Įkraunama...
Įkraunama...

Išlaidos maistui. Realios.

Bytte, del buhalteriniu dalyku sutinku. Bet jei vaziuojama "poilsiauti", o tuo paciu pomidorus palaistyti, argi kuro islaidas rasote i dvi grafas - poilsio ir darzoviu. Tada bent jau per puse reiketu dalinti. Kitas dalykas - priklauso, kiek seimos zmoniu dirba tame lauke - kuo daugiau, tuo labiau apsimoka. Nes ne tas pats yra nusipirkti bulviu 2 zmonem ir vienam.
Mano tevams apsimoka darza tureti, nors ir ne prie namu (30km i viena puse). Ir norinciu tiesiai nuo darzo nusipirkti irgi netruksta.
Atsakyti
Tai aš ir neskaičiuoju kelionės išlaidų, gi rašiau, kad kadangi vis vien važiuojam į sodybą, tai svogūnai, česnakai ir pan. dalykai gaunasi už dyką... nes nei kelionė, nei sėkla, nei papildomos kokios trąšos ar kt. žemės kultūrinimo išlaidos man nekainuoja. Visai kas kita buvo vyro šeima, jie važiuodavo į daržą, nes ten buvo tik daržas... ir darbas... nei malonumo, nei poilsio, tik tikslas užsiauginti daržoves siekiant sutaupyti.
Šiuo metu man daržas apsimoka, kadangi neskaitant kad kelionės išlaidas atmečiau, kiek esu pakoregavusi auginamų daržovių asortimentą. Bet šiaip kai augindavo tik bulves ir pan. dalykus, kurių kaina nedidelė, o derlius gaunamas menkas, tai koks skirtumas kelių asmenų šeima? juk derliaus kaina nedengė išlaidų? Na jai būčiau pirkus bulves rudenį kada jų kaina mažiausia, nes tuomet ir nusikasėm, išlaidos būtų mažesnės tą patį kiekį nusipirkus. Visai kas kita kai bulvių kaina gaunasi žemesnė nei rinkoje, tuomet kuo daugiau - tuo labiau susitaupo. Čia buvo kaip su mano pomidorais kasmet blush2.gif ... koks skirtumas kelių asmenų šeima vargsta šiltnamyje, jai vienas pomidoro daigas sunokina maždaug 6 pomidorus, ir visus vienu metu, kai jų kaina rinkoje žemiausia? arba jai išvis tie daigai žūva? Tada kuo daugiau, tuo brangiau gaunas.
Tokiais atvejais manau geriau susirasti žmones kuriems auginti sekas ir nusipirkt iš jų pigiau nei turguje ar parduotuvėje.
Šiaip vat labai apsimoka konservuot namie, net ir perkant daržoves. Bet jai nemoki... tai juk neapsimoka produktų gadint, tik tam kad naminiai konservai žymiai pigesni 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(bytte @ 2012 11 28, 19:46)

Šiaip vat labai apsimoka konservuot namie, net ir perkant daržoves. Bet jai nemoki... tai juk neapsimoka produktų gadint, tik tam kad naminiai konservai žymiai pigesni  4u.gif

Rimtai blink.gif blink.gif As niekad neskaiciavau tiksliai, bet net minties tokios nebuvo kile g.gif

Atsakyti
Mano galva darzoves verta auginti tik tuo atveju, jei zemes yra salia namo ir nereikia kazkur toli belstis. Patys gyvenam mieste, mano tevai kaime uz 120km, kai nuvaziuodavom visada prikraudavo bulviu, svogumu, morku, bet tevas vis bumbedavo, kad auginti nepadedam, o tik vezames.. Suprantu juos, nebe jauni abu, bet mums praktiskai kiekviena savaitgali vaziuoti tokius galus raveti, laistyti tikrai neverta, ypac kai tiek kainuoja benzinas o darbai abieju pamaininiai, sunku suderinti laika, kada abu butume laisvi. Tevas aisku labai supyko, bet nebeimu is ju jokiu darzoviu, auginas del saves, as pati mieste nusipirkau turguj agurku vakavimui, pomidoru, burokeliu ir tikrai gavosi pigiau, nei augintis pas tevus. Aisku nuvaziave padedam jiem darbuose, bet savo lysviu neturim 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(bytte @ 2012 11 28, 19:46)

Logikos yra. Bet tie, kas augina bulves, salia ju paprastai turi ir svoguna, ir cesnaka, ir braskiu. Todel tas savikainos skaiciavimas yra salyginis. Be to, apie darzu nauda piniginei rasiau pabrezdama, kad tuo atveju, jei darzas nera baisiai nutoles nuo namu. Jusu atveju jis jau gerokai toli.
Kitas dalykas - jau vien tai, kad nereikia galvoti, galima i verdamu bulviu puoda imesti svoguna, ar visgi tai per brangu, kur nusipirkti lietuviska cesnaka, o ne kinietiska - yra didziulis pliusas.

