Įkraunama...
Įkraunama...

Gimdymas ir gimimas namuose

QUOTE(Sunute @ 2013 02 25, 21:03)
Dėl medikų teisių -pritariu. medikas privalo mokėti daryti abortą ir priimti gimdymus netradicinėje aplinkoje.

Nuostabus sugretinimas ir nuoseklumas cool.gif - vieną nužudyt, o kitą tom pat rankom pasitikt "padvasintoje, sąmoningumu pažymėtoje" aplinkoje...
O aš sakyčiau, kad darančiam abortus išvis nėra ko lįst prie tų, kurių kažkas išabortuot nepanoro. Tai apskritai nesudernami dalykai - atimt gyvybę ir ją pasitikt. Negali vienu metu būt ir gyvybės ir giltinės tarnu. ;] Čia šiaip.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo hi :): 26 vasario 2013 - 00:46
QUOTE(Kris_ @ 2013 02 26, 00:29)
bet tie nelegalūs gimdymai (tiksliau legalių gimdymų nelegalus priėmimas) vyksta jau daug metų. Kodėl nebuvo bandoma anksčiau to legalizuoti?

Todel, kad tam jokio poreikio nebuvo. Saviveiklininkes pribuvejas tenkino esama padetis, konkurencijos jokios. Netgi sudievinamos buvo. Beto esu skaicius kazkada Jurgos interviu, tai ji aiskiai issireiske: jei prie iejimo stoves greitoji, gimdymas komplikuosis. Mat gimdyve neatsipalaiduos, mistinis sakralumas bus pazeistas. Tai va ir gaunasi, kad visa sita iniciatyva tik priedanga siknom svylanciom gelbet. Neveltui ir tie menininkai advokatauja per visus tv kanalus. Bet jau ir taip aisku, kad nedirbs tokios dieviebes pasonej su profesionaliom akuserem ir ginekologais.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo silvaria: 26 vasario 2013 - 01:03
QUOTE(silvaria @ 2013 02 26, 00:02)
Todel, kad tam jokio poreikio nebuvo. Saviveiklininkes pribuvejas tenkino esama padetis, konkurencijos jokios. Netgi sudievinamos buvo. Beto esu skaicius kazkada Jurgos interviu, tai ji aiskiai issireiske: jei prie iejimo stoves greitoji, gimdymas komplikuosis. Mat gimdyve neatsipalaiduos, mistinis sakralumas bus pazeistas. Tai va ir gaunasi, kad visa sita iniciatyva tik priedanga siknom svylanciom gelbet. Neveltui ir tie menininkai advokatauja per visus tv kanalus. Bet jau ir taip aisku, kad nedirbs tokios dieviebes pasonej su profesionaliom akuserem ir ginekologais.

matau tame racijos ir tai visiskai ne mistika, nebent vel noretume atskirti psichologija nuo fiziologijos.

As manau, kad iniciatyva neskubejo, nes visas puses daugiau maziau tenkino esama padetis- is esmes juk J ir Co veikla buvo viesa paslaptis, niekam neuzkliuvo. Taciau poreikiai keiciasi, atsiranda moteru, kurios nori gimdyti ne stacionare taciau nebutinai su pribuveja. Jos nori profesionalios pagalbos, suderintos sistemos, maksimalaus imanomo saugumo.
Atsakyti
Aš irgi manau, kad gydytojas neprivalo daryti abortų...

Visi, kurie bamba, kad iniciatyva kilo kažkam gelbėti, dar kartą paskaitykit, ko siekiama - užtikrinti profesionalią pagalbą gimdančioms namuose. Ar tai kažkuo palengvins situaciją jūsų nemėgstamai pribuvėjai - manau, kad ne. Galbūt palengvins vienai iš įtariamųjų, kuri yra profesionali medikė, bet, kiek žinau, jai kaltinimai buvo pareikšti jau po iniciatyvos atsiradimo.

