Traukiam į paplūdimius.
Arromanches miestelis, kurio Gold paplūdimyje 1944m. per 3 mėnėsius išsilaipino ~ 2,5 milijono karių, atgabenti 4 milijonai tonų ginkluotės, ir 500 000 transporto priemonių (oho, kokie skaičiai vienam paplūdimuke, paieškojau ir nustebau)

Lynoja...

Pavažiuojam toliau. Miestelis Vierville-sur-Mer. Ieškom amerikiečių kapinių. Nuorodos yra, bet kažkaip ne taip viskas greitai.

Jau pravažiuojant matau, kad kapinės dirba iki 17 val. O šakutės, be poros minučių penkios. Šoku iš dar galutinai nesustojusios mašinos ir lekiu pažiūrėti ar spėsim. Prie kapinių sargas jau nebeįleidžia, - 17 val. Aš jam pasakoju, kad mes trumpam, tik pažiūrėti, nieko konkrečiai nelankysim. Jis kinkuoja galvą į šalis. Pasakoju, kad važiavom iš toli, ir kad dar stovi mašinos su kapinėse esančiais žmonėmis, kad mes išeisim tikrai greičiau, nei tos mašinos išvažiuos. Jis kinkuoja galvą toliau... Sakau, būkit geras, vaikams noriu parodyt... Tada sargui neišlaikė nervai, ir jis ten kažką rėkaut pradėjo, su rankom mosikuotis... žodžiu... aplankykim virtualiai

Na, tai traukiam į Omahą paplūdimį, kuriame išsilaipino amerikiečių kariai.
Ramiai skalauja vanduo smėliuką, ramuma, gražuma. Pasivaikštom. Sutinkam kiškiukus lakstančius po žolytę. Paskaitinėjam paminklą, kuriame surašytos žuvusiųjų pavardės. Dieve, kaip baisu, kai žuvę du broliai, trys.... Kaip jų motinom reikėjo tai ištverti....

Grįžtam atgal, po maždaug valandos, pravažiuojam tą patį kapinių įėjimą, dar mašinos tebėra. Na, nelemta buvo pamtyti

Kažkoks muziejus pakeliui su iškaba apie II pasaulinį karą, nestojam, nes jei jau kapinės nebedirba, tai muziejai tuo labiau

Bet žadėjau sūnui parodyti bunkerius ir kt. įtvirtinimus.... Pakeliui matėm ženklus į bateriją, tai važiuojam link jos. Na ir sėkmingai pasiekiam.
Papildyta:

Kažkaip nemėgstu žiūrėti filmų apie karą. Tai važinėjant po Normandiją, nebuvau mačius Gelbstint eilinį Rajaną, ir labai tuo džiaugiausi, nes man tokia ten ramuma pasirodė, ir tie visi bunkeriai ir įtvirtinimai nebaisūs (matyt fantazija tiek neneša). Bet grįžus aš tą filmą pažiūrėjau.... Kažkada ten tiek kraujo buvo pralieta, tiek skausmo...
Pagalvojau, kad geresnės vietos kareivių kapinėms nerastum

Keliaujam atgal