Įkraunama...
Įkraunama...

Re-emigrantai ir galvojantys grįžti į Lietuvą

QUOTE(miss_candy @ 2016 01 25, 20:30)
jo, jo, girdejau viena tokia su 4 vaikais UK is pasalpu gyvenancia ir aiskinancia, kad LT jai pragyvenimui reiktu 5000 euru, nes reiktu pinigu dvieju masinu imokom, vaiku privaciam mokslui ir t.t. Mes su vyru ir UK gyvendami neislaidavom, nors tuo paciu niekada negyvenom su kitais zmonemis, tai vienas musu atlyginimas iseidavo nuomai ir komunaliniams. Taip, LT uzdirbama maziau, bet kas turi galva ir stengiasi, tai tikrai galima uzsidirbt ir pragyvent smile.gif UK gyvendami, mes budavo net po kelias savaites nesimatydavom, o dabar tikiu, kad rasiu darba pagal specialybe ir su vyru vakarus leisime kartu (kaip ir dabar, kai maziukas dar mazas), o kiek UK seimu zinau, kurie tik apsikeicia vaiku prieziura ir susimato tik sekmadieniais. Argi cia seimyninis gyvenimas? jei butume like UK, tai vyras irgi vaiko butu nemates... o dabar 5 vakare jau buna namie ir iki pat jo naktinio miegelio kartu duksta  wub.gif juk teisingai sakoma, kad gyvenimo gale, zmogus gailisi ne to, kad per mazai pinigu uzdirbo, bet kad per mazai laiko su artimaisiais praleido smile.gif

Tikrai smagu skaityti jūsų sėkmingą grįžimo istoriją, bet tikrai žinokit mažai tokių istorijų.
Mūsų šeimos toks sakyčiau atvirkštinis variantas nei jūsų - UK mes gyvename iš vienos vyro algos, nes aš auginu sūnų namie ir laukiuosi kito smile.gif jokių pašalpų ar lengvatų žinoma negaunam. Vyras dirba nuo 8.30 iki 17val., visi savaitgaliai ir šventinės dienos laisvos, plius jeigu atsiranda kokių reikalų, jis gali neiti į darbą ir dirbti iš namų. Žinoma, tuo nepiknaudžiaujam, bet jeigu reikia į ligoninę ar dar kur tikrai žiauriai geras dalykas. Pinigais nesimėtom, bet būsto dalintis su kitais žmonėmis taip pat nereikia, galim sau leisti ir tam tikras pramogas ir į kavinę nueiti ir pan.
Jeigu grįžtume į Lietuvą, tai pas mus gyvenimas kaip tik taptų tokiu, kai vyras ištisai dirba ne tik darbo dienomis, bet ir savaitgaliais, o mes irgi manom, kad kol vaikai maži reikia kiek įmanoma daugiau laiko skirti jiems. Kitas dalykas - būkit sąžiningi, LT yra dalykų, kurių kainos nenormaliai išpūsts lyginant su UK, pvz. batai, rūbai, ypač vaikiški rūbeliai - man plaukai šiaušiasi kaskart kai grįžtam į Lietuvą. O kur dar šildymo kainos žiemą (nėra ką ir lyginti su visus metus esančia pliusine temp. UK). Ir kai visa tai susumuoji, suvokdamas, kad atlyginimas bus tikrai mažesnis nei dabar gauni, tai tikrai neatsiranda daugiau drąsos grįžti...
Atsakyti
o as ne vienos lietuviu seimos nepazinojau, kurie dirbtu tokiomis valandomis, kaip jusu vyras smile.gif visi dirbo pamainomis - ryte, vakare arba nakti. Faktas, kad toki pat darba dirbdamas LT uzdirbtum maziau... mano vyras buvo kitchen manager, tai atlyginimas tikrai geras, bet darbo daugiau negu daug... ir kas is tu pinigu, kai vyro namie nematydavau? sad.gif nepiesiu gyvenimo LT rozinemis spalvomis, bet musu poreikiai nera labai auksti (kaip ir UK nebuvo, nes taupem pinigelius), tai mums cia gera, o kas liecia vaiku rubelius, tai kiek ju daug mamytes internete pardavineja po pigiaja vos viena kita karta nesiotus bigsmile.gif mums is vis sesuo ir drauges maisais juos atiduoda, zaislus irgi dovanoja bet kokia proga thumbup.gif visai neseniai sesuo klause, ar nesigailiu grizus. Sakau, kadangi man UK ziauriai nepatiko (kultura, oras, zmones), tai apie gailejimasi ne minties nera smile.gif o kas liecia salti, tai kol kas tiek to salcio siais metais ir tebuvo smile.gif ir be to, ta angliska dregme labiau iki kaulu ejo, nei ziemiskas lietuviskas saltis smile.gif ir nepastebejau, kad zmones nedraugiski smile.gif gal del to, kad mazas miestas, tai visi sypsosi, padeda, o gal cia del to, kad as pati tokia rolleyes.gif kiek kalbejau su savo pazistamais lietuviais, tai uzsienyje visgi dauguma yra tik del didesnio atlyginimo, arba del to, kad antra puse uzsienietis, bet jei tik galetu - griztu i LT jau kita diena 4u.gif nors pazistu viena panele, kuri UK nuo paauglystes, tai UK jau jos namai smile.gif visur gerai, kur zmones jauciasi gerai 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(miss_candy @ 2016 01 27, 16:05)
o as ne vienos lietuviu seimos nepazinojau, kurie dirbtu tokiomis valandomis, kaip jusu vyras smile.gif visi dirbo pamainomis - ryte, vakare arba nakti. Faktas, kad toki pat darba dirbdamas LT uzdirbtum maziau... mano vyras buvo kitchen manager, tai atlyginimas tikrai geras, bet darbo daugiau negu daug... ir kas is tu pinigu, kai vyro namie nematydavau? sad.gif nepiesiu gyvenimo LT rozinemis spalvomis, bet musu poreikiai nera labai auksti (kaip ir UK nebuvo, nes taupem pinigelius), tai mums cia gera, o kas liecia vaiku rubelius, tai kiek ju daug mamytes internete pardavineja po pigiaja vos viena kita karta nesiotus  bigsmile.gif mums is vis sesuo ir drauges maisais juos atiduoda, zaislus irgi dovanoja bet kokia proga  thumbup.gif visai neseniai sesuo klause, ar nesigailiu grizus. Sakau, kadangi man UK ziauriai nepatiko (kultura, oras, zmones), tai apie gailejimasi ne minties nera smile.gif o kas liecia salti, tai kol kas tiek to salcio siais metais ir tebuvo smile.gif ir be to, ta angliska dregme labiau iki kaulu ejo, nei ziemiskas lietuviskas saltis smile.gif ir nepastebejau, kad zmones nedraugiski smile.gif gal del to, kad mazas miestas, tai visi sypsosi, padeda, o gal cia del to, kad as pati tokia  rolleyes.gif kiek kalbejau su savo pazistamais lietuviais, tai uzsienyje visgi dauguma yra tik del didesnio atlyginimo, arba del to, kad antra puse uzsienietis, bet jei tik galetu - griztu i LT jau kita diena  4u.gif nors pazistu viena panele, kuri UK nuo paauglystes, tai UK jau jos namai smile.gif visur gerai, kur zmones jauciasi gerai  4u.gif

smagu jus skaityti blush2.gif
Atsakyti
Mes su vyru Lietuvoje kadaise abu dirbome mėgstamus darbus, atitinkančius mūsų išsilavinimą, bet vieną dieną viską metėme ir išvažiavome, nes pavargom nuo neteisybės - nuo algos mokamos vokelyje, nuo negalėjimo pasiimti atostogas kada nori ir kiek nori, nuo kaltės jausmo, kai galiausiai jas gauni; nuo priekaištų, kad namo išeini 17val., nors darbo valandos būtent tada ir baigiasi ir t.t. Mano buvusi grupiokė iki šiol dirba taip - su nuolatiniais dardavių priekaištais ir viršvalandžiais, už kuriuos niekas nemoka. Išvažiavimas į užsienį mums buvo kaip pabandymas, negalvojom, kad čia užsibūsim, bet kai pamatėm, kad gali būti kitaip, kad darbuotojas gali būti gerbiamas ir vertinamas, darosi vis sunkiau pasiryžti grįžti atgal, nes baisu, kad tai reikš ne tik mažesnes pajamas, bet dar ir nuolatinį nervinimąsi.

Mūsų aplinkoje taip pat nemažai žmonių, kurie dirba pamainomis ir dirba sunkiai, vaikams dėmesio daug skirti negali, o tai matydami mes bijom, kad mūsų tas laukia būtent LT, o ne čia. Ir negalim niekaip išmesti šitų minčių iš galvos. Galbūt mums tiesiog ne laikas grįžti, o galbūt tas laikas taip niekad ir neateis.

