Įkraunama...
Įkraunama...

Išlaidos maistui. Realios.

QUOTE(Pireja @ 2012 11 27, 22:46)
Neisivaizduoju, ka ten isdirbineti. Nebent raveti nesinori, ar susikasti kokios lysves, ir del to samdai zmogu.

Na aš kalbėjau apie normalų daržą/sodą, kuriame žmonės užsiaugina ne tik tris salotas, bet ir bulvių, morkų ir kitų dalykų, kuriems reikia didesnio ploto, o būtent tas plotas išdirbamas ne rankomis, reikia samdyti žmogų su padargais ar technika g.gif Nekalbu apie ravėjimą, laistymą ar lysvių sukasimą, kažkaip labai susiaurinat viską g.gif Pvz mes bulvių, morkų, svogūnų nemažai suvalgom, gerai, kad duoda tėvai tokių dalykų, kitu atveju reiktų bent 6 arų plotuko, kad užtektų bent iki pavasario įvairių daržovių..
Atsakyti
QUOTE(Tikrė @ 2012 11 28, 08:21)
Na aš kalbėjau apie normalų daržą/sodą, kuriame žmonės užsiaugina ne tik tris salotas, bet ir bulvių, morkų ir kitų dalykų, kuriems reikia didesnio ploto, o būtent tas plotas išdirbamas ne rankomis, reikia samdyti žmogų su padargais ar technika g.gif Nekalbu apie ravėjimą, laistymą ar lysvių sukasimą, kažkaip labai susiaurinat viską g.gif Pvz mes bulvių, morkų, svogūnų nemažai suvalgom, gerai, kad duoda tėvai tokių dalykų, kitu atveju reiktų bent 6 arų plotuko, kad užtektų bent iki pavasario įvairių daržovių..

Mums už 50 Lt suaria... rudenį ir pavasarį... dar 50 Lt už kaupimą kiek prisireikia. Viso 150 Lt per sezoną.
Daržovių problema turint žemės, kaip jas išlaikyti iki pavasario, tai dalis produkcijos sugenda, tai tenka daugiau užsiaugint... tai irgi kažkiek kaina kyla. Paskaičiavau taip pat kad ne visas daržoves apsimoka auginti. Turint ribotą žemės plotą apsimoka auginti tas daržoves, kurios yra brangesnės. Tai salotos vienos iš jų. Bulves augint gal ir ne labai apsimoka, geriau susirast ūkininką ir rudenį iš jo pirkt, ypač jai yra kur laikyt iki pavasario. Nes prie apdirbimo dar reikia įskaičiuot mėšlą ar kitą trąšą, plius prevencijai purkšti nuo bulvių maro, dar gali tekt panaudot ir nuo kolorado... o susirgus nuo maro preparatus... dar vargas, nervai kad laiku žemę įdirbtų (žinia šalia nestovėsi, ne savo žemę blogai įdirbs)... apsimoka auginti ankstyvąsias veisles, kada bulvių kaina didžiausia 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Tepaluota @ 2012 11 28, 07:02)
Keistuolės jūs  irnesakyk.gif Kam lenkti nugarą darže, jei galima garsiai padejuoti ir daržovių geri žmonės atveš tiesiai į kiemą?

Kiekvienas pagal save sprendžia unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Tikrė @ 2012 11 28, 08:21)
kažkaip labai susiaurinat viską g.gif Pvz mes bulvių, morkų, svogūnų nemažai suvalgom, gerai, kad duoda tėvai tokių dalykų, kitu atveju reiktų bent 6 arų plotuko, kad užtektų bent iki pavasario įvairių daržovių..

Nesusiaurinu, o kalbu is savo patirties. Pati darze uzaugusi, tevukai po ji ir toliau kapstosi. Ir darzas ne 6a, o kelis kartus didesnis. Niekada negirdejau, kad jis reikalautu kazkokiu dideliu investiciju. 6-iuose aruose is viso neisivaizduoju, ka ir kam ten samdyti, toki darza susikasti lopeta gali, jo ir arti nereikia.
Pati dabar perku darzoves, tai biudzete oi kaip jauciasi.
Atsakyti
QUOTE(bytte @ 2012 11 28, 08:54)
Bulves augint gal ir ne labai apsimoka, geriau susirast ūkininką ir rudenį iš jo pirkt, ypač jai yra kur laikyt iki pavasario.

