Įkraunama...
Įkraunama...

Leisti į darželį, o gal neleisti?

QUOTE(Ajste @ 2013 04 08, 14:28)

MAtau, kad nematai reikalo gilintis i mano mintis, gali ta nesupratima nurasyti mano prastai rasytinei lietuviu kl, nenorejimui paaiskinti ir dar kam tik nori ir bus juk ramiau ar ne 4u.gif
Tuos straipsnius, kur idejau, juk paklausiau tavo nuomones, ka apie juos galvoji, mano ankstesne informacija buvo ne is ju, bet nebesigilinkim, nes jau absurdiska. Tu labiau giliniesi i isore, isores formas, israiskas, tu kaip suprantu esi labai kruopsti, labai vertininati aplinkiniu, visuomenes nuomone ir t.t. as i vidu, vidines priezastis, vidini pasauli, dvasinius dalykus, visiskai neesu kruopsti, nelabai kreipiu demesio, ka apie mane galvoja kiti, gyvenu taip kaip man geriau, o ne, kad kitiems itikciau, zinoma nepazeisdama ir kitu interesu ar asmenines erdves ir mes nesusisnekesim. 4u.gif
DAr pagalvojau gal taip ir isileidom i diskusijas, kad pasisemtumem viena is kitos priesingu dalyku ir priesingo suvokimo, nes siaip ar taip esme viska subalansuoti, viskas turetu buti lygsvaroje biggrin.gif
Papildyta:
O i darzelio tema, cia pasiskaicius priejau isvados, kad viskas priklauso nuo konkrecios seimos, vaikai visada gimsta pagal tevus, tokie, kokiu jiems labiausiai reikia ir vaikams labiausiai reikia butent tokiu tevu, del dvasinio tobulejimo.
Taigi, seima bet kokiu atveju ar vestu, ar nevestu to vaiko i darzeli ji aukletu, augintu ir t.t. butent vienaip, savam stiliui, kas randa laiko nedirbdamas, ras ir po darbo, kas neturi noro uzsiimti su vaiku tas jo ir netures. Darzelio tera 3-4 metai metai pries darzeli ir po darzelio irgi juk tas pats gyveniams. Darzelis, ar buvimas namie nera pats faktorius savaime kazkaip labai stirpiai itakojantis zmogaus gyvenima. MAnau, samoningi, mastantys tevai sugeba ivertinti, kas ju seimai ir ju vaikams geriausia ir pagal tai daro savo pasirinkimus. 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ada21lt: 10 balandžio 2013 - 13:15
QUOTE(Ajste @ 2013 04 10, 13:17)
Na jei taip lyginti su užsieniais, tai pvz JK motinystės atostogos trunka maždaug metus ir vaikai vedami jau į lopšelį. Jei sutiktume, kad ten vaikai tiek daug/dažnai/sunkiai neserga, galbūte reikėtų paankstinti darželį, o ne pavėlinti? Čia šiaip pamąstymui  mirksiukas.gif

Šiaip, jei kalbant būtent apie JK, man labai patinka, kad panašiai nuo 4-5 metų privaloma mokykla thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Limcamca @ 2013 04 10, 09:41)
Nežinau, kaip galėjo nuskambėti, jeigu taip parašyta nebuvo  g.gif
Tikrai žinokit tieeek neserga. Ir, tikrai nėra tokių panikų dėl slogų, kosulių  rolleyes.gif

aha... matau ir aš mažius metinukus lauke su nosim bėgančiom. Ir kosėja žiemą visi choru. Ir kažkaip nesivadina tai vaiko liga..
aš mažę palaikiau tris dienas namie dėl slogos, nes jautės blogai, buvo tempa, bet 38 nesiekė. Gydytoja patarė neiti į darželį dieną dvi, jei turiu galimybę.
Didesni vaikai praserga po metus po kokią savaitę ar pan., bet tokio nuolatinio sirgimo niekur negirdėjau, SM tik unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(ada21lt @ 2013 04 10, 12:12)
MAtau, kad nematai reikalo gilintis i mano mintis, gali ta nesupratima nurasyti mano prastai rasytinei lietuviu kl, nenorejimui paaiskinti ir dar kam tik nori ir bus juk ramiau ar ne  4u.gif
Tuos straipsnius, kur idejau, juk paklausiau tavo nuomones, ka apie juos galvoji, mano ankstesne informacija buvo ne is ju, bet nebesigilinkim, nes jau absurdiska. Tu labiau giliniesi i isore, isores formas, israiskas, tu kaip suprantu esi labai kruopsti, labai vertininati aplinkiniu, visuomenes nuomone ir t.t. as i vidu, vidines priezastis, vidini pasauli, dvasinius dalykus, visiskai neesu kruopsti, nelabai kreipiu demesio, ka apie mane galvoja kiti, gyvenu taip kaip man geriau, o ne, kad kitiems itikciau, zinoma nepazeisdama ir kitu interesu ar asmenines erdves ir mes nesusisnekesim. 4u.gif

