o man turbut belieka kaltinti kiauliu gripa, butent per pacia pandeminio gripo epidemija gimdziau ir deja juo sirgdama gimdymas buvo ilgas ir sunkus (nes karsciuojanti buvau, tai nei cezario nei epiduros negalejo daryti, o vaikas buvo didelis (59cm) ir sunkus (4,5kg)). Bent galiu dziaugtis tuom, kad esu siame pasaulyje (dekui daktarams), nes su kiauliu gripu kiek zinau gimdeme tik kelios Lietuvoje ir deja kiek teko girdeti... tik as vienintele likau gyva, kitos gimdyves po komplikaciju mire (kiek zinau Kaune tik leliuka pavyko isgelbeti) Tai galiu dekoti likimui, kad bent jau vaikas turi mama....
Man irgi norėtųsi žinoti priežastis, kodėl vėluoja kalbos raida
Kol kas viską suvedu į tai, kad 32 nėštumo savaitę buvo diagnozuotas vaisiaus augimo sulėtėjimas, ko pasekoje smegenys negavo pakankamai deguonies ir 36 sav. buvo skatinamas gimdymas. Vaikas svėrė 2 kg.... Aišku gal tai tik psichologinis aspektas, kad ne mano tiesioginė kaltė (kad neužsiimu su vaiku ar pan.), nes kai kurių logopedų nuomonė, kad tėvai kalti, jei vaikas nekalba teko susidurt, net nemačius vaiko ir manęs viena logopedė tokias išvadas padarė
Stripuli, ar galėčiau gauti knygą, kurią verčiate?
parašykit man į až savo elektroninį paštą, atsiųsiu pirmą skyrių, daugiau kol kas neturiu, buvau piršto galą nusipjovus, tai darbai stojo. bet pirmam yra bendras raidos testas visas pilnai, likusieji skyriai jau ten smulkinasi. taip kad ir pirmas gali praverst.
man istiesu i domu priezastis, nes tai jai genetiskai paveldeta, tai antram gimdymui turetu ytakos, nes dvejojame su sema ar verta nezinant del ko sita NEKALBA vaikui, planuoti antra. noreciau paklausti, ar kuri is mamu isbandzius IMAGO diagnostika ?
man istiesu i domu priezastis, nes tai jai genetiskai paveldeta, tai antram gimdymui turetu ytakos, nes dvejojame su sema ar verta nezinant del ko sita NEKALBA vaikui, planuoti antra. noreciau paklausti, ar kuri is mamu isbandzius IMAGO diagnostika ?
Na, o mano priežastis, turbūt mano jautrumas ir "Endemik" klaida. Kai man darė PRISCA tyrimą (kokio pati prisiprašiau), suklydo suvesdami vaisiaus amžių. Tai iškreipė rezultatus - apsigimimas - kol išsiaiškinom kas, kur ir kaip - kriokiau non stop'u kelias savaites. Ir paskui, kai jau žinojau kad viskas gerai, paranojos užeidavo. Genetika mūsų atveju, turbūt ne - dukra pradėjo kalbėti anksti ir gerai.
jei sau ieškoti kokios mistinės niekaip neįrodomos priežasties, tai gal tatai, jog nežinodama kad nėščia, lankiau karate treniruotes, ir vaisius "kaito" gimdoj, gal tatai, jog nežinodama kad nėščia išlenkiau pusbutelį degtinės (šiaip išvis negeriu, bet va nuotaika buvo bjauri, sėdėjo draugė pas mane, gėrė, galvoju, ai, vis tiek nevaisinga, nes pastot jau trejus metus nepavyksta, tai kokio velnio aš čia blaivininkė, va imsiu ir prisigersiu drauge su ja), gal tatai, kad neteisingai nustatė pirminę citomegaliją ir čiut nepražilau laukdama rezultatų, kurie parodė, kad seniai aš tą virusą turiu ir laimingai (jei būtų pirminė, vaikas pvz. galėtų be galūnių gimt), bet visa tai vis tiek jokiais būdais neįtakoja to, kad mano vaikas pradėjo kalbėt, iš pradžių nekalbėjęs... vienintelis dalykas realiai galėjęs įtakot, kurio jau nepakeisiu ir neatsuksiu atgal - ant paties kalbos vystymosi didžiausio tempo, kuris paprastai būna vaikams, nuo vienerių metų iki dvejų, stipriai sirgau, gulėjau praktiškai dienom paslika lavono fazėj ir tikrai bendravau per mažai (nors iš to, kokį vaikas turėjo pasyvų žodyną, galima spręst, kad iš kitos pusės ir nemažai)... ir vis tiek, kokios bebūtų priežastys - kaip kažkuri mūsų rašė, svarbu darbas, darbas, darbas. ir tona kantrybės belaukiant prakalbėjimo.