Na mes mėgstam tik vienos rūšies bulves, niekur nesu mačius tokių pirkti, todėl labai džiaugiuosi jų gaudama nemokamai ax.gif Šiaip aš esu visom keturiom už savo žemės gabalą ir savas daržoves, turėčiau galimybę, tikrai auginčiau, nes man krapštytis darže patinka ax.gif Taip tiesiog įdomiai man skamba kitų žmonių komentarai, kad pačių užsiauginimas kone nemokamas g.gif Tuos pačiu pomidorus esu auginus į anytos šiltnamį.. Perkant net ne pačias brangiausias sėklas labai daug išeina žemėms, reikalauja daug terlionės ir reikia tos pačios vietos, kur daigus šiltai laikyti. O jeigu ligos užpuola, žemės prasta doh.gif Pati darbe matau, kiek žmonės perkasi visko savo daržui..
Papildyta:
QUOTE(Pireja @ 2012 11 28, 10:18)
Nesusiaurinu, o kalbu is savo patirties. Pati darze uzaugusi, tevukai po ji ir toliau kapstosi. Ir darzas ne 6a, o kelis kartus didesnis. Niekada negirdejau, kad jis reikalautu kazkokiu dideliu investiciju. 6-iuose aruose is viso neisivaizduoju, ka ir kam ten samdyti, toki darza susikasti lopeta gali, jo ir arti nereikia.
Pati dabar perku darzoves, tai biudzete oi kaip jauciasi.

Na aš tada paskutinė ištižėlė blink.gif Tokį plotą kokybiškai sukasti rankomis man būtų neįmanoma misija, nors pati ne viena vagą esu nuravėjusi ir darbo tikrai nebijau biggrin.gif Žodžiu kiekvienas iš savo pusės žiūri ir vertina 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Tikrė @ 2012 11 28, 10:22)
Na mes mėgstam tik vienos rūšies bulves, niekur nesu mačius tokių pirkti, todėl labai džiaugiuosi jų gaudama nemokamai ax.gif Šiaip aš esu visom keturiom už savo žemės gabalą ir savas daržoves, turėčiau galimybę, tikrai auginčiau, nes man krapštytis darže patinka ax.gif Taip tiesiog įdomiai man skamba kitų žmonių komentarai, kad pačių užsiauginimas kone nemokamas g.gif Tuos pačiu pomidorus esu auginus į anytos šiltnamį.. Perkant net ne pačias brangiausias sėklas labai daug išeina žemėms, reikalauja daug terlionės ir reikia tos pačios vietos, kur daigus šiltai laikyti. O jeigu ligos užpuola, žemės prasta doh.gif Pati darbe matau, kiek žmonės perkasi visko savo daržui..

Aš visada skaičiuoju kiek kainuoja savos daržovės. Pas mus žemė bulvėms netinkama, tai užauga mažai, serga dažnai... nei jas augint, nei kast malonumo nejaučiu... tai mums neapsimoka jų augint. Iki manęs vyro šeimoje irgi buvo skaičiuojama, kad savos daržovės nekainuoja. O kai aš suskaičiavau... gavosi kad pigiau pirkt (nes vien benzinas važinėti kainuodavo daug, žemė plynam lauke, kaskart ravėt tekdavo važiuot 45 km). Tiesa yra daržovių kurios man visiškai nekainuoja, tik darbas (bet ir tas kaip malonumas), pavyzdžiui pas mus taip auga svogūnai, cukinijos, krapai, svogūnėliai ir pan. Sėklas susirenku, sėjinukus pasiauginu, papildomai žemės tręšt nereikia ir taip gerai auga. Kelionės išlaidos prie laisvalaikio priskirtos, nes vis vien vyktume, net ir jai nieko neauginčiau...
Šiaip jai patinka kažką augint, ne dėl pilvo, o tiesiog kaip hobi, tada manau išlaidas daržui reikia sumuot prie laisvalaikio išlaidų ir maisto išlaidose atsiranda vis vien, kad daržovės nekainuoja. Tik pravartu susiskaičiuoti sau patiems kokia naminio pomidoro savikaina.
Atsakyti
QUOTE(bytte @ 2012 11 28, 10:52)
Kelionės išlaidos prie laisvalaikio priskirtos, nes vis vien vyktume, net ir jai nieko neauginčiau...

Nelabai suprantu tokio skaiciavimo. Jei vaziuoti dirbti zeme, tai kainuoja pinigus, vaziuoti siaip sau, susirinkti darzoves nuo lauko - laisvalaikis. Tai derinkit abu dalykus, ir prie darzoviu savikainos kuro islaidos nefiguruos, viskas bus prie laisvalaikio.
Atsakyti
QUOTE(san @ 2012 11 28, 09:52)
Kiekvienas pagal save sprendžia unsure.gif

Stipriai prašovėt pro šalį. Bet nenuostabu, čia SM, kur visi apie visus viską žino ir iškart nustato diagnozę.

