Įkraunama...
Įkraunama...

Prieskoniai ir vaistažolės

QUOTE(Perfect @ 2013 03 24, 20:32)

Jūračiuk, parašykit man plačiau apie čiobrelį - jį reikia karpyt ar leisti augti iki begalybės laugh.gif


Kad niekuo negaliu pasigirti. Auga šiltnamio kampe, lauke jam nepatiko, o apskabau aš jį kasmet - arbatoms. Bet negaliu pasakyti, kad labai gerai auga - nedidukas. Gal mergaitės kitos pasakys, žiūriu augina ne viena, patirties gal daugiau. Aš jį popinu gal per daug g.gif , bet yra kaip yra, aišku, norėtųsi, kad daugiau jo būtų smile.gif
Atsakyti
vienintele zole ka sugebu uzsiauginti tai tik bazilikas, niekaip neauga kalendra.. isdygsta uzauga iki 5 cm ir nunyksta.. nezinau kokiu jai salygu reikia..
Atsakyti
http://www.vlmedicin...skonis-visiems/

Va, ką radau apie kalendrą, gal bus įdomu...

Man patinka kalendra - žalią dedu marinuodama šašlykus, sutrintus grūdelius dedu į mėsos patiekalus. Ant palangės nebandau auginti. Gal vartėtų pabandyt?

Čia - kaip auginti krapus
http://www.gaspadori...u-auginimas.htm
čia - apie dašį
http://www.gaspadori...linis-dasis.htm
Apie petražoles
http://www.gaspadori...u-auginimas.htm
Apie melisą
http://www.gaspadori...tine-melisa.htm

Šitam puslapy rasit ir daugiau patarimų. 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Perfect: 02 balandžio 2013 - 08:11
Mano mėgstamiausi auginami prieskoniai - tai bazilikai. Nuo pavasario iki žiemos žaliuoja ant palangės. Gaila, kad žiema pas mus tamsoka.
Dar esu bandžiusi pasisėti krapus - tai tik siulukai užauga kažkodėl.
Puikiai augo petražolė. Labai patiko šviežius lapelius dėti į sriubą. Super.
Dar turiu pipirmėtę, tai ji vargsta pas mane. doh.gif
Atsakyti
Sveikos 4u.gif . Jungiuosi prie jūsų.
Prieskoninius ir vaistinius augalus auginu jau keletą metų. Vyro išprašiau atskiro ploto , tai dabar mandravoju su savuoju darželiu ax.gif . Auginu ramunėles, petražoles, vaistinį kietį, šalaviją, jonažoles, levandų krūmą, mėtas, raudonėlį, melisą, medetkas, čiobrelius, juodgrūdę duonytei, ežiuolę. Rozmarinas auga vazonėly ant palangės jau 3 metai.
Čiobrelio kelis krūmus kažkada parsinešiau iš miško, bet dabar jis baigia "okupuot" visą pievelę, taip smarkiai išplito. Pernai bandėm karpyt su žirklutėm, bet baisiai daug buvo karpymo, tai vyras nušienavo su dalgiu plotelį, susikroviau į sterblę viską ir teliko išrankioti čiobrelio šakeles thumbup.gif . Tiek jų daug buvo. Mėgstu ir arbatą su juo, ir dedu į Provanso žolelių mišinį.
Šiemet pasėjau levandas, bet tik keletas sudygo. Svajoju užsodinti jomis visą eilę darže rolleyes.gif
Bazilikai sudygo labai gražiai, labai mėgstamas mūsų prieskonis. O vat kalendros nepamilom, per aštrus "blakių" kvapas, nepatiko. Krapai patys pasisėja, su jais nereikia vargti, nebent praretinu, kad neužgožtų kitų augalų.
Seniau auginau pankolį, šiemet irgi pasisėjau, jau išdygo. Patinka jo anyžinis kvapas smile.gif
Petražolės nesudygo, atsėjau dar kartelį. Salierai gražiai sudygo, tikiuosi, kad užaugs vasarą.
Toks mano prieskonių darželis ax.gif
Atsakyti
Kaip smagiai rimute7 aprašė savo daržininkavimą, net pavydu...
Merginos, parašykit plačiau, kur naudojat vieną ar kitą žolelę, gal kas nors ko nors nežinom...
Kaip tas žoleles saugot žiemai - šaldot, sūdot, džiovinat?

Aš šalaviją giriu už jo savybes pagydyt gerklę.

Taip pat ir medetkos skaudamai gerklei - pirmas vaistas.

Čiobrelis džiovintas labai tinka ant keptų bulvių. Taip pat, kai kepu vištą arba antį, visada nepagailiu ir čiobrelio, labai pataiso skonį ir kvapą.

