Įkraunama...
Įkraunama...

Socialinė atskirtis

Įdomi tema. Vienąsyk, darbo pradžioj, teko susidurti su panašia situacija, tik ten problema buvo tame, kad vaikas buvo itin apsiskaitęs, prisirankiojęs įdomių faktų ir klasiokai dažnai sutrikdavo, nes sunku būdavo ginčytis ir laimėti.
Nustebino Subjektyvios aprašyta situacija dėl "išsišokimo" apsirengiant įdomiau nei kiti. Manau, čia jau mamų problema, gal kokios povandeninės srovės, asmeniškumai. Jei, aišku, ta geriau aprengta mergaitė tuo tikrai nesipuikuoja. Jei ta mama buvo spaudžiama susirinkime, kokia buvo auklėtojos pozicija?
Ekskursijos- sudėtingas dalykas. Reikia, kad būtų pigu, įdomu, saugu, tiktų visiems. Taigi pirmiausia atsižvelgiama į tai, kokia finansinė tėvų padėtis. Tikrai neorganizuosiu išvykos, tegu ir labai įdomios ir prasmingos, jei žinosiu, kad į ją gali važiuoti penki vaikai iš trisdešimties. Dėl valgymo- vaikai visada vežasi iš namų sumuštinių, sausainių ir t.t. Ekskursija turėtų būti suplanuota taip, kad kiekviena minutė išnaudojama pažintinei, ugdomajai veiklai, kad rūpėtų kuo daugiau pamatyti, nuveikti. Kitas dalykas- gal tėvai, ypač jei vaikai nedideli, jaudinasi dėl jų saugumo- jei dalis vaikų nori papietauti vienoje kavinėje, dalis- kitoje, dalis to negali ir ruošiasi užkąsti autobuse- ar visi yra prižiūrimi, ar nėra taip, kad dalis vaikų slankioja kažkur net nežinant lydinčiam asmeniui?
Atsakyti
Pas mus budavo arba sausas davinys, kuriuo vieni su kitais pasidalindavom, arba visiems kolektyviai saslyku.

Dar prisiminiau buvo tokia tema, kur moterys piktinosi, kad reikia klasej susimest uz socialiai remtinus, nes ir joms pacioms brangu, kai numatyta pramoga tokia visai neugdanti -- svente kaimo turizmo sodyboj... doh.gif nu...

Del rubu, tai dar prisimint kovas tarp forsu ir neformalu biggrin.gif
Atsakyti
Į ekskursijas visi vežasi sumuštinius, vaisius, užkandžius, gėrimus. Tai, kad kažkas vaikams įdeda papildomai pinigėlių, kurie juos gali leisti savo nuožiūra, tai tikrai nėra didelės sumos, tai nematau tame problemos. Buvo iškelta mintis, kad neduoti pinigų ir kad nevalgytų kavinėse, iš viso. Aš manau, kad tai neturi dominti kitų tėvų ir nereikėtų kištis. Kiekvienas elgiasi kaip išmano, kaip ir aprangos prasme. Todėl ar reikia tai akcentuoti, kreipti dėmesį ir tokiu būdu kištis į kitų šeimų reikalus, teises, gyventi taip kaip jie nori ir maitinti savo vaikus taip kaip mano yra geriausia, tai lygiai taip pat nedraugiška. Pvz. mano vaikai kasdien valgo sriubas arba beveik kasdien, be to karštus patiekalus kasdien, ir jiems sausas davinys ne maistas, be to jie sportuoja, o augantis ir sportuojantis organizmas visada alkanas, niekam ne paslaptis.

Kalbant apie itin prabangias keliones, pramogas, tai kiekvienas kolektyvas sprendžia kaip išmano. Tačiau kai ekskursija organizuojama visoms klasėms, tarkim visoms šeštoms ar ketvirtoms, paralelinėms, tai gi, iš visų klasių surenka autobusą ir važiuoja. Kaina tokia kokia yra, ne visiems ji atrodo didelė, nes ir taip retai pasitaiko išvažiuojamosios ekskursijos. Vieni važiuoja, kiti nevažiuoja, laisva valia. Nevažiuoja ne todėl, kad negali, čia viena dalis, bet dar ir todėl, kad nemato prasmės, neįdomu, kitos priežastys.
Atsakyti
[quote=Subjektyvi,2013 11 14, 13:47

[/quote]
Mano manymu, jūs esate teisi. Tėvai sprendžia, kiek smulkių įdėti vaikui į kelionę. Ir šeimoje yra aptariama, kur vaikas tuos pinigus išleis, jei tik tai nesikerta su bendrais išvykos tikslais.

Dėl ekskursijų, į kurias važiuoja paralelės klasės, turiu kitokią nuomonę. Manau, kad kai važiuoji tik su auklėtiniais, yra proga daugiau pabendrauti, vaikams pasijusti vienu kolektyvu, o jei važiuoja daug iš skirtingų klasių, tai yra tik išvyka, ir tiek. Nesakau, kad tai blogai, tiesiog tai man nelabai tinka.
Atsakyti
Su tais smulkiais i kelione, tai tevams turetu buti zinotina, kad uz tuos smulkius vaikai ne tik saldainius ar cipsus perka, bet prasimano ir cigareciu bei alaus mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Tapyras @ 2013 11 14, 14:59)
Su tais smulkiais i kelione, tai tevams turetu buti zinotina, kad uz tuos smulkius vaikai ne tik saldainius ar cipsus perka, bet prasimano ir cigareciu bei alaus  mirksiukas.gif

