Įkraunama...
Įkraunama...

Fotografijos pradžiamokslis

FOTOGRAFIJOS PRADŽIAMOKSLIS

Prisijungti prie mūsų flickr.com grupės galite čia, paspausdami "Join this group" mygtuką. Prisijungę rasite naudingą literatūrą, nuorodas.


Apie nuotraukas: prieš dedant nuotrauką pravartu būtų pagalvoti, ką ja nori parodyti ar kokį patarimą gauti. Nepageidaujamos kategorijos "tiesiog gražu" nuotraukos, tam yra kita fotografijų tema. To išvengti padės blog'o ir ankstesnių temų studijavimas.

Apie kritiką perskaityti privaloma.

Mes išsakom tik savo nuomonę. Jei nuotrauka įdomi, verta nors menkiausio dėmesio, bet trūksta menko pakadravimo, sulauksite tokios ar panašios kritikos: nukirpčiau tą pusę arba, pvz., pašviesinčiau, padidinčiau kontrastą, pastumdyčiau levelius (techninė pusė, kurią mes čia ir bandom kuo labiau įvaldyt ir turėti omenyje kitą kartą fotografuojant). O jei nuotrauka yra tiesiog nuotrauka, kuriai joks techninis pataisymas nepadės nei apkarpius, nei pakontrastinus (pvz., nuobodus siužetas nepasikeis), tą irgi, deja, išgirsite.
Kaip padaryti, kad nuotrauka būtų įdomi - asmeninės išmonės, noro išmokti ir pajautimo dalykas... Niekas Jums nepasakys "pasilenk, palįsk po medžiu, apsisuk apie savo ašį, o dabar spausk". Juk geri kūriniai atsiranda, kai sugalvoji, kaip fotografuojamus objektus parodyt kitaip, įdomiai, kad visi pasakytų "tu matai, kaip galima, nepagalvojau". Mes galime padėti vieni kitiems ir pasiūlyti, ką daryt techniškai kitaip, bet ką daryt siužetiškai kitaip - tai turi pajusti pats fotografuojantysis.

VYKSTA ŽAIDIMAI TEMOMIS:
"Muzika" ir "TAS rudens jausmas" (su taisyklėmis susipažįstame ir nuotraukas dedame čia )

Kitos siūlomos temos
1. Nuobodulys
2. Miestas
3. Natiurmortas: 5 daiktai

Ankstesnės temos:
1 tema 2 tema 3 tema 4 tema 5 tema 6 tema 7 tema 8 tema 9 tema 10 tema 11 tema 12 tema 13 tema 14 tema 15 tema 16 tema 17 tema 18 tema 19 tema 20 tema 21 tema 22 tema 23 tema 24 tema 25 tema 26 tema 27 tema 28 tema 29 tema 30 tema 31 tema 32 tema 33 tema 34 tema 35 tema36 tema37 tema38 tema39 tema 40 tema 41 tema 42 tema 43 tema 44 tema 45 tema 46 tema 47 tema 48 tema 49 tema 50 tema 51 tema 52 tema 53 tema 54 tema 55 tema 56 tema 57 tema 58 tema 59 tema 60 tema 61 tema 62 tema 63 tema 64 tema 65 tema 66 tema 68 tema 69tema 70a tema 70b tema 71 tema 72 tema 73 tema 74 tema 75 tema 76 tema 77 tema 78 tema 79 tema 80 tema 81 tema 82 tema 83 tema 84 tema 85 tema 86 tema 87 tema 88 tema 89 tema 90 tema 92 tema 93 tema 94 tema 95 tema 96 tema 97 tema 98 tema 99 tema 100 tema 101 tema 102 tema 103 tema104 tema 105 tema 106 tema 107 tema 108 tema 109 tema110 tema 111 tema 112 tema 113 tema114 tema 115 tema 116 tema 117 tema 118 tema 119 tema 120 tema 121 tema 122 tema 123 tema 124 tema 125 tema 126 tema127 tema 128 tema 129 tema 130 tema 131 tema 132 tema 133 tema 134 Tema
135 tema
136 tema

Norintiems prisijungti prie mūsų, rekomenduojama paskaitinėti ankstesnes temas bei atlikti techninius namų darbus. Taip pat į namų darbus žvelgti atsakingai. Jie turi būti pateikti tvarkingai, objektas sufokusuotas. Atidžiai, kūrybingai rinkitės fotografuojamus objektus namų darbams, sužiūrėkite aplinką. Nefotografuokite vaikų žaislų, čiulptukų, trupinių, kosmetikos, buitinių valymo priemonių, higienos reikmenų, skulptūrėlių ir pan. Estetikos elementas - privalomas. Pagalvokite apie tvarkingumą, derančias spalvas, foną ir kt. dalykus.

Nebūtina per vieną dieną atlikti ir priduoti namų darbus. Įsiskaitykit į užduotį, apgalvokit, kokį daiktą imsit, kur jį dėsit ir prie kokio fono, kokia bus šviesa, kokie reikalingi nustatymai. Sulaukit tinkamo paros meto ir tada darykite namų darbus.

