QUOTE(Geiša @ 2012 09 03, 19:41)
Labas vakaras,
Galit pasakyti,kodel visada kepant duonyte,sutruksta jos virsus?
Man irgi dažnai suskyla viršus, greičiausiai todėl, kad tešla per kieta, bet nepriklausomai nuo to duonelė vis tiek labai skani
QUOTE(carinjo @ 2012 09 17, 12:55)
as tai cia matau klaida...
jei jus nuo iskilusios nuiminejate rauga, ir tada kepate, tai jus kepate neiskilusia tesla...
Aš į formą sudedu tešlą prieš pat kepant ir duona kuo puikiausiai iškyla
QUOTE(sivita @ 2012 09 25, 17:06)
gaila, kad Vilniuje... Stambiai maltų ruginių miltų kartais nusiperku ūkininkų turgelyje. O tie skaldyti nebūna kieti duonoje (ta prasme ar iškepa

)
Mano duonos receptas:
Raugą pasigaminu pati per 5 dienas, o jei kepu dažniau nei kas 2 savaitės palieku šaldytuve. 200 gr raugo išmaišau su 0,5 litro šilto vandens ir 0,5 kg ruginių miltų. Išmaišius uždengiu ir rauginu ~12 val. Atidedu raugo kitam kartui. Tada pridedu 5 šaukštus cukraus, 1 šaukštą druskos, iš akies (galima daugiau galima mažiau) saulėgražų, sėmenų, avižinių dribsniu, kmynų, dar 0,5 litro šilto vandens ir miltų ~ 0,5 kg (maišau ruginius ir kvietinius, norint kad duona būtų visai juoda tai tik ruginius, o jei baltesnės norit, tai tik kvietinius). Miltų dedu tiek, kad tešla būtų labai tirštos grietinės konsistencijos. Aš ją minkau nors ir limpa prie rankų kokias 15-20 min. Tada padedu pakilt kokiom 3-5 valandom. Į formą dedu prieš pat kepant. Naudoju arba silikoninę formą arba blėkinę (prieš tai išklojus kepimo rankovės celofanu, jis gerai priglunda prie kraštų). Kepu valandą, pradžioj 220 laipsnių temperatūroj, paskui sumažinu iki 200.