QUOTE(borjomi @ 2013 02 25, 09:43)
o liejat kaip? paliekat vandens leksteleje ar tik perliejat virs indo ir viskas?

pas mane jau apie trisdesimt, bet jau erzina tas mirkimas... tai dabar kol susiruosiu, kitos ir apvysta gerokai
Labai tingiu tą patį rašyt, tai pacituosiu savo pačios prieš porą temų rašytą "postą"
Pradėjau laistyt visas orchidėjas etapais, t.y. vienu metu po vieną kambarį (jos pas mane iš viso šešiose skirtingose patalpose auga). Kai laistydavau visas iš karto, tai spėdavau ir pavargt, ir nusibosdavo, o pritrūkus lietaus vandens arba noro toliau tą darbą dirbt kitą dieną pamiršdavay ką laisčiau, o ko ne (nes raibuoles su vienokiom trąšom laistau, phalaenopsius su kitokiom, vienas rečiau, kitas dažniau ir pan.)
Kai pradėjau laistyt po kambarį, tai viskas stojo į savo vietas - ir pasidžiaugt gėlytėm spėju, ir apžiūrėt, ir nusbost nespėja
Kitas dalykas, kad pradėjau laistyt purkšdama substratą purkštuvu ir bent jau man toks laistymo būdas super pasiteisino
Tiesiog substratas juk džiūna netolygiai, t.y. didesniuose vazonuose dugne būna šlapiau, o paviršius jau sausas. Dabar nusipirkau nemažą pukštuvą ir su juo greit papurškiu paviršių, bet taip gerokai, ne tik kad "pakrapnoju".
Dabar substratai būna tolygiai drėgni, o toks laistymas užtrunka žymiai trumpiau (kokius tris kartus greičiau nei laistymas per viršų, o apie mirkymą nė nekalbu)
Tai vat dabar dažniausiai "laistau" purkšdama (ypatingai greitas procesas), nors laistymo per viršų taip pat neatsisakau, tik tai darau rečiau nei iki tol. O per viršų laistau paprastai - laistytuvėliu iš lėto laistau substratą (ne vienoje vietoje, o plačiau, per visą paviršių) tol, kol pradeda bėgti per skylutę. Greit nuvarvinu į dubenį ir statau į lėkštutę - vandens lėkštutėje niekad nepalieku nebent ten nuvarva dar keli lašai, bet jie per dieną ir išdžiūsta.
Kaip ir minėjau kartais išplaunu druskas, t.y. šiltu metų laiku palaistau iš dūšios, t.y. kad laistant kurį laiką vanduo iš vazono per skylę kaip reikiant bėgtų