Įkraunama...
Įkraunama...

Socialinė atskirtis

QUOTE(Subjektyvi @ 2013 11 14, 18:00)
Aha. Ar ne UK viena ryškiausių socialinių atskirčių ir dar ryškesnis kastų susiskaidymas. Jei tu ne iš to soc. sluoksnio, neturi pakankamai lėšų, tai niekada tavo vaikas nesimokys tokioje geroje mokykloje, kur privalomos uniformos, vienodos plaukų gumelės ir specifinis mokymosi lygis. Todėl mūsų šalyje žymiai daugiau liberalumų ir tik kelios privačios įstaigos gali pasižymėti išskirtine pasiturinčiųjų šeimų koncentracija, kitokių ten nėra. Visos kitos valdiškos mokymo įstaigos skirtos visiems ir vienoje klasėje gali mokytis tiek soc. remtini, tiek iš vidutinių šeimų, tiek iš labai pasiturinčių.

Na, nelyginkit privaciu mokyklu milijonieriam ir paprastu miesto mokyklu taip, tai skirtingos kastos. Bet uniformos -- grynai nuo konkrecios mokyklos valdzios, kas sugalvoja dizaineriska uniforma, o kam uztenka supermarketu. Bet kad yra uniformos ir visi turi rengtis vienodai. Aisku vaikai ir taip randa del ko pestis ir maivytis.

O tos per graziai aprengtos mergaites situacija tikriausiai kazkur gilesne.
Atsakyti
QUOTE(Tapyras @ 2013 11 14, 20:59)
Aisku vaikai ir taip randa del ko pestis ir maivytis.



faktas drinks_cheers.gif
As sovietmecio vaikas, o tais laikais visi devejom vienodas uniformas. Bet visada kazkas atsirasdavo, kas galejo kuo mandresniu pasimaivyt: tai mandresne kuprine, tai piestukas is Lenkijos, tai trintukas neiprastesnes spalvos, tai kramtomos gumos uzsienietiskos kas atsinesdavo. Nors, faktiskai, tais laikais netgi visi panasiai uzdirbdavo. taigi, nuo to niekas neikada nebuvo ir nebus apsaugotas, tai tiesiog nerealu, kad visi vaikai butu vienodi schmoll.gif
Atsakyti
Nesiruošiu čia įtikinėti, kad tikrai buvo, ne tokia šios temos "misija". Jei jau taip netiki, Leksa, tai bandyk įsivaizduoti, kad taip ir buvo, tiesiog įsivaizduoti. Kai išgirdau buvau šokiruota, nes maniau, kad šitie dalykai jau senokai išnyko iš kolektyvų.

Tame ir reikalas, kad smulkius turi dauguma vaikų ir perka suvenyrus, maistą, jokios atskirties nėra, tiesiog galbūt kiti vaikai neturi smulkių ir neperka suvenyrų, maisto, nes ne dėl to, kad jų tėvai negali įdėti, bet dėl to, nes mano, kad užteks tų sumuštinių ir užkandžių, kam čia dar kavinių maistas. Tai gi, pasirodo tame įžvelgiama atskirtis.

Šiaip tema daug platesnė, kaip jau minėjau, ne vien apie mano paminėtus pavyzdžius.
Atsakyti
meginu isivaizduoti. Na, galejo buti, bet... o ir kas toliau? Tokia atskirtis visais laikais buvo ir visais laikais bus. Kad jau kaip ir minejau sovietmeciu, kur buvo teigiama, kad visi zmones lygus. Bet klasej budavo dirbanciu alkoholiku vaiku, kurie irgi neidavo i kokias ekskursijas ar i kina. Dabar yra nedirbanciu alkoholiku ar siaip bedarbiu vaiku, kurie irgi neis i kina, nes tam nera pinigu. Ir ateityje irgi taip bus.
Atsakyti
Ar kiti turi jausti kaltę ir dėl to nevesti savo vaikų, niekur? Čia gal perspaudžiu, bet. Kažkokie vienpusiai priekaištai, kaltinimai, reikalavimai.
Atsakyti
o kodel turetu nevesti/neleisti/nerengti vaiku? Tai, tada gautusi, kad toks dalykas kaip ekskursijos aplamai turetu neegzistuoti. Tiesiog noriu pasakyti, kad neimanoma gyventi taip, kad atskirties nebutu. Neimanoma. Jei noretusi, tada ko gero reiketu is visu tevu surinkt pinigus ir visiems vaikams nupirkt vienoda sportine apranga, vienodas kuprines, rasymo priemones ir t.t. Na, nerealu ir nelogiska. Reikai susitaikyti, kad taip buvo ir bus.
Atsakyti
Nelabai suprantu problemos ...Jei netenkina mokyklines ekskursijos, pramogos, jei ju per mazai - kas trukdo savarankiskai ta susiorganizuoti? g.gif juk niekas nedraudzia savo vaikus vesti kur nori, keliauti ir kt - kodel tai turi buti daroma butent mokykloje, grupines ekskursijos remuose?