O kad toks sujudimas kilo dabar, tai tiesiog, kad tik dabar tam buvo pribręsta. Naminiai gimdymai nedrąsiai pamažu prasidėjo po nepriklausomybės atgavimo, bet mūsų žmonės po ilgų sovietmečio metų dar ilgą laiką gyveno "iš inercijos" ir į tokias naujoves žiūrėjo įtariai. Nes tiesiog taip nebuvo pripratę, o ten, kur tau neįprasta, nesijauti saugus. O dabar jau taip sutapo, kad atsiranda vis daugiau norinčių gimdyti namie, vis daugiau žmonių supranta, kad situacija Lietuvos gimdymo sistemoje dar labai atsilieka nuo situacijos kitose Europos šalyse, na ir atsirado kelios ir šiaip visuomenėje veiklos mamos, kurios nusprendė pagaliau pralaužti tą sovietizmo sieną. Štai ir viskas. Anksčiau ar vėliau tai būtų įvykę visiškai nepriklausomai nuo "nelegalių" pribuvėjų veiklos.
Atsakyti
QUOTE(bim-bam @ 2013 02 25, 23:12)
net jei irgi tie duomenys apie mirtis tikslus, viso to tikriausiai butu buve galima isvengti, jeigu butu galima pasirinkti gimdyti namie, tiksliau gauti legalia pagalba gimdant namie.

Manau, kad nebūtų viskas taip paprasta. Atsirastų žmonių, kurie nenori medikų savo pašonėj, ne tik ligoninės sienų ir vistiek būtų pagalbininkų, bet med. išsilavinimo. Per Kakadų išvis labai "svari" gimdymo namuose priežastis buvo išsakyta (9 vaikų mama pasisakė, 6 vaikus pagimdžiusi namuose su Jurga), kad neturi laiko stacionarams, nes reikia rūpintis namais smile.gif Laidoje ir vaizdelių neblogų prie upeliuko buvo, vaikai laksto, maudosi, o moteris gimdanti vaikštinėja nuoga šalia, pritupia stangintis... niu kažkaip neskaniai pasirodė.
Atsakyti
http://miestomamos.w...imdyti-namuose/ mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Horo @ 2013 02 25, 23:47)
man teko nemažai pasidomėti senovės lietuvių pasaulėžiūra, tai iš tiesų gimdyme dalyvaudavo bobutė ir jei reikėdavo moters vyras. Apie paaugles gimdyme negalėjo būti jokios kalbos schmoll.gif Iš vis senovės lietuvių pasaulėžiūroje labai svarbų vaidmenį atliko statusas: vedęs asmuo, ar viengungis ir t.t.
Be to ir mano močiutė pasakojo, kad prosenelė (laikas XXa. pradžia) gimdė su proseneliu, o jie vaikai, būdavo kaimynų namuose. Ir nėra gražūs tie močiutės atsiminimai apie tai: sakė jai baisu būdavo, nes namai po gimdymo atrodydavo baisiai, o ypač lova doh.gif Nėra viskas gražu, kaip norima pritempti, o ypač tuose senuose laikuose. Mano močiutė labai daug man yra apie tai papasakojus: apie kūdikių, kurie nepageidaujami uždusinimus, apie moterų mirtis po gimdymo, nes... vyrai lįsdavo turėti lytinių santykių, o higiena tais laikais ne kaži kokia buvo ir t.t.