Regis tu lygiai taip pat nesigilini i mano zodzius, mintis. Kaltini pavirsutiniskumu g.gif Man tai tiesiog pradmenys. Kad suprasti kazka gilaus, reikia suprasti pacius pagrindus. Juk ir vaikus taip mokome - pradedami nuo raidziu, nuo paprastu knyguciu trumpais sakiniais. Kaip galima gilintis i kazka ko nesupranti? Vat as nesuprantu tavo minciu, tai kaip man i jas gilintis? O jei tu nematai reikalo vartoti teisinga terminologija, tai kokia gali buti diskusija? Kas bus jei vienas zmogus vietoj zodzio "darzelis" ims rasyti "sliekas"? Tipo: "sliekas vaikui gerai, o jei nesuprantat apie ka as, tai patys kalti, nes nenorite gilintis" tongue.gif Na nezinojai zodziu reiksmiu, pasiguglinai, pasiskaitei, parasei, kad ups dabar zinosiu ir viskas. Niekas neims i galva, kad kazko nezinojai ir tai pripazinai. O tau lengviau isvedzioti apie aukstesnes materijas, kaip taves niekas nesupranta, nes jiems svarbiau isizeisti blink.gif doh.gif
Aptarineti tokius straipsnius sitoj temoj tikrai ne vieta. Ir siuo metu mano vienintelis komentaras tau yra pasidometi kuo skiriasi genas ir DNR, tai issiaiskinusi kitaip suprasi ir tokius straipsnius. Siuo metu tavo ziniu pagrindas yra neteisingas ir diskusija vyktu vienai kalbant apie batus, kitai apie ratus. Jei nori, kurk tema kokiam sveikatos skyrelyje ar prie paplepejimu, mielai padiskutuosiu ir manau atsiras kitu nusimanaciu 4u.gif
QUOTE(Limcamca @ 2013 04 10, 15:17)
Šiaip, jei kalbant būtent apie JK, man labai patinka, kad panašiai nuo 4-5 metų privaloma mokykla  thumbup.gif

Kaip cia pasakius... Gal ir gerai, nes ikimokyklinese tikrai nemazai ismoksta, jos daznai vyksta toj pacioj mokykloj kur paskui mokinsis. Paskutiniais menesiais pries vasaros atostogas vaikams pradeda kalbeti, kad po atostogu jau bus mokinukai, veda parodyt klases, kur valgys su didesniais vaikais ir pan. Labai patiko sita dalis thumbup.gif Bet is tevu puses tai gaunasi taip keistai, nes darzelyje vaikas gali isbuti visa diena, o mokykloj nuo 9 iki 3. Tai, kad islaikyt darba pilnu etatu reik rupintis papildomais bureliais, darzeliais ar dar kuo, kad ta laika vaikas butu priziuretas. Arba keisti darbo valandas ax.gif Ech, as kai prisimenu tai nieko baisaus budavo vienai i mokykla, is jos ir dar namie pabut kol gris tevai. O dabar vaiku vienu niekur, niekaip unsure.gif
Aj, dar sakiau prie vaiku prirengimo pasidalinsiu savo vaikiska patirtim. Ziama kai eidavom i parka nuo kalnu ciuozinet su rogutem, taigi grizdavom permirke, apkibe sniego gumulais, susale doh.gif Ale laimingi thumbup.gif Ir nedaug tesirgdavom tongue.gif
Atsakyti
QUOTE(madrugada @ 2013 04 10, 19:35)
aha... matau ir aš mažius metinukus lauke su nosim bėgančiom. Ir kosėja žiemą visi choru. Ir kažkaip nesivadina tai vaiko liga..
aš mažę palaikiau tris dienas namie dėl slogos, nes jautės blogai, buvo tempa, bet 38 nesiekė. Gydytoja patarė neiti į darželį dieną dvi, jei turiu galimybę.
Didesni vaikai praserga po metus po kokią savaitę ar pan., bet tokio nuolatinio sirgimo niekur negirdėjau, SM tik unsure.gif