Beje, kalbant apie išlaidas, tai kaip jūs Lietuvoje taip mes čia neperkam bet ko aklai ir viską skaičiuojam - dauguma rūbų sūnui dėvėti, žaislai taip pat, tik vienas kitas naujas. Mes galim sau leisti pirkti naujus, bet tiesiog nematom prasmės, kai už vieną svarą gali nusipirkt idealios būklės mažai dėvėtą rūbelį ar žaislą. Niekada nemaitinau sūnaus pirktiniu maisteliu, viską viriau pati, vienkartines sauskelnes taip pat naudojom tik kartais, dažniausiai dėdavai daugkartines, bet labiau ne taupymo sumetimais, o po to vaizdo kai gimus sūnui pamačiau kiek vienkartinių sauskelnių vyras kasdien išneša išmesti. Tiesiog buvau pakraupusi nuo to kiekio šiukšlių.

Kalbant apie klimatą ir sveikatą, tai keistas dalykas, kad čia atvykę mes išvis nustojom sirgti. Gal todėl, kad gyvenam prie pakrantės, o gal todėl, kad labai pasikeitė mūsų mityba gimus sūnui, bet faktas tas, kad net elementariom peršalimo ligom nebesergam. O ir šiap guodžia mintis, kad jeigu susirgtume, tai nuėjus pas gydytoją nereikės mokėti nei už vaistus, nei už tyrimus.
Atsakyti
Milk, ka jus rasot apie LT, tai mano patirtis UK biggrin.gif buvo ne karta asaru, kad atostogu neduoda norimu metu, vyrui tai is vis pasakydavo - bussiness first! smile.gif bet kita vertus, kai su sveikata buvo beda, tai imone visur mane isleisdavo smile.gif UK irgi gyvenom netoli juros, bet man ten nuo tos dregmes pastovus drebutilas buvo doh.gif labai dziaugiuosi, kad jums ten gera 4u.gif nuosirdziai 4u.gif mes nusprendem dabar grizti, nes arba dabar, arba niekada, nes kai vaikai pradeda mokykla lankyt, jau zyyymiai sunkiau grizt. Nesakom, kad visam laikui, nes Dievo keliai nezinomi smile.gif ir kaip noreciau, kad mano mazius valgytu namines kosytes, bet ne pro kur neikisu doh.gif na bet kadangi pas mus ir taip problemeles, tai dziaugiames, kad bent kazka valgo bigsmile.gif o del dakataru, tai UK man teko ne karta moket uz vaistus (pvz dare toki skausminga vidaus organu rentgena, tai padave lapeli, pries procedura liepe nueiti i ligonines vaistine ir susimoketi uz nuskausminamuosius). Budama nescia irgi nukentejau nuo daktaru poziurio - jei viskas gerai, su nestumu, tai gerai, bet jei ne, tai gausi ta pati atsakyma "nothing to worry about", tad grizau i LT, kur man padare tyrimus, is karto pagulde i ligonine. Del UK daktaru ir akuseriu aplaidumo ir sunelis su bedelem gime verysad.gif na bet tie patys lietuviu gydytojai mums visas problemeles ir sprendzia labai profesionaliai ir be jokiu kysiu thumbup.gif ir labai super seimos gydytoja turim thumbup.gif galvoju apie LT minusus... gal kai kurie pensininkai? biggrin.gif kurie jau gyvena laidotuviu nuotaikom ir nieko nenori keisti biggrin.gif bet va musu laiptines senoliai pasirase laiptines atnaujinimui, tai negaliu skustis thumbup.gif
Atsakyti
visu patirtis skirtinga smile.gif man rodos, kazkada rasiau, kad noriu grizt, tai vis dar noriu smile.gif bet nenoriu gyvent uz 500 euru. ir dirbt nenoriu biggrin.gif
vyro darbas ne pamaininis, o normaliu grafiku, tai 17.00 jau buna namie. Nelabai sugalvoju jam LT tokiu darbu, nu gal ka atrastu unsure.gif Kazkaip seniau nesusimastydavau, bet dabar galvoju reik UK isdirbt bent tuos 10 metu pensijai. Kaip tycia labai geros salygos vyro darbe privacios kaupimui, tai dabar mest butu kvaila ax.gif Ir mano darbai/chalturos imanomos tik is UK. Vaikui iki LT mokyklos dar 5 metai, tai tada jau rimtai reikes ziuret ir skaiciuot. Iki to planas yra issimoket namo paskola ir atstatyt santaupas. Na blaskausi tarp proto ir sirdies jau kuris laikas, bet neseniai nusipirkom nama cia, tai jau nebebaisu, nes jeigu kas, tai visada bus kur grizta.
Atsakyti
QUOTE(Milk @ 2016 01 28, 17:28)
Mes su vyru Lietuvoje kadaise abu dirbome mėgstamus darbus, atitinkančius mūsų išsilavinimą, bet vieną dieną viską metėme ir išvažiavome, nes pavargom nuo neteisybės - nuo algos mokamos vokelyje, nuo negalėjimo pasiimti atostogas kada nori ir kiek nori, nuo kaltės jausmo, kai galiausiai jas gauni; nuo priekaištų, kad namo išeini 17val., nors darbo valandos būtent tada ir baigiasi ir t.t. Mano buvusi grupiokė iki šiol dirba taip - su nuolatiniais dardavių priekaištais ir viršvalandžiais, už kuriuos niekas nemoka.