Arba, galima rinktis atatinkamas mokyklas, pvz., privacias, kur visi daugmaz to paties socialinio-ekonominio lygio ir derintis prie "kuklesniu" seimu tiesiog nebutu poreikio. O jei mokykla ne privati, savaime suprantama, kad taikomasi prie bendro konteksto, o ne prie keliu isimciu...

Cia buvo uzsiminta apie maista kavinese ir sriubas. Na, mano vaikas mokykliniu isvyku metu visados maitinasi kavinese, mokykla tokia wink.gif Bet jei butu iskelta salyga visiems pasiimti ka nors uzkasti i autobusa ir jokiu kaviniu, juk galiu i termosa tos sriubos ar karsto ideti, manau, tikrai nenumirtu. Kazkodel sioje vietoje dramatizuoti nematau prasmes...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo flight: 15 lapkričio 2013 - 09:59
Aš taip pat tos nuomonės, kad jei nori ir gali geriau/toliau/brangiau, nei klasė, tai ir organizuojiesi. Niekas netrukdo ir niekas nedraudžia. Tačiau klasės mastu, mokytojų darbo laiku turi būti organizuojama tai, ką gali sau leisti klasės dauguma.
Atsakyti
QUOTE(Leksa @ 2013 11 15, 09:01)
o kodel turetu nevesti/neleisti/nerengti vaiku? Tai, tada gautusi, kad toks dalykas kaip ekskursijos aplamai turetu neegzistuoti. Tiesiog noriu pasakyti, kad neimanoma gyventi taip, kad atskirties nebutu. Neimanoma. Jei noretusi, tada ko gero reiketu is visu tevu surinkt pinigus ir visiems vaikams nupirkt vienoda sportine apranga, vienodas kuprines, rasymo priemones  ir t.t. Na, nerealu ir nelogiska. Reikai susitaikyti, kad taip buvo ir bus.

Del vienodos aprangos, kodel nerealu? Daviau pavyzi apie UK (nors yra ir kitose salyse -- pvz. Japonijoj, Australijoj)-- taip, realu kad butu reguliuojama netgi gumeles ir kitkas vienoda arba vaikas isvytas is klases nes batai su kad ir mikroskopine etikete. Aisku, Lietuvoj nera tokiu tradiciju ir jas ivesti butu itin sudetinga, mokytojai nupustu jeigu jiems dar aksesuaru etiketes reiketu gaudyt.

O su tais pinigais i keliones -- nu jeigu nera bendro susitarimo, tai turetu buti kazkoks tai "common sense" -- jeigu visi duoda tarkim 10-20 litu, tai duoti 50 biski gal nesamone. Ir tas uzsispyrimas kad mano vaikui nelygis su visais pavalgyt -- kvepia arogancija ir susireiksminimu. O tokie individai kolektyvuose buna nelabai megstami.
Atsakyti
QUOTE(suvi @ 2013 11 14, 12:32)
Mano asmenine nuomone ekskursijos klasei turi būti rengiamos tokios, į kurias galėtų važiuoti visi. Ekskursija - ugdymo dalis. Jei daroma ekskursija, į kurią kai kurie vaikai (nesvarbu koks procentas - dauguma ar mažuma) išvažiuoti neišgali - tai ne tik kad neetiška. Tai neteisėta.

Visiska nesamone.
Nemokamu ekskursiju galima ant pirstu suskaiciuoti ( na vaziavo i vilniaus energija - saunuoliai jie, ir autobusa atsiuncia vaikams paimti ir po to grazina ir dovaneliu ideda). O kitos yra mokamos nuo to, kad reikia susimoketi uz transportavima tik (pvz tokia buvo ekskursija i oro uosta) iki pilnai susimoketi uz transporta, iejima, gida...
Tai dabar del to, kad kazkam yra per daug 20 lt sumoketi, tai visa klase turi niekur nevaziuoti?
Nekalbama apie keliones i uzsieni - rudeni vaikai vaziavo i pazintine ekskursija po dzukija. Autobusu vaziavo kelios klases, vaikai sedejo po tris (kad tik butu pigiau) ir tai atsiejo 55 lt, kas toli grazu ne visai klasei ikandama.
Niekada nebus visi lygus. Ir tai turi buti aisku ir suprantama visiems. Bet lygiai taip pat turi buti visiems aisku ir suprantama, kad tu nesi geresnis/ vertesnis tik del to, kad turi daugiau/ gali daugiau sau leisti. Ir tai nesuteikia teises tau zemintu kitu, o greiciau pareiga padeti tiems, kam yra sunkiau/blogiau nei tau.

