir aš važiuosiu namo, o artimieji liks ir toliau dorosis su savo vargeliu. Nors turiu pripažinti kad sapnuose man tuomet taip ir nepasisekė išvengti savo pacientų, jie ten būdavo...... Toms kurios prarado savo tėvelius noriu pasakyti....būkite laimingos jei tai įmanoma, nes jiems dabar lengviau, tikrai lengviau, jie vėl sveiki ir jiems palengvėjo nes mato kad jūs ir vėl galite gyventi..vėl galite atsikvėpti, vėl galite atgauti savo jėgas ir rūpintis savo vyrais bei savo vaikais.. Paleiskite juos, jūs jau tiek daug dėl jų padarėte ir jie jums už tai dėkingi...
Toms, kurios vis dar rūpinasi ir toms kurios rūpinsis ir nesvarbu ar namie ar globos namuose, aš čia ne tam kad smerkti..stiprybės jums..daug daug stiprybės ir ištvermės ir ..susitaikymo kad kitaip jau nebebus 4u.gif
Nepykit jei priblevyzgojau tai kas jums netiks, arba tai ka jus jau zinote, aš tikrai nuoširdžiai norėjau pasidalinti savo patirtimi ir stiprybės jums didžiausios palinkėti.
Labai gaila tik kad mūsų valstybė nesugeba pasirūpinti nei jaunais , o ypač senais žmonėmis ir dažnai pagyvenę žmonės yra tiesiog nurašomi...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Jersey: 04 kovo 2008 - 23:11
Ačiū tau 4u.gif .
Atsakyti
Stiprybes visoms karsinancioms savo tevus.
Skaitau sia tema ir ritasi asaros, nes primena viskas mano mirusia mociute, jos negalia, prakeikta Alzheimeri. Mano teta ja karsino, niekur neatidave, nors maciau, kad sunku jai buvo. Nuvaziuodavau daznai, bet ilgam negaledavau buti, budavo per skaudu, per sunku. Budavo mociutei "prasviesejimai", tada ji verkdavo ir sakydavo kodel jai taip verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(Jersey @ 2008 03 04, 23:09)
Aš kaip mylinti savo paientus dirbau iki kol man buvo penktas nėštumo mėnuo( kas turbut atsiliepe tiek mano tiek dukrytes nervinei sistemai..) ir kaip tik tuomet dirbau su moterimi kuri buvo itin agresyvi ir visaip įžeidinėjo (...)

Ir tai reiškia ne tik jų išvežimą į globos namus.. turiu omenyje jei pavyzdžiui jie mama ar tėtė prieš ligą gyveno savo namuose, o vėliau pradėjo gyventi pas jus, gali būti, o galbūt jau ir būna taip, kad jie ( priklausomai nuo to kokia Alzheimerio stadija) nepriima šių naujų namų.. ta prasme , gali vieną dieną atsistoti ir pareikšti : " aš važiuoju namo". Jei taip nutiktų, man padėdavo eilinė apgaulė" kantriai ir įtikinamai pasakydavau kad autobusas dar neatvažiavo ir reikia dar pusvalandi palaukti, o tada jau ir galės eiti  smile.gif Dar vienas dalykas, jūs žinote savo tėvelių pomėgius, pavyzdziui ką anksčiau labai megdavo daryti: piešti, megzti...drožinėti.. ar panašiai, bet to nedarė jau daug metų..pabandykite tai pasiūlyti, nustebtumėte arba jau nebe kad juos tai sudomins. Šalyje kurioje aš dirbau buvo pardavinėjami dar tokie specialūs užsiėmimų tipo žaidimai būtent šiems ligoniukams: tai ant toios kaip prijuostes prisiutas užtrauktukas, kurį galia segioti, sagutės kurias galima užsegti ir atsegti, raištukai kuriuos galima varstyti.. ( manau galima pabandyti pasidaryti pačioms)beveik visiems patikdavo tuo užsiimti. Ir nesijauskite blogai manydami kad nuvertiate jų gebėjimą užsiimti darbu pagal jų amžių....tai tikrai ne tai,,..papraščiausiai kaip jau žinote jų mintys gryžta į labai tolimą praeitį,

