Įkraunama...
Įkraunama...

Orchidėjų priežiūros tema

QUOTE(zuzla @ 2013 02 02, 18:17)
o laistyti persodinus nerekomenduojama dėl to, kad, jei buvo papuvusių šaknų ir jos buvo pašalintos, pjūvio vietos nepradėtų pūti, greičiau užsitrauktų. arba, jei šaknys buvo pažeistos persodinant, lūžiai spėtų užgyti.

Bet jei pvz aš palieju prieš persodindama ir šaknys gražios būna, nieko nenupjaunu, viskas atrodo gerai, tai galima palieti ar irgi ne ? g.gif Bent aš taip darydavau nieko nebuvo nutikę...

beje šaknis dezinfekuoti galima ir cinamonu, taip?
Atsakyti
Ačiū už atsakymus. 4u.gif Šaknų aš nei pjoviau, nei jos man lūžinėjo, jos juk tokios kaip virvutės elastingos buvo ax.gif Gal viskas bus ok. O dėl laiko, tai nesuku galvos. Niekada į jokias tinkamas ar netinkamas dienas nežiūriu. Čia jau iš principo lotuliukas.gif Kažkada eksperimentavau su pelargonijomis ir su agurkų sėja ir pagal mėnulį ir pagal tinkamų dienų kalendorių. Rezultatas (bent jau man) - nemačiau absoliučiai jokio skirtumo. tai dabar viską darau, kai aš to noriu. doh.gif
Atsakyti
QUOTE(atigisa @ 2013 02 02, 17:53)
Ačiū už atsakymus.  4u.gif Šaknų aš nei pjoviau, nei jos man lūžinėjo, jos juk tokios kaip virvutės elastingos buvo ax.gif Gal viskas bus ok. O dėl laiko, tai nesuku galvos. Niekada į jokias tinkamas ar netinkamas dienas nežiūriu. Čia jau iš principo  lotuliukas.gif Kažkada eksperimentavau su pelargonijomis ir su agurkų sėja ir pagal mėnulį ir pagal tinkamų dienų kalendorių. Rezultatas (bent jau man) - nemačiau absoliučiai jokio skirtumo. tai dabar viską darau, kai aš to  noriu.  doh.gif

na, mėnulis čia ne prie ko. tiesiog daugumą augalų rekomenduojama persodinti pavasarį, kai jie pradeda busti po žiemos, aktyviai augti, taip jie geriau įsitvirtina substrate.
Papildyta:
QUOTE(agnite @ 2013 02 02, 17:23)
Bet jei pvz aš palieju prieš persodindama ir šaknys gražios būna, nieko nenupjaunu, viskas atrodo gerai, tai galima palieti ar irgi ne ?  g.gif  Bent aš taip darydavau nieko nebuvo nutikę...

beje šaknis dezinfekuoti galima ir cinamonu, taip?

o kam laistyti jau palaistytą?

taip.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo zuzla: 02 vasario 2013 - 20:41
QUOTE(agnite @ 2013 02 02, 15:38)
Ne tai viskas tvarkoje, man forma nesvarbi būtų, tiesiog nežinau ką dabar man būtent daryti. Ar palaukti pakeitus vietą ar persodinti?

Sunku kažką pasakyt nematant nei augalo, nei jo šaknų būklės g.gif Aišku visad galima pakeisti augimo vietą ir pažiūrėti kaip į tai gėlė reaguos.

Iš kitos pusės žiūrint kažkodėl jai drėgmės trūksta, kad lapai glemba. Pagal įsmeigtą pagaliuką pastebėkit kurį laiką per kiek išdžiūna substratas palaisčius - jei šaknys sveikos, tai gal tiesiog reikėtų dažniau palaistyti.

Aišku visos orchidėjos mėgsta aukštesnę aplinkos drėgmę nei įprastai namuose, nes vis tik jos tropikų gėlės, bet hibridiniai phal. tam ir išvesti, kad juos galima būtų auginti beveik kiekvienuose namuose.