Esam darbdaviai. Kasmet suteikiam galimybę darbuotojams užsiauginti daržovių: duodam išdirbtos žemės gabalą, patręšiam, sėkla mūsų, sėjama ar sodinama su technika, jiems tai nekainuoja nė cento, tereikia porąkart per vasarą praeiti su kauptuku ir nusiimti derlių. Iš darbo užmokesčio visa tai nėra išskaičiuojama. Pernai galimybe maitintis pigiau pasinaudojo vienas darbininkas, šiemet - nė vienas. Jei atveši į kiemą, suneši į rūsį - paims, jei ne - nereikia.
Beje, pažymų socialinei pašalpai gauti didžiajai daugumai reikia kiekvieną mėnesį cool.gif
Atsakyti
Tepaluota - aijnu dirbti pas tave.

bandėm nuomotis sodą greta miesto - nu nelabai apsimoka po visų mokesčių ir dėl to, kad nesinori dėti didelių investicijų į žemės kokybę. bet ir tai, skaičiavau - išėjom į pliusą.

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Karusia: 28 lapkričio 2012 - 13:36
QUOTE(Tepaluota @ 2012 11 28, 14:16)
Stipriai prašovėt pro šalį. Bet nenuostabu, čia SM, kur visi apie visus viską žino ir iškart nustato diagnozę.

Esam darbdaviai. Kasmet suteikiam galimybę darbuotojams užsiauginti daržovių: duodam  išdirbtos žemės gabalą, patręšiam, sėkla mūsų, sėjama ar sodinama su technika, jiems tai nekainuoja nė cento, tereikia porąkart per vasarą praeiti su kauptuku ir nusiimti derlių. Iš darbo užmokesčio visa tai nėra išskaičiuojama. Pernai galimybe maitintis pigiau pasinaudojo vienas darbininkas, šiemet - nė vienas. Jei atveši į kiemą, suneši į rūsį - paims, jei ne - nereikia.
Beje, pažymų socialinei pašalpai gauti didžiajai daugumai reikia kiekvieną mėnesį  cool.gif

doh.gif doh.gif doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Tepaluota @ 2012 11 28, 13:16)
Esam darbdaviai. ...

su šituo tai visiškai labai sutinku. Pati matau, kaip kai kur yra žemės sklypelis tiesiog po langais, bet žmogus nesugeba nieko jame pasiauginti doh.gif Bet čia jau nukrypimas nuo temos.

Tema buvo: ar (jei taip, tai kiek) kainuoja pačiam auginti daržoves. Man atrodo, nei viena sakiusi, kad tai nėra už dyka, nesakė, kad tai yra brangiau nei pirkti (išskyrus atskirus atvejus: sodas ir pn.). tačiau buvo sukritikuotos, tarsi taip sakytų unsure.gif

bytte va konkrečiai aprašė, kiek daugmaž tai kainuoja. ir tai nėra 0 Lt.
Atsakyti
QUOTE(Pireja @ 2012 11 28, 11:47)
Nelabai suprantu tokio skaiciavimo. Jei vaziuoti dirbti zeme, tai kainuoja pinigus, vaziuoti siaip sau, susirinkti darzoves nuo lauko - laisvalaikis. Tai derinkit abu dalykus, ir prie darzoviu savikainos kuro islaidos nefiguruos, viskas bus prie laisvalaikio.

Namų ūkio buchalterijoje visos išlaidos su mašina, kaip ir benzinas eina į eilutę išlaidos mašinai. Dar yra eilutė išlaidos sodybai, į kurią įeina tiek daržo išlaidos, tiek sodo, tiek sodybos aplinkos. Taigi pagal namų buchalterija pas mane daržovės nieko nekainuoja.
Bet kai aš skaičiuoju savikaina (na kiek man kainavo tuos pomidorus užaugint) aš įtraukiu visas išlaidas. Kaip ir gamindama maistą... dujų sąnaudų nepliusuoju prie maisto išlaidų... bet kai skaičiuoju kiek kainuoja vienas ar kt. patiekalas įtraukiu apytiksliai ir jas... kaip ir orkaitės sunaudotą elektrą, kad nesigautu iš didelio taupymo pro šalį - vienur sutaupius litą, kitur išleidus tris.
O konkrečiai seniau vyro šeima važiuodavo ne poilsiaut, bet žemę dirbt... ir dar paskui sveikatą gadindavosi. Ir vis guosdamiesi, kad vis va ... paskui morkos ir bulvės nekainuoja... tai aš ir suvedžiau visas išlaidas į vieną krūvą, o derlių įkainavau pagal tos dienos kainas (na jai būtume pirkę tuo metu tokios kokybės). Gavosi minusas...

Pas mus galima rast irgi gerų vietų, kur už dyką prisirinkt galima... bent jau obuolių biggrin.gif . Vienais metais bulves irgi ūkininkas siūlė žmonėms prisikast už dyką mirksiukas.gif .
Atsakyti