Įkraunama...
Įkraunama...

Suvalkietės ūkininkės

QUOTE(Vandene @ 2015 01 02, 00:31)
Su naujais. Greit atgysim -sėt pradėsim  mirksiukas.gif

pernai pora postu ir baigesi visos kalbos smile.gif
kaip mazoji tavo auga
Papildyta:
siemet visas seklas laikiau medineje dezeje, kazkada palikau lauke...sulijo, tos sukibo, dar sudygo keletas...veliau pasalo...zodziu siandien atsinesiau i katiline ziuresiu kas ir kaip. reikia siemet gerai apgalvoti ka sesiu......nes pernai puse ismeciau....
Atsakyti
Labas. Su Naujais metais visas... galvojau kad sios temos jau nera. As siemet ir daug nesesiu nes ziuriu tiek nereikia kiek uzaugini. Siemet jau kompostine reikes ardyt. Bet bijau pernai salia zalti maciau.
Atsakyti
Auga mano mažoji gerai, stipri, energinga, ropoja, vaikščiot bando už rankyčių vedama ir aplink baldus, ir viena jau kokį žingsnį nesąmoningai žengia.
Aš irg inorėčiau kažkaip susiplanuot sėją, nes net neužauga daug kas, arba išmetu iki kalėdų, nes neišlaikau sveikų
Atsakyti
QUOTE(daivasen @ 2015 01 02, 10:28)
Labas. Su Naujais metais visas... galvojau kad sios temos jau nera. As siemet ir daug nesesiu nes ziuriu tiek nereikia kiek uzaugini. Siemet jau kompostine reikes ardyt. Bet bijau pernai salia zalti maciau.

pas mane irgi stovi a la kompostine, pernai ja ardziau ir zemes meciau i darza...geris ne zeme, bet manau sviezia ka tik supilta per ziema nespes suirti...gaila, nes pati kompostine kreiva sleiva ir noreciau ja perstatyti. manau vasara piktzoves mesiu plonu sluoksniu i gretima nenaudojama sluoksni, kad suputu o saviske kita meta ardysiu....o gal naudojate kokias priemones puvimui ir sutimui skatinti? kazkaip vis girdziu apie tuos kalifornijos sliekus g.gif bet jei jie i darza tarp augalu pateks????
oho zalcio ir as bijociau, bet gal jo ten visai nebus???

QUOTE(Vandene @ 2015 01 02, 11:46)
Auga mano mažoji gerai, stipri, energinga, ropoja, vaikščiot bando už rankyčių vedama ir aplink baldus, ir viena jau kokį žingsnį nesąmoningai žengia.
Aš irg inorėčiau kažkaip susiplanuot sėją, nes net neužauga daug kas, arba išmetu iki kalėdų, nes neišlaikau sveikų

pernai sejau daug salotiniu kulturu: salotine sultene, cikorijos keliu rusiu, lapiniai burokeliai....bet esme ta, kad juos susejau visa kieki, sudygo...o juk nevalgysi ju tris kartus dienoje. siemet juos taip pat sesiu bet sesiu dalimis. ir dar pastebejau: prisisejau ivairenybiu ir nesusirasiau kas ir kur....kai sudygo teko sukti galva ilgai. siemet isitaisysiu skirtukus....
dar kovoju su piktzolemis doh.gif niekaip neusiauginu morku...
pernai perkeliau avietes i lovius palei tvora....tai super buvo, derlius gausus. apsitvarkiau braskes ir is rudenio, pasisodinau ju dar daugiau ir siemet as jas dengsiu plevele is virsaus. kaimyne taip daro nuo varliu ir kokios jos saldzios buna....sakes wub.gif
prieskoniai perkelti i kitas vietas, kol kas atrodo dailiai tik dar truksta ju....siemet sia spraga istaisysiu...labai nepasiseke su spinatais...tokie nususe juodai ir aisku amzina kova su pomidorais.....nu niekaip jie pas mane nebuna isbujoje g.gif ar sodinant i siltnami beriat kokiu trasu ar tu zuvies miltu???? gal daigus gausiai tresiate???
Atsakyti
Troja, tai tegul patenka, o ką tie sliekai padarys darže? Aš irgi norių sliekų, bet reikėtų kompostinės labiau pritaikytos. Pas mane tik lovys sukaltas, nuo pernai primesta, net nepadalintas į dvi dalis. Kažkaip reikėtų susikasti vieną pusę, ant kitos pusės sumest, o naujai dėt į tą atlaisvintąją. Mačiau panašiai pas vyro draugą sukalta, per pus padalinta, ir pamainom naudoja, kitoj tuo metu pūdo.