QUOTE(atigisa @ 2013 02 02, 16:48)
Žinau, kad rekomenduojama persodinus nelaistyt, bet man nuojauta sakė, kad reikia paliet. O štai dabar pradėjau abejot, o gal nereikėjo? Kai manot? g.gif  fear.gif

Su orchidėjomis dažnai reikėtų nuojautą "išjungt", nes ta nuojauta yra labiau įpratimas, susiformavęs rūpinantis įprastomis kambarinėmis ar laukinėmis gėlėmis mirksiukas.gif

Šiuo atveju užtenka pamąstyt logiškai - orchidėjos ne pelargonijos, jos turi stiebus, storus odiškus lapus ir tikrai nei per kelias dienas, nei per savaitę nenudžius, o vat supūti gali labai greitai. Kad persodinant nėra akivaizdžių šaknų pažeidimų dar nereiškia, kad nebūna ir mini įtrūkimų - dėl šventos ramybės ir rekomenduojama nelaistyti kelias dienas, kad visos pažeistos vietos spėtų užgyti ir neįsimestų puvinys.

LOD forume nekart skaičiau, jog nemažai orchidėjų "nužudo" per didelė šeimininkų meilė ir tupinėjimas apie jas, o pagal beveik oficialią statistiką 90% namuose augintų ir "mirusių" orchidėjų supūna ir tik 10% sudžiūna - iškalbingi skaičiai mirksiukas.gif

Beje nekart ir pastebėjau, kad net šioje temoje pagrindinė bėda ir yra supuvusios phal. šaknys doh.gif

QUOTE(agnite @ 2013 02 02, 18:23)
Bet jei pvz aš palieju prieš persodindama ir šaknys gražios būna, nieko nenupjaunu, viskas atrodo gerai, tai galima palieti ar irgi ne ?  g.gif  Bent aš taip darydavau nieko nebuvo nutikę...

Visada ir viskam būna pirmas kartas, tai kodėl maksimaliai nesumažinti rizikos, jei tai šitaip lengva mirksiukas.gif

Pagrindinis klausimas perskaičius jūsų parašymą buvo kodėl taip norite palaistyt persodinusi orchidėją g.gif Ji gi ne agurkas, ne salota, ne pelargonija ir jai tikrai nieko nenutiks kelias dienas pabuvus sausame substrate smile.gif

QUOTE(atigisa @ 2013 02 02, 18:53)
Niekada į jokias tinkamas ar netinkamas dienas nežiūriu. Čia jau iš principo  lotuliukas.gif Kažkada eksperimentavau su pelargonijomis ir su agurkų sėja ir pagal mėnulį ir pagal tinkamų dienų kalendorių.

Tai kad nieko bendra nėra tarp sėjos kalendorių (beje į juos ir aš niekad nekreipiu jokio dėmesio) ir natūralių augalų augimo ciklų g.gif Kai kurios orchidėjos juos turi ypač griežtai išreikštus ir jei persodinsite gėles joms netinkamu metu galite jas iš vis prarast. Arba nesuteikianat būtino sauso, šalto periodo niekad nesulauksit žiedų ir pan. (čia kaip pavyzdys).
Atsakyti
QUOTE(zuzla @ 2013 02 02, 21:40)
o kam laistyti jau palaistytą?

Logiška biggrin.gif

QUOTE(mumrikas @ 2013 02 02, 22:17)
Sunku kažką pasakyt nematant nei augalo, nei jo šaknų būklės g.gif  Aišku visad galima pakeisti augimo vietą ir pažiūrėti kaip į tai gėlė reaguos.

Iš kitos pusės žiūrint kažkodėl jai drėgmės trūksta, kad lapai glemba. Pagal įsmeigtą pagaliuką pastebėkit kurį laiką per kiek išdžiūna substratas palaisčius - jei šaknys sveikos, tai gal tiesiog reikėtų dažniau palaistyti.

