Įkraunama...
Įkraunama...

Socialinė atskirtis

QUOTE(Kapsė @ 2013 11 21, 12:28)
nu tai jei teisingai supratau, tai niekas lyg ir nekuria jokios problemos. Ar problema tame, kad buvo užvesta tokia tema SM-e?  pradedu įtart, kad nežinau kažkokio konteksto  smile.gif
Aš tai supratau, kad mamai, kuri buvo "spaudžiama" per susirinkimą tai yra problema (apie ką ir yra tema).

Tai vat ir bandau pasakyti, kad galima tame "spaudime" nematyt problemos. Nu pasakė ir pasakė, ne gyvent gi kartu su tom susirinkimo mamom. Jeigu nesijauti nieko bloga darantis, tai kaip liaudis sako "šunys loja, karavanas eina".
Bet tai yra mano nuomonė. O "spausta" mama yra laisva rinktis: matyti tame "spaudime" problemą arba nematyti.
Kaip ir maitinimasis ekskursijose. Galima padaryt problemą, o galima nedaryt. Nu pasakė kažkas kažką. Ir ką? Ir nieko, toliau maitini vaikus kaip nori. Arba atsižvelgi ir maitini kitaip.
Ir su brangia elektronika. Nori nešiesi, nori ne. Kiekvieno asmeninis reikalas.

Kitas dalykas, kad sakyčiau, jog man daroma žala, jeigu aiškinama, kad aš pavyyyydžiu, arba negaliu įpirkt, ar man reikia susitvarkyti smegeninę. (Čia "aš" - retorinis pavyduolis). Tai tada turiu teisę reaguot ir sakyt, kad "nu ne, nepavyyydžiu".


Dėl temos SM'e, tai tam SM'as ir skirtas. Lyg. biggrin.gif


QUOTE(Kapsė @ 2013 11 21, 12:33)
o beje, labai geras dalykas - kol sūnus mokėsi mokykloj, vieno bendraklasio tėvas vadovavo kažkokiai autobendrovei, tai vaikai turėjo nemokamą autobusą visom ekskursijom nuo 5 iki 12 klasės  thumbup.gif. Džiaugėmės ne tas žodis, nes tas tėvas ne personaliai savo vaikui autobusą duodavo, o visus klasiokus paveždavo  biggrin.gif
Ne, nu tu jau čia rimtai parašei. Suprantu, kad geras dalykas klasei, bet... visai neįdomu. lotuliukas.gif
Aš įsivaizdavau situaciją, kaip visa klasė važiuoja vienu autobusu, o mano vaikas - kitu, personaliniu, išpuoštas dizainerių drabužiais, ir ipodais apkabinėtas.
Nes pvz. jis pripratęs daug erdvės turėt. Na ir savo vaikui įpirkt galiu, o jau visai klasei - tai jau neeeeeee. lotuliukas.gif lotuliukas.gif
Dar, jeigu galėčiau sau leisti, į tą ekskursiją imčiau gidę, personalinę (ji galėtų viename autobuse su mano vaiku važiuot). biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo safarikids: 21 lapkričio 2013 - 11:44
QUOTE(safarikids @ 2013 11 21, 12:41)

Dar, jeigu galėčiau sau leisti, į tą ekskursiją imčiau gidę, personalinę (ji galėtų viename autobuse su mano vaiku važiuot). biggrin.gif


lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Subjektyvi @ 2013 11 13, 11:15)
Socialinė atskirtis (angl. Social exclusion)

Kai kurių narių išstūmimas iš visuomenės, nes jų gyvenimo būdas neatitinka priimtų nuostatų arba jie neturi minimalaus pragyvenimo lygio ar išsilavinimo (benamiai, narkomanai, skurdžiai ir pan.).

Kiek vaikai suvokia apie tai? Ir kaip gyvenime išvengti nepatogių momentų. Ar šeimos, nepatenkančios į sąlygines "socialinės atskirties" ribas privalo visais gyvenimo atvejais atsižvelgti į bendruomenės dalį, tą procentą, kad ir ikimokyklinio ar mokyklinio ugdymo įstaigose, ir vengti bet kokių jiems įprastų ar normalių gyvenimo dalykų.

