Įkraunama...
Įkraunama...

Fotografijos pradžiamokslis

FOTOGRAFIJOS PRADŽIAMOKSLIS

Prisijungti prie mūsų flickr.com grupės galite čia, paspausdami "Join this group" mygtuką. Prisijungę rasite naudingą literatūrą, nuorodas.


SVARBI INFORMACIJA

Kaip įkelti nuotrauką iš
Flickr.com:
Pirmiausia prisijungiame prie Flickr. Įkeliame ten savo nuotrauką. Atsidarome tą nuotrauką. Spaudžiame dešinį pelės klavišą ant nuotraukos ir išsirenkame dydį (mėlynai būna parašyta). Kai atsidaro nuotrauka, spaudžiame dešinį pelės klavišą ir renkamės Copy image location. Ir kopijuojame čia į IMG lauką. Filmukas, kuriame parodoma kaip tai padaryti.

Žinutes cituoti su fotografijomis draudžia moderatorės. Ši tema ne išimtis.

Kritika, komentarai
Mes išsakome tik savo nuomonę. Jei nuotrauka įdomi, verta nors menkiausio dėmesio, bet trūksta geresnio pakadravimo, sulauksite tokios ar panašios kritikos: nukirpčiau tą pusę arba, pvz., pašviesinčiau, padidinčiau kontrastą, pastumdyčiau levelius (techninė pusė, kurią mes čia ir bandom kuo labiau įvaldyt ir turėti omenyje kitą kartą fotografuojant). O jei nuotrauka yra tiesiog nuotrauka, kuriai joks techninis pataisymas nepadės nei apkarpius, nei pakontrastinus (pvz., nuobodus siužetas ir pan.), tą irgi, deja, išgirsite.
Kaip padaryti, kad nuotrauka būtų įdomi - asmeninės išmonės, noro išmokti ir pajautimo dalykas... Niekas Jums nepasakys "pasilenk, palįsk po medžiu, apsisuk apie savo ašį, o dabar spausk". Geri kūriniai atsiranda, kai sugalvoji, kaip fotografuojamus objektus parodyt kitaip, įdomiai, kad visi pasakytų "tu matai, kaip galima, nepagalvojau". Mes galime padėti vieni kitiems ir pasiūlyti, ką daryti techniškai kitaip, bet ką daryt siužetiškai kitaip - turi pajusti pats fotografuojantysis.

Apie klausimus.
Temon ateinančius naujus žmones ypatingai skatiname pačius ieškoti informacijos, šviestis, domėtis, skaityti, googlinti. Ypač - pasiskaityti flickr temą, ten rasite nemažai atsakymų bei googlinti baziniais klausimais (kas yra išlaikymas, kas yra diafragma, koks jų tarpusavio ryšys, kas yra fokusas, kas yra bokeh, kas yra WB ir pan. ) smile.gif Ir tik tuomet, jei kūliais verčiatės ir vis tiek nerandate atsakymo į Jums rūpimą klausimą arba atsakymo nesuprantate, klauskite apie tuos bazinius dalykus temoje. Supraskite mus, mes tuos klausimus girdime šimtus kartų, o atsakymai yra pasiekiami labai lengvai. Be to, savarankiška informacijos paieška ir jos studijavimas, manome, padeda geriau įsisavinti informaciją. O pirminis informacijos šaltinis yra JŪSŲ FOTOAPARATO INSTRUKCIJA. Perskaitykite ją kelis kartus, tai puikus literatūros kūrinys besimokantiems fotografuoti smile.gif

Ankstesnės temos:
100 tema 101 tema 102 tema 103 tema104 tema 105 tema 106 tema 107 tema 108 tema 109 tema110 tema 111 tema 112 tema 113 tema114 tema 115 tema 116 tema 117 tema 118 tema 119 tema 120 tema 121 tema 122 tema 123 tema 124 tema 125 tema 126 tema127 tema 128 tema 129 tema 130 tema 131 tema 132 tema 133 tema 134 Tema 135 tema 136 tema 137 tema 138 tema 139 tema 140 tema 141 tema 142 tema 143 tema 144 Tema 145 Tema 146 Tema 147 tema 148 tema 149 tema 150 tema 151 tema 152 tema 153 tema 154 tema 155 tema 156 tema 157 tema 158 tema 159 tema 160 tema 161 tema 162 tema 163 tema 164 tema 165 tema 166 tema 167 tema 168 tema