Visgi, kiek teko klausinėti pateikėjų ekspedicijose Lietuvos, Baltarusijos, Rusijos kaimuose, vyras dalyvaudavo gimdyme tik dėl rimtų priežasčių negalint pasikviesti pribuvėjos. Tai išimtys, bet ne taisyklės, juo labiau siekiamybė. Manyčiau, tais faktais, kad BUVO, siekiama pasinaudoti ir pritaikyti, nutylint, KODĖL BUVO šių dienų poreikiams.
Gimdymas tradicinėje kultūroje, kiek man žinoma, grynai moteriškas reikalas. Patyrusių moterų reikalas. Kūdikių dusinimo, tradicinių persileidimo organizavimo sistemų reikalus reikėtų aptarinėti atskiroje temoje. Dar prieš dešimtmetį Švenčionių r. (Rytų Lietuvoje išliko daug itin senovinių papročių) teko užrašyti visą ritualų ir žemiškų priemnonių sisstemą kaip vyrams be pasekmių landyti į klėteles smile.gif
Papildyta:
smile.gif+2013 02 26, 00:45-->
QUOTE(hi smile.gif @ 2013 02 26, 00:45)
Nuostabus sugretinimas ir nuoseklumas  cool.gif - vieną nužudyt, o kitą tom pat rankom pasitikt "padvasintoje, sąmoningumu pažymėtoje" aplinkoje...
O aš sakyčiau, kad darančiam abortus išvis nėra ko lįst prie tų, kurių kažkas išabortuot nepanoro. Tai apskritai nesudernami dalykai - atimt gyvybę ir ją pasitikt. Negali vienu metu būt ir gyvybės ir giltinės tarnu. ;] Čia šiaip.

O norėtumėte tokio dvasuingo gydytojo, kuris mirus vaisiui nemokėtų padėti moteriai ir ...mirtumėt
Atsakyti
QUOTE(klaara @ 2013 02 26, 09:30)

Labai gražus blogas.

Paprastas ir labai informatyvus.

Būtų gerai, manau, kad mūsų menininkai ir žurnalistai kurtų dokumentinius filmus arba bent jau laidas apie laisvų šalių laisvus gimdymus (namie ir ne namie) elementariai ir paprastai, kaip tame bloge, o ne su būgnais, žvakėm ir miškais arba su vyrais priimančiais gimdymą. doh.gif

Atsakyti
QUOTE(Justesea @ 2013 02 26, 10:04)
O kad toks sujudimas kilo dabar, tai tiesiog, kad tik dabar tam buvo pribręsta. Naminiai gimdymai nedrąsiai pamažu prasidėjo po nepriklausomybės atgavimo, bet mūsų žmonės po ilgų sovietmečio metų dar ilgą laiką gyveno "iš inercijos" ir į tokias naujoves žiūrėjo įtariai. Nes tiesiog taip nebuvo pripratę, o ten, kur tau neįprasta, nesijauti saugus. O dabar jau taip sutapo, kad atsiranda vis daugiau norinčių gimdyti namie, vis daugiau žmonių supranta, kad situacija Lietuvos gimdymo sistemoje dar labai atsilieka nuo situacijos kitose Europos šalyse, na ir atsirado kelios ir šiaip visuomenėje veiklos mamos, kurios nusprendė pagaliau pralaužti tą sovietizmo sieną. Štai ir viskas. Anksčiau ar vėliau tai būtų įvykę visiškai nepriklausomai nuo "nelegalių" pribuvėjų veiklos.

aš irgi taip manau - neįmanoma sustabdyti šio reiškinio, juolab - kad ir nebūtina. Reikia ne raganas gaudyti, kas kartais nueina iki absurdo, o civilizuotai spręsti tai, kas jau kitur išspręsta.

Mano patirtis - aš mielai būčiau gimdžiusi namie, bet negalėjau tam ryžtis, nes žinojau, kad profesionalios pagalbos nesulauksiu. O tai, kas toje "rinkoje" buvo siūloma - man rodėsi nepriimtina doh.gif Vis tik, mano supratimu, per daug mirčių ir per mažai garantijų.. O be to, man kaip katalikei ne visai priimtini tie visi šamanizmai, energijos, "lengvi" ir ne visai "raganavimai" biggrin.gif Bet čia jau mano problema ir kaip sakoma - ne apie tai daina..

Aš žemai lenkiu galvą prieš tas moteris, kurios teikė pagalbą gimdančioms namuose. Ir aš turėjau įsivedusi i telefoną numeriuką galimam atvejui.. doh.gif Gal kad beveik visos mano draugės ar pažįstamos gimdė namuose ar bent jau apie tai svarstė - rodo, kaip reikia sprendimo šioje sferoje. Juk kalba eitų ne tik apie gimdymus namie su prof. pagalba, bet ir apie mažos rizikos gimdymo centriukus kaip alternatyvą.
judėti reikia su laiku. Ne demonizuoti to, ko nepažįsti.

