Įkraunama...
Įkraunama...

Orchidėjų priežiūros tema

Man dar labai įdomus pasirodė filmukas apie bendrą phalaenopsių sodinimą į kiminus ir į uždarą indą. Nelabai supratau kaip tokiu atveju neperlaistyt orchidėjų kai vandens perteklius neturi kur nutekėti, kaip kartas nuo karto perplauti substratą, kad nuo trąšų neuždruskėtų g.gif

Man tas auginimo būdas labiau panašus į demonstracinį, t.y. kai dėl grožio prabangiuose namuose pasodinamos gėlės (svarbiausia yra kompozicijos grožis) ir esmė , kad kuo ilgiau išsilaikyti žydinčios, o kad jos toliau sėkmingau augtų nelabai ir svarbu blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2013 02 24, 23:21)
Man dar labai įdomus pasirodė filmukas apie bendrą phalaenopsių sodinimą į kiminus ir į uždarą indą. Nelabai supratau kaip tokiu atveju neperlaistyt orchidėjų kai vandens perteklius neturi kur nutekėti, kaip kartas nuo karto perplauti substratą, kad nuo trąšų neuždruskėtų  g.gif

Man tas auginimo būdas labiau panašus į demonstracinį, t.y. kai dėl grožio prabangiuose namuose pasodinamos gėlės (svarbiausia yra kompozicijos grožis) ir esmė , kad kuo ilgiau išsilaikyti žydinčios, o kad jos toliau sėkmingau augtų nelabai ir svarbu  blush2.gif

Aš taip miniukus auginau, tai tik purkšdavau. Bet nuskuro. blush2.gif
Gal kai nužydi vėl persodint į vazonus? ax.gif

O jūs perplaudinėjat substratą? Aš ne, kažkaip ir taip auga, lapai gražūs, ruošiasi žydėt. mastau.gif Aš mėgstu pamirkyt savo phalenopsius, tai gal ir taip išsiplauna. ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Ledum @ 2013 02 24, 23:54)
Gal kai nužydi vėl persodint į vazonus?  ax.gif

O jūs perplaudinėjat substratą? Aš ne, kažkaip ir taip auga, lapai gražūs, ruošiasi žydėt.  mastau.gif Aš mėgstu pamirkyt savo phalenopsius, tai gal ir taip išsiplauna.  ax.gif

Persodinimas orchidėjoms yra stresas, todėl šitą procedūrą reikėtų atlikti tik kai būtina ax.gif

Kalbant apie substrato perplovimą, tai reiškia, jog kartais reikia perlieti substratą gausesniu vandens kiekiu, kad druskos, jei tokių yra susikaupę, išsiplautų. Šaltuoju metų laiku aš to nedarau, nes substratas džiūna lėčiau, bet pavasarį ar vasara tai padarau kas mėnesį ar kas pora.
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2013 02 24, 23:59)
Persodinimas orchidėjoms yra stresas, todėl šitą procedūrą reikėtų atlikti tik kai būtina ax.gif

Kalbant apie substrato perplovimą, tai reiškia, jog kartais reikia perlieti substratą gausesniu vandens kiekiu, kad druskos, jei tokių yra susikaupę, išsiplautų. Šaltuoju metų laiku aš to nedarau, nes substratas džiūna lėčiau, bet pavasarį ar vasara tai padarau kas mėnesį ar kas pora.

Aš kiekvieną kartą mirkau. Tvarkau akvariumą, tai tuo pačiu ir orchidėjas pamirkau. Tik ūkiškai į kibirą. biggrin.gif
http://www.youtube.c...h?v=gOqfz36ELdw
Atsakyti
Aš saviškes tik per viršų lieju - jau dvejus su virš metus nesu nei vienos merkusi - kol visas 96 orchidėjas pamirkyčiau, tai ir noras jas augint praeitų lotuliukas.gif
Atsakyti
Nuzydejo mano cymbidis tik niekur nerandu informacijos ka daryti su ziedinstiebiu? Nukirpti ar palikti? g.gif
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2013 02 25, 00:09)
Aš saviškes tik per viršų lieju - jau dvejus su virš metus nesu nei vienos merkusi - kol visas 96 orchidėjas pamirkyčiau, tai ir noras jas augint praeitų  lotuliukas.gif

o liejat kaip? paliekat vandens leksteleje ar tik perliejat virs indo ir viskas? ax.gif pas mane jau apie trisdesimt, bet jau erzina tas mirkimas... tai dabar kol susiruosiu, kitos ir apvysta gerokai blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(borjomi @ 2013 02 25, 09:43)
o liejat kaip? paliekat vandens leksteleje ar tik perliejat virs indo ir viskas?  ax.gif pas mane jau apie trisdesimt, bet jau erzina tas mirkimas... tai dabar kol susiruosiu, kitos ir apvysta gerokai  blush2.gif

Labai tingiu tą patį rašyt, tai pacituosiu savo pačios prieš porą temų rašytą "postą" blush2.gif

