Įkraunama...
Įkraunama...

Orchidėjų priežiūros tema

[quote=leliuko_mama,2012 12 27, 20:37]
Sakyti,kad zuves,dar anksi. Manosios dvi sekmingai uzsiaugino naujas skroteles.
[/quote]

maniskes kelios ir naujas skroteles uzsiaugino. as ispjausciau viska, kiek supuve ir cimonanu barsciau.
(cia kazkodel cituoja ne taip, kaip turetu...)
[/quote]

As ten irgi esu pakrapsciusi bet dar iki to laiko, kai nezinojau, jog cinamonu galima tepti pazeistas vienas, dabar tas vrsutinis lapas toks kietas pasidares, kad nelabai imanoma ji pajudinti arciau skroteles
Papildyta:

Pas mane panašios baltos dėmelės buvo ant dviejų phalaenopsių, kuriuos buvo užpuolę skydamariai (paprasti, ne miltuotieji). Pirmiausia pastebėjau rudus taškelius, panašius į rudus skydelius ar karputes ant apatinės lapų pusės. Įdėmiau apžiūrėjusi pamačiau ir tokius baltus taškelius (panašius į išgraužtas vietas). Skydamarius išnaikinau su actara.

Ir jūs įdėmiai iš arti apžiūrėkite visas lapų puses ar nesimato kokių kenkėjų - mano galva čia vienokių ar kitokių kenkėjų išgraužtos vietos g.gif

......................

Phalaenopsiai naujų skrotelių užsiauginti negali - tiesiog mirštantis augalas, kuris nebeturi augimo taško (kitais žodžiais tarant kurio skrotelė nebegyva), stengiasi pasidauginti leisdamas keikius.

Nuotraukoje matomas augalas taip pat skrotelės nebeturi, tačiau jei šaknys gyvos yra šansų, kad iš šono išaugs keikis ir gal net ne vienas mirksiukas.gif
[/quote]

Na apziurejau idemiai, kaip ir jokiu gyviu nematau, nebent mikroskopu reiketu, neissiviazduoju. Is papatines lapu puses visiskai sveikai atrodo, ten tokie kaip spuogiukai isoke nors apatinis mazasis lapukas jau turi ir juoda demyte, jau cia tikrai ne kas, nes jis jau toks ir papiepes atrodo... Saknys tai atrodo tikrai, kaip sveikos, as ja palaisciau pries pora dienu, tai dar ir dabar zalios viduje, tik va jo isore ne kokia. Nors turiu nuojauta, kad visai net netinkami namai pas mane orchidejoms augti. Turiu dvi ir abi, kaip cia sakoma salotos. Sita, kuri negaluojanti, tai turejo du ziedstiebius, kai atsiveziau, aisku ilgai nezydejo. Po to ilgai stovejo rami, kol vasara is vieno ziedztiebio islindo kelii ziedukai, po to kai tie ziedukai nukrito ir tas ziedstiebis isdziuvo, o kitas dar vis stovi, nelendu prie jo, tik nukirpau iki pirmo miegancio zieduko. Tai vat, pavasari pasiryzus persodinti jas abi. Aisku ir dar dvieju noreciau, tik jei taip man su jomis nesiseka tuomet gaila tik bus...
Atsakyti
patarimukas cituojant - paspaudę cituoti surinktas žinutes niekad nenutrindinėkit jokių kodų (galite trinti rašytinį tekstą, kažkokį nereikalingą sakinį, bet ne ženklus laužtiniuose skliaustuose) - tuomet gražiai rodys jūsų pacituotas žinutes ir tekstą, kuriuo į jas atsakote mirksiukas.gif

Kai cituotas ir jūsų rašytas tekstas būna rožiniame fone (šiaip cituotos žinutės išskiriamos baltai), labai sunku suprasti kur ir kas rolleyes.gif

.....................

sigalius, mano galva hibridiniams phalaenppsiams nėra tokio dalyko kaip netinkami augti namai - tiksliau būtų sakyti kažkuo netinkama/neatitaikyta priežiūra, gal netinkamas substratas, laistymas, apšvietimas, gal puola kenkėjai , ligos, bet iš esmės hibridiniai "parduotuviniai" phalanopsiai ir yra išvesti tam, kad tiktų auginti bet kuriuose namuose ir sugebėtų juos pražydinti beveik kiekviena šeimininkė (būna išimčių, bet jos ypatingai retos).

