Įkraunama...
Įkraunama...

Tėvų karšinimas

na as irgi dar tose globose nesigaudau. Bet kiek issiaiskinau, jei eis tete is darbo del mamos slaugymo, jam stazas turetu eiti 4u.gif O kaip ta susitvarkyti, ir kuo skiriasi globa ir neveiksnumo nustatymas man dar neaisku. nes juk darbus meta ir del veiksniu ligoniu, todel cia matyt skirtingi dalykai.
Yra informacijos www.globa.lt, bet bent jau man ji ten labai pavirsutiniska.
Atsakyti
QUOTE(ajb @ 2008 03 14, 23:47)
na as irgi dar tose globose nesigaudau. Bet kiek issiaiskinau, jei eis tete is darbo del mamos slaugymo, jam stazas turetu eiti  4u.gif O kaip ta susitvarkyti, ir kuo skiriasi globa ir neveiksnumo nustatymas man dar neaisku. nes juk darbus meta ir del veiksniu ligoniu, todel cia matyt skirtingi dalykai.
Yra informacijos www.globa.lt, bet bent jau man ji ten labai pavirsutiniska.

Jei žmogus bus neveiksnus, bet į teismą neduosi to pripažinti, jis oficialiai skaitysis veiksnus. Bet jeigu jau pareiškei teismui, su tam tikrais įrodymais, teismas skiria psichiatrinę ekspertizę ir pripazinus neveiksnumą iš karto skiria globėją. Kadangi paprastai neveiksniu (dažniausiai dėl turtinių aplinkybių) pripažinti siekia kažkuris iš artimųjų, tai jis ir pretenduoja būti globėju. Teismas tikrina, ar jis yra tinkamas tokiu būti. Jei ne, skiriamas kitas oficialus globėjas (kad ir svetimas, galintis pasirūpinti neveiksniu, žmogus).
Atsakyti
QUOTE(Simense @ 2008 03 15, 00:13)
Labai sunku pasiryžt pripažint savo tėvų neveiksnumą.  4u.gif Mama mane pažįsta, į kai ką reaguoja. Bando kažką pasakyti (kartais gailiuosi, kad nemoku skaityti minčių).  Nors jokios veiklos negali atlikti. Iki šiol gyvenom be to neveiksnumo nustatymo, nors jau ne vienerius metus galėjome tai padaryti. Teismas nepaskirs ligonio globėju, jei pats to nenorėsi. Esu girdėjusi, kad tik už penkiolika buvimo oficialiu globėju metų priskaitoma stažui.  4u.gif

man buvo belike tik teisme sudalivauti del to veiksnumo nustatymo.viska pildziau pati ,kai nuvezem mama i ekspertize ten irgi viskas paprasta.labai maloni moteriske pakalbejo su manim paskui pabande kalbet su mama.teismui ta ekspertize reikalinga tik tam kad patvirtintu ar tai tikrai ta liga.stazas pradeda eiti is karto kai teismas nusprendzia kas bus globeju.reikia tik teismo sprendima nunest i sodra.

jei reikia pradet neveiksnumo nustatima kreipkites i advokata greitai ir tverkingai sutvarko visus popierius.man padejo tvarkiti soc. rupybos darbuotojas,bet jis nelabai tiksliai zinojo kaip tai daroma .turejau papildomo lakstimo.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo irculia10: 15 kovo 2008 - 08:12
QUOTE(irculia10 @ 2008 03 15, 08:08)
stazas pradeda eiti is karto kai teismas nusprendzia kas bus globeju.reikia tik teismo sprendima nunest i sodra.

