Įkraunama...
Įkraunama...

Bėgimas XVI

Apklausa: Kokios maksimalios distancijos varžybose esate dalyvavę? (50 nariai(-ių) jau prabalsavo)

Balsuoti
Labas rytas, bėgantieji, skaitinėju, kad bėgat dviženklius km, o aš po ilgo nebėgiojimo, praktiškai nuo vasaros, vakar išbėgau pirmą kartą ir 4 km įveikiau per 26 min. ir galvoju, čia lėtai ar nelabai? Visgi norėtųsi sudalyvauti kokiam maratone, kad ir mažose distancijose 5 km ar 10 km pradžiai, bet nesinorėtų būti paskutinei, nes, jei skaičiuoti pagal laiką, tai gaunasi, kad kokius 5 km nubėgčiau per kokias 35 min., taip ilgai tiek mažai doh.gif Ir klausimas bėgimo "asams" kada ilginti distanciją, ta prasme po kiek bėgimų? ax.gif
Atsakyti
svetima82, pradedantiesiems rekomenduojama bėgti ne atstumui, o laikui, normalus treniruotės laikas yra 1 val., iš pradžių per tą laiką nubėgsite nedidelį atstumą, vėliau jis didės didėjant treniruotumui. Taip kad nepatariu skaičiuoti kilometrų dabar.

Oceanica, aš saviškį dėklą pirkau omnitel, dar mačiau yra winnersport parduotuvėje, dar būna kioskeliuose kur prekiauja telefonų detalėm ir kartu juos remontuoja.
Atsakyti
QUOTE(svetima82 @ 2014 03 27, 09:18)
Labas rytas, bėgantieji, skaitinėju, kad bėgat dviženklius km, o aš po ilgo nebėgiojimo, praktiškai nuo vasaros, vakar išbėgau pirmą kartą ir 4 km įveikiau per 26 min. ir galvoju, čia lėtai ar nelabai? Visgi norėtųsi sudalyvauti kokiam maratone, kad ir mažose distancijose 5 km ar 10 km pradžiai, bet nesinorėtų būti paskutinei, nes, jei skaičiuoti pagal laiką, tai gaunasi, kad kokius 5 km nubėgčiau per kokias 35 min., taip ilgai tiek mažai  doh.gif  Ir klausimas bėgimo "asams" kada ilginti distanciją, ta prasme po kiek bėgimų? ax.gif

Manau, kad nereikia vertinti, kaip pasirodysit veržybose pagal pirmą išbėgimą po ilgo laiko. Aš siūlyčiau išsirinkt, kur norit dalyvaut, ir pasiieškot treniruočių plano 5 km ar 10 km. Štai pvz. paprastas planas 10 km (čia, manyčiau, myliomis, tai reikia dauginti iš 1,6).
Masiniuose plačiai reklamuojamuose bėgimuose (kaip artėjantis Nike We run) paskutinė neliksit, orientacijai galima pasižiūrėt pernai metų rezultatus.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo liusė: 27 kovo 2014 - 13:48
sveiki,

esu sportuojanti ir gavau iššūkį dalyvauti 5 arba 10 km bėgime, iššūkį priėmiau, pasikonsultavau su savo treneriu sporto salėje, ir po truputi pradėjau ruoštis. Užsisakiau specialius bėgimo batus, žingsniamatį, ausinuką. bet.. po poros savaičiu smarkiai ištino abi pėdos/kulkšnys. nekaltinu dėl to bėgiojimo ar nespecialių batų nes netikiu kad nuo to gali ištinti pėdos ir jau savaitė kaip nepraeina, tik sumažėjo tinimas, nes mažai vaikštau ir neinu į darbą. nuėjau pas gydytoją, tyrimai geri, pati gydytoja nesupranta nuo ko taip gali būti, nori apkaltinti bėgiojimą bet ar gali nuo begiojimo ištinti pėdos?
Atsakyti
QUOTE(vesela @ 2014 03 27, 18:29)
sveiki,

esu sportuojanti ir gavau iššūkį dalyvauti 5 arba 10 km bėgime, iššūkį priėmiau, pasikonsultavau su savo treneriu sporto salėje, ir po truputi pradėjau ruoštis. Užsisakiau specialius bėgimo batus, žingsniamatį, ausinuką. bet..  po poros savaičiu smarkiai ištino abi pėdos/kulkšnys. nekaltinu dėl to bėgiojimo ar nespecialių batų nes netikiu kad nuo to gali ištinti pėdos ir jau savaitė kaip nepraeina, tik sumažėjo tinimas, nes mažai vaikštau ir neinu į darbą. nuėjau pas gydytoją, tyrimai geri, pati gydytoja nesupranta nuo ko taip gali būti, nori apkaltinti bėgiojimą bet ar gali nuo begiojimo ištinti pėdos?

Gali, nuo bėgimo gali atsirasti daug bėdų ir tik vienetai kurie turi labai gerus genus smile.gif ar gerus pagrindus nuo vaikystės su jomis mažai susiduria smile.gif Paskaicius tema atgal turbut is salies butu galima pagalvoti, kad didzioji dalis musu biski "kaliekos", bet kazkaip pereinam ta priverstinio poilsio būseną ir toliau begam.
Aš spėčiau, kad Jūs anksčiau negėgiojote ir kojos nebuvo pratę prie tokios veiklos, t.y. judesių atliekamu tam tikru dažniu, tam tikra specifine apmplitude smile.gif Visada pramuša silpniausią vietą.
Rekomenduoju poilsį ir dar kartą poilsį. kai jausitės gerai pabandykite vėl po truputį bėgioti.