Esu mačiusi pas draugus/pažįstamus/gimines maksimaliai blogose sąlygose auginamų phalaenopsių, kurie jau teoriškai seniai turėjo iškleiut į gėliukų rojų, bet jie vis kažkaip kabinasi į gyvenimą ir dar žydėt sugeba (aišku tai jau ne iš gero gyvenimo, o nujaučiant galą).

Į tuos baltus "spuogelius" kol kas per daug dėmesio nekreipčiau, nors aišku stebėčiau ar jų daugiau neatsiranda, ar jie neplinta.

Svarbiausia išspręst pagrindines bėdas, t.y. pagalvot ar tinkamame substrate orchidėja auga (jei pirkta prekybos centre/Ermitaže/Senukuose ir po to nepersodinta, tai didelė tikimybė, kad sunžbstratas gali būti sukritęs ir dar per vidurį rastumėt nemažą kiminų gniužulą su apipuvusiomis šaknimis).

Aš asmeniškai, jei įdėmiai apžiūrėtas substratas atrodo įtartinas, jei matosi negyvų šaknų, orchidėją persodinčiau nieko nelaukdama. Tokiu būdu būtų galima įvertint visų šaknų būklę, išrovus ir visą orchidėją įdėmiai apžiūrėt.

Dar man užkliuvo kažkurioj foto matoma juoda dėmė ant lapo (ją tikriausiai ir minėjot - tai jau pavojingiau už kenkėjus ir pjaučiau tą sergančią lapo dalį nieko nelaukdama mirksiukas.gif

"Revizavus" šaknis, pasodinus į tinkamą substratą, reikėtų atitaikyti laistymą - tai yra laistyti tikrai kada reikia (šimtu procentų kitų patirtimi yra patvirtintas posakis, kad 10% orchidėjų sudžiūna, o 90% - supūna).

Apie substrato drėgnumą ir laiką/nelaiką laistyt geriausia spręsti iš substrate įsmeigto pagaliuko - apie tai jau daug rašyta šioje temoje (tereikia paleist paiešką).

Stengtis nepurškinėti/nelaistyti netoli skrotelės, tarpulapių (geriau šiek tiek toliau nuo augalo, nes šaknys vandenį nuneš ten, kur jo reikia biggrin.gif ), nes ten patekęs ir neišgaravęs vanduo labai greit pridaro bėdų.

Ir galiausiai apšvietimas, šiluma bei oro drėgnumas, o tai jau priklauso nuo kikevieno buto individualiai mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2012 12 29, 12:53)
patarimukas cituojant - paspaudę cituoti surinktas žinutes niekad nenutrindinėkit jokių kodų (galite trinti rašytinį tekstą, kažkokį nereikalingą sakinį, bet ne ženklus laužtiniuose skliaustuose) - tuomet gražiai rodys jūsų pacituotas žinutes ir tekstą, kuriuo į jas atsakote mirksiukas.gif 

Kai cituotas ir jūsų rašytas tekstas būna rožiniame fone (šiaip cituotos žinutės išskiriamos baltai), labai sunku suprasti kur ir kas rolleyes.gif
.....................

butent taip visada ir darau, bet kazkodel nesuveike 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(leliuko_mama @ 2012 12 29, 14:05)
butent taip visada ir darau, bet kazkodel nesuveike  4u.gif

Aš sigaliui rašiau ir net nepastebėjau, kad ir pas jus panašiai atsitiko biggrin.gif

Jūsų atveju atsakėte į žinutes, kuriose jau buvo kito žmogaus citatos. Tokių atvejų labai retai pasitaiko - dažniausiai žmonės parinkę keletą citatų, į kurias nori atsakyti, dar netyčia trindamai nereikalingus žodžius nutrina ir kokią kodo "uodegą" biggrin.gif

Šiuo retu atveju reikia ištrinti tas senesnes citatas (su visais jų kodukais) ir palikt tik norimus komentuoti žodžius - ištrynus gaunasi vat toks tekstukas:

QUOTE(vera.vera @ 2012 12 27, 20:37)
trečioje nuotraukoje matosi, jog gėliukas jau žuvęs, supuvusi skrotelė verysad.gif

QUOTE(Liepa B. @ 2012 12 27, 21:27)
Sakyti,kad zuves,dar anksi. Manosios dvi sekmingai uzsiaugino naujas skroteles.