Tai tik stažas. O pensijos dydis per tuos metus apskaičiuojamas kaip?
Atsakyti
QUOTE(Simense @ 2008 03 15, 09:14)
Tai tik stažas. O pensijos dydis per tuos metus apskaičiuojamas kaip?

tikrai nezinau kaip skaiciojama,galiu pabandit suzinot turiu kaimine sodrine.bet kita vertus ka daryt jei negali dirbt nors kazka paskaiciuos
Atsakyti
QUOTE(irculia10 @ 2008 03 15, 08:17)
tikrai nezinau kaip skaiciojama,galiu pabandit suzinot turiu kaimine sodrine.bet kita vertus ka daryt jei negali dirbt nors kazka paskaiciuos

Tai mano sesuo ir atidavė į slaugos namus, nes norėjo dirbt ir neprarast kvalifikacijos. Aš kai auginau vaikutį ir nedirbau trejus metus, pajutau, kad labai praradau kvalifikaciją.
Atsakyti
QUOTE(Simense @ 2008 03 15, 09:22)
Tai mano sesuo ir atidavė į slaugos namus, nes norėjo dirbt ir neprarast kvalifikacijos. Aš kai auginau vaikutį ir nedirbau trejus metus, pajutau, kad labai praradau kvalifikaciją.

ji padare teisinga sprendima.o ka dabar mano atveju ziurek 5 metai nedirbta,rast darba sunku.su tuo stazu dar man rodos yra taip kad nors ir dirbi pliusuojasi tie slaugimo metai.na pabandisiu suzinoti ka nors tiksliau
Atsakyti
QUOTE(irculia10 @ 2008 03 15, 08:34)
ji padare teisinga sprendima.o ka dabar mano atveju ziurek 5 metai nedirbta,rast darba sunku.su tuo stazu dar man rodos yra taip kad nors ir dirbi pliusuojasi tie slaugimo metai.na pabandisiu suzinoti ka nors tiksliau

Bandau išsiaiškinti, kiek gi iš tikrųjų kainuoja pasamdyti per kokią firmą dvi slaugutes (dieninę - darbo valandomis) ir naktinę. Nes nuolatos važinėti irgi šeima kenčia. O ligoniukas ypač. Mes jis degraduoja svetimoj aplinkoj greičiau. Su juo ten niekas neužsiminėja, liepiama tik sėdėti ir tylėti. sad.gif
Atsakyti
QUOTE(Simense @ 2008 03 15, 09:48)
Bandau išsiaiškinti, kiek gi iš tikrųjų kainuoja pasamdyti per kokią firmą dvi slaugutes (dieninę - darbo valandomis) ir naktinę. Nes nuolatos važinėti irgi šeima kenčia. O ligoniukas ypač. Mes jis degraduoja svetimoj aplinkoj greičiau. Su juo ten niekas neužsiminėja, liepiama tik sėdėti ir tylėti. sad.gif

kazkada mano tetai jos buvusi marti (sunui mama nerupejo) samde moteriske kuri dienom ateidavo pas ja slaugiti.taiji atiduodavo visa pensija (pries pora metu berods apie 400-500).o naktim ji budavo viena.geriausia rast kokia vienisa moterele kuri nuolat butu su ligoniuku.o kur tu ruosies apgyvendint mama?gal ji turi koki savo busta ar imsi pas save?
Atsakyti
QUOTE(irculia10 @ 2008 03 15, 09:09)
kazkada mano tetai jos buvusi marti (sunui mama nerupejo) samde moteriske kuri dienom ateidavo pas ja slaugiti.taiji atiduodavo visa pensija (pries pora metu berods apie 400-500).o naktim ji budavo viena.geriausia rast kokia vienisa moterele kuri nuolat butu su ligoniuku.o kur tu ruosies apgyvendint mama?gal ji turi koki savo busta ar imsi pas save?

