Įkraunama...
Įkraunama...

Vaikas nekalba, 13-oji tema

Alchemie, vat ir sakau, kad LABAI individualu ir reikia kiek imanoma savo vaiko beda apibrezt, nes tada ir darbas bus tikslingesnis

Maziuke wub.gif Vis tokia pat: pazityvi, sypsena iki ausu ir... nekalba doh.gif Girdimasis demesys, ekspresivioji kalba atsilieka gerokai virs metu (jai tuoj bus 3 metai), kalbos suvokimas atsilieka kelis men... dirbam, pati pameni, kad jai dar metuku nebuvo kai man jau baisoka buvo... rezultatai kol kas minimalus (na, aisku, priklauso su kuo lygint, as lyginu su vyresne, kurios buvo zymiai suletejusi kalbos raida). Nors, paskutini menesi kazkaip pasistumejom, tfu-tfu, atsirado sakinukai, truputi linksniu, veiksmazodziu asmenavimo uzuomazgos. Daiktavardziu moka daug. Bet skirtingai nuo vyresnes dar ir tarimas jos pieviskas doh.gif Garsu kokybe labai prasta, jei negali numatyt ka sako labai sunku suprast, dabar jau pradeda pikt: kaip cia, ji sako, mama nesupranta doh.gif Dabar VRC tusinames, loge thumbup.gif wub.gif

Aciu kad prisimeni mus 4u.gif 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(Ivy* @ 2013 04 07, 09:03)
Labai svarbu yra lavinti vaiko smulkiąją motoriką, nes smegenų centrai, atsakingi už kalbą ir judesį yra visai šalia.

maniske 3 metu neturinti atlieka vos ne 5meciu uzduoteles: sagas segasi, karoliukus keliu mm skersmens veriasi, pirstuku judesiukai-manksteles, tt- o kalbos kaip nera, taip nera. Nera ta motorika stebuklingas vaistas. As is vis kazkiek itariu, kad tevams ta motorika taip akcentuoja kad psichologine itampa nuimt: as dirbu, as darau, as lavinu, tai turi padet. Kazkaip man tas "centrai yra salia" skamba kaip "pasedejau salia maisto, turiu but sotus, gi SALIA buvau".

Aisku, viska reikia lavint-tobulint, tt, bet jei jau kam ipatinga demesi skirt, tai gal jau kokiai lezuvio mankstai g.gif vis arciau kalbos g.gif
Atsakyti
QUOTE(Mergiona @ 2013 04 07, 09:11)

Papildyta:
maniske 3 metu neturinti atlieka vos ne 5meciu uzduoteles: sagas segasi, karoliukus keliu mm skersmens veriasi, pirstuku judesiukai-manksteles, tt- o kalbos kaip nera, taip nera. Nera ta motorika stebuklingas vaistas. As is vis kazkiek itariu, kad tevams ta motorika taip akcentuoja kad psichologine itampa nuimt: as dirbu, as darau, as lavinu, tai turi padet. Kazkaip man tas "centrai yra salia" skamba kaip "pasedejau salia maisto, turiu but sotus, gi SALIA buvau".

Aisku, viska reikia lavint-tobulint, tt, bet jei jau kam ipatinga demesi skirt, tai gal jau kokiai lezuvio mankstai  g.gif vis arciau kalbos  g.gif