Kaip įsilieti į fotografų pradžiamokslių (ir ne tik) gretas

Norintiems prisijungti prie mūsų, rekomenduojama paskaitinėti dvi tris ankstesnes temas bei atlikti techninius namų darbus. Taip pat į namų darbus žvelgti atsakingai. Juos darote ne mums, o sau.

Jie turi būti pateikti tvarkingai, objektas sufokusuotas. Atidžiai, kūrybingai rinkitės fotografuojamus objektus namų darbams, sužiūrėkite aplinką. Nefotografuokite vaikų žaislų, čiulptukų, trupinių, kosmetikos, buitinių valymo priemonių, higienos reikmenų, skulptūrėlių ir pan. Estetikos elementas - privalomas. Pagalvokite apie tvarkingumą, derančias spalvas, foną ir kt. dalykus. Horizontas privalo būti tiesus.

Nebūtina per vieną dieną atlikti ir priduoti namų darbus. Įsiskaitykite į užduotį, apgalvokite, kokį daiktą imsite, kur jį dėsite ir prie kokio fono, pabandykite atlikti namų darbus su keliais skirtingais objektais, parenkite (sau) kelis variantus, suplanuokite, kokia bus šviesa, kokie reikalingi nustatymai. Sulaukite tinkamo paros meto ir tada darykite namų darbus.

Atlikite VISUS namų darbus paeiliui. Jie buvo parinkti tikslingai ir tikrai palengvins, o gal ir pagreitins mokymosi procesą. Namų darbus galite sukelti visus kartu arba po vieną. Namų darbai laikomi užskaitytais, kai gaunate tris Taip. Jei Jūsų namų darbai pasimeta tarp diskusijų, po kelių psl. pacituokite savo žinutę ir paprašykite komentarų namų darbams. Taip priminsite mums apie save.

•Kelkite sumažintas fotografijas, kad neišsitampytų puslapis ir kad būtų aiškiai matomas skirtumas;
• Nekarpykite namų darbų foto. Sužiūrėkite viską taip, kad nereiktų karpyti;
• Visose fotografijose turi būti aiškus fokusas, be jo toli nevažiuosim;
• Išjungiame ir pamirštame blykstę!
• Nekelkite nuorodų, įkelkite fotografijas. Sutaupysite tų, kurie užskaitys, laiką;
• Į skyrelį galima įsilieti ir neatlikus namų darbų, bet pateikus tris kokybiškas foto, kurios patvirtintų, kad jums tų ND atlikti nereikia smile.gif Norint priimti be ND būtina pasitarti bent keliems senbuviams, o ne tik ką ND atsiskaičiusiems.



Namų darbų užduotys


1. Trys objektai. Šio namų darbo tikslas - išmokti fokusuoti objektus ne tik kadro centre. Pasirinkite lygų pagrindą bei foną. Stenkitės, kad fono linija nebūtų kreiva, nedominuotų, kad Jūsų pasirinkti daiktai negriūtų į vieną ar kitą pusę. Fotografuojame tris priešais fotoaparatą esančius objektus, paeiliui fokusuodami į pirmą, antrą, ir trečią. Geriausia, kad objektai būtų vienas už kito, bet ne vienoje linijoje, o kiek pastumti į šoną, tačiau jei pavyks, gali būti kaip parodyta pavyzdyje. Viso turi būti trys nuotraukos. Pavyzdys:
user posted image

2. Fotografuojame pasirinktą objektą nekeisdami atstumo, nezūmindami, tik kaitaliodami diafragmą: didžiausia, mažesnė, dar mažesnė. Pvz., f/2, f/5 ir f/11. Mažindami diafragmą reguliuokite išlaikymą ir ISO. Surašykite prie kiekvienos fotografijos nustatymus. Palikite atstumus tarp objekto ir fono. Pavyzdys:
user posted image
Nuotraukų autorė St. Sofi