Na neprimeskit to visiems darbdaviams. Lietuvoje yra daug normaliu darbdaviu, kurie suteikia viska saziningai kas ir priklauso pagal istatyma. Suprantu, kad tai jusu asmenine patirtis, bet viskas kas jusu isvardinta gali buti ir buna UK. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Nastya @ 2016 01 26, 01:27)
O nesvarstėt galimybės NT esamą užsienyje nuomoti, o Lietuvoje imti paskolą ir pirkti butą/namą? Tokiu atveju gauta nuoma padengs įmokas į banką. Na, bet jums spręsti  4u.gif

Banko sąskaitą Lietuvoje atidaryti tikrai galite  mirksiukas.gif Bankai nu ką žinau, swedbank, seb, dnb, medicinos, šiaulių... Pas mane swed su seb, skųstis neturiu kuom  ax.gif Viskas pakankamai patikima ir saugu.

Kiek jums reikės pragyvenimui tai čia sunku atsakyt. Kiekvienos šeimos poreikiai skiriasi. Man 500€ toli gražu neužtektų, kažkam užtenka ir tiek. Džiugu dėl to, bet tai ir labai individualu.

Su vyru svarstėm ir apie NT nuomą užsienyje.Bet klausimas, ar nuomininkai visada sąžiningai mokės nuomą, ypač jei sužinotų, kad NT savininkai toli gyvena? g.gif Nes čia, jei nuomininkai nemoka nuomos, prireikia minimum metų, kad su teismo leidimu išmestum juos iš namų.Plius reikėtų samdytis advokatą ir per minimum metus negautumėm nuomos.Čia toks blogiausias variantas, bet, deja, dažnai pasitaikantis. unsure.gif
Labai jau rizikinga gyventi Lietuvoje ir tikėtis, kad nuomininkai reguliariai mokės nuomą. unsure.gif

Tikrai galiu atsidaryti banko sąskaitą jei net nesu registruota Lietuvoje?Būtų labai gerai turėti nuosavą banko sąskaitą ir Lietuvoje.

QUOTE(miss_candy @ 2016 01 26, 19:59)
greit bus metai, kaip esu grizus ir tikrai man viskas super  thumbup.gif

Džiaugiuosiu dėl jūsų thumbup.gif

O grįžus į Lietuvą norėčiau daryti savo versliuką, turiu įdėjų. ax.gif
Ar brangu Lietuvoje dirbti pagal patentą? g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Lybera: 29 sausio 2016 - 16:15
QUOTE(Lybera @ 2016 01 29, 18:15)

Labai jau rizikinga gyventi Lietuvoje ir tikėtis, kad nuomininkai reguliariai mokės nuomą.  unsure.gif

Tikrai galiu atsidaryti banko sąskaitą jei net nesu registruota Lietuvoje?Būtų labai gerai turėti nuosavą banko sąskaitą ir Lietuvoje.
Džiaugiuosiu dėl jūsų  thumbup.gif

O iš kur nuomininkai gali sužinoti, kur jūs gyvenate? Manau šitą faktą tikrai galima nuslėpti. Beto, priklausomai nuo jūsų būsto, galit apsidrausti ir nuomoti tik dirbantiems žmonėms, kurie mažesnė tikimybė, kad gali tapti nemokūs.