Įdomu, kaip? Pasidalinkit patirtimi, kad žinočiau, kai kitąkart į ekskursiją važiuosim.
Atsakyti
Budavo iprasta prie kioskeliu susimest paprasyt kokio ikaususio piliecio. Arba is namu nuknist ir su draugais pasidalint. Mokytojai budavo nelabai budrus kartais. biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Tapyras: 14 lapkričio 2013 - 15:56
QUOTE(Tapyras @ 2013 11 14, 15:54)
Budavo iprasta prie kioskeliu susimest paprasyt kokio ikaususio piliecio. Arba is namu nuknist ir su draugais pasidalint. Mokytojai budavo nelabai budrus kartais.  biggrin.gif

blink.gif neįsivaizduoju to ekskursijos metu.
Atsakyti
QUOTE(suvi @ 2013 11 14, 13:32)
Mano asmenine nuomone ekskursijos klasei turi būti rengiamos tokios, į kurias galėtų važiuoti visi.


chmmm, jeigu lyginsim pagal žemiausią kartelę, tada paaiškės, kad į ekskursijas galima ir neivažiuoti g.gif Nes o ką daryti, jeigu yra vaikas/ai kurių tėvai dabar negali skirti lėšų ekskursijoms apskritai ? unsure.gif
Bet manau lygiai taip pat neteisinga lygiuotis pagal aukščiausią kartelę - jeigu nors kasnors patempia kelionę į Australiją, tai bandom ir kitus pritempt biggrin.gif A katrie lieka - tai jau už borto.
Manau, kiekvienas kartas ir atvejis, turi būti visų pirma apgalvotas mokytojos. Ir jei galvojama nuoširdžiai, tada pagalvojama ir apie tuos, kurie negalės sau leisti ir apie tuos, kuriems būtų gerai suteikti šansą pamatyti daugiau.
O apskritai tai visos šios socialinės atskirties problemos yra puiki terpė vaikams mokytis TOLERANCIJOS ir šiuo atveju nesakau, kad mokytojas visagalis, aišku kad jam sunku, bet..... nu labai svarbu, kad mokytojas užduotų toną ir valdytų situaciją kiek įmanoma. Nesakau, vaikai aišku atsineša supratimą iš namų. Bet tie, kurių tėveliai mažai supranta, bent klasėje mokytojo turi būti šiek tiek pastatomi į vietą.
Atsakyti
Man patinka UK pavyzdys, kai mokyklos/klubai/baznycios organizuoja tuos "fundraisers" is kuriu paskui finansuojamos pramogos -- ir tai priklauso nuo pacios mokyklos galimybiu, o ne nuo to kokreciu seimu galejimo sau leisti.
Ai, dar cia beveik visose mokyklose yra uniformos -- kai kur tokios grieztos kad net plauku gumeles turi buti vienodos. Tai kiek apramina ta maivymos poreiki.
Atsakyti
Aha. Ar ne UK viena ryškiausių socialinių atskirčių ir dar ryškesnis kastų susiskaidymas. Jei tu ne iš to soc. sluoksnio, neturi pakankamai lėšų, tai niekada tavo vaikas nesimokys tokioje geroje mokykloje, kur privalomos uniformos, vienodos plaukų gumelės ir specifinis mokymosi lygis. Todėl mūsų šalyje žymiai daugiau liberalumų ir tik kelios privačios įstaigos gali pasižymėti išskirtine pasiturinčiųjų šeimų koncentracija, kitokių ten nėra. Visos kitos valdiškos mokymo įstaigos skirtos visiems ir vienoje klasėje gali mokytis tiek soc. remtini, tiek iš vidutinių šeimų, tiek iš labai pasiturinčių.
Atsakyti
QUOTE(Subjektyvi @ 2013 11 13, 10:15)


Kad būtų aiškiau, keli pvz. iš gyvenimo. Viena moteris, medikė, kurios dukra mokosi meno mokykloje, buvo primygtinai atakuojama klasės tėvelių susirinkime, kad jos dukra per gražiai aprengta. Ir buvo pasakyta, kad neišsišoktų, taip jai darė spaudimą kelios mamos. Moteris kartais keliauja po užsienio šalis, ten radusi ką įdomesnio jos akimis, tą nuperka vienintelei dukrai. mastau.gif Be to moka siūti, tad kartais kažką pasiūna ar perdaro iš paprasto į įdomesnį.

zinot, va kad tokie priekaistai buvo del rubu, tai NE-TI-KIU schmoll.gif del ko jau, del ko, bet tik ne del rubu. Net ir neturtingos moterys subega siuti ir pasiuva vaikams graziu ir idomesniu rubu net is savo sukneliu. O ir skudurynuose tikrai yra graziu/idomiu ir praktiskai kaip nauju atrodanciu vaikisku rubu. Todel graziai aprangti gali vaikus ir neturtingos seimos, tai is jur cia tokie priekaistai? Niekas joms neuzdraude pacioms siuti ar po skudurynus "prasinesti", o jei tingi ar siaip nenori, tai jau ju rupestis.


Del vaiku ekskursiju. As jau antri metai vaziuoju su vaiko klase i ekskursijas, kaip mokytojos padejeja ir galiu pasakyt, kad nevaziuoja i ekskursijas ir turtingu tevu vaikai. Nezinau kodel. Gal neidomu jiems g.gif Ir pinigai cia ne prie ko.
Del maisto. Pas mus vaikai pasiima is namu sumustinius, sausainius ir gerimus. Ir valgo pagrinde autobuse, nes laikas ne autobuse skirtas vietu lankymui. Jei kas gauna is tevu smulkiu pinigu, tai nusiperka kokia smulkmena atsiminimui ar ledu porcija, bet ir ekskursijose jokios atskirties nemaciau. Tiesa, vaikai 10-11 metu.
Atsakyti