Pas mane taip nepažengta daug. Aš turiu keist visiškai koncepciją daržo, nes dabar labai blogai. Su žolėm negaliu sukovot, nes nesugebu išrauti, Kad būtų tokia žemukė, kaip Mokoluos pas mamą, tai galėčiau kas dien po valandą ravėt sau. O pas mane nebent su kauptuku įmanoma, bet tai kaip iškapot, kur smulkios pasėtos??? unsure.gif O aš ir nenoriu kapot, aš noriu mulčiuot. Todėl labai prašau vyro, kad sukaltų bent porą įrėmintų lysvių ir bandysiu po truputį visą daržą tokį pasidaryt, tik žemių reikės papildomai geresnių užsivežt. Ir mulčiuosiu. Net ir dabar jau nauda matosi, tik kad aš nesugebu tiek, kiek reikia tuo užsiimt, vis pritrūkstu žolės arba šieno nebeturiu ir praauga tos žolės, o tada jau viskas iš naujo... Todėl mano braškės labai kankinasi žolėse.
Pomidorus aš irgi mulčiuoju, ir šiltnamy tai jau sąžiningai tą darau, todėl jiems ten gera, šilta ir smagu biggrin.gif Tręšiu minimaliai, ir į duobes dedu tik humuso. Tai nėra jie jau super duper išbujoję, bet privalgom ir primarinuojam, mums pilnai užtenka. Dabar pasinešiau ant veislių. Bet minimaliai kol kas, tik 6-7 sėju, nes niekas man nestato didesnio šiltnamio, o ir laiko paskui jį prižiūrėt pritrūksta.
Dariau eksperimentą lauke, tai buvo toks laikas vasarą, kai jiems idealiai matyt tiko saulės ir lietaus balansas, buvo nerealūs pomidorai - didžiuliai, saldūs, sultingi. Bet trumpai truko tas laikas, apie tris savaites, kiti nebeprinoko, puvo.
Aš su paprikom vargstu, nemoku didelių užauginti, šiltnamy man vietos joms gaila, o lauke susnos augo, prinoko pusiau tik rugsėjo gale, peršalo, pusė namie pūt pradėjo. O man reikėjo jų rugpjūtį, kai tiurles su pomidorais dariau. Tada pirkau. O kam man toks kiekis paprikų spalį, niekas konservuotų nevalgo... schmoll.gif
Mano galvos skausmas vis dar gėlynas. Primenu, kad nemestumėt daugiamečių, jeigu savuosiuose ko nors per daug užauginot, kasit lauk - atvažiuosiu gelbėt bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(Vandene @ 2015 01 02, 17:08)
pas vyro draugą sukalta, per pus padalinta, ir pamainom naudoja, kitoj tuo metu pūdo.

O aš ir nenoriu kapot, aš noriu mulčiuot.

Aš su paprikom vargstu, nemoku didelių užauginti

Mano galvos skausmas vis dar gėlynas. Primenu, kad nemestumėt daugiamečių, jeigu savuosiuose ko nors per daug užauginot, kasit lauk - atvažiuosiu gelbėt  bigsmile.gif

o ideja su dviguba kompastine suviliojo, gal ir gerai visai....

as darza kiek turejau mulciavau, bet tokia britki piktzole ir usnys vis tiek pralysdavo...dali purskiau, isnyko...siemet vel papurksiu...