Dėl banko sąskaitos LT, tai aš atsidariau ją prieš pusantrų metų Swed banke, tik tam reikalui turėjau būti registruota LT. Tai aš prisiregistravau, o po sąskaitos atsidarymo išsiregistravau. Sąskaita naudojuosi iki šiol. Nežinau ar kasnors pasikeitė šioje srityje per tą laiką ar ne.
Papildyta:
QUOTE(Nastya @ 2016 01 29, 14:34)
Na neprimeskit to visiems darbdaviams. Lietuvoje yra daug normaliu darbdaviu, kurie suteikia viska saziningai kas ir priklauso pagal istatyma. Suprantu, kad tai jusu asmenine patirtis, bet viskas kas jusu isvardinta gali buti ir buna UK. smile.gif

O kokia patirtimi man remtis, jeigu ne savo ir savo aplinkos žmonių? smile.gif aš neidealizuoju UK ir nesakau, kad LT viskas juoda, o čia viskas tik balta - visokių situacijų visur yra, bet taip jau susiklostė viskas mano gyvenime, kad LT buvo žiauriai sunku, o atvažiavus čia viskas priešingai smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Lybera @ 2016 01 29, 18:15)

O grįžus į Lietuvą norėčiau daryti savo versliuką, turiu įdėjų.  ax.gif
Ar brangu Lietuvoje dirbti pagal patentą?  g.gif

VMI svetainėje yra skaičiuoklė, kur pagal veiklos sritį galima pasiskaičiuoti kiek kainuotų. Aš kadaise skaičiavau, tai man parodė kažkiek virš 500 eurų. Nežinau, gal realiai būtų mažiau, gal kažką ne tai ten suvedžiau, nes man pasirodė baisiai brangu smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Lybera @ 2016 01 29, 16:15)
Su vyru svarstėm ir apie NT nuomą užsienyje.Bet klausimas, ar nuomininkai visada sąžiningai mokės nuomą, ypač jei sužinotų, kad NT savininkai toli gyvena?  g.gif  Nes čia, jei nuomininkai nemoka nuomos, prireikia minimum metų, kad su teismo leidimu išmestum juos iš namų.Plius reikėtų samdytis advokatą ir per minimum metus negautumėm nuomos.Čia toks blogiausias variantas, bet, deja, dažnai pasitaikantis.  unsure.gif
Labai jau rizikinga gyventi Lietuvoje ir tikėtis, kad nuomininkai reguliariai mokės nuomą.  unsure.gif

Džiaugiuosiu dėl jūsų  thumbup.gif

O grįžus į Lietuvą norėčiau daryti savo versliuką, turiu įdėjų.  ax.gif
Ar brangu Lietuvoje dirbti pagal patentą?  g.gif

Na, mes nuomojam jau virš pusantrų metų ir jokių problemų. Kurį laiką nesakėm, kad gyvensim užsienyje. Dabar jau žino, nes patys pasakėm. Čia aišku dar ir nuo nuomininkų priklauso. Įforminkit viską, sudarykite sutartis, apsidrauskite.

Sąskaitą atsidaryti galite 100%, tačiau mokėjimo kortelę atsiimti galite tik pati. Jos nesiunčia paštu ir teks laukti apie dvi-trys savaites. Tiesa, yra galimybė jos neatsiimti iš kart, o atsiimti tada kai turėsite laiko ir/ar būsite Lietuvoje (iš anksto užpildant prašymą dėl išdavimo per internetą).

Verslas gerai thumbup.gif VMI puslapyje yra skaičiuoklės ir patentui ir verslo liudijimui. Kiekvienoje savivaldybėje kaina skiriasi.
Atsakyti
QUOTE(Lybera @ 2016 01 24, 16:44)
Ir aš pasvajoju grįžti gyventi į Lietuvą.
Įdomu, kiek dabar Lietuvoje reikia uždirbti, kad būtų galima patenkinti pagrindinius šeimos poreikius: buto mokesčiai, maistas, benzinas, rūbai, kokia pramoga?  g.gif  Esame trijų asmenų šeima.

Tikrai labai nuo poreikiu priklauso smile.gif

Mums tryse uztenka ir 500 ( pajamos didesnes, bet yra ir siokie tokie finansiniai isipareigojimai ).

Butas nuosavas, o praejusiais metais pirktas ir nemazas zemes sklypas .Tikimes kad namo statyba siais metais bus pradeta. Ateityje tikimes ir likusi turta " idarbintas. Siuo metu po truputi ir verslo projekta kuriu.

Gyvenome metus Londone, tai ten sau negalejom leisti valgyti tai ka valgome LT, o
ir netiko tai ,kad del valiutos ir nuosavo busto niekaip be paskolos neiseitu tureti.

Manau kiekvieno istorija ir patirtis skiriais ir spresti reikia kiekvienam asmeniskai. Nelabai kitu patirtis ka ir pades smile.gif

Atsakyti
Dar papildysiu dėl nuomos, gi galite sutartį su agentura pasirašyti tai jie viską ir tvarkys, tikrins kas pusė metų. Žodžiu, išeičių yra, bet čia jau nuo jūsų norų priklauso.
Atsakyti