4u.gif
Atsakyti
QUOTE(cinde @ 2012 12 29, 12:50)
Sveiki, keliose orchidejose aptikau daugiakoju ar kaip jie vadinasi tokie ilgi su daug kojyciu  blink.gif  kiek skaiciau tai jie minta vabzdziais ir ju nereikia naikinti, bet ar tikrai... gal kas zinote kaip elgtis tokioje situacijoje? radau pas phal. gigantean gyva ir paph. wenshasense iskritusi negyva...

Man irgi įdomu būtų sužinot. Pas mane iš phalaenopsis rūšinio hibrido mirkant išplaukė pora rudų šimtakojų ir dar pora tokių pat, tik labai mažyčių ir baltų, matyt jaunikliai g.gif pagavau ir išmečiau, bet aišku bus jų ten ir daugiau. Aš irgi skaičiau, kad jie yra geri, nes sudoroja visus kitus vabaliukus biggrin.gif bet kaži kaip ten iš tikrųjų, gal čia kaip indikacija, kad substratas sukritęs, ar pūna kas nors, kad šimtakojam gerai ten, jokių kitų vabaliukų neradau g.gif
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2012 12 28, 14:39)
o gal yra galimybė kažkur laiptinėje ją laikyti gydymo laikotarpiu - bet kokiu atveju ją mestumėt lauk, o taip dar duotumėt šansą gėlei gyvent mirksiukas.gif

Neturiu tokios galimybes ir laiptinej laikyt sad.gif siandien ziuriu ir lapai beveik visi nugelto, nesuprantu, kas jai nutiko... o ir kitos orchidejas jau uzsikrete tais miltuotais verysad.gif iskart pamerkiau i Actara kai pamaciau, tikiuosi, bent likusias isgelbesiu g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aviniuke_m: 29 gruodžio 2012 - 16:25
QUOTE(aviniuke_m @ 2012 12 29, 17:24)
Neturiu tokios galimybes ir laiptinej laikyt sad.gif siandien ziuriu ir lapai beveik visi nugelto, nesuprantu, kas jai nutiko... o ir kitos orchidejas jau uzsikrete tais miltuotais  verysad.gif  iskart pamerkiau i Actara kai pamaciau, tikiuosi, bent likusias isgelbesiu  g.gif

lapų nugeltimas manau tikrai nėra miltuotųjų "invazijos" pasekmė - reikėtų ieškot bėdos šaknyse (substrate) - ar negali būti, kad orchidėjos šaknys papuvusios?
Atsakyti
QUOTE(Dantiste @ 2012 12 29, 16:05)
Man irgi įdomu būtų sužinot. Pas mane iš phalaenopsis rūšinio hibrido mirkant išplaukė pora rudų šimtakojų ir dar pora tokių pat, tik labai mažyčių ir baltų, matyt jaunikliai g.gif pagavau ir išmečiau, bet aišku bus jų ten ir daugiau. Aš irgi skaičiau, kad jie yra geri, nes sudoroja visus kitus vabaliukus biggrin.gif bet kaži kaip ten iš tikrųjų, gal čia kaip indikacija, kad substratas sukritęs, ar pūna kas nors, kad šimtakojam gerai ten, jokių kitų vabaliukų neradau g.gif

reikes ir man pamerk kad nors kazkiek isplauktu.... beprotiskai bijau gyviu sad.gif
p.s. juos aptikau substrate i kuri imaisyta kiminu..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cinde: 29 gruodžio 2012 - 18:08
QUOTE(mumrikas @ 2012 12 29, 17:26)
lapų nugeltimas manau tikrai nėra miltuotųjų "invazijos" pasekmė - reikėtų ieškot bėdos šaknyse (substrate) - ar negali būti, kad orchidėjos šaknys papuvusios?