paprikos ir mano baisios...mazos susitrauke...reikia siemet pasidometi kaip jas tinkamai auginti...nes pasodinau ir ismeciau, put pradejo...zodziu sodinu ismetimui
gelynas mano senas galvos skausmas, siemet vel trauksiu popieriaus lapa ir braizysiu ko ir kur noriu...jau pradejau ziureti kokios geles, kada ir kokia spalva zydi, noriu pasodinti geles kad jos zydetu visa vasara skirtingos ir skirtingom spalvom....vizija turiu...
bet kol kas cia tik svajone
Atsakyti
Labas. Pomidoru auginimui naudoju savo komposta, komposta kaupiu kokius 3 metus ,tai apatinis sluoksnis tikrai supuves buna. Jau antra kompostine cia gyvendama sukaupiau. Siemet reikes naujos. Gavau is seniunijos plasmasine , bet paskaiciay kad jose nepuva. Tai nezinau ka darysiu.
Noreciau ir as to zalcio nebesutikt daugiau. Jau 6metai gyvenam, nebuvau macius. Dar pas mane didziuliu sliuzu atsirado. Visokias salotas, kopustus ir daug ka grauzia. Viena vakara su sese surinkom trilitrini stiklaini.
o del priku tai nezinau. Pirmais metais uzaugo labai geros dideles sultingos tik nespejo sunokt. Bet pati kalta buvau velai pasejau, gal balandi. O Zeme buvo labai derlinga. Kaimynas buvo daves perpuvusio meslo.
Atsakyti
daivasen...o tu zinai apie tuos sliuzuz ka nors??? mano kirpeja syki pasakojo kaip ju kvartala tie sliuzai uzpuole, sake eda viska ir neina isnaikinti...dauginasi nesvietiskai greitai....sake budavo basom neina pereiti per veja...
Atsakyti
QUOTE(troja3030 @ 2015 01 03, 00:01)
daivasen...o tu zinai apie tuos sliuzuz ka nors??? mano kirpeja syki pasakojo kaip ju kvartala tie sliuzai uzpuole, sake eda viska ir neina isnaikinti...dauginasi nesvietiskai greitai....sake budavo basom neina pereiti per veja...

Nu jauciu kad gali cia ir pas mane taip but.2013 metais viena tik buvau radus. O jau pernai tai baisu kas daresi. Tai kas siemet bus tai neissivaizduoju. Reikes purkst gal viska gal uzede purkstu augalu mirs. Tokios ziemos kad niekas net neissala. Ir dauginasi tai prideda tokiu baltu arba geltonu kiausinuku kaip degtuku galvute ir vienoj vitoj radus gal kokius 50 tai baisu. Turbut ir mano kompostas pilnas. Jau siemet planavau purkst. Bet pas mane ezys gyvena. O eziai tokiais gyviais minta. Tai man ezio gaula, puskuoja jis vasaros vakarais aplink tai taip smagu. Pasigaunam mes ji su vaikais paglostom, o jis jau ir nebailus.
Atsakyti
daivasen turiu tave nuliudinti, jei cia tie patys sliuzai...chemija neveikia, jei gerai pamenu tai druska veikia, bet as paklausiu kirpejos ka ji daro....nes pas ja visas kvartalas pilnas ju
na o as tai saunuole....buvau prisisodinusi zieminiu cesnaku...ir siemet ju nepasodinau, pamirsau....tai greiciausiai siandien ta darysiu blush2.gif man regis turetu pavasari sudygti g.gif
siemet bandysiu daugiameciu geliu daigintis....
Atsakyti
Su naujais metais visas bigsmile.gif žiūriu idėjų ir norų visos turit, tai linkiu, kad visa ir išsipildytų 4u.gif

pas mane pernai aplink daržą vyras kaimynui leido kviečius pasisėti, tai iš vienos pusės gerai, lauksiu mažiau žolių, bet iš kitos pusės, ar tik nepurškia per sezoną tų kviečių chemija? aš kai visiškai ne iš kaimo, tai nė nežinau ax.gif nes jei purškia, tai man jau geriau žolės ir vargas su jom visą vasarą....
šiaip daržo sumažėjo, nesodinsim bulvių šiemet, nes nėr kada jų nė prižiūrėti, nei nukasti tongue.gif kai nedirbau pernai, tai atrasdavau laiko ir nusikaupti ir nusikasiau visas viena, bet šiemet tai šansų pakolkas 0 tokiais darbais užsiimti smile.gif

