Įkraunama...
Įkraunama...

Pomidorai

O sultis kas nors darote?
Atsakyti
QUOTE(aukseliss @ 2008 08 03, 19:32)
Užderėjo nemažas pomidorų derlius ir norėčiau mamyčių paprašyti gal kokių receptėlių turit  4u.gif  Žinoma gali būti ir su kitomis daržovėmis, visokiausios mišrainės.

Labai norėčiau pasidaryti pomidorų be odelių savose sultyse, bet nežinu receptuko  blush2.gif  gal kuri galit parašyti  bigsmile.gif 

LAuksiu kuo dugiau ir kuo įvairesnių receptėlių  4u.gif

dariau su odelem taip :sudedu plautus pomidorus i stiklainius ,o sultis uzverdu .uzpilu ir taip tris kartus .Uzpilti pastovi po kokias 5-10 min.i sultis dedu tik druskos pagal na kad jaustusi druska.o pomidorus pabadziau su dantu krapstuku.man normaliai stovejo pora metu
Atsakyti
Nerimute, žiūrėk ką radau laikraštyje smile.gif

"Aišku, Lietuva - ne Italija ir ne Kalifornija, tad saulėje prisidžiovinti pomidorų gali ir nepavykti (reikia, kad oro temperatūra būtų apie 30 laipsn. C, o drėgnumas - apie 50 proc.). Tačiau juk galime pasitelkti virtuvės techniką...

Džiovinti galima bet kokius pomidorus, bet geriausių rezultatų pasieksite imdami slyvos formos vaisius. Jie turi mėsingas storas sieneles, mažai sėklų ir mažiau skysčio.

Pomidorų džiovinimas mažai kuo skiriasi nuo vaisių ar kitų daržovių džiovinimo. Atrinktus sveikus sunokusius pomidorus nuplaukite, sausai nušluostykite ir perpjaukite išilgai į keletą dalių arba pusiau, jei nedideli. Kad vienodai džiūtų, geriausia, jei gabaliukai bus vienodo dydžio. Jei norite, galite išimti sėklas, bet tai nebūtina. Geriau išsaugokite sultis, tada džiovinant skonis ir aromatas susikoncentruos.

Pomidorus odele į apačią laisvai išdėstykite emaliuotame ar kepimo popieriumi išklotoje skardoje (saulėje geriausia džiovinti mediniuose rėmuose su neiloniniu audiniu). Galima paprasčiausiai laikyti orkaitėje maždaug 50-60 laipsn. C temperatūroje, kol taps lankstūs ir nelipnūs.

Pikantiškesnį skonį gausite, jei prieš džiovinimą pomidorų gabaliukus apšlakstysite acto ir vandens (1:1) mišiniu ar sudėtus į skardą šiek tiek apibarstysite druska, sausais prieskoniais (baziliku, mairūnu, rozmarinu, čiobreliais).

Orkaitės dureles palikite truputį pravertas, kad pasišalintų drėgnas oras. Po 2-3 val. patikrinkite, ar pomidorai džiūva vienodai. Stebėkite, kad nepridegtų, jei orkaitė per karšta pusvalandžiui išjunkite.

Džiovinimo laikas priklauso nuo pomidorų veislės, gabaliukų dydžio, oro drėgnumo ir orkaitės efektyvumo. Paprastai jis trunka 8-10 val. Išdžiūvę pomidorai turi būti tamsiai raudoni (ar kitos intensyvios spalvos), lankstūs, bet nekieti. Atvėsinus laikykite polietileniniuose maišeliuose (stenkitės, kad liktų kuo mažiau oro, galima išsiurbti šiaudeliu) ar hermetiškuose induose (tinka ir vakuuminės pakuotės) vėsioje ir tamsioje vietoje.

Džiovintus pomidorus galite sudėti į indą, įmeskite kelias šakeles rozmarino (kartais dedama česnako skiltelių) ir užpilkite alyvų aliejumi, kad apsemtų - turėsite tikrą delikatesą. Suvartoję pomidorus, likusiu aliejumi galėsite paskaninti įvairias salotas.