Papildyta:
QUOTE(Sunute @ 2013 02 26, 10:36)
O norėtumėte tokio dvasuingo gydytojo, kuris mirus vaisiui nemokėtų padėti moteriai ir ...mirtumėt

o ar tai abortas? Tai pagalba.. Juk pati suprantat, kad tai ne tas pats. Nekalbama, kad akušeriai ginekologai nebemokėtų teikti pagalbos, bet nedarytų nėštumo nutraukimo esant normaliam nėštumui..
Na ir argumentai... verysad.gif Nerimta kazkaip. Ir liudna skaityti.
Papildyta:
QUOTE(Selva @ 2013 02 26, 02:37)
As manau, kad iniciatyva neskubejo, nes visas puses daugiau maziau tenkino esama padetis- is esmes juk J ir Co veikla buvo viesa paslaptis, niekam neuzkliuvo. Taciau poreikiai keiciasi, atsiranda moteru, kurios nori gimdyti ne stacionare taciau nebutinai su pribuveja.  Jos nori profesionalios pagalbos, suderintos sistemos, maksimalaus imanomo saugumo.

geriau ir nepasakysi, sutinku visu 100% 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(RitaRazi @ 2013 02 26, 10:05)
Papildyta:
o ar tai abortas? Tai pagalba.. Juk pati suprantat, kad tai ne tas pats. Nekalbama, kad akušeriai ginekologai nebemokėtų teikti pagalbos, bet nedarytų nėštumo nutraukimo esant normaliam nėštumui..
Na ir argumentai...  verysad.gif Nerimta kazkaip. Ir liudna skaityti.
Papildyta:

Procedūra iš esmės ta pati. Jei ką, aš nepritariu abortams, bet procedūrą atlikti gydytojas privalo išmokti. Neįdėmiai skaitėt mano žinutę smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Sunute @ 2013 02 26, 11:09)
Procedūra iš esmės ta pati. Jei ką, aš nepritariu abortams, bet procedūrą atlikti gydytojas privalo išmokti. Neįdėmiai skaitėt mano žinutę smile.gif

Na čia aišku ne ta tema, bet drįsčiau suabejoti, ar tikrai visais atvejais ta pati... Jei vaisius miršta, tai dažniausiai organizmas jį pats ir pašalina. Užsieny tokiais atvejais dažniausiai leidžia rinktis - ar lauksi savaiminio persileidimo ar šalinti dirbtinai. Lietuvoj, kiek žinau, pasirinkimo nelabai yra... Bet čia gal ankstyviems nėštumams galioja, o kai vaisius didesnis, tai vis tiek dažniausiai skatinamas gimdymas ir mama gimdo pati, o ne išraunamas gabaliukais, kaip per abortą... O jei dėl kažkokių priežasčių neįmanoma pagimdyti, tai daromas cp. Gal mano žinios netikslios, pataisykit tada.
Atsakyti
Skaitau diskusiją, tikrai įdomu, asmeninė mano nuomonė, tai ką darė J & Co - tai nusikalstama veikla, tiksliau saviveikla, bet ne tai norėjau parašyt.

O kur gi moters laisva valia rinktis beliko ax.gif kai gimdyt namie, prisiimt atsakomybė, tai jau čia laisvas apsisprendimas, laisva valia, kai apie abortus - tai jau ir gydytojai nusikaltėliai, gal norit, kad ir abortus namuose pačios darytųsi ar su kokios bobutės pagalba.

Nesu abortų šalininkė, bet aš už laisvę rinktis ir jau jei leidžiam rinktis gimdyt taip kaip nori ir prarast kūdikį, nes nebuvo suteikta skubi pagalba, tai jau čia viskas gerai, čia matot išpildžiau savo misiją, nesvarbu, kad rezultatas tas pats - miręs kūdikis.
Atsakyti