Pagrindinis klausimas perskaičius jūsų parašymą buvo kodėl taip norite palaistyt persodinusi orchidėją g.gif  Ji gi ne agurkas, ne salota, ne pelargonija ir jai tikrai nieko nenutiks kelias dienas pabuvus sausame substrate smile.gif

Beveik visos jos pas mane permatomam vazone, kad matyčiau tas šaknis. Manau, dar palauksiu, palaikysiu toje kitoje vietoje.

Aš mąstau, kad gal ta vieta kur jos stovėjo per sausa joms, nes visad vienodai prižiūrėjau jas ir pvz nešildymo sezonu tokių problemų nebuvo, augo, žydėjo ir viskas. Net po ilgiausios pertraukos buvo vėl gausiai sužydėjusios.
Dėl pagaliuko nepagalvojau, bandysiu ir žiūrėsiu, dėkui smile.gif

Dėl to sauso substrato ir norėjosi jas lieti blush2.gif
Atsakyti
kur gaima nusipirkti ta orchideja Vanda, kur vazoje galima auginti, kiek kur ziuriu niekur nerandu doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Letali @ 2013 02 03, 14:40)
kur gaima nusipirkti ta orchideja Vanda, kur vazoje galima auginti, kiek kur ziuriu niekur nerandu  doh.gif

jei Vilniuje ir parduotuvėje, tai Ermitaže. taip pat čia yra.
Atsakyti
QUOTE(zuzla @ 2013 02 03, 16:41)
jei Vilniuje ir parduotuvėje, tai Ermitaže. taip pat čia yra.

aciu, taip Vilniuje, Ermitaze irgi nesu maciusi nors senokai ir ziurejau g.gif
Atsakyti
QUOTE(Letali @ 2013 02 03, 18:06)
aciu,  taip Vilniuje, Ermitaze irgi nesu maciusi nors senokai ir ziurejau  g.gif

Tai kad visad ten jų būna g.gif Kad ir šiandien mačiau keletas mėlynai žydinčių pakabinta kur visos orchidėjos sustatytos (sustatytos apačioje, o viršuje, ant stovo, kaba vandos) mirksiukas.gif

Anksčiau būdavo kabinamos ant mūrinės sienos, o nukainuotas nunešdavo į nukainuotų gėlių kampelį.

Šiandien mačiau daug nukainuotų colmanarų - rodos po 14,99lt, gražiai žydėjusios, ryškiai vyšninais žiedais rodos su tigriniu liežuvėliu, bet "bulbinukai" ne mano augalai, tai pakilnojau ir ramia dūšia padėjau atgal rolleyes.gif
Atsakyti
Prašau pagalbos.
Kolegė kolekcionuoja felanopsius. Augo visą laiką visi gražiai, žydėjo. Šiais metais sukrautus dar neprasiskleidusius pumpurus numeta. Ir taip visi.
Stovėjimo vieta nepasikeitė, temperatūra ta pati,skersvėjo negavo, laistymas kaip ir praeitą žiemą. Meta pumpurus ir viskas. g.gif

Gal galite ką patarti? ax.gif
Atsakyti
QUOTE(evora @ 2013 02 04, 13:32)
Gal galite ką patarti? ax.gif

belieka - sausas oras?
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2013 02 03, 18:56)
Tai kad visad ten jų būna g.gif  Kad ir šiandien mačiau keletas mėlynai žydinčių pakabinta kur visos orchidėjos sustatytos (sustatytos apačioje, o viršuje, ant stovo, kaba vandos) mirksiukas.gif

Anksčiau būdavo kabinamos ant mūrinės sienos, o nukainuotas nunešdavo į nukainuotų gėlių kampelį.

buvau siandiena , maciau bigsmile.gif
ale bet diedeles kokios doh.gif neturiu siuo metu tiek vietos, bet kai pasistatysim nama butinai nusipirksiu ir auginsiu vazoj, man labai grazu wub.gif
Atsakyti