QUOTE(xingx @ 2013 04 12, 21:59)
Sveiki,
Turiu klausima: Ar gali Degu gyventi viename narvelyje su dziungarijos ziurkenu?
Na aš matau čia kelis aspektus...
Pirmas - ar jie sutars. Tai priklauso tiek nuo individualių gyvūno charakterio savybių, tiek nuo amžiaus, nuo narvo dydžio (kuo gyvūnams daugiau erdvės, tuo mažesnė tikimybė, kad kils noras kovoti ar paauklėti vienas kitą). Būna labiau dominuojančių degučių, kurie tarpusavy nuolat aiškinasi santykius (jiems irgi būdinga hierarchija), būna ir labai draugiškų. Bet šiuo atveju tokios skirtingos gyvūnų dydžių kategorijos, kad aš tiesiog nerizikuočiau. Jei degu kas nors nepatiks, gali būti per vėlu žiurkėniuką išgelbėti.
Čia anksčiau forume besilankiusi mergina degutį augino su japoniška pelyte. Jie gyveno akvariume perskirti siena, pelytė pralindus pati nubėgdavo pas degutį, yra kartu miegoję ir pan., atrodė, kad viskas gerai, bet galiausiai (jei gerai pamenu) pelytei visgi baigėsi nekaip.
Na bet tarkim, kad jie puikiai sutartų... Antras klausimas yra narvas ir šių gyvūnų gyvenimo sąlygos. Degučiui reikia didelio narvo - žymiai didesnio nei džiungarikui. Tai, tarkim, pas mane degu auga šinšilos narve su primontuotais keliais aukštais kitų narvų... Džiungarijos žiurkėnas pasistengęs tikrai pro tokio narvo virbus pralįstų (jie gi susiploja kaip blynai

). Nepatogu jam būtų ir laipiot, ir pan., reikėtų užklijuoti kopetėles, nes žiurkėniuko kojytės įkritinėtų į kiekvieną tarpą ir pan.
Degučiui reikia daug šokinėti, daug erdvės ir pan. Žiurkėnai karstytis irgi moka, bet iš didesnio aukščio nukritę galėtų ir susižeisti.
O ir įpročiai jų skirtingi.. Degu iš esmės miega ciklais. Porą valandų pasnaudžia, porą padūksta. Pas kitus prisitaiko - pvz., miega naktimis, kaip ir šeimininkai. O žiurkėnai yra naktiniai gyvūnai, visą dieną tik miegotų. Kaži, ar netrukdytų vienas kitam?
Trumpiau tariant - gal ir galima, bet kam to reikia ir ar tikrai jiems abiems bus sudarytos atitinkamos sąlygos?