kad ji tik persodinta buvo, visos blogosios buvo pasalintos... noriu dar paklausti, kokiu atstumu maziausiai turi stovet gelytes viena nuo kitos, kad neapsikrestu miltuotais? unsure.gif Ir dar viena gelyte neseniai nusipirkau ir prie substrato matosi toks kaip pelesiukas, o pakelus vazoneli nuo dubenelio skraide tokios mazos mazos, smulkios lyg ir musytes... kas cia tokie per...? verysad.gif
Atsakyti
siandien pastebejau, kad mano orchidejos lapu krasciukai tokie juodi tapo, taip pat juoda ir is lapu apatines puses ant to "skyrimo" per lapo viduri.... g.gif kas tai galetu buti? ieskojau internete, bet kazkaip nieko neradau..... schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2012 12 29, 12:53)

.....................

sigalius, mano galva hibridiniams phalaenppsiams nėra tokio dalyko kaip netinkami augti namai - tiksliau būtų sakyti kažkuo netinkama/neatitaikyta priežiūra, gal netinkamas substratas, laistymas, apšvietimas, gal puola kenkėjai , ligos, bet iš esmės hibridiniai "parduotuviniai" phalanopsiai ir yra išvesti tam, kad tiktų auginti bet kuriuose namuose ir sugebėtų juos pražydinti beveik kiekviena šeimininkė (būna išimčių, bet jos ypatingai retos).

Esu mačiusi pas draugus/pažįstamus/gimines maksimaliai blogose sąlygose auginamų phalaenopsių, kurie jau teoriškai seniai turėjo iškleiut į gėliukų rojų, bet jie vis kažkaip kabinasi į gyvenimą ir dar žydėt sugeba (aišku tai jau ne iš gero gyvenimo, o nujaučiant galą).
Į tuos baltus "spuogelius" kol kas per daug dėmesio nekreipčiau, nors aišku stebėčiau ar jų daugiau neatsiranda, ar jie neplinta.

Svarbiausia išspręst pagrindines bėdas, t.y. pagalvot ar tinkamame substrate orchidėja auga (jei pirkta prekybos centre/Ermitaže/Senukuose ir po to nepersodinta, tai didelė tikimybė, kad sunžbstratas gali būti sukritęs ir dar per vidurį rastumėt nemažą kiminų gniužulą su apipuvusiomis šaknimis).

Aš asmeniškai, jei įdėmiai apžiūrėtas substratas atrodo įtartinas, jei matosi negyvų šaknų, orchidėją persodinčiau nieko nelaukdama. Tokiu būdu būtų galima įvertint visų šaknų būklę, išrovus ir visą orchidėją įdėmiai apžiūrėt.

Dar man užkliuvo kažkurioj foto matoma juoda dėmė ant lapo (ją tikriausiai ir minėjot - tai jau pavojingiau už kenkėjus ir pjaučiau tą sergančią lapo dalį nieko nelaukdama mirksiukas.gif

"Revizavus" šaknis, pasodinus į tinkamą substratą, reikėtų atitaikyti laistymą - tai yra laistyti tikrai kada reikia (šimtu procentų kitų patirtimi yra patvirtintas posakis, kad 10% orchidėjų sudžiūna, o 90% - supūna).

Apie substrato drėgnumą ir laiką/nelaiką laistyt geriausia spręsti iš substrate įsmeigto pagaliuko - apie tai jau daug rašyta šioje temoje (tereikia paleist paiešką).

Stengtis nepurškinėti/nelaistyti netoli skrotelės, tarpulapių (geriau šiek tiek toliau nuo augalo, nes šaknys vandenį nuneš ten, kur jo reikia biggrin.gif ), nes ten patekęs ir neišgaravęs vanduo labai greit pridaro bėdų.