Aš visą laiką gyvenau su mama ir jos įpročius žinau. Bet jau per tiek metų esu labai pavargusi. Bandau seseriai siūlyti įvairias sąlygas, kad ji apsiimtų namie su slaugytoju (gal ir ne vienu) ir mūsų pagalba mamą prižiūrėti. Mama ir pas mane ir pas ją turi po savo kambarį.
Bet priimti nežinomą žmogų yra sunkoka, o kad būtų kokios garantijos (per firmą) yra finansiškai gal ir neįmanoma. sad.gif Priš keletą metų aš ieškojau slaugytojo per ,,Vilties žiedą''. Užsirašė mano telefoną, bet niekas nepaskambino. Man pačiai bandžius skambinti jų duotu telefonu, niekas neatsakydavo. Po metų tada ieškojau vėl, bet rezultatas tas pats.
Dabar tų firmų jau yra rimtesnių, bet kainos nelabai įkandamos. Dabar paskambinau į vieną, tai už valandą ima 12 Lt (susidaro apie 2 tūkst. darbo valandoms mėnesiui), o už nakties valandas prašo 18 Lt\val. (tai beveik 3 tūkst.\mėn.). Ne veltui kažkas šioje temoje (nors ir iš užsieniečių) yra sakęs, kad tik vos milijonierius gali tokių paslaugų namie trokšti. g.gif
Bet kažkaip slaugytojus namie žmogučiai pasisamdo. Kiek vargsta, slaugutės keičiasi, bet dienos stumiasi pirmyn. wub.gif
Atsakyti
QUOTE(Simense @ 2008 03 15, 10:26)
Aš visą laiką gyvenau su mama ir jos įpročius žinau. Bet jau per tiek metų esu labai pavargusi. Bandau seseriai siūlyti įvairias sąlygas, kad ji apsiimtų namie su slaugytoju (gal ir ne vienu) ir mūsų pagalba mamą prižiūrėti. Mama ir pas mane ir pas ją turi po savo kambarį.

o ten kur dabar mama nebenori jos palikt?esi jau pavargus ,o jei pasiimsi tai isvis baltos dienos nematisi.gal dar pagalvok?pabandik duot skelbima paziuresi kas gaunasi ir kiek kainuotu.paskui galima pasirankiot info apie ta zmogu kuris pasisiulis
Atsakyti
QUOTE(irculia10 @ 2008 03 15, 09:47)
o ten kur dabar mama nebenori jos palikt?esi jau pavargus ,o jei pasiimsi tai isvis baltos  dienos nematisi.

Kiekvienas vaikas turi pareigas tėvams, ypač, jei yra iš tėvų gavęs turto. Aš manau, kad savo pareigą jau atlikau, nes daug metų teko prižiūrėti tokia liga sergančią mamą. Kartais man kyla minčių pasiimti mamą pas save, bet pamatau, kad nebeturiu galimybių ir jėgų.
Ne mano problema, kad kiti vaikai neturi noro mamą prižiūrėti. g.gif Jie turi pareigą. Prižiūrėti savo tėvus tam tikrą laiką. O apie galimybes ir bandau aiškintis. smile.gif Pirma, kiekvienas dirbantis žmogus gauna atostogų. Gali jų dalį panaudoti artimojo priežiūrai (kai mamą ištiko insultas, aš juk pasiėmiau dvi savaites atostogų tą pačią dieną(!), nors įstatymiškai ir nebuvo galima mirksiukas.gif , bet kiti vaikai „pamiršo“, kad turi atostogas verysad.gif ). Antra, iš to, kiek mes dabar mokame tiems privatiems slaugos namams už prastas sąlygas, tikrai buvo galima pasamdyti net ir oficialių slaugytojų namie. Juk paskui išvežti tėvus galima visada (jei kalbėsime apie „racionalumą“).
Aš suprantu, Irculia10, kad tu dar neatsigavusi, bet manau, kad kiekvienas vaikas turi galimybę kažkiek laiko per metus prižiūrėti savo artimąjį pats, jeigu yra ligoniui kambarys. 4u.gif

Apskritai, aš šioje temelėje ir lankaus todėl, ne kad kitus pamokyčiau (aišku, norisi pasidalinti patirtimi, kai esu praėjusi visus etapus, išsyrus ligoniuko išėjimą Amžinybėn), o tam, kad rasčiau bent kokią galimybę palengvinti mamai. wub.gif
Atsakyti