"Nematomas" obuolių/kriaušių pyragas .. šilkinis... Reikės: - 4 dailūs tvirti (nepernokę) obuoliai (idealu būtų naudoti rūšį "Golden" )
- 3 dailios kriaušės
- 2 kiaušiniai
- 100 ml migdolų pieno ( galima keisti paprastu gyvuliniu pienu)
- 70 g miltų
- 50-70 g paprasto cukraus ( arba iš jų 25 g kokoso palmių cukraus)
- 20 g ištirpino sviesto
- 1 arbat.š. kepimo miltelių
- 1 valg. š. naminio vanilės ekstrakto (gaminamo iš romo ir vanilės ankščių)
- 1 žiupsnis druskos
- migdolų plokštelių (nebūtinai)
- cukraus pudros
Gaminimo eiga:1. Įkaitinti orkaitę iki 180°C. Giliame inde išsijoti miltus kartu su kepimo milteliais bei žiupsniu druskos. Kitame inde išplakti kiaušinius su cukrumi iki purios, šviesios masės. Supilti ištirpintą sviestą, įmaišyti, tada supilti pieną bei vanilės ekstraktą - viską išmaišyti. Suberti miltus ir maišyti be perstojo iki vietisos masės.
2. Paruoštą tešlą padalinti pusiau ir supilti į du gilius indus.
Nulupti obuolius, išimti šerdeles ir mandolinos (o dar geriau būtų štai tokio skutuko lanksčiais ašmeninis) pagalba supjaustyti plonytėmis (
storis turi būti 1-2 mm) riekelėmis. Sudėti į indą su tešla, išmaišyti - taip obuoliai nepajuoduos ir sugers visą tešlą ! (štai kodėl šis pyragas yra vadinamas "nematomu"
)
Lygiai tą patį atlikti su kriaušėmis. Kriaušių plonytes riekeles sudėti į kitą indą su tešla - išmaišyti.
3. Kepimo formą (manoji: 30cm x 15cm , galima imti kepimo formą ir tokią : 20cm x 20cm ar pan.) ištepti sviestu ir pabarstyti miltais. Iš pradžių suversti obuolių riekelių/tešlos masę, paviršių gerai išlyginti. Tada ant viršaus suversti kriaušių rekelių/tešlos masę - paviršių vėl gerai išlyginti. Viršų apibarstyti migdolų plokštelėmis. (nebūtinai)
4. Pastatyti kepti ~ 35-40 minučių 180°C.
Iškepus, ištraukti iš orkaitės, palikti pilnai atvėsti kepimo formoje, prieš pabarstant cukraus pudra ir supjaustant gabaliukais.
Geriausias būna kitą dieną po kepimo, pilnai atšalęs.
Skanaus