Nelabai supratau, kurioje jūs pusėje, ar sutinkate, kad daug serga, ar ne?
Savaime aišku, kai vedžioja vaikus raudonomis rankomis nėra gerai. Nėra gerai ir kai veda labai kosinčius vaikus. Į bet kurią pusę perlenkta lazda - nėra gerai 4u.gif

QUOTE(Ajste @ 2013 04 10, 19:36)
Kaip cia pasakius... Gal ir gerai, nes ikimokyklinese tikrai nemazai ismoksta, jos daznai vyksta toj pacioj mokykloj kur paskui mokinsis. Paskutiniais menesiais pries vasaros atostogas vaikams pradeda kalbeti, kad po atostogu jau bus mokinukai, veda parodyt klases, kur valgys su didesniais vaikais ir pan. Labai patiko sita dalis  thumbup.gif  Bet is tevu puses tai gaunasi taip keistai, nes darzelyje vaikas gali isbuti visa diena, o mokykloj nuo 9 iki 3. Tai, kad islaikyt darba pilnu etatu reik rupintis papildomais bureliais, darzeliais ar dar kuo, kad ta laika vaikas butu priziuretas. Arba keisti darbo valandas  ax.gif 

Nea, aš ne apie tai. Man taip atrodo, kad LT yra keli etapai: lopšelis, darželis, paruošiamoji ir pradinė pirma klasė. Pvz: Uk to nėra: lopšelis-darželis iki max 4 metų, toliau paruošiamoji ir mokykla. Aš su tuo sutinku, kam pvz 5-mečiui darželis, kai vaikui jau visai įdomu mokytis raides/skaičius, ir kai tie mokslai visai lengvai į galvą lenda g.gif

Kitas klausimas ar tėvams lengva? Ne, nėra lengva. Derinimo pakankamai daug: vaikus nuvesti 9-ai, parvesti 15.30 val. Realių darbo valandų gaunasi tik apie 5 į dieną. Rask tu tokį darbą. Dirbsi ilgiau, turėsi ieškoti pagalbos iš šalies, ar prailgintos grupės, ar žmogaus, kuris vaiką vedžiotų. Vaikų auginimą palyginus tarp LT ir UK (kitų šalių iš vidaus tiesiog nepažįstu), LT tikras rojus wub.gif
Atsakyti
QUOTE(Limcamca @ 2013 04 10, 18:45)
Nelabai supratau, kurioje jūs pusėje, ar sutinkate, kad daug serga, ar ne?
Savaime aišku, kai vedžioja vaikus raudonomis rankomis nėra gerai. Nėra gerai ir kai veda labai kosinčius vaikus. Į bet kurią pusę perlenkta lazda - nėra gerai  4u.gif

aš apie norvegiškus darželius, kad čia nematau nuolat sergančių vaikų. Maži (metinukai, dvimetinukai) daug sloguoja, bet į darželį vedami, nes sloga ne liga, o didesni serga nedaug. Nuolat savaitėmis sergančių čia nepažįstu.
Atsakyti
QUOTE(pikkolo @ 2013 04 10, 09:28)

O ar j?s? vaikui patinka darželyje? Vaikai kurie patiria didel? stres? darželyje paprastai yra link? labiau sirgti. Ir gali b?ti, kad j?s? vaiko imunin? sistema labai silpna, tad ko gero iš lig? neišsikapstysit iki pat paauglyst?s. Tokiu atveju neleisdami ? daržel?, šiek tiek sumažintum?te lig? tikimyb?.

Aš pati nelankiau darželio, nes tada sirgdavau ištisai. Ta?iau prad?jusi eiti ? mokykl?, sirgau ne k? mažiau, m?nesiais neidavau ? mokykl?. Nustojau sirgti tik paauglyst?je. Esu kažkur skai?iusi vienos gydytojos toki? mint?, kad kiekvienam žmogui yra skirta išsirgti tam tikra kiek? lig?, kas neišserga vaikyst?je, daugiau serga senatv?je, ir atvirkš?iai. Taip pat kai kurie gydytojai sako, kad jei neleisi vaiko ? daržel? d?l lig?, tai jis vis viena sirgs kai eis ? mokykl?, tik kuo vyresnis vaikas, tuo sunkiau sergama. Daug t? teorij? yra šiuo klausimu, o t?vam belieka pasirinkti kas geriausia j? atveju.