nesiginčysiu 4u.gif
Be abejonės, vien tik motorikos pratimais kalbos raidos nepaspartinsi ir problemų neužglaistysi. Norėjau pasakyti, tik tiek, kad motorika, yra susijusi su kalbos raida.
Atsakyti
Man atrodo motorika yra susijusi su kalbos raida labiau to, kad vaikas ismoksta kaip samoningai reguliuot raumenu veikla. Ir igudziai pirstu valdymui pritaikomi lezuvio ir pan valdymui. O tas "salia" mazai ka duoda. IMHO, as ne mokslinike, aisku.
Atsakyti
Mergiona, esme tokia, kad salia esant centras vienam dirbant, kitas salia esantis irgi dirginamas. Gal girdejai apie aktyvu poilsis, butent, kad jei sakysim skaitei, darai pertrauka ir uzsiimi kita veikla, pvz. Centras smegenu susijes su skaitymu ir supratimu ilsisi, bet ji salia dirgina kitu budu kitas veikiantis smegenu centras tuo metu smulkiosios motorikos, t.y. Centras nera itemptas, bet jis nepliekamas "miegojimui", t.y. Veliau pereinant vel prie skaitymo, apsilimo tau jau nebereikes 4u.gif cia delto akcentuojama smulkioji motorika, nors vaikas ja gal ir ivaldes 4u.gif
Beje, muzika irgi sioje vietoje labai veikia 4u.gif ypac tarimui, jei dainuoji ir israiskingai 4u.gif
As akartais galvoju, kad tikrai tie nekalbiukai jau ivalde nuotolini minciu skaityma ir mes tiesiog neisipaisome i ju sistema, o jie vargsai turi mokytis pagal mus, nors daug toliau pazenge....cia taip...pasiguodimas
Atsakyti
Dėl muzikos, tiksliau dainavimo, galiu pritarti Alchemie. Pati klasėje turiu mergytę 2,5 metų. Jai dainuoti sekasi geriau, nei kalbėti. Yra ir logopedinių dainelių. Ypač dainavimas padeda mikčiojantiems vaikams. Dainuojant dažnai net nesijaučia mikčiojimas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ivy*: 07 balandžio 2013 - 11:41
cia rase viena mama, kad vaikiukai kurie maziau juda, tingi ir kalbeti. bet musu atvejiu priesingai, jis labai judrus ir negali nusedeti vietoja, butu seslesnis jis tai eitiu daugiau su juo padirbeti, bet pasodini, duodi uzduoti, padare kokia puse, jau ima kita. aiskiu neleidziu, kad zinotu jog viena pradejus reikia dabaigti, ateis laikas ir kitam. su pirsciukais dirba labai gerai, lego, puzles, sagas sega , rusiuoja zirniukus nuo pupu, bet va sujungus kalba su smulkiaja motorika , kad garsus kartotu dedant, neina...
Atsakyti
Aš tai sutinku, kad čia jokių standartų nėra ir būti negali. Bet koks priežasties ieškojimas pagal standartus nieko neduoda.
Mano sūnui tai pripažįsta autizmą, man tai ramu, nes ši būsena man pažįstama. Tačiau bėda ta, kad jo elgesys žiauriai neatitinka stereotipų. Taip jis nežiūri į akis, taip jis nekalba. Dar yra tam tikrų bruožų. Bet jis visiškas ekstravertas, linkęs bendrauti, labai emocianalus. Ir vis mus gydytojai aiškina, nu va kaip keista, kodėl jis taip emocijas reiškia, juk autistai nereiškia ir taip būna kas kart, kai jis neįsipaišo į jų standartus. Pagal internetinius testus ir amerikietiškus aprašymus, tai jis labiau atitinka alaliko aprašymą, nei autisto.
Dėl motorikos tai jis piešia labai daug, ir abiem rankom. Jo piešiniai taip pat visus glumina. 7 mėn, jis jau paišė paukščiukus. VRC įrašė specifinis domėjimasis piešimu. Žodžiu blogai, kad taip gerai piešia, blogai, kad reiškia emocijas ir t.t. nes tai nestandartas.
Jei kaltinti nėštumą, tai mano dukra turėjo žymiai labiau nukentėti ir būti kitokia, nei sūnus. Dukra gimė po pirmosios dukros mirties. Pradėjau lauktis labai greit, tad bijojau visko, be to kažkas buvo su širdimi, gulėjau ligoninėje ir pan. Nėštumas be galo sunkus buvo ir dar ta būsena, kai visko bijai. Ir nieko, dukra gimė sveika, visas vystymasis absoliučiai ėjo pagal normą, jokių nukrypimų absoliučiai. O va kai sūnaus laukiausi jokių problemų nebuvo. Nebebuvo baimių. Dėl to, kad mažai bendravom tai taip pat nepasakyčiau. Tris metus buvom visi kartu, nedirbom, rūpinomės vaikais parom, nebuvom niekur be jų net išėję. Be to vaikai pametinukai, tad tikrai vienodai rodėm dėmesį abiem. Vienas kalba, kitas ne. Maitinau abu vienodai. Vieno dantys geri, kito sutrupėjo po mėnesio vos išdygus.
Dar daugelis užsieniečių dėl autizmo kaltina skiepus. Bet mes vaikų neskiepijom.
Žodžiu jokių standartų. Ir autizmas mūsų nestandartinis ir priežastys nestandartinės.
Atsakyti
QUOTE(Narajana @ 2013 04 07, 19:31)
Dar daugelis užsieniečių dėl autizmo kaltina skiepus. Bet mes vaikų neskiepijom.

mano ziniom priklausomybes nepavyko nustatyti. JAV skiria dideles liesas tyrimams, nes ten kalbama net apie autizmo epidemija, bet priklausomybes nerandama. Skiepai, maistas, vaistai, nesciuju prieziura- tyria viska, kas imanoma, bet kol kas rezultatu nera. Tai viena tai kita versija "ant bangos" bet itikinamu irodymu nerandama.
Atsakyti
mergiona, kas jūsų logė vrc?
Atsakyti
Daug kalbate apie autizmą. Gal kam bus pravartu: Lietaus vaikai. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(stripulis @ 2013 04 07, 20:16)
mergiona, kas jūsų logė vrc?

rodos Dovile, jauna, ilgais svesiais plaukais.
Atsakyti
QUOTE(dora123 @ 2013 04 07, 18:35)
cia rase viena mama, kad vaikiukai kurie maziau juda, tingi ir kalbeti. bet musu atvejiu priesingai, jis labai judrus ir negali nusedeti vietoja, butu seslesnis jis tai eitiu daugiau su juo padirbeti, bet pasodini, duodi uzduoti, padare kokia puse, jau ima kita. aiskiu neleidziu, kad zinotu jog viena pradejus reikia dabaigti, ateis laikas ir kitam. su pirsciukais dirba labai gerai, lego, puzles, sagas sega , rusiuoja zirniukus nuo pupu, bet va sujungus kalba su smulkiaja motorika , kad garsus kartotu dedant, neina...

Yra du dalykai, vaikai, kurie saves negali isreiksti verbaliskai, save isreiskia kuo kalba ir delto yra labai judrus. Jei judrumas yra hiperkty us, t.y. Del smegenu pakitimu yra hiperkatyvumas, tai daznai pasalinis reiskinys ba kalbos raidos bedos, mikciojimas, kas yra tikas, ar kalbejimo bedos, bet ciA turi nustartuti neurologai, psichiatrai, nes mes SM...tiesiog judrumas sumazeja, kai vaikas ima klbeti, nes jam ima uztekti kalbines israiskos.jei vaiko judrumas betikslis, t.y. Visa saliak turi judeti kazkuri galune, nesusikupims ties veikla, jei po valerijonu vaikas atvirksciai uzsiturbina, tai galima itarti hiperktyvuma 4u.gif
Atsakyti