Ir pasisakysiu aoie kita pavyzdi- kai perspaudziama lazda is kitos puses.
Buvo organizuojama dienos stovykla mokykloje. Socialiai remtinu seimu vaikams tiktais. Kiti neprimami. Net nesvarstoma galimybe, kaip pvz susimoketu uz maitinima, ar kazkoks fiksuotas mokestis uz diena.
Atsakyti
QUOTE(flight @ 2013 11 15, 09:50)
Nelabai suprantu problemos ...Jei netenkina mokyklines ekskursijos, pramogos, jei ju per mazai  - kas trukdo savarankiskai ta susiorganizuoti?  g.gif juk niekas nedraudzia savo vaikus vesti kur nori, keliauti ir kt - kodel tai turi buti daroma butent mokykloje, grupines ekskursijos  remuose?

Arba, galima rinktis atatinkamas mokyklas, pvz., privacias, kur visi daugmaz to paties socialinio-ekonominio lygio ir derintis prie "kuklesniu" seimu tiesiog nebutu poreikio. O jei mokykla ne privati, savaime suprantama, kad taikomasi prie bendro konteksto, o ne prie keliu isimciu...

Cia buvo uzsiminta apie maista kavinese ir sriubas. Na, mano vaikas mokykliniu isvyku metu visados maitinasi kavinese, mokykla tokia wink.gif Bet jei butu iskelta salyga visiems pasiimti ka nors uzkasti  i autobusa ir jokiu kaviniu, juk galiu i termosa tos sriubos ar karsto ideti, manau, tikrai nenumirtu. Kazkodel sioje vietoje dramatizuoti nematau prasmes...


Niekas netrukdo, tikiu, kad dauguma ir organizuojasi šeimose ekskursijas, keliones ir kt., tema apie kitus momentus. 4u.gif

Pasipiktinimas reiškiamas ne iš tų, kurie gali rinktis 4u.gif Beje, "kuklesnių" šeimų procentas itin mažas, tai nėra kritinė masė, prie kurios dauguma privalo taikytis. Jei pastarųjų būtų mažuma, tuomet žinoma, kad daug kas būtų kitaip. Tuomet mažuma taikytųsi prie daugumos ar apskritai kitaip daug kas klostytųsi.

Tai gi, pats smulkių išlaidų principas tinka daugumai. Bet buvo iškeltas klausimas, ar taip neskatinama socialinė atskirtis, kai kiti vaikai negauna ar neturi galimybės maitintis kavinėse ekskursijų metu. Ir dauguma nemano, kad žaidimas su termosais ir kt. yra išeitis. Ir kodėl tai apskritai turėtų būti.

Bekase, tas taip. Bet ką reiškia padėti? Vėl gi, ar tai nėra dirbančių tėvų šantažas. Juk niekam neįdomu, kaip sekasi uždirbti, kiek aukojama ir kaip sunku. Be to ne visų kukliai gyvenančių ar visai nedirbančių šeimų adekvačios pastangos pradėti pagaliau dirbti, keisti požiūrį ar kt. priežastys. Dabar dirbantys ir uždirbantys kiek daugiau ar prioritetuose vaikų poreikius iškeldami į aukštesnes pozicijas (niekam ne paslaptis, kad prioritetai taip pat reikšmingi) priešpastatomi į tokią padėtį, kad lyg ir turėtų jausti kaltę dėl to, neretai verčiami remti kitus vaikus. Gal jie turi ką remti gyvenime, pvz. remia savo kukliai besiverčiančius ar sergančius tėvus, artimuosius, slaugo senelius, paramos krypčių turi tiek ir tiek.
Papildyta:
QUOTE(Tapyras @ 2013 11 15, 10:09)

O su tais pinigais i keliones -- nu jeigu nera bendro susitarimo, tai turetu buti kazkoks tai "common sense" -- jeigu visi duoda tarkim 10-20 litu, tai duoti 50 biski gal nesamone. Ir tas uzsispyrimas kad mano vaikui nelygis su visais pavalgyt -- kvepia arogancija ir susireiksminimu. O tokie individai kolektyvuose buna nelabai megstami.


Čia jau fantazijos. Nelabai supratau kieno čia vaikams nelygis pavalgyti su visais, jei dauguma valgo tą patį? 4u.gif

Brangesnės yra išvažiuojamosios ekskursijos, kada agentūros siūlo ekskursijas. Į jas įeina tai, ką Bekasė jau paminėjo, tai yra konkreti suma, kuri padalinama po lygiai dalyvaujančių skaičiui, todėl kuo daugiau vaikų susirenka, tuo pigiau kainuoja vienam vaikui. Be to, išvažiuojamosios ekskursijos neprivalomos, tėvai patys savo nuožiūra sprendžia, reikia to jų vaikams ar ne.
Atsakyti
QUOTE
Čia jau fantazijos. Nelabai supratau kieno čia vaikams nelygis pavalgyti su visais, jei dauguma valgo tą patį? 

Nu jus taip issireisket, lygtai nenuejimas i kavine ta karta bus skriauda ir diskomfortas tam prie didesniu patogumu ipratusiam vaikui.
Atsakyti