Manau, kad tokių žmogučių gyvenimo eigą saugantys centrai nyksta ir ligoniukas grįžta į vaikystę. Pavyzdžiui, mano mama vis šaukia savo „mamytę“. Ir vis klausia vieno žmogaus – pasako vardą, kuriuo vieną seserį vadindavo tik ankstyvoje vaikystėje. Dabartinio sesers vardo nemini niekada, nors ji vienintelė yra dabar gyva. Beje, jei ligoniukas vis eina „namo“, spėju, kad jis nori eiti į savo vaikystės (tėvų) namus, nes jis pats jaučiasi vaiku. Mano draugės mama rengdavosi „eiti namo“, nors gulėjo savo pačios namuose, kuriuose pragyveno visą suaugusios gyvenimą. doh.gif
Dėl raištukų tai gera mintis. Mano mama vis būna su susegamu megztuku. Tai vis segioja ir segioja. Kartais apačioje apvelkama dar vienu, plonesniu užsegamu (taip mums patogiau negu per galvą velkamu kartais). Tai ji segioja tuos megztukus abu bet kaip, kad tik būtų užsegta, net skirtingų megztukų sagas pramaišiui (ir visai dėl to nesijaudina, svarbu, kad užsegta). Per Kalėdas nunešiau įmaunamas megztas šlepetes. Tai kiekvienąsyk rasdavau apardytas, ir aš (nešiojuosi siūliukų) vis susiūdavau. Iki kito karto. Jau visai buvo subaigtos, yra skylių, neįmanoma susiūti, tai vėl pirkom naujas.
Mano mama mėgdavo megzti. Bet neįsivaizduoju, kaip jai reikėtų įduoti aštrius virbalus. g.gif Juk žirklėmis karpydavo naujas nosinaites, naktinius, staltiesėles namie. 4u.gif
Atsakyti

skaitau ir asaros kaupiasi.Mano mama dar apseina pati,taciau jau jauciu jos ligos stiprejima.Nuvaziuoju i svecius: su mumis beveik nebendrauja,gyvena savo reikalais ir begioja is vienos vietos i kita.Atrodo pasedetu,pakalbetu,bet ne ,jei jau ka sugalvos:pameluos,issisuks,bet savo padarys.O gal tik man taip atrodo?Jeigu bunam ilgai pas ja sveciuose,tai kartais taip atrodo ir rodo,ko jus cia sedit vaziuokit namo.
Pas mane buti nenori,tiesa ir salygu nelabai yra.
Taip ir gyvenu,laukdama sprogimo,kad vel i ligonine isves. nes mama priziureti nera kam.
Atsakyti
QUOTE(Simense @ 2008 03 04, 18:27)
Beje, jei ligoniukas vis eina „namo“, spėju, kad jis nori eiti į savo vaikystės (tėvų) namus, nes jis pats jaučiasi vaiku. Mano draugės mama rengdavosi „eiti namo“, nors gulėjo savo pačios namuose, kuriuose pragyveno visą suaugusios gyvenimą. doh.gif
Bet neįsivaizduoju, kaip jai reikėtų įduoti aštrius virbalus.  g.gif Juk žirklėmis karpydavo naujas nosinaites, naktinius, staltiesėles namie4u.gif

Jei ji dar sugebetu megzti, tikimybe kad nesusizeistu yra nemaza, savo akimis maciau mezgancias moteris plastmasiniais virbalais, plastmasiniais nes kad nepasidetu kur i lova veliau ir nesusizeistu ax.gif O tas karpymas irgi uzsiemimas, aisku suprantu kad gal ir gaila truputi kai gadinami daigtai, bet pagalvokit sitaip- jie gryzta i vaikyste.....kuo toliau tuo i ankstesne..juk yra bent man buve kad tenka net pamaitinti zmogu nes jis nebemoka paimti sauksto i rankas, dar labaiu pazengus ligai, nebemoka praryti..reikia vis smulkiau ir smulkiau ir galu gale iki skystumo kose daryt, bet.. cia ne visiems... gryztam prie pomegiu...ziuriu dabar i savo 2,5 metu dukra ir tai kas jai patinka veikti: karpyti....segioti sagutes...o juk musu teveliai sergantys sia liga yra lygiai kaip vaikuciai, o jei dar ne..tai laikui begant taps...Pastabejau dar viena idomybe, kad nera mastymas pas Alzheimerius tik ( jau veliau) vaikiskas..vistiek protarpiais isimaiso ir visai kitam amzio tarpui budingas elgesys... g.gif
Atsakyti
QUOTE(Jersey @ 2008 03 05, 09:12)
Jei ji dar sugebetu megzti, tikimybe kad nesusizeistu yra nemaza, savo akimis maciau mezgancias moteris plastmasiniais virbalais, plastmasiniais nes kad nepasidetu kur i lova veliau ir nesusizeistu  ax.gif O tas karpymas irgi uzsiemimas, aisku suprantu kad gal ir gaila truputi kai gadinami daigtai, bet pagalvokit sitaip- jie gryzta i vaikyste.....kuo toliau tuo i ankstesne..juk yra bent man buve kad tenka net pamaitinti zmogu nes jis nebemoka paimti sauksto i rankas, dar labaiu pazengus ligai, nebemoka praryti..reikia vis smulkiau ir smulkiau ir galu gale iki skystumo kose daryt, bet.. cia ne visiems... gryztam prie pomegiu...ziuriu dabar i savo 2,5 metu dukra ir tai kas jai patinka veikti: karpyti....segioti sagutes...o juk musu teveliai sergantys sia liga yra lygiai kaip vaikuciai, o jei dar ne..tai laikui begant taps...Pastabejau dar viena idomybe, kad nera mastymas pas Alzheimerius tik ( jau veliau) vaikiskas..vistiek protarpiais isimaiso ir visai kitam amzio tarpui budingas elgesys... g.gif