Džiovintus pomidorus siūloma dėti į sriubas, troškinius, padažus. Jie puikiai tinka sumuštiniams ir įdarams. Brinkinti galite vandenyje, sultyse, sultinyje ar vyne. "



Atsakyti
QUOTE(akai @ 2008 08 13, 15:01)
O sultis kas nors darote?


taip labai paprastai isspaudziu sultys uzvirinu ,jei daug tirsciu tai trupuciuka pavirinu dedu tik druska ,,,kad butu skanu,,ir pilu i stiklaini sterilu, tada vakuoju.
Atsakyti
na mano sema labai megsta paruostus taip: nuimu nuo pomidoru odeles(karstas - saltas vanduo), tada sudedu i puse litro talpos stiklainius, uzberiu 1 arbatini sauksteli druskos ir 2 cukraus. siek tiek palaukiu kol issiskirs sultis, tada pridengiu su dangteliais ir dedu i katila su vandeniu, taip kaitinu tol, kol pomidorai apsisemia savo sultimis. na mums skanesniu pomidoru tikrai ner thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(GintaP @ 2008 08 15, 15:03)
na mano sema labai megsta paruostus taip: nuimu nuo pomidoru odeles(karstas - saltas vanduo), tada sudedu i puse litro talpos stiklainius, uzberiu 1 arbatini sauksteli druskos ir 2 cukraus. siek tiek palaukiu kol issiskirs sultis, tada pridengiu su dangteliais ir dedu i katila su vandeniu, taip kaitinu tol, kol pomidorai apsisemia savo sultimis. na mums skanesniu pomidoru tikrai ner thumbup.gif

O galima supjaustyt pomidorus,juk dideli būna?
Atsakyti
as visada dedu vidutinius ir labai gerai issirpusius, manau galima, o kas cia tokio
Atsakyti
RiMami superiniai receptai bus padaryta jau šiandien, kaip tik ieškau receptėlių, nes vien su žele tokių kiekių pomidorų, kaip šiemet užderėjo, tai nusibostų terliotis, o šitie receptukai tai jau man seilė varva lotuliukas.gif nestuke.gif
Atsakyti
QUOTE(dziunka @ 2008 08 15, 11:41)
taip labai paprastai isspaudziu sultys uzvirinu ,jei daug tirsciu tai trupuciuka pavirinu dedu tik druska ,,,kad butu skanu,,ir pilu i stiklaini sterilu, tada vakuoju.

Aciu, reiks pabandyti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo akai: 17 rugpjūčio 2008 - 13:15
QUOTE(akai @ 2008 08 17, 14:14)
Aciu, reiks pabandyti.


prasom i sveikatele
Atsakyti
Agurkų - pomidorų mišrainė žiemai

1 kg agurkų
1 kg pomidorų
1 kg svogūnų
kelios paprikos (nebūtinai, bet jos čia labai tinka)
1 stiklinė aliejaus
0,5 stiklinės 9 proc. acto
0,5 stiklinės cukraus
3 šaukštai druskos

Daržoves supjaustyti griežinėliais, sudėti likusius produktus, išmaišyti ir patroškinti apie 20 min. Dėti į stiklainius, uždaryti dangteliais.
Atsakyti
QUOTE(Diglė @ 2008 08 18, 06:12)
Agurkų - pomidorų mišrainė žiemai

1 kg agurkų
1 kg pomidorų
1 kg svogūnų
kelios paprikos (nebūtinai, bet jos čia labai tinka)
1 stiklinė aliejaus
0,5 stiklinės 9 proc. acto
0,5 stiklinės cukraus
3 šaukštai druskos

Daržoves supjaustyti griežinėliais, sudėti likusius produktus, išmaišyti ir patroškinti apie 20 min. Dėti į stiklainius, uždaryti dangteliais.

Šitą pabandysiu, o tai velniškai daug pomidorų priaugo doh.gif
Atsakyti