3. Fotografuojame objektą nekeisdami diafragmos, nekeisdami atstumo iki objekto, bet zūmindami - t.y. keisdami objektyvo židinio nuotolį (neturintys kintamo židinio nuotolio obejektyvo šį namų darbą praleidžia). Pasirenkamas vienas fotografavimo taškas, tada vis arčiau ir arčiau "pritraukiat" objektyvu objektą. Pasirinkite “margą” foną, kadangi jame geriausiai matysis, kaip keičiasi fonas, keičiant židinio nuotolį. Kuo didesnis židinio nuotolis, tuo labiau išsiliejęs fonas turi gautis. Pavyzdys:
user posted image
Nuotraukų autorė -Tynka-

4. Fotografuojame objektą nekeisdami diafragmos, nezūmindami, bet fiziškai keisdami atstumą iki objekto. Iš toliau, iš arčiau ir iš visai arti. Čia irgi siūlomas kuo margesnis fonas, kad aiškiai matytųsi, kaip jis keičiasi fotografuojant iš skirtingų atstumų. Pavyzdys:
user posted image
Nuotraukų autorė -Tynka-

5. WB nustatymas. Baltą daiktą fotografuojame 2-jose aplinkose: natūraliame ir dirbtiniame apšvietime (kambario šviestuvai, be blico!). Kad geriau matytume skirtumą, darome po 3 foto kiekviename apšvietime - automatiniu wb režimu, pusiau automatiniu (natūraliam – debesėlis, pavėsis, dirbtiniam apšvietimui – lemputė ir kt.) režimu ir rankiniu wb režimu.
WB pavyzdys natūraliame apšvietime:
user posted image
Nuotraukų autorė korete

WB pavyzdys dirbtiniame apšvietime:
user posted image
Nuotraukų autorė korete

Siekite tikslo, nenuleiskite rankų ir tikrai tobulėsite. Štai keli pvz., kaip pasikeitė kelių mūsų narių darbai jiems mokantis temoje. Matosi skirtumas, ar ne? smile.gif

Alabamos darbai pradžioje ir dabar:

user posted image

Vilnis darbai pradžioje ir dabar:

user posted image

Daugiau pvz. kaip mes tobulėjom rasite čia

Projektas: fotografai, kurių darbus vertėtų pamatyti

Šį kartą pažindiname su Lietuvos fotografu Aleksandru Ostašenkovu.

Prisijaukinti savo paties mirtį

Paroda broliui

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sayonara: 16 spalio 2013 - 07:42
QUOTE(sayonara @ 2013 10 16, 07:26)
nematau, žinok, šios foto serijoje. no no no biggrin.gif
briedis tai juokinga biggrin.gif išsitrynė.. problema tik ta, kad iš galvos tokių nesąmonių neišsitrinsi.. doh.gif


a rimtai nematai?! aš tai jau spėjau visko prisigalvot, ko gal būt tu dar nerodei iš tos serijos biggrin.gif

o briedį trink iš galvos ir tiek -nevertas jis mirksiukas.gif
Atsakyti
Say, aš vis dar saldžiam transe po Tavo portreto. Įspūdžiai kol kas "neįsigarsina". Einu ir spoksau, nors kojos tirta nuo gerumo smile.gif Jaučiuos be pasigailėjimo "унесенная ветром и... портретом" smile.gif, švelniai juo pasiligojus, paliesta, įtraukta, paimta į nelaisvę smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Iks @ 2013 10 16, 08:02)
Say, aš vis dar saldžiam transe po Tavo portreto. Įspūdžiai kol kas "neįsigarsina".  Einu ir spoksau, nors kojos tirta nuo gerumo smile.gif Jaučiuos be pasigailėjimo "унесенная ветром и... портретом" smile.gif, švelniai juo pasiligojus, paliesta, įtraukta, paimta į nelaisvę smile.gif


