Įkraunama...
Įkraunama...

Mūsų turtingas ir nuostabus daržas 18 tema

Pankolių pernai pirkau elementarių Nojaus sėklų (lot. ant pokelio Foeniculum vulgare Mill.) Tik preciziškai nepasakysiu kada sėjau - lyg ir vasaros pradžioje. Ant palangės daigais, po to išsodinau. Labai gerai sudygo, gražiai be kaprizų augo, nesimaivė persodinti daržan, suformavo ropeles mažesnes nei parduotuvines.
Labiausiai močiutė į svečius atvažiavus patiko - pareina su sauja žalių krapų rugsėjį - sakau, močiute, pas kokius kaimynus čia buvote, kur šiais laikais žalių krapų radot? Pasirodo, darže pankolių prisikabė, sako, ale, vaikeli, kaip gražiai pas tave žaliuoja:))
Rudenį žaliuojančius "krapus" džiovinau ir dedu į virtus troškinius, sriubas. Šiaip nei skonio, nei kvapo, bet gražiai atrodo.
O ropelės tikrai prie žuvies liuks, nors anyžių nekenčiu. Sėsiu šiemet anksčiau ir daugiau vėl daigais.
Kažkas minėjo apie auginimą tuneliukuose, tai tikrai netiks, pas mane apie metrą užaugo, ir tai vėlai sėti.
Atsakyti
Skaitau jog dvimečiai-daugiamečiai pankoliai. Ar atželia po žiemos ar iššąla? g.gif Aš jų neišroviau, žadėjau neauginti, bet jei atžels gal reikės kokiam patvoryje sukišti blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(linaslinelis @ 2013 03 15, 22:37)
Pankolių pernai pirkau elementarių Nojaus sėklų (lot. ant pokelio Foeniculum vulgare Mill.) Tik preciziškai nepasakysiu kada sėjau - lyg ir vasaros pradžioje. Ant palangės daigais, po to išsodinau. Labai gerai sudygo, gražiai be kaprizų augo, nesimaivė persodinti daržan, suformavo ropeles mažesnes nei parduotuvines.
Labiausiai močiutė į svečius atvažiavus patiko - pareina su sauja žalių krapų rugsėjį - sakau, močiute, pas kokius kaimynus čia buvote, kur šiais laikais žalių krapų radot? Pasirodo, darže pankolių prisikabė, sako, ale, vaikeli, kaip gražiai pas tave žaliuoja:))
Rudenį žaliuojančius "krapus" džiovinau ir dedu į virtus troškinius, sriubas. Šiaip nei skonio, nei kvapo, bet gražiai atrodo.
O ropelės tikrai prie žuvies liuks, nors anyžių nekenčiu. Sėsiu šiemet anksčiau ir daugiau vėl daigais.
Kažkas minėjo apie auginimą tuneliukuose, tai tikrai netiks, pas mane apie metrą užaugo, ir tai vėlai sėti.

Pas mane butent nojaus seklu pokutis pankoliu bigsmile.gif
Metra blink.gif biggrin.gif Turesiu omenyje ax.gif Jauciu sesiu biskiuka namie, o koki birzeli reiks ir lauke pasiseti velyvesniam derliui thumbup.gif Man anyzius, tai super smile.gif Jau svaigstu del arbateles ir prieskoniu wub.gif
Papildyta:
QUOTE(jolituxxx @ 2013 03 15, 22:52)
Skaitau jog dvimečiai-daugiamečiai pankoliai. Ar atželia po žiemos ar iššąla?  g.gif Aš jų neišroviau, žadėjau neauginti, bet jei atžels gal reikės kokiam patvoryje sukišti blush2.gif

Jauciu issodinsiu tiesiai i lysvele su prieskoniais kitais ir bus gerai g.gif smile.gif
Atsakyti
QUOTE(madmuazele @ 2013 03 15, 21:04)
Man ir reikia sekleles...  cool.gif  Vienu pomidoru uzsimaniau lotuliukas.gif  lotuliukas.gif

Del pankoliu... pernai auginau.. Uzaugo grazus kaip krapai.. Gumbu neradau-nors tikrai sejau gumbinius smile.gif

Buvo garantuotai gumbiniai. O gumbų nerasta, nes matyt per tankiai augo. Reikėtų daigas nuo daigo per 30-40 cm. Vienais metais buvau per tankiai sukišus, tai lysvės vidury nebuvo gumbų, tik pakraščiuose. dar drėgmės reikia ir šilumos. Visą laiką auginu užuovėjoje ar kukurūzų pietinėje pusėje. Visada perku, kur ant pokelio gumbas ir gerai. Žemė pas mus labai puri, humusinga.
Papildyta:
QUOTE(jolituxxx @ 2013 03 15, 21:52)
Skaitau jog dvimečiai-daugiamečiai pankoliai. Ar atželia po žiemos ar iššąla?  g.gif Aš jų neišroviau, žadėjau neauginti, bet jei atžels gal reikės kokiam patvoryje sukišti blush2.gif

Dvimečiai tie sėkliniai. Gumbinių nebuvau palikus žiemai, jaučiu, kad iššaltų. Ir kokia nauda iš jų pavasarį? Tik lapų pasiskinti. Įš vienmečių daržovių pasilieku pavasariui tik petražoles lapines, šiemet pasilikau ir šakninių, tai per atšilimą ėjau pasikasti biggrin.gif Dar pasilieku pastarnokus, geltekles ir netyčia buvo peržiemojusios gūžinės cikorijos.
Atsakyti
QUOTE(*Aukse* @ 2013 03 15, 21:55)
Pas mane butent nojaus seklu pokutis pankoliu  bigsmile.gif
Metra  blink.gif  biggrin.gif  Turesiu omenyje  ax.gif  Jauciu sesiu biskiuka namie, o koki birzeli reiks ir lauke pasiseti velyvesniam derliui  thumbup.gif  Man anyzius, tai super  smile.gif  Jau svaigstu del arbateles ir prieskoniu  wub.gif
Papildyta:

Jei taip mėgstat anyžius, tai gal birželį sėt daržan ir vėlokoka g.gif nat pokučio rašo sėt kovo-gegužės, pikiuot 25-30 cm atstumu. Sakyčiau ne rečiau tikrai. O kai žiedynus išskleis, tai bus virš metro. Gumbams nelaukiau, kol išleis žiedynus, roviau valgymui. Pagal bendrą supratimą, tai arbagumbam, arba tada jau palikt sėklom. Ir tai vėlai sėti sugebėjo žiedynus suformuot.
Paauginsit šiemet, kitąmet jau matysit, ko kiek ir kada smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Iš Kaimo @ 2013 03 15, 22:03)
Dvimečiai tie sėkliniai. Gumbinių nebuvau palikus žiemai, jaučiu, kad iššaltų. Ir kokia nauda iš jų pavasarį? Tik lapų pasiskinti. Įš vienmečių daržovių pasilieku pavasariui tik petražoles lapines, šiemet pasilikau ir šakninių, tai per atšilimą ėjau pasikasti biggrin.gif Dar pasilieku pastarnokus, geltekles ir netyčia buvo peržiemojusios gūžinės cikorijos.

Tai įdomu ar sėklas ir antrais metais užaugintų ir ar jų nebūtų mažiau tongue.gif Mano tikriausiai sėkliniai ir buvo, nes manieji augo dideliais tarpais ir jokių gumbų, mano ūgio ir net aukštesnių buvo, skėčiai beveik kaip Sasnovskio barščių blink.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo jolituxxx: 15 kovo 2013 - 22:16
QUOTE(linaslinelis @ 2013 03 15, 23:11)
Paauginsit šiemet, kitąmet jau matysit, ko kiek ir kada smile.gif

drinks_cheers.gif bandysiu butinai. Dekui uz vertingus patarimus 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Iš Kaimo @ 2013 03 15, 21:38)
Sėti iš sėklų nebandžiau, literatūroje radau , kad iš daigų, tai ir auginu.

Treti metai sėju iš sėklų tiesiai žemėn lauke maždaug tokiu pačiu metu,kaip ir krapus,paskui retinu kiek daugiau nei per sprindį .Užauga tos galvukės maždaug iki pusės sprindžio pas mane-žemė tokia,smėlis po truputį gerinamas.Net nepagalvojau,kad ir šituos sustorėjusius krapus reikia daigais sodint mastau.gif Ir dar po priedanga kišt ar laistyt...
QUOTE(linaslinelis @ 2013 03 15, 22:37)

Nu maksimum truputuką virš kelieno pas mane užauga g.gif Gal šiltnamio sąlygom ir užauga viršmetriniai.Ir niekada nežydėjo schmoll.gif Tik pernai pradėjo po kelių lietaus savaičių ruduot viršūnės.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo adija5: 16 kovo 2013 - 05:19
QUOTE(jolituxxx @ 2013 03 15, 23:15)
Tai įdomu ar sėklas ir antrais metais užaugintų ir ar jų nebūtų mažiau tongue.gif Mano tikriausiai sėkliniai ir buvo, nes manieji augo dideliais tarpais ir jokių gumbų, mano ūgio ir net aukštesnių buvo, skėčiai beveik kaip Sasnovskio barščių blink.gif

Šitą "piktžolę" biggrin.gif pankolį turiu daug metų - sėklos prinoksta NE kasmet, bet jei žiema palanki žiemojimui, tai auga toj pačioj vietoj ir 3-4 metus. Tokiu atveju būna platesnis kelmelis ir anksčiau galima pasiskint lapelių pavasarinėms salotoms. Rudenop jau tie lapai tokie "mediniai" pasidaro...
Kadangi pankolio šaknis ilga liemeninė, tai persodinimų, kilnojimų nemėgsta.
Kartais pasisėja savarankiškai, kaip krapai, tik ne taip gausiai.

Gumbinį pankolį auginau vieną kartą senokai, irgi buvo metriniai, bet tąsyk skonis šeimai nepatiko, matyt, reik pabandyt vėl...
Atsakyti
Ne visi mėgsta valgyti visokias egzotikas, ypač prieskoniai kai kurie keisti. Šiemet būtinai reiks sėti mairūno, tiksliau jau sėti reikėjo, vis pamirštu nusipirkti.
Atsakyti
QUOTE(Iš Kaimo @ 2013 03 15, 20:46)
Pankoliai- jėga thumbup.gif Kasmet jų prisiauginu. Sėti reiks neužilgo ir per kelis kartus. Kelis daigus sodinu į šiltnamį tarp paprikų, po kokio mėnesio suvalgom, kitus į lysvę, dengiu plėvele, paskutinius jau nedengiu. Nelieka jų jokiems marinatams, verdamos sriubos, troškinami su žuvimi ir t.t.

Bet kad pankoliai gana auksti uzauga, tai jie nenustelbia papriku g.gif Ir ar per menesi speja suformuoti gumba?
Atsakyti
Isitraukiau seklas salieru gumbiniu bei stiebiniu ir svogunu Exhibition. Ar jau metas seti bigsmile.gif 4u.gif
Atsakyti