As kadangi turiu ne viena vaika tai paneigsiu dabar visas teorijas biggrin.gif vienam vaikui patinka. Jis paprastai suserga pirmas, serga ilgiau ir sunkiau uz broli. Broliui nepatinka. Jis suserga apsikretes nuo brolio dazniausiai, serga lengviau ir trumpiau paprastai. Sese daznai serga sunkiausiai. I darzeli neina isvis, bet ji yra jauniausia.
Girdejus esu tas gydytoju teorijas, bet savo pavyzdziu galiu paneigt- I darza nejau. Sirgau retai. Isejus I mokykla irgi sirggau retai. Veliau pvz darbe- visi iskrenta-as praktiskai niekad nesirgdavau. Dabar sergu kaskart kai apserga vaikai. Mano teorija- nuo ligu maratono imunitetas nusilpo. Ir kad ligos ten ji labai stiprina ar formuoja- drisciau abejoti.
Del rengimo- saliku neturim apskritai kaip tokiu. Gerimus visi nuo kudikystes geria is saldytuvo. Vasara ledai megstamas desertas. Kaime laksto basi ir mazai apsirenge, namie basi (kai neserga aisku) kol neisejo I darza sirgdavo pora kart I metus. I lauka kasdien bet kokiu oru nuo prmuju dienu.
Ir va...I darza nepertraukiamai esam eje savaite viena kart. Paprastai suserga po triju keturiu dienu sad.gif apysveikiu neleidziam, tikrai issibuna namie po ligos.
Atsakyti
Kazkas cia apie mokykla nuo 5 metu kalbejo. Is dalies sutikciau. Tik reik turet minty kad tokio amziaus vaikai dar fiziskai negali sukoncentruoti demesio ilgai. Todel reiktu gerai pagalvoti kaip organizuoti pamokas. Tikrai tai neturetu buti 45 min sedejimo suole ir klausymo. O kad viskas I galveles lenda lengvai tai pritariu. Maniskiai abecele moka jau visa. Dabar nori skaityt mokytis. Pradesim. Nors jei taip pagalvojus laiko as tam praktiskai neskyriaum kiek patys klausinedavo kur koka raide tiek ir atsakinejau. Ir va ismoko. ( Penkta gimtadieni svesim uz menesio) ir domisi labai daug kuo. Tikrai pirmos klases kursa jau galetume pradet...
Atsakyti
QUOTE(madrugada @ 2013 04 10, 21:47)
aš apie norvegiškus darželius, kad čia nematau nuolat sergančių vaikų. Maži (metinukai, dvimetinukai) daug sloguoja, bet į darželį vedami, nes sloga ne liga, o didesni serga nedaug. Nuolat savaitėmis sergančių čia nepažįstu.

Vieniem sloga ne liga, o kiti visai rimtai ta sloga serga, todėl ir neina į darželį. Tad kartais susidaro įspūdis, kad toks vaikas serga ir serga, nors iš tikrųjų nėra labai rimtos ligos - tik sloga.

MAniškei dabar virš 2,5 metų, ji pažįsta visas raides, skaičius, suskaičiuoja jau iki 4. Bet į mokyklą tai tikrai dar neis lotuliukas.gif Svarbu ne vien vaiko amžius, žingeidumas ar noras mokytis, o ir tai ar jis sugebės mokytis su visais kartu, ar moka atlikti individualias užduotis, išsėdėti visą pamoką ir pan.
Atsakyti
QUOTE(Subjektyvi @ 2013 04 10, 11:30)
Bet aš ir mano vaikai - darželio patirtis, reali, faktinė, ir tikrai labai gerai žinau būtent realiai, faktiškai, minusus ir pliusus.  rolleyes.gif Nors turėjau visas galimybes neleisti į tą blogio irštvą ir samdyti visą dieną ne šiaip sau auklę, o profesionalią darželio auklėtoją, kuri dirbo su vaikais nuo mažumės, vėliau dirbo tik pagal poreikį, pagal iškvietimą papildomai. O ne tai, kad neturiu galimybės leisti, pati nelankiau, nieko nepatyriau savo kailiu, bet vis tiek blogis.  cool.gif
Papildyta:
Na ir kam ta pagieža, ypatingi. doh.gif  Kuo jau tokie ypatingi? Vaikai kaip vaikai, šeima kaip šeima. Tiesiog tavo nežinojimas painiojamas su žinojimu, kad tu geriau žinai už kitus, kurie su realia, o ne teorine patirtimi, tai netapatu, nieko tu nežinai, va ir viskas. Be to, jei manai, kad sloga ir kosulys lygu užkrečiama, tai žinok čia mitas. Ne visos slogos ir ne visi kosuliai užkrečiami 4u.gif

