O aš iš tų, kurios nenoriai rašo recenzijas arba dalinasi mintimis. nebent knyga tikrai sukrėstų. Šiaip aš viską "pasidedu" sau. Giliai. Nes vis vien kiekviena suvokiam savaip.
....
darbingas, t.y. skaitingas savaitgalis: "Geriausia Lietuvos fantastika 2003 - 2006" novelių knyga ir Jaroslavo Melniko "Kelias į rojų". Prisipažinsiu, kad skaičiau nesąžiningai - visgi neturiu laiko skaityti apie haliucinacijas ir beprotybes ir skaičiau tik tas noveles, kurios mane užkabino pirmais sakiniais. Ir kaip visada kabino Neringa Vaitkutė, Rūta Marija Klovaste, Lina Darbutaitė, Tomas Vilkas (skausminga novelė "Laukinis"), smagus Linos Krutulytės pragaro vaizdelis (o ką? taip jiems ir reikia), ypač smagus Gedimino Kulikausko "Šungaudis" (kaip katinai užsakė vilkolakį nušauti

), Mindaugo Šyvio "Pabėgimas", Edmundo Radavičiaus "Šviesa veiduose" (mane ypač sudomino potėpių krypties ieškojimas), Giedriaus Vilpišausko "Metas dalintis" (štai kur mus nuves technologijos

), bet smagiausiai susiskaitė Mirmeko Albos "Laiko kalėjimas". Man labai patinka novelės - savo lakoniškumu ir svoriu. Kai tikslas yra perduota mintis, o ne puslapių kiekis.
Melnikas..... knygos pradžioje buvęs susižavėjimas vietomis blėso ir vėl kilo. Daug įžvalgų apie beprasmybę, neišvengiamumą, laiką ir ateitį (niūrią, žinoma). Bet vėliau pavargau nuo vyriškumo - t.y. vyriško pimpalo turėjimo sureikšminimo - pernelyg daugelyje vietų jis rašo apie savo šaknį, savo ragą, savo sėklą, savo galią, savo mintis, savo......o kur dar nuolatinis motinos (mylimos, prarastos, tobulos) leitmotyvas? o prie jo - nekenčiamos, bukos, kvailos, nutukusios žmonos motyvas? Jam ką? net taip gyvenimas nenusisekė?

Išskirčiau du tekstus - "kodėl aš nepavargstu gyventi" ir "Siela" - taip sudominusias pradžioje ir nuvylusias vis tuo pačiu: "o mano lytis, mėšlungiškai spazmuodama, išmesdavo į gilumą gyvybinę drėgmę"(psl. 29) ir "ištiesiu kelius ir apmirštu sukrėstas: pūkai dingsta, ir mano šaknis staiga nusmenga į kažką didžiulį, artimą, drėgną. Vėl riksmas. Dabar jaučiu, šaknimi, karštį - paukštiško kūno karštį"(ps, 231) ir šalia to "jeigu neišeisi, tapsi višta" "Dabar ji vėl - ir dar kaip - buvo panaši į naminę vištą suglaustais sparnais. Perekšlė. Nusiėmiau nuo peties šautuvą ir spragtelėjau užraktą" (psl. 256). Kažkoks, būtent kažkoks seksas liejasi per visus tekstus. bet tik kažkoks - kaip jėgos išraiška, įtampos palengvinimas, prievartos aktas. Apgailėtinas.
...
Per daug "mano" ir per mažai šviesos.