Kad būtų aiškiau, keli pvz. iš gyvenimo. Viena moteris, medikė, kurios dukra mokosi meno mokykloje, buvo primygtinai atakuojama klasės tėvelių susirinkime, kad jos dukra per gražiai aprengta. Ir buvo pasakyta, kad neišsišoktų, taip jai darė spaudimą kelios mamos. Moteris kartais keliauja po užsienio šalis, ten radusi ką įdomesnio jos akimis, tą nuperka vienintelei dukrai. mastau.gif Be to moka siūti, tad kartais kažką pasiūna ar perdaro iš paprasto į įdomesnį. Tai gi, tarkim vaikas mokykloje negali vilkėti gražesnį paltuką, nes "išsišoks". Kodėl negalima?

Ekskursijos mokyklose. Kasmet organizuojamos įvairiausios ekskursijo į įvairius šalies kampelius, tai gi, ekskursijos vyksta visą dieną. Buvo pareikšta pretenzija, kad "negražu vieniems vaikams pietauti kavinėse, nes kiti nepietauja". Net jei įdedami sumuštiniai ar kitas sausas davinys, visą dieną su juo ne kažką, vaikams norisi ir karštos arbatos, sriubos ar kokio karšto maisto. Ar tie, kuriems nepakanka sauso maisto privalo prisitaikyti prie kitų ir atsisakyti?

Čia tiesiog keli pvz., apie juos diskutuoti neprivaloma. Bet tokių įvairiausių ne vienas ir ne keli, visur. Ką daryti ir kaip vieniems su kitais rasti kompromisą. Tema atvira diskusijoms 4u.gif

P.S. manyčiau visiems suprantama, kad kalba eina ne apie primityvų mandravojimą ir puikavimąsi daiktais, kai skatinamas pavydas, niekinami iš vidutinių ar kukliai gyvenančių šeimynų, ne apie tai kalba 4u.gif

Nu va, pasirodo, tikrąją socialinę atskirtį patiria ne benamiai ar narkomanai, bet turčiai. Jiems tiesiog neleidžiama būti savimi, neleidžiama naudotis savo turtais, nes piktiems skurdžiams pavydu. Kur čia nebūsi atskirtas socialiai, kai ant kiekvieno kampo tupi po skurdžių ir laukia, kada pasidalinsi su juo savo gėrybėmis. O labiausiai nuo visuomenės atskirta ir pažeidžiama grupė yra sveiki darbingo amžiaus heteroseksualūs baltieji vyrai, nes neturi išskirtinių teisių, pvz negauna bedarbio ar neįgalumo pašalpos.
Atsakyti
Paradoksas, bet negali paneigti. Dėl baltųjų vyrų sutinku. Lietuvoje labiausiai pažeidžiama dirbanti/arianti šeima, kuri turi kelis vaikus, ir kuri nepretenduoja į pašalpas, nemokamus pietus mokykloje, kompensacijas, nieko neprašo ir nereikalauja, bet jų pajamos ant ribos, vos keli ar keliasdešimt litų skiria nuo tų, kurie gauna viską ir dar priedo.
Atsakyti
bet, subjektyvi, turbut ne pati nezinai ko uzvdei sia tema? ar ant tiek jautiesi "uz ribos" visuomenej? manau ne, juk einat i pasitur m-kla, draugai - pasiturinciuju ratas, kaip nori, taip susidelioji.

butu idomiai diskutuoti labiau teoriskai ir praktiskai - jei tema, kartoju, butu platesne. ne vien apranga ir ekskursijos/keliones.
Atsakyti
Aš ir norėjau - tikėjausi gerokai platesnės temos, pateikiau tik kelis pvz., bet priminiau, kad tema ne apie tuos kelis pvz. smile.gif Labai gerai suvokiu apie ką tema. Taip, tema ne apie mane, aš ir šeima jaučiamės gerai.
Atsakyti
tai jei visi is dalyviu jauciasi labai gerai - nera ir stimulo labai aptarinet ka toliau.kiekvienas savam rate jauciasi labai gerai.

o gal jus norit aptarineti tuos ariancius (zemesnes vidutines) klases atstovus. bet jei jie patys nekalba uz save, tai....
Atsakyti
Aptariamos situacijos, kas vyksta, nebūtinai su mumis tiesiogiai ar kai vien mes spaudžiami prie sienos.
Atsakyti
Manau tema nėra labai populiari dėl to, kad žmonių, patiriančių būtent tokio tipo socialinę atskirtį, nėra daug.