Priesingai nei jums, man konservuoti darzoviu visiskai neapsimoka. As net pavalgymui tokiu dalyku kaip braskiu, pomidoru neperku tiek, kiek buvau ipratusi valgyti pas tevus. Jei neribociau biudzeto, islaidos darzovems butu is fantastikos srities. O va kai savas darzas ir sava braske - viskas kitaip. Ypac jei jis uz lango.
Atsakyti
jau baigiu suvesti antro men. islaidas. tai pagal mano paskaiciavimus mums savaitei maistu reika apie 200lt. gyvenam 2suauge ir vaikas, jai vaikui, nereiketu spec.maistelio ir visokiu pieno produktu gal dar maziau isleistume ax.gif
tikiuosi 3men. kazkiek islaidas sumazinsim,nes anksciau galvojau, kad perkant didelia pakuote sutaupai, bet nevisada.
aciu merginos uz tokia tema ir diskusijas, nes tikrai skaiciuojant (kaip mano vyra kaip pensininke)bet sekant kainas tikrai sutaupai mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(mergaiciukas1 @ 2012 11 28, 20:16)
Rimtai  blink.gif  blink.gif  As niekad neskaiciavau tiksliai, bet net minties tokios nebuvo kile  g.gif

Rimtai rimtai mirksiukas.gif Mes jau kelintus metus perkam agurkus, žiedinius kopūstus ir koncervuojam, tikrai pigiau gaunasi, nei pirkti iš parduotuvės koncervuotus, net ir perkant tuo metu, kai agurkai nėra pasiekę savo žemiausios kainos (nes dėl darbo sezoniškumo negaliu to daryti tuomet, kai daržovės jau stipriai atpinga).
Atsakyti
QUOTE(Amarcord @ 2012 11 27, 16:29)
Aš daržo neturiu, tai nieko negaliu teigti, bet suabejoti juk galima, ar ne? Elementarios sėklos yra nepigus malonumas. Pvz., pomidorų sėklų pakelis kainuoja gal 12 lt, jame būna iki 10 sėklų. Ne visos ir sudygsta. Auginant daug daržovių ir sėklų reikia nemažai. Kai kurias galima gauti iš praeitų metų derliaus, bet kai ką tenka ir pirkti. Ir sėklos - tai ne vienintelis dalykas, kuris kainuoja turint daržą.

Galų gale reikia investuoti daug laiko, kas irgi yra pinigai (nebent darže kapstytis yra hobis ir malonumas). Man būtų per brangu.

ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo loja5: 29 lapkričio 2012 - 09:10
QUOTE(Tikrė @ 2012 11 29, 09:21)
Rimtai rimtai mirksiukas.gif Mes jau kelintus metus perkam agurkus, žiedinius kopūstus ir koncervuojam, tikrai pigiau gaunasi, nei pirkti iš parduotuvės koncervuotus, net ir perkant tuo metu, kai agurkai nėra pasiekę savo žemiausios kainos (nes dėl darbo sezoniškumo negaliu to daryti tuomet, kai daržovės jau stipriai atpinga).

bet kad ir laikyt reikia tureti kur blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Meger @ 2012 11 29, 13:05)
bet kad ir laikyt reikia tureti kur  blush2.gif

Rusio neturit? Arba bute tamsaus kambariuko? Arba sieninej spintoj kur nors ant apatines lentynos?
Atsakyti
QUOTE(sena pažįstama @ 2012 11 29, 12:22)
Rusio neturit? Arba bute tamsaus kambariuko? Arba sieninej spintoj kur nors ant apatines lentynos?

O namu temperaturoj isstovi per ziema? As grymai del to praktiskai nieko nedarau, nes kazi ar stoves namuose per ziema g.gif
Atsakyti
QUOTE(mergaiciukas1 @ 2012 11 29, 12:41)
O namu temperaturoj isstovi per ziema? As grymai del to praktiskai nieko nedarau, nes kazi ar stoves namuose per ziema  g.gif

Išsilaiko kuo puikiausiai ir rūsyje ir tikrai šiltame bute (turiu sandėliuką, bet dalis talpiai apsigyvena ir virtuvės spintelėse) 4u.gif Jei koks stiklainis ir pabaltuoja, tai nebent dėl prasto dangtelio ar šiaip kokio gamybos broko ax.gif MB labai noriai valgo agurkus, mano suruoštą "nemažą armiją" (perku 20-30 kg agurkų 2 žmonėms) sudorojam iki vasario. Jei nedaryčiau salotų ir mišrainių, neužtektų ir iki Naujų ax.gif
Be problemų tokiomis pat sąlygomis laikosi burokėliai, pomidorai, obuolių sultys ir kiti koncervai 4u.gif
Atsakyti