Na, lyginti tapačiai su vaiku gal ir sudėtinga. g.gif Nes vaikui tu gali pasakyti, kad būtų šalia, jei nori karpyti. O suaugęs nori būti savo atkirame kambaryje, ir jis karpo karpo ten, ką tik nori, tavęs neklausia. Ir supyksta, jei bandai pasakyti, kad negerai (juk paprasto popieriaus jis „beprasmiškai“ nekarpys, o ką žinai, kas jo galvelėj ten susimąstė, dėl ko jis karpo naujus daiktus). O slaugos ligoninėje jokia slaugutė ištisai nesėdės, kol ji karpys. O pačiam sunku ką sugalvoti, kad galėtų karpyti, kad neatrodytų jai beprasmiška.
Mano mama šaukštą dar nori paimti (vis dar atsimena sąmonė, kad valgyti reikia su įrankiu). Bet daugiau kaip keturių šaukštų ji nepakelia. Paskui kažkaip staiga užmiršta, ką reikią daryti, lyg man siūlo (bando mane maitinti, pradeda blaškytis), netrukus tenka perimti „vadovavimą“ valgymo procesui ir maitinti šaukštu pačiai.
Protarpiai „kito amžiaus tarpsnio“ iš tiesų yra. Bet jie nekontroliuojami. verysad.gif Negali numatyti, kad va, aš dabar bendrausiu su ja kaip suaugusia, o kitu metu kaip su vaiku. sad.gif

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Simense: 05 kovo 2008 - 11:19
QUOTE(Alan @ 2008 03 04, 20:31)
Šiandien mano ligonis žiūri į mane ir sako - nupirk gėlių, ryt mano dukros gimtadienis. O aš kas tokia, klausiu. Naaa, tu... ta kuri čia vis ateina, reguliuoja, gal kokia kontrolierė ar tiekėja...  biggrin.gif  Na, niekaip nenustoju stebėtis tom smegenų ligom. Manęs dažniausiai neatpažįsta, vadina kitu vardu, o datą...  smile.gif  Matyt, kai kurie dalykai įstrigę nepaprastai giliai.

Man labai įstrigo ši vieta... Liga atima ne viską. Tikriausiai tokiais atvejais tau gera žinoti, kad tu jam lygiai tiek pat brangi, kaip ir ankščiau... wub.gif
Atsakyti
QUOTE(Alan @ 2008 03 04, 21:31)
Šiandien mano ligonis žiūri į mane ir sako - nupirk gėlių, ryt mano dukros gimtadienis. O aš kas tokia, klausiu. Naaa, tu... ta kuri čia vis ateina, reguliuoja, gal kokia kontrolierė ar tiekėja...  biggrin.gif  Na, niekaip nenustoju stebėtis tom smegenų ligom. Manęs dažniausiai neatpažįsta, vadina kitu vardu, o datą...  smile.gif  Matyt, kai kurie dalykai įstrigę nepaprastai giliai.
4u.gif  4u.gif

Įdomu, kaip ligonis reaguotų, jeigu tu iš tiesų nupirktum kokią gėlę? Kam jis ją įteiktų? Gal verta pažiūrinėti su juo kartu savo nuotraukas (vaikystės, augimo ir dabarties), gal jis tave sulyginęs ,,atpažintų''? mirksiukas.gif

Beje, jei iš tiesų tavo gimtadienis šiandien, tai sveikinam! happybday.gif
Atsakyti