vajė.. smagu, kad sukėlė tokius įspūdžius.. blush2.gif


o grįžtant prie pristatyto fotografo Ostašenkovo.. pati jaučiu kažkokį smalsumą tokiai tematikai, esu seniai padariusi vieną portretą mirštančio žmogaus. t.y. žmogaus, kurio paskui nebeliko. jaučiu, kad visada prisiminsiu paskutinį pokalbį, jos žvilgsnį ir nerimą, kuris iki šiol tebelydi, nors leidimą fotografuoti ir rodyti portretą gavau. iš vienos pusės, džiaugiuosi tuo darbu, iš kitos, jaučiuosi kalta, kad paskutinėmis dienomis knisau jai protą su ta savo fotografija. tikriausiai taip ir liks tas dvejojimas, ar reikėjo nuspausti mygtuką. bet žinau, kad pakartočiau tai dar šimtą kartų, nepaisydama jokių dvejonių ir kaltės jausmo. nes tas smalsumas labai stiprus..smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sayonara: 16 spalio 2013 - 08:09
QUOTE(sayonara @ 2013 10 16, 08:04)
esu seniai padariusi vieną portretą mirštančio žmogaus.(...)


Janytės?
Mane momentais kankina tanatofobija, ir kartais sąmoningai blokuoju tokio pobūdžio mintis ar išorinę informaciją. Tai turbūt žmogiška. Kita vertus, smalsumas, kaip kad pavadinai, niekur nedingsta, nes visi gyvenimo tarpsniai, taip pat ir jo užsibaigimas, yra verti apmąstymų, pamatymų, įprasminimo galop. Tabu - daugiau mūsų galvoje, baigtį esame linkę savaip mistifikuoti, lyg kažkiek neigti, atidėti, nepriartėti... O ji juk tas pats gyvenimas, kaip ir visa kita, ką mes linkę vadinti gyvenimu, suprasti kaip gyvenimą. Kitados ir visai ne pačios paskutinės gyvenimo akimirkos gali būti nežmoniškai skausmingos, kurios mums atrodo kiek švelnesnės vien dėl to, kad nepadėtas taškas...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Iks: 16 spalio 2013 - 08:27
QUOTE(sayonara @ 2013 10 16, 08:04)
vajė.. smagu, kad sukėlė tokius įspūdžius.. blush2.gif
o grįžtant prie pristatyto fotografo Ostašenkovo.. pati jaučiu kažkokį smalsumą tokiai tematikai, esu seniai padariusi vieną portretą mirštančio žmogaus. t.y. žmogaus, kurio paskui nebeliko. jaučiu, kad visada prisiminsiu paskutinį pokalbį, jos žvilgsnį ir nerimą, kuris iki šiol tebelydi, nors leidimą fotografuoti ir rodyti portretą gavau. iš vienos pusės, džiaugiuosi tuo darbu, iš kitos, jaučiuosi kalta, kad paskutinėmis dienomis knisau jai protą su ta savo fotografija. tikriausiai taip ir liks tas dvejojimas, ar reikėjo nuspausti mygtuką. bet žinau, kad pakartočiau tai dar šimtą kartų, nepaisydama jokių dvejonių ir kaltės jausmo. nes tas smalsumas labai stiprus..smile.gif


jaučiu, žinau, apie kokią foto kalbi g.gif na bet klausyk, knist knisai, bet artimiesiems greičiausiai kur kas smagiau į tą foto žiūrėt nei į tas vėlesnes. mirksiukas.gif ... jo, nerimas abipusis kas be ko.
tiesa, kartą man buvo, kad paprašė artimieji šventės metu močiutę nutaikius momentą nufotkint, tai eina sau. nervas ėmė kaip reikalas. galvojau, ramiai nutaikius momentą ir nufotkinsiu, bet kai susitikom akis į akį, tai irgi abi greičiausiai neramiai pasijautėm, nes abiem kaip ir aiškus tikslas. tas buvo senokai ir dabar gal kaip nors kitaip pabandyčiau daryt
Atsakyti
QUOTE(Iks @ 2013 10 16, 08:15)
Janytės?
Mane momentais kankina tanatofobija, ir kartais sąmoningai blokuoju tokio pobūdžio mintis ar išorinę informaciją. Tai turbūt žmogiška. Kita vertus, smalsumas, kaip kad pavadinai, niekur nedingsta, nes visi gyvenimo tarpsniai, taip pat ir jo užsibaigimas, yra verti apmąstymų, pamatymų, įprasminimo galop. Tabu - daugiau mūsų galvoje, baigtį esame linkę savaip mistifikuoti, lyg kažkiek neigti, atidėti, nepriartėti... O ji juk tas pats gyvenimas, kaip ir visa kita, ką mes linkę vadinti gyvenimu, suprasti kaip gyvenimą. Kitados ir visai ne pačios paskutinės gyvenimo akimirkos gali būti nežmoniškai skausmingos, kurios mums atrodo kiek švelnesnės vien dėl to, kad nepadėtas taškas...