jau aš irgi vis pagalvoju apie pomidorus ir paprikas smile.gif pernai atradau šiek tiek vietos keliems paprikų daigams šiltnamy, tai turėjau šiek tiek ir vasaros metu, nes lauke tai derėt vėlai pradėjo, bet tik dėl didelių vėjų vasaros pradžioj, man daigus nuvargino, kai kuriuos be lapų paliko, bet kai žiedus krovė, tai palikau, tai laukines paprikas užsišaldžiau pusiau išnokusias. Reiktų gal šiemet apie agro plėvelę pagalvoti, gal apsaugotų šiek tiek ir nuo vėjų, nes taip tai neblogai pas mane lauke nokdavo ankstesniais metais g.gif pomidorai šiemet tikrai buvo fantastiški lauke, net maras neužpuolė, nes prieš tai visus metus kiek sodinau lauke, tai išmesdavau-užpuldavo maras staiga ir viskas, šiemet bandysiu ir vėl sodintis tą pačią veislę lauke
šiltnamy vėl eis tos pačios veislės, tik dar black prince pabandysiu, pernai mano daigą kurklys nukirto, ir tik vieną turėjau, sakiau užteks, tai kitus išdalinau biggrin.gif ir bajaja čeriukų nesodinsiu, labai smulkūs pas mane jie buvo, ir man black cherry daug skanesni, gal kas norit bajaja sėklų-atiduodu smile.gif
o sodindama pavasarį daigus, šiltnamį išpilų pelenais, perkasu , tuomet į duobes dedu kiaušinių lukštų ir ekologiškų kompostinių granulių ir viskas, dėčiau dar žuvies, bet kai vyras ne žvejys, tokio gėrio neturim mes... paskui kai sudygsta dilgėlės, pasidarau stiprų dilgėlių raugą, ir po 2-3 sav pradedu laistyti daigus tuo raugu, pilu į laistytuvą po kokią stiklinę ant 2 daigų, ir taip kokia 2-3 kartus palaistau kas 2-3 sav, tai rezultatas superinis būna wink.gif ir tiesa niekad nesukišu daigų per tankiai, sodinu maždaug kas 55-60cm tarp daigų, galima ir dar rečiau, bet jau čia suveikia suvalkietės charakteris biggrin.gif

Troja3030, sakai kad morkos niekaip neužauga g.gif gal ne tokias veisles pasirenki, pas mane nėra ideali žemė morkoms, bet visuomet turiu gerą derlių wink.gif pasižiūrėk FB pas mane, koks šiųmetis derlius buvo, ir aš nieko joms nedarau, šiemet ir sudygo vėlai neretinu aš jų kaip priklauso, tiesiog vasaros eigoje kiek valgymui reikia pasiraunu, tai va toks ir retinimas pas mane gaunasi, aišku neauginu tankynėj, kad daigas prie daigo būtų, bet kaip knygose rašo, tikrai neretinu, neturiu tam laiko, kai reikia kovoti su žolėmis...

pernai labai daug žalos kurkliai darže darė, tiesiog viskas išvagota jų takais buvo doh.gif na bet derliaus užteko visiems smile.gif tikiuosi šiemet bus mažiau šio gėrio, arba atvirkščiai, bet tuomet teks užmiršti daržą ir tiek ax.gif

Atsakyti
vakar atsinesiau seklu dezute, kur lietus sulijo, jos sulipo ir supelijo...tai atrinkau ir dar radau geru, dalis pomidoru seklu liko nepazeistos, tad manau nusipirksiu tik kokia viana kita idomesne veisle: tigrela...
viola kokios rusies morkos buvo g.gif paziuresiu ju aprasyma, gal man pasiteisins
pernai pomidoru temukeje pomidorininkes gyre zuvies miltelius, sakiau bandysiu ju isigyti ir ju desiu i duobes, o dilgeliu raugas gal ir geras dalykas...manau ismeginsiu. mano pomidorus buvo maras pradejes pulti, tai purskiau jau su chemija, kazkaip as gal dregmes balanso nesureguliuoju ar kas, kad mano siltnami pimidorai puva g.gif
pernai sodinau baklazanus ir tie vaisiu nedave, bet siemet vel atkakliai sesiu....na gal po kokiu keliu metu vargu pagaliau patapsiu gera darzininke, darbe manau radau moteriske kuri uz pinigus nuravetu....zinau juoksites ir peiksit, bet tai vienintele iseitis issaugoti darza, derliu, nes vyras nori sumazinti viska....aisku kazkiek pati apsiravesiu, bet va butu kartais kazkas kas padeda, aisku tuo nepiknaudziaujant....
uzpernai dariausi sklypo plana ir pati braiziau kur ir ko noriu, veliau plana ismeciau nes sugadinau....siemet nusipirkau vel popieriaus ir vel planuosiu, man bus geras spyris i sike...eiti tikslo link. dabar jau gerai mastau ko noriu.....
sakau gal kada koki meeta reikia pasidaryti, aptartume pavasario planus, pasidalintume idejomis ax.gif
Atsakyti