Žinau, kad melisos žadina apetitą, ramina nervus, padeda esant nemigai.

Kas dar ką žinote, ką kur naudojate?
Atsakyti
QUOTE(grange @ 2013 03 28, 13:05)

o iš sėklyčių auginu čiobrelį, jau ir suaugęs gražiai, mėtas, baziliką (dar dygsta), laiškinius tuos violetinius svogūnus, ir dar dvi prieskonines, nežinau lt pavadinimo... kai jau suaugs parodysiu foto  smile.gif

Grange, o kur jūs svogūnus auginat - aš mačiau pas pažįstamą jie tiesiog vandeny auga įmerkti biggrin.gif
Aš tai juos į žemę įsodinau. ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Perfect @ 2013 04 03, 09:45)
Grange, o kur jūs svogūnus auginat - aš mačiau pas pažįstamą jie tiesiog vandeny auga įmerkti biggrin.gif
Aš tai juos į žemę įsodinau.  ax.gif

vazone g.gif pasėjau į mažiuką, sudygo, bet sakau kaip siūleliai buvo, kaip man juos reiks persodinti, tai su visom žemėm išėmiau, tokį didesnį molinį vazoną turėjau, tai sakau ten susodinsiu, tegu auga,mama sakė prisiveisia jie kaip piktžolės,tai labai tikiuos biggrin.gif

dėl prieskonių panaudojimo, tai pvz. rozmariną naudoju su aviena, arba bet kokiems troškiniams ketaus puode, įdedu šakutę paskiau išimu, taip pat ir čiobrelį, ar su vištiena marinuojant.
bazilikai tinka makaronų padažams, raudoniems. arba darau pesto naminį.
na krapai petražolės.tai tokie einami į sriubas ar pan. bet šiemet nesėjau nei vieno, nei kito nes turiu šaldytų
kai bazilikų per daugpriaugo ir užsišaldžiau lapelius iki dabar dar turiu.
o daugiau kitkas tai kas. svgogūniukai salotoms, dašio nežinau kur naudosiu pirmais metais sėju, kalendros lapai ir sėklos man patinka, naudoju mėsiškiems patiekalams.
Atsakyti
QUOTE(grange @ 2013 04 03, 12:37)

kai bazilikų per daugpriaugo ir užsišaldžiau lapelius iki dabar dar turiu.

Kaip juos šaldyti? Tiesiog - į maišelį ar pjaustot? Jie nepajuoduoja?
Bazilikus esu tik džiovinusi.

O krapus, kalendrą, petražoles pjaustau ir šaldau. Nieko jiems neatsitinka.
Atsakyti
QUOTE(Perfect @ 2013 04 03, 11:34)
Kaip juos šaldyti? Tiesiog - į maišelį ar pjaustot? Jie nepajuoduoja?
Bazilikus esu tik džiovinusi.

O krapus, kalendrą, petražoles pjaustau ir šaldau. Nieko jiems neatsitinka.

nepjaustau, taip lapelius nuskinu ir sudedu, išmaišelio su šiaudeliu orą ištraukiu kad nebūtų kristaliukų ir viskas. kai išimu iš kart į puodą ar į kur reikia naudot. nepajuoduoja.
Atsakyti
QUOTE(grange @ 2013 04 03, 13:46)

Gerai. Bandysiu tada ir aš šaldyti. biggrin.gif Visada džiovindavau.
Atsakyti
Dar apie prieskonius - kas kuomet tinka

Rozmarinai: kiaulienos ir veršienos kepsniams, maltai mėsai paskaninti.

Salierai: veršienos, jautienos ir avienos ragu, veršių ir jaučių liežuviams paskaninti.

Paprika: kiaulienos, jautienos, žvėrienos ir avienos kepsniams.

Karis: su kokoso drožlėmis, kiaulienos kepsniams, veršienos, avienos ir žvėrienos ragu, su vištiena, ryžiais.

Čiobreliai: veršienos, avienos ir žvėrienos kepsniams

Bazilikai: su žirniais, špinatais, žuvimi, kopūstais, pomidorais.

Imbieras: su virta žuvimi, virta vištiena, tinka kompotams gardinti.

Mairūnai: su pupelėmis, antienos ir kalakutienos kepsniams paskaninti.


Radau čia:
http://gyvenimas.del...7#ixzz2POv6GVSi

4u.gif

Ir dar labai ilgas sąrašas čia:
http://gyvenimas.del...a.d?id=35806833
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Perfect: 03 balandžio 2013 - 14:04