Kaip bebūtų, aplinką ir kontekstą dauguma renkamės pagal savo lygį - darželius, mokyklas, rajoną ir kaimynystę. Todėl, jei kokie išsišokimai, niuansai ir pasitaiko - jie pakankamai reti...
Atsakyti
apie tuteišų socialinę atskirtį:

http://www.ekspertai...-zmones/?comm=1

atskirtį reikia ir suvokti, tikriausiai...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo suvi: 27 lapkričio 2013 - 13:27
QUOTE(Subjektyvi @ 2013 11 14, 11:07)
Žinoma, ekskursijos rengiamos atsižvelgiant į daugumos galimybes bei poreikius. Be to nėra prievartos.

Iš visos klasės apranga užkliuvo kelioms mamoms. Galiu užtikrinti, kad tai ne tas atvejis, kai apranga ypatingai prabangi ar demonstruojama. Apranga paprasčiausiai įdomi ar įdomesnė, ne pilka ir ne masinė, gal būtų tiksliau. Kita vertus, galima žvelgti ir iš kito taško, yra ir kita medalio pusė. Kodėl sureikšminami išoriniai dalykai ir kokią teisę turi reikšti savo pastabas ar pagiežingus pastebėjimus apie kito vaiko aprangą? Man pvz. net minčių nėra reikšti pastabas vaiko mamai, kad jis ateina suplyšusiais ar nešvariais drabužiais, na tarkim, be to man apskritai išoriniai dalykai neturi reikšmės, kad ateiti ir kitai mamai reikšti kažkokias pretenzijas. g.gif Tai tų tėvelių problema, jei jie tame mato kažkokį ypatingą sopulį.

Jei išoriniai dalykai neturi reikšmės, kodėl tuomet stengiamasi aprengti vaikus kuo įdomiau, kitoniškiau? smile.gif

QUOTE(suvi @ 2013 11 14, 12:32)
Mano asmenine nuomone ekskursijos klasei turi būti rengiamos tokios, į kurias galėtų važiuoti visi. Ekskursija - ugdymo dalis. Jei daroma ekskursija, į kurią kai kurie vaikai (nesvarbu koks procentas - dauguma ar mažuma) išvažiuoti neišgali - tai ne tik kad neetiška. Tai neteisėta. Tai lygiai tas pats kaip pasakyti kažkuriai daliai klasės - jums šitos pamokos nedėstysime, nes jūsų tėvai neturtingi.

Su šiuo postu labai labai sutinku. Kartais atrodo, kad ekskursijos tampa kažkokia pramoga vaikui, tik kad atsakingi mokytojai, o ne tėvai. Bet pagrindinė ekskursijos paskirtis yra ir turėtų būti ugdymas. Tik mokykla to neapmoka.
Dėl pietų atrodo viskas paprasta - tai galėtų būti įskaičiuota į ekskursijos kainą ir tegu visi lieka pavalgę. Arba tegu eina visi kartu į vieną vietą - ne pačią prabangiausią, bet kur kiekvienas galėtų daugmaž pasirinkti pagal savo galimybes.

Nors apstu tokių, kurie engia prasčiau gyvenančius, bet kartais ir to nereikia. Pats vaikas mato, kad jo tėvai negali jam kažko nupirkti, kažkur išleisti, ir sąmoningas to pabrėžimas (brangių, ne visiems įkandamų ekskursijų planavimas) tai tik pabrėžia. O kaip tik reikėtų mažinti socialinę atskirtį įvairių soc.grupių vaikams planuojant BENDRAS veiklas.
Atsakyti
Noriu priminti, kad edukacinės ekskursijos būna kelių tipų, tai pramoginės ir privalomosios, pagal ugdymo programą. Yra planas, kiek apskritai turi būti edukacinės veiklos. Ir jei atsiranda poreikis papildomai pramoginei ekskursijai, tai ji ir įvyksta. Pvz. organizuojama kažkokia pramoginė edukacinė ekskursija, kadangi ji nėra pigi, o ir neprivaloma pagal programą, organizuojama visoms trečioms ar kažkurioms klasėms. Ir iš visų šių klasių surenkamas vienas autobusas. Arba vienoje klasėje organizuojama edukacinė pramoginė, bet tik su daugumos tėvų pritarimu, kad apsimokėtų samdyti autobusą ir gidą. Gal kitose mokyklose apskritai niekas nieko neorganizuoja, iš pramoginių srities, bet mūsų mokykloje tokios egzistuoja. Kaip ir kelionės į užsienio šalis. Savaitei ar kelioms.
Atsakyti