Pagiezos mano parasyme nebuvo...
Ir as nerasiau, kad darzelis blogiio isikunijimas, bet nemanau, kad jis yra ir gerio oaze smile.gif... Ypac maziems vaikams. Jau nuo kokiu 5 metu as matyciau ugdymo privalumus, nes vaikas jau vyresnis, brandesnis.
O kai visai maza vaika lavina, ugdo istisai, sunku tam vaikui, tenkinti tevu uzgaidas..
Man labai idomu, o ar nera problema, kad atejau labai pasuruose mokyklai vaikai praranda pradinese klasese mokymosi dziaugsma, nes viska jau zino????
Papildyta:
QUOTE(Limcamca @ 2013 04 10, 11:41)

Pagal tai ką jūs rašote, aš prognozuoju, kad jūsų vaikai tikrai neužgrūdinti, o tiesiog negavę galimybės susidurti su pakankamu kiekiu bakterijų, infekcijų, kad atsilaikytų prieš jas. Jūs, juos iš ten tiesiog patraukiate. Finale, kai nukeliausit į darželį/mokyklą, atsiimsit dvigubai. Garantuoju, patekę į kitą aplinką, vaikai jūsų tikrai labai daug sirgs  mirksiukas.gif Nes, dabar auginami šiltnamio sąlygomis  blush2.gif

O jus kaip vaikaus grudinate? Vedate specialiai i vietas, kur pilna serganciuju, ir ivaiiru bakteriju, infekciju pilna? Ir bandote, ar susirgs, ar ne???
As savo vaiku stengiuosi i tokias vietas nesivesti, ypac kai siaucia epidemijos, kam tampyti liuta uz usu.
As vaikus grudinu kitaip - namuose laksto nuspuogiai, basom, kojom, ziema sniege vartosi, zaidzia po keleta valandu, prausiasi vesiu vandeniu, juroj saltoj maudosi, pastoviai buna lauke..... as taip suprantu grudinima..
As pati nepamenu, kad rimciau sirgau, iskyrus sloga, bet reikia pripazinti, kad sloga man labai "rimta" liga, negaliu pakesti varvancios noses blush2.gif ...
As pati vaikystej mazai sirgau, o pvz. mano brolis sirgo pastoviai, ir vaikai jo serga pastoviai..
Ir man nereikia jusu garantijos ir tokiu graziu linkejimu, kad mano vaikai sirgtum nes as manau, kad jie nesirgs daug
Papildyta:
QUOTE(madrugada @ 2013 04 10, 21:47)

Man sloga liga, ypac ji nemaloni maziems vaikams. Pernai pavasari dukra turejo ilgai sloga (parsivezem is Lietuvos smile.gif), ir ejom net pas daktara, nes sunkiai kvepavo ir daktaras nustate diagnoze sloga, o sloga issigydem drastisku metodu - nuvaziavom prie juros, ir vaika ikisom i pakankamai salta juros vandeni, tuo vandeniu ir nosi plovem, pora naktu buvo kosmariskos, vaikas miegoti negalejo, valesi viskas, ir baigesi sloga.
Atsakyti
siaučia ligos ar ne, mes niekad neribojam savo socialinio gyvenimo.
Atsakyti
QUOTE(MK. @ 2013 04 11, 10:43)
siaučia ligos ar ne, mes niekad neribojam savo socialinio gyvenimo.

Mes irgi neribojam, visa ziema lankemes baseine, kur mase zmoniu, bet yra tokiu vietu, kur su vaikais mes stengiames neiti ziema, kai siaucia ligos pvz. vaiku zaidimo kambariai, poliklinika..
Atsakyti