Pradėjau laistyt visas orchidėjas etapais, t.y. vienu metu po vieną kambarį (jos pas mane iš viso šešiose skirtingose patalpose auga). Kai laistydavau visas iš karto, tai spėdavau ir pavargt, ir nusibosdavo, o pritrūkus lietaus vandens arba noro toliau tą darbą dirbt kitą dieną pamiršdavay ką laisčiau, o ko ne (nes raibuoles su vienokiom trąšom laistau, phalaenopsius su kitokiom, vienas rečiau, kitas dažniau ir pan.) blush2.gif

Kai pradėjau laistyt po kambarį, tai viskas stojo į savo vietas - ir pasidžiaugt gėlytėm spėju, ir apžiūrėt, ir nusbost nespėja thumbup.gif

Kitas dalykas, kad pradėjau laistyt purkšdama substratą purkštuvu ir bent jau man toks laistymo būdas super pasiteisino thumbup.gif Tiesiog substratas juk džiūna netolygiai, t.y. didesniuose vazonuose dugne būna šlapiau, o paviršius jau sausas. Dabar nusipirkau nemažą pukštuvą ir su juo greit papurškiu paviršių, bet taip gerokai, ne tik kad "pakrapnoju".

Dabar substratai būna tolygiai drėgni, o toks laistymas užtrunka žymiai trumpiau (kokius tris kartus greičiau nei laistymas per viršų, o apie mirkymą nė nekalbu)

Tai vat dabar dažniausiai "laistau" purkšdama (ypatingai greitas procesas), nors laistymo per viršų taip pat neatsisakau, tik tai darau rečiau nei iki tol. O per viršų laistau paprastai - laistytuvėliu iš lėto laistau substratą (ne vienoje vietoje, o plačiau, per visą paviršių) tol, kol pradeda bėgti per skylutę. Greit nuvarvinu į dubenį ir statau į lėkštutę - vandens lėkštutėje niekad nepalieku nebent ten nuvarva dar keli lašai, bet jie per dieną ir išdžiūsta.

Kaip ir minėjau kartais išplaunu druskas, t.y. šiltu metų laiku palaistau iš dūšios, t.y. kad laistant kurį laiką vanduo iš vazono per skylę kaip reikiant bėgtų 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2013 02 24, 23:21)
Man tas auginimo būdas labiau panašus į demonstracinį, t.y. kai dėl grožio prabangiuose namuose pasodinamos gėlės (svarbiausia yra kompozicijos grožis) ir esmė , kad kuo ilgiau išsilaikyti žydinčios, o kad jos toliau sėkmingau augtų nelabai ir svarbu  blush2.gif

sitam filmuke man irgi atrodo kad tik parodomasis variantas cia drinks_cheers.gif bet realiai tai imanoma skyle vazoje pasidaryti ir bus nutekejimas, as taip nemazai patinkanciu vazonu kurie buna be skyliu turiu, vyro paprasau jis man su kazkokiu graztu padaro skyles thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Letali @ 2013 02 25, 12:32)
sitam filmuke man irgi atrodo kad tik parodomasis variantas cia  drinks_cheers.gif  bet realiai tai imanoma skyle vazoje pasidaryti ir bus nutekejimas, as taip nemazai patinkanciu vazonu kurie buna be skyliu turiu, vyro paprasau jis man su kazkokiu graztu padaro skyles  thumbup.gif

aš šitą konkretų atvejį turėjau omeny mirksiukas.gif Dėl vazonų be skylių, tai net dėmesio nekreipiu jos yra ar ne (tik vazonus su skylėmis dažniausiai perku komplektus su lėkštelėmis, o vazonams be skylių jau lėkšteles reikia pritaikyt).

Pragręžia vyras, o jei neturiu kantrybės vyro laukt grįžtančio iš darbo, tai pati labai greit su drele prasigręžiu - esu ne vieną ir ne penkias skyles taip padariusi mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2013 02 25, 10:37)
Tai vat dabar dažniausiai "laistau" purkšdama (ypatingai greitas procesas), nors laistymo per viršų taip pat neatsisakau, tik tai darau rečiau nei iki tol. O per viršų laistau paprastai - laistytuvėliu iš lėto laistau substratą (ne vienoje vietoje, o plačiau, per visą paviršių) tol, kol pradeda bėgti per skylutę. Greit nuvarvinu į dubenį ir statau į lėkštutę - vandens lėkštutėje niekad nepalieku nebent ten nuvarva dar keli lašai, bet jie per dieną ir išdžiūsta.

unsure.gif Man kaip tik taip atrodo per daug vargo. Bet tikriausiai kiekvienas atkala savo būdą kaip patogiausia auginti ir gražiausiai augalai atrodo.

Aš pvz. phalenopsius auginu ant pietinės ir pietvakarinės palangės. Ant šiaurinės išvis nepatiko. schmoll.gif Pas mano kaimynus baisiai gražios orchidėjos, o jie augina ant šiaurinės. g.gif
Atsakyti
QUOTE(Arijanda @ 2013 02 25, 02:02)
Nuzydejo mano cymbidis tik niekur nerandu informacijos ka daryti su ziedinstiebiu? Nukirpti ar palikti? g.gif

Nukirpti, nes vėl žydės tik iš naujų auginių.
Atsakyti