QUOTE(Juracka @ 2013 01 07, 11:57)
Mielosios, kokia jusu nuomone, kodel man duonyte jau nuolat susmenga? Pirmi 2 kepimai su raugu buvo puikus, paskui visi susmege. Rauga vis atsidedu.
Paskutini karta net po minkymo, kol reikia islaukti iki kepimo,jau tesla nebepakilo.
Siandien vel duonyte laukia orkaiteje, kol kepsiu, bet panasu, kad vel nebekyla...
Nors neseniai kepu, bet jau kelias priežastis išsiaiškinau:
-didelis temperatūrinis skirtumas paliekant kilti tešlą (buvau įsigudrinus palikti prie židinio, kuris naktį, žinoma, užgęso

);
-supelijęs (o ne rūgęs) raugas;
-per daug vandens;
-per trumpai minkyta;
-o čia jau BURTAI-aplinka buvo labai triukšminga, negatyvi, buvo labai stebimąsi kaip puikiai kyla ir panašūs emociniai močiučių sugalvoti
zababonai
Aš vis dėl temperatūros pergyvenau, nes mes namie "laikom" 20 laipsnių, kyla puikiai, nereikia 25 laipsnių
QUOTE(Rose Prick @ 2013 01 07, 13:56)
Kad aš nemoku su vienu indu...

šaukštų milijoną supurvinu, nes vis kitokį imu, produktus atskirai sveriu, kažkaip niekad neišeina su vienu bliūdu apsieit, o dar ir tas pagrindinis kur tešla maišoma taip sunkiai atsiplauna...
bandysiu rytoj jūsų nurodytą receptą, tikiuosi gausis, nes jau rankos po truputį svyra...

gal visgi pavyks tą duonkepę prisijaukinti
dar paklausiu kvailoko klausimo

kai pasirenkat tešlos programą, paskui paliekat kilti ir pakilusiai nustatot kepimo programą, juk duonkepė vėl maišo ir kildina, ar galima kažkaip pasirinkti, kad tik keptų
Niu žiūrėkit, imat tą didelį indą, statot ant buitinių svarstyklių ir į jį dedat su vienu šaukštu raugą, su kitu miltus, pilat vandenį. Su raugo dėjimo šaukštu viską užmaišot ir paliekat 12h rūgt.
Sumasumarum 2 nešvarūs šaukštai, čia jei jau imant, kad miltuotas šaukštas yra nešvarus

Po 12h vėl ant svarstyklių, su 1 šaukštu atidedat raugo kitam kartui, vėl ant svarstyklių stovint+miltai ir vanduo, maišot su raugo atidėjimo šaukštu-vėl gaunasi du šaukštai maximum

ir po to minkot rankom, o po 3-5h iškilus suverčiat į silikonines ar kepimo rankove išklotas formas. Dubuo/rankos/šaukštai nuo ruginės tešlos labai gerai nusiplauna, jei plausit šviežią tešlą ir šiltu vandeniu

Tai čia netyčia parašiau orkaitėj kepamos duonos gaminimo procesą, o su duonkepe dar paprasčiau-viską dedu į duonkepės kubilėlį iškart, jis gi išsiima, galit viską daryt ant svarstyklių.
Dėl rankų svirimo, tai labai jus suprantu, man taip buvo po pirmo bandymo orkaitinės duonos, atrodė TIEK vargo, tiek laiko sugaišta ir šast-nesigavo

, bet po poros savaičių vėl pribrendau pabandymui, o dabar, kai įgundi, tai ir tas procesas neatrodo toks ilgas

Koks smagumas, kai gaunasi, namai kvepia DUONA, namiškiai su šypsenom, jiems ji kaip desertas

Sėkmės jums, nenuleiskit rankų, prisijaukinus duonkepę prisijaukinsit ir orkaitę
Ten pagal receptą suprasit-pirma sudėsit viską PIRMAI tešlai (Maišiniui) ir tik TEŠLOS programą spauskit (ar atitinkamą), kibiriuko niekur neišiminėju, palieku duonkepėje, o po 12h taigi reiks pridėt jau ANTROS tešlos (Duonos tešla) ingredientus, taip kad gerai, kad vėl maišys, kildins ir keps (3,20-3,40h programa)