jo, Janytės. Nors turiu ir kitas kelias foto savo giminaitės, kuri neilgai trukus mirė. Mažiau rodytos tiesiog.
Aš tai mirties nei bijau, nei mistifikuoju, nei blokuoju; galiu ir kalbėti, ir žiūrėti, ir galvoti, ir dar kitiems rodyti. Bet, matyt, aplinka su savo reakcijomis išugdė vos ne kaltės jausmą, kad jos nebijai ir neisterikuoji susidūrus; matyt, kažkur bandytas įsodinti slaptas rubinas su užrašu "bijok, nes nepažįsti" apibraižė gelmes.
Vasarą žuvo jaunas giminaitis, dabar va į mylimos močiutės laidotuves važiuoju. Buvau ir esu rami. Filosofiškai nusiteikusi. Atsisveikinsiu, palydėsiu, bet baimės ar nerimo ar isterijos nejaučiu. Neturiu to jausmo.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sayonara: 16 spalio 2013 - 08:52
user posted image
labas, va pabandziau ikelti foto pagal filmuka is pirmo puslapio,nes tikrai pamirsau kaip smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo gladiole: 16 spalio 2013 - 09:01
priminkit, ką aš žadėjau visoms, kurios foto iš visuomeninio transporto atneš? neprisimenu ir tingiu ieškot biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(sayonara @ 2013 10 16, 08:49)

Bet, matyt, aplinka su savo reakcijomis išugdė vos ne kaltės jausmą, (...)


Visuomenė apskritai yra tasai monstras, kuris uoliai kišasi tiek į gyvenimą, tiek į mirtį, tiek ir į gyvenimus/negyvenimus po mirties smile.gif Nors, kai tikrai reikia, yra abejinga iki koktumo. Su išimtimis, ačiū Die smile.gif

Papildyta:
QUOTE(sayonara @ 2013 10 16, 09:24)
priminkit, ką aš žadėjau visoms, kurios foto iš visuomeninio transporto atneš? neprisimenu ir tingiu ieškot biggrin.gif

Atviruką smile.gif (bent jau aš dėl jo ir ne dėl jo stengiausi... nesėkmingai biggrin.gif)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Iks: 16 spalio 2013 - 09:28
QUOTE(Iks @ 2013 10 16, 09:25)
Atviruką smile.gif (bent jau aš dėl jo ir ne dėl jo stengiausi... nesėkmingai biggrin.gif)


4u.gif
visoms ar tik vienai, kurią išsirinksiu? biggrin.gif
dabar porą dienų teks palaukti, nes nebūsiu iki penktadienio.
šiaip būčiau labai dėkinga, jei kuri sukurtumėt flickre temą fotkėms iš visuom. transporto,. tada lengviau būtų viščiukus suskaičiuot ir pakomentuot.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sayonara: 16 spalio 2013 - 09:30
QUOTE(sayonara @ 2013 10 16, 09:28)
4u.gif
visoms ar tik vienai, kurią išsirinksiu? biggrin.gif
dabar porą dienų teks palaukti, nes nebūsiu iki penktadienio.


Visoms ir visiems, man regis, apie atranką nekalbėjai. Nors minčių neatsisakyčiau išgirsti smile.gif
Sudalyvavo tik 2, jei neklystu, na ir Gotte, tiesa.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Iks: 16 spalio 2013 - 09:33