QUOTE(FokerWolf @ 2013 06 21, 12:21)
Tu pati kartais neturi nusikalstamos praeities? Nes kiekvienas tavo postas teisina nusikaltėlius. Žiauru.
Tavęs paklausius aš turiu prisimti dali kaltės už kiekvieną nusikaltimą ale kaip už tą visuomenę. Jug čia niekai. Gal apie psichinius tai dar galima pritaikyt, bet jei kalbam apie žiaurius nusikaltimus padarytus iš godumo (kuriu yra didžioji dalis), aš net nematau prasmės jo teisinti. Kiekvienas žmogus yra individas ir jis pats priima sprendimus, ir pats turi atsakyti už savo veiksmus. Tai negerai kai sprendimą priima jis vienas o atsako visuomenė.
Tavęs paklausius aš turiu prisimti dali kaltės už kiekvieną nusikaltimą ale kaip už tą visuomenę. Jug čia niekai. Gal apie psichinius tai dar galima pritaikyt, bet jei kalbam apie žiaurius nusikaltimus padarytus iš godumo (kuriu yra didžioji dalis), aš net nematau prasmės jo teisinti. Kiekvienas žmogus yra individas ir jis pats priima sprendimus, ir pats turi atsakyti už savo veiksmus. Tai negerai kai sprendimą priima jis vienas o atsako visuomenė.
Uzmusantis argumentas

Sakai ziauru, o man ziauriau susitapatinti su zudiku, tapti tokiai pat kaip jis.
O kodel ne? Pakartosiu klausima, kuri jau tamstai uzdaviau. Jei jus linkes visuomenes vardu zudyti, mat sis veiksmas anot jusu, jums suteikia moralaus zudiko atspalvi, toks neva pasiaukojes kilniai misijai gerietis, misko sanitaras. Tuomet kodel kratotes tos pacios visuomenes nuodemiu, kurios vardu ketinat zudyti? Atsakomybe uz visuomene, jos narius yra niekai, o zudymas tos pacios visuomenes vardu, cia jau itariu, ne niekai. Vaziuoti rogutemis nuo kalno - gerai, tempti rogutes i kalna - niekai.
Didzioji nusikaltimu dalis ivyksta ne del godumo, o del puikybes. O niekas nusikaltimu ir neteisina, mes kalbame ne apie teisinima, o vertinima iki kiek visuomene gali susitapatinti su smurtautoju, ir kokias pasekmes nes ta pati visuomene, jei susitapatins su smurtautoju.
Taip, zmogus yra individas, bet jis yra sociumo nedaloma dalis, kuri yra vadinama visuomene. Butent salyginai normalaima individui yra suvokiama, kas yra kolektyvine atsakomybe. Kolektyvines atsakomybes pvz. butu, kai Vokietija prieme atsakomybe uz Hitlerio laikais padaryta zala Europos salim, maza to, dabarines Vokietijos visuomene moka iki siol kompensacijas, uz tai, kas buvo padaryta praeityje, nors is esmes ne jie tai dare.
Sociopatas todel ir yra sociopatas, kad jam svarbios tik savo, t.y. asmenines vertybes, nes visuomenes vertybes jam yra atgrasios, todel kad neretai priestaraujancios jo ligotai samonei. Jis ju laikosi tik todel, kad jos yra jo isgyvenimo garantas, kartais sociopatas "nutruksta", pagauna kabli, tada ji tenka izoliuoti. O kiek aplinkui vaiksto latentiniu sociopatu, kuriem tik reikia impulso, preteksto pradeti veikti...