Atlikit VISUS namų darbus paeiliui. Jie buvo parinkti tikslingai ir tikrai palengvins, o gal ir pagreitins mokymosi procesą

1. Trys objektai. Fotografuojame tris priešais fotoaparatą esančius objektus, paeiliui fokusuodami į pirmą, antrą, ir trečią. Geriausia, kad objektai būtų vienas už kito. Viso turi būti trys nuotraukos. Šio namų darbo tikslas išmokti fokusuoti objektus ne tik kadro centre.
Pavyzdys:
user posted image
Nuotraukų autorius levap85.

2. Fotografuojame pasirinktą objektą nekeisdami atstumo, nezūmindami, tik kaitaliodami diafragmą: didžiausia, mažesnė, dar mažesnė. Pvz., f/2, f/11 ir f/20. Mažindami diafragmą reguliuokite išlaikymą ir ISO. Surašykite prie kiekvienos fotografijos nustatymus. Pavyzdys:
user posted image
Nuotraukų autorė St. Sofi

3. Fotografuojame objektą nekeisdami diafragmos, nekeisdami atstumo iki objekto, bet zūmindami - t.y. keisdami objektyvo židinio nuotolį. Pasirenkamas vienas fotografavimo taškas, tada vis arčiau ir arčiau "pritraukiat" objektyvu objektą. Pasirinkite “margą” foną, kadangi jame geriausiai matysis, kaip keičiasi fonas, keičiant židinio nuotolį. Kuo didesnis židinio nuotolis, tuo labiau išsiliejęs fonas turi gautis.
Pavyzdys:
user posted image
Nuotraukų autorė -Tynka-

4. Fotografuojame objektą nekeisdami diafragmos, nezūmindami, bet fiziškai keisdami atstumą iki objekto. Iš toliau, iš arčiau ir iš visai arti. Čia irgi siūlomas kuo margesnis fonas, kad aiškiai matytųsi, kaip jis keičiasi fotografuojant iš skirtingų atstumų.
Pavyzdys:
user posted image
Nuotraukų autorė -Tynka-

5. WB nustatymas. Baltą daiktą fotografuojame 2-jose aplinkose: natūraliam ir dirbtiniam apšvietime (kambario šviestuvai, be blico!). Kad geriau matytume skirtumą, darom po 3 foto kiekvienam apšvietime - automatiniu wb režimu, pusiau automatiniu (natūraliam – debesėlis, pavėsis, dirbtiniam apšvietimui – lemputė ir kt.) režimu ir rankiniu wb režimu.
WB pavyzdys natūraliame apšvietime:
user posted image
Nuotraukų autorė St. Sofi

WB pavyzdys dirbtiniame apšvietime:
user posted image
Nuotraukų autorė St. Sofi

SVARBI INFORMACIJA

Kaip įkelti nuotrauką iš Flickr.com:
Pirmiausia prisijungiame prie Flickr. Įkeliame ten savo nuotrauką. Atsidarome tą nuotrauką. Spaudžiame dešinį pelės klavišą ant nuotraukos ir išsirenkame dydį (mėlynai būna parašyta). Kai atsidaro nuotrauka, spaudžiame dešinį pelės klavišą ir renkamės Copy image location. Ir kopijuojame čia į IMG lauką.

Žinutes cituoti su fotografijomis draudžia forumo taisyklės. Ši tema ne išimtis. Taupykime forumo serverio resursus.


Projektas: Fotografai, kurių darbus vertėtų pamatyti.


Mindaugas Gabrėnas

user posted image

user posted image

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ka: 24 spalio 2012 - 19:26
Sayonara su komentaru užlindai schmoll.gif

Rašiau panašiai, kad retai kada foto, kuriose žmonės nusisukę būna įdomios.
Nesimato veido, rankų, veiksmo.. Aišku tik, kad kažkas vyksta, bet kas?Žiūrovas to nemato, tad neįdomu ir žiūrėti. Kitokio kampo reik. Jei pažįstamas žmogus tai gali ir iš arčiau pasisukinėti. Jei nepažįstamas, tai kaip ir siūlė paklbink
Atsakyti
O štai ir aš... smile.gif

Gal senokos, bet tie ropinėjimai kaip man patinka.... blush2.gif čia kapinėse ropinėjau NO, kai buvom, visas megstinis lapais aplipo, bet kaip sliekas žeme, žeme... biggrin.gif

user posted image

Tik šita tai ant suolo lipau, jau čia ne žeme, šita aukščiau kiek... blush2.gif

user posted image
Atsakyti
QUOTE(sayonara @ 2012 10 24, 21:34)
žinoma, geriau žiūrėtųsi, jei moteris būtų atsisukusi. čia Tavo kaimas ar atsitiktinis kadras einant pro šalė? jei Tavo - kartot. jei einant pro šalį - kartais pakalbink kokį žmogų, gausi gerų foto..smile.gif visumoje neblogai, smagu matyti ne tik mergaites prie šakos, bet ir bobutę kokią, smagu, kad bandai įvairius dalykus. jb man negražus, kontrastinčiau. formatas nestandartinis, kol kas siūlyčiau su tokiais nežaist.