Ir galiausiai apšvietimas, šiluma bei oro drėgnumas, o tai jau priklauso nuo kikevieno buto individualiai mirksiukas.gif

Labai aciu uz patarimus, esu dar naujoke siuose forumuose, tai dar sunku susigaut, kaip cia reik taip graziai atrasyti, kad graziai atrodytu, bet ziuriu, kad taip nesigauna vis... smile.gif
Na, del gelytes, galvojau palauksiu iki pavasario su tuo persodinimu, bet turbut jau nebe, jei netgi viduje substrato visokiu gyviu gali but, parazitai...
Del laistymo, tai as jau visalaik laistau, kai jokiu rasos laseliu nebematau ir saknys papilkejusios ir dar vazonelis lengvas jau buna, kadangi pas mane permatomas, tai lengva pamatyti. Ir as visada jas mirkau, keleta valandu. Kokiu jau tik variantu neesu isbandzius. Pas mama ir sese auga ir zydi graziai ir pas jos padekliuke pripilusios vandens visada laiko. Purskt dar niekad ju nepurskiau, nors pagalvojau, kad gal reiktu, nes ant palanges stovi ir siluma is apacios eina, bet ta orchideja nors ir nezydi, bet pas ja lapai labai grazus (tfu tfu tfu). Ir del pagaliuko jau esu cia skaiciusi, cia ojojoj, keik reikia dienu, kad perskaityt visa foruma, kur rasoma apie orchidejas smile.gif bet perskaiciau kruopsciai esanti foriumiuka pries sita smile.gif
Tai vat, na bandysim gydyti ta orchideja, nes juk jau ir ziedu norisi, ir kad puostu namus.
Aciu aciu labai uz pagalba
(Tikiuosi dabar gerai isejo parasyt, aisku pamatysiu tik, kai paspausiu 'atsakyti' smile.gif )
Atsakyti
QUOTE(sigalius @ 2012 12 30, 19:56)
Del laistymo, tai as jau visalaik laistau, kai jokiu rasos laseliu nebematau ir saknys papilkejusios ir dar vazonelis lengvas jau buna, kadangi pas mane permatomas, tai lengva pamatyti. Ir as visada jas mirkau, keleta valandu. Kokiu jau tik variantu neesu isbandzius. Pas mama ir sese auga ir zydi graziai ir pas jos padekliuke pripilusios vandens visada laiko. Purskt dar niekad ju nepurskiau, nors pagalvojau, kad gal reiktu, nes ant palanges stovi ir siluma is apacios eina, bet ta orchideja nors ir nezydi, bet pas ja lapai labai grazus (tfu tfu tfu). Ir del pagaliuko jau esu cia skaiciusi, cia ojojoj, keik reikia dienu, kad perskaityt visa foruma, kur rasoma apie orchidejas  smile.gif bet perskaiciau kruopsciai esanti foriumiuka pries sita smile.gif
Tai vat, na bandysim gydyti ta orchideja, nes juk jau ir ziedu norisi, ir kad puostu namus.
Aciu aciu labai uz pagalba
(Tikiuosi dabar gerai isejo parasyt, aisku pamatysiu tik, kai paspausiu 'atsakyti'  smile.gif )

Mirkyti užtenka apie 20 minučių mirksiukas.gif
Purškimas nelabai ką duoda, užsistovėjęs vanduo ant lapų ar tarpulapiuose gali greit puvinį sukelt, purkšt nebent aplinkui, bet irgi mažai naudos, pakyla aplinkos drėgmė, bet tik keliom minutėm. Galima papurkšti substrato paviršių ar orines šaknis, bet atsargiai, kad nepribėgtų vandens tarp lapų 4u.gif Gerai statyt ant spec.drėgmės padėkliuko, ar tiesiog į kokį padėklą įberti keramzito ar kokios skaldos, įpilt vandens ir pastatyt ant viršaus vazonėlius, tik kad vazono dugnas nestovėtų vandeny smile.gif nors man tas drėgnas keramzitas pelyt pradėjo, tai gal ir nelabai gerai, kad ant pelėsių stovi, nebededu tokių padėklų, geriau ant radiatoriaus šlapią skudurą užmest biggrin.gif
Galit spaust "Peržiūrėti žinutę" prieš atsakant, tai jei kas negerai pacituota, pataisysit mirksiukas.gif
Atsakyti