Genetika galituret itakos, bet dar turibut daug kitu veiksniu...as antro vaiko bijojau, po to, kiek praejau su pirmu antras velyvas nesivystantis nestumas...is viso stoga nurove, bet...butent mano blogai kalbantis vaikas man sustate visa gyvenima i vietas pasakydamas, kad netjei seses neber pilvelyje, ji salia ir ja reikia tik pasikviesti ir mes pasikvietem...dabar auga puikiai kalbantis vaikas, kaip stebuklas man, kiek vaikas kalba tokiam amziuje manyciau, kad baisiau, jei seimoje yra sizofrenija ir pan. Tkie dalykai labai paveldimi, o del kalbos daugybes veiksniu galim nezinoti, kurie itakojo ir kaltinti genetika....o esme, kad suprastume, jog tai daro mus stiprias, ypac buvimas kartu, suvokimas kas ir kodel, palaikymas ir pagalba vaikui ir seimai
as irgi manau, kad priezasti zinoti labai svarbu, nes tai padeda padeti. Tik ne ta priezasti "nes 3 nestumo savaite virs galvos praskrydo lektuvas, o 5 savaite valgiau ikru", bet priezasti-diagnoze: kalbos padargu problemos, ar tonusas, girdimasis demesis, atmintis, klausa, emociniai sutrikimai, autizmo spektro problemos, tt... kuo tiksliau zinai kas negerai tuo tikslingiau dirbi ir gali padet. Nes bendri patarimai ir yra bendri... pvz tas "smulkiosios motorikos lavinimas" nieko bendro mano panom su kalba neturi.
Del genetikos: visiskai neteisinga sakyt "brolis kalba, reiskia genetika nekalta". Labai reta bukle perduodama 100% palikuoniu, ir tada bent vienas is tevu turi ja turet ir abu jo tevai (vaiko seneliai) turi turet. O taip... yra bukles kurios perduodamos 50% palikuoniu, 25%, 8%, 3%... taigi net ir 5 sveiku vaiku turejimas nereiskia kad 6tasis vaikas, turintis problema, nepaveldejo jos genetiskai is tevu.
Mergiona, gal taviskems mergaitems nepasimate rzultatas ryskus del motorikos la inimo, pvz. Man labai aiskiai matesi, kad nors ir vaikas delioja pusles smulkias, pirstukai dirba, bet piesti nemego ir i kumsti eme piestuka. As ta smulkia motorika siaip sau lavinau, nes atrode, kad nerekoa, bet po logopedes darbo, kai buvo luzis su kalba, jis prDejo piesti ir imti piestuka normaliai...tada supratau, kad gal ne per smulkiaja motorika luzis, bet tai labai susije Beje,kaip tavo maziuke vis atsimenu jos pozityva ir sypsena, ji dabr turbut jau didele
Sveikos, mamos, pastebėjau, kad daugelis vis galvoja, ką nėštumo metu padarė ne taip... Kaip visos žinome, vaisius pilvelyje vystosi tam tikrais etapais. Vaiko kalba formuojasi 12-13 nėštumo savaitę (ne 32, ne 36 ir pan.), o būtent 12-13 savaitę, ir yra net nustatyta, kad 5-6 dienomis. Ir jeigu tomis dienomis jūsų emocinė būklė buvo bloga, rūkėte, vartojote alkoholį, ar kitus svaigalus, vaistus, - didelė tikimybė, kad vaikas turės kalbos sutrikimų. Kitos raidos sutrikimo priežastys: - gimdymo trauma; - nepakankamas bendravimas su vaiku. Vaiko netaisyklingos kalbos pamėgdžiojimas, tėvai neskaito vaikams; - bendras fizinis nusilpimas - po operacijų, traumų, ilgo antibiotikų vartojimo kurso; - anatominiai kalbos organų pakitimai - trumpas poliežuvinis raištis, netaisyklinga dantų struktūra, platus liežuvis; - kiti raidos sutrikimai; - neišlavėjusi vaiko tiek stambioji, tiek smulkioji motorika (mankštelės, pirštukų žaidimai, rankų judesiai ir pan.). Labai svarbu yra lavinti vaiko smulkiąją motoriką, nes smegenų centrai, atsakingi už kalbą ir judesį yra visai šalia. Pastebėta, kad vaikai kurie tingi pajudėti, tingi ir kalbėti. Tad skatinkit juos judėti, leiskit viską daryti patiems (pvz. užsisegti sagutę, užsitraukti užtrauktuką ir pan.). Motoriką galima pradėti lavinti jau 2-3 mėn. kūdikiams.