Nesiduoda ji paveiksluojama, prigavau kai nematė. JB dariau, nes spalvos nedera, per marga mano akims. O nukirpau net pati nesuprantu dabar kodėl taip, einu patvarkyti, ačiū 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(isora @ 2012 10 24, 21:39)

Tik šita tai ant suolo lipau, jau čia ne žeme, šita aukščiau kiek... blush2.gif



va sioji tai idomi rolleyes.gif ir sviesa grazi ir spalvos ir saules zuikuciai smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Yvette @ 2012 10 24, 21:39)
Sayonara su komentaru užlindai  schmoll.gif

Rašiau panašiai, kad retai kada foto, kuriose žmonės nusisukę būna įdomios.
Nesimato veido, rankų, veiksmo.. Aišku tik, kad kažkas vyksta, bet kas?Žiūrovas to nemato, tad neįdomu ir žiūrėti. Kitokio kampo reik. Jei pažįstamas žmogus tai gali ir iš arčiau pasisukinėti. Jei nepažįstamas, tai kaip ir siūlė paklbink


Man tos vištos ir ji su jomis taip liūdnai atrodė, bet ir sakau-kai žinai kas ir kaip, tai ir jausmai kiti 4u.gif
Atsakyti
isora, pirma tai mamn tik su pretenzija į fotografiją, o antra visai miela, graži šviesa, tik, sakyčiau, netinkamas kampas. grubi uola ir trapi gėlė bei švelnus fonas už jos; pernelyg didelis faktūrinis kontrastas. pats lapelis kaip objektas neatrodo įdomus. kokią emociją tokia foto sukelia? man - jokios. kokią Tau? nepasinaudok paprasčiausiu įmanomu atsakymu, kad simbolizuoja trapumą bla bla bla, bet pagalvok taip nuoširdžiai, nepritempinėdama - kokią emociją sukelia ši foto? kas ja bandoma pasakyti? kokiu tikslu ji daryta? nes estetikos joje nėra daug, tad estetinio pasigėrėjimo tikslas, mano galva, atpuola. pasuk galvą.

nakties, bet geriau - kito ryto skaitiniai: Robert Capa
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sayonara: 24 spalio 2012 - 20:45
Taip dabar pasiteisinimas, ištikro tai jokių emocijų.. Apsoliūt... Bet va čia tai gaudžiau zuikius.... blush2.gif Va čia ne actiono darbas, čia mano mano.. lotuliukas.gif Tik tiek, kad anos spalvos gražios ir čia ant medžio ne uolos, nu bet skirtumo jokio, ištikro gal tikrai ten tų kampų nežiūrėjau,prisimerkus pamačiau kad saulė per tą daigelį šviežią rudenį (?) eina ir sakau pasilypėsiu pasimokysiu truputi... Mokslo vardan..

Ačiū, dievinu komentarus... thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Suprem @ 2012 10 24, 19:30)
* Dar vieną parodysiu  g.gif
Vienatvė...
**Šuns turbūt neturi biggrin.gif

* Jau merginos susake, kas negerai, tai nesikartosiu. O JB tikrai kitokio noretusi ir siek tiek sviesinciau 4u.gif
** Turiu, tik ana jauna ir sveika, tai labai nustebciau jeigu netiketai anapilin iskeliautu biggrin.gif
QUOTE(isora @ 2012 10 24, 19:39)
Gal senokos, bet tie ropinėjimai kaip man patinka.... blush2.gif čia kapinėse ropinėjau NO, kai buvom, visas megstinis lapais aplipo, bet kaip sliekas žeme, žeme...  biggrin.gif
Tik šita tai ant suolo lipau, jau čia ne žeme, šita aukščiau kiek... blush2.gif

Man abi nepatinka, objektai neidomus, kad kiltu noras sustot ties vaizdu ir ji tyrineti... 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Peonyblossom: 24 spalio 2012 - 20:51
QUOTE(isora @ 2012 10 24, 21:39)

Gal senokos, bet tie ropinėjimai kaip man patinka....


O man pirmoji, labai labai... kogero del to, kad pati bandau isgauti toki juoda antra plana, bet vis nepavyksta.
Atsakyti
QUOTE(sayonara @ 2012 10 24, 21:44)
nakties, bet geriau - kito ryto skaitiniai: Robert Capa

Paskaičiau ir tikrai patiko, ačiū.... Nieko baisaus, tai galima ir prieš miegą, kraujo nebijau, galūnės nesimėto ir liux. thumbup.gif lotuliukas.gif

"Jei Jūsų nuotraukos nėra pakankamai geros - vadinasi jūs nesate reikiamai arti."

Super žodžiai..
Atsakyti
O gal galit kuri nors paaiskint, kaip ikelti foto i Ka konkursa 4u.gif ? I titulus nepretenduoju, bet tiesiog, padarysiu pradzia savo dalyvavimams Jusu temos konkursuose blush2.gif Bandau kelti su lauztiniais skliaustais foto URL adresa, bandau per save as...niekaip nepavyksta, skaiciau FAQ, nieko neradau...kaip jus ikeliat? g.gif
Atsakyti