Man pavyzdžiui tik pradėjus bėgioti kirto per kelius. Siek tiek pabėgiojus keliai savaime susitvarkė. Tada islindo bedos su patemtomis pedu sausgyslemis.
Kuri laika nebegiojau, veliau begiojau su elastiniu ir kazkaip susitvarke, bet reikejo beveik metu, dabar to nejauciu. Siemet padidinus kilometraza vel gavau per kelius biggrin.gif . tikiu, kad ir tai laikina, bet tai nereiškia, kad neišlįs dar kažkas.
Atsakyti
QUOTE(Vyckaju @ 2014 03 27, 20:30)
Gali, nuo bėgimo gali atsirasti daug bėdų ir tik vienetai kurie turi labai gerus genus  smile.gif ar gerus pagrindus nuo vaikystės su jomis mažai susiduria smile.gif Paskaicius tema atgal  turbut is salies butu galima pagalvoti, kad didzioji dalis musu biski "kaliekos", bet kazkaip pereinam ta priverstinio poilsio būseną ir toliau begam.
Aš spėčiau, kad Jūs anksčiau negėgiojote ir kojos nebuvo pratę prie tokios veiklos, t.y. judesių atliekamu tam tikru dažniu, tam tikra specifine apmplitude smile.gif Visada pramuša silpniausią vietą.
Rekomenduoju poilsį ir dar kartą poilsį. kai jausitės gerai pabandykite vėl po truputį bėgioti.

Man pavyzdžiui tik pradėjus bėgioti kirto per kelius. Siek tiek pabėgiojus keliai savaime susitvarkė. Tada islindo bedos su patemtomis pedu sausgyslemis. 
Kuri laika nebegiojau, veliau begiojau su elastiniu ir kazkaip susitvarke, bet reikejo beveik metu, dabar to nejauciu. Siemet padidinus kilometraza vel gavau per kelius  biggrin.gif . tikiu, kad ir tai laikina, bet tai nereiškia, kad neišlįs dar kažkas.

as tik sporto klube sportuoju, o begimas man buvo kazkas naujo. manau per stipriai pradejau, iš karto po 5 km begti, dar plius nedevėjau specialių batų. Šiandien jau geriau, palyginus su visa savaite, manau jau pailsėjau. ryt bandysiu lengvai pusvalanduką prabėgti smile.gif
bet gal kažką mes ne taip darom kad vis kokios bėdos išlenda?
Atsakyti
QUOTE(vesela @ 2014 03 27, 20:56)
as tik sporto klube sportuoju, o begimas man buvo kazkas naujo. manau per stipriai pradejau, iš karto po 5 km begti, dar plius nedevėjau specialių batų. Šiandien jau geriau, palyginus su visa savaite, manau jau pailsėjau. ryt bandysiu lengvai pusvalanduką prabėgti smile.gif
bet gal kažką mes ne taip darom kad vis kokios bėdos išlenda?

as pries dvejus metus begau su netinkamais (ne begimo) batais, tai keleta savaiciu negalejau ant kulno normaliai atsistot.. Praejo, bet maniau tiesiog ne man, bet dar kitais metais visgi vel pameginau, bet jau su spec batais, jokiu skausmu smile.gif Tikrai nebegiokite su netinkamais batais smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Oceanica @ 2014 03 27, 21:56)
as pries dvejus metus begau su netinkamais (ne begimo) batais, tai keleta savaiciu negalejau ant kulno normaliai atsistot.. Praejo, bet maniau tiesiog ne man, bet dar kitais metais visgi vel pameginau, bet jau su spec batais, jokiu skausmu smile.gif Tikrai nebegiokite su netinkamais batais smile.gif

taip taip, dabar as irgi manau, kad batai turi didelę įtaką smile.gif šiandien bandysiu pabėgioti su spec batais ir labiau kontroliuosiu pėdos statymą, nes iki šiol labai žiūrėjau tik į savo kvėpavimo techniką smile.gif
Atsakyti
QUOTE(vesela @ 2014 03 28, 10:50)
taip taip, dabar as irgi manau, kad batai turi didelę įtaką smile.gif šiandien bandysiu pabėgioti su spec batais ir labiau kontroliuosiu pėdos statymą, nes iki šiol labai žiūrėjau tik į savo kvėpavimo techniką smile.gif

O koks batu modelis? Siaip nera vien begimo batu, o batai pagal pedos palaikyma, t.y overpronation, supination, neutral ir kruva kitu terminu. Siulyciau ilysti i interneta ir pasidometi.
Mano pirmieji begimo batai(pirkau nes tai juk begimo batai) buvo stipriai neutralaus ir juos pakeitus i tinkamesnius pedai issisprede bedos su ciurnos raisciais(nemanau, kad tai sutapimas). kadangi turejau batus su labai skirtingu pedos palaikymu tai galejau palyginti ir tikrai i vienus atsistojus daugiau pakeliama vidine pedos dalis, i kitus auksciau keliama isorine. Mano nuomone toje vietoje neteisingi batai tikrai galejo duodi bereikalinga ciurnos lauzima.
del kvepavimo nesukit galvos, susitvarkys savaime. man pavayzdziui geriausia ikvepti per 2 kartus ir ispusti per 1-2 priklausomai nuo tempo, na toks ritmas gaunasi. Nors kai begau varzybose tai pagrinde girdejosi, jog ikvepia ir ispucia po karta. Gal taip oro daugiau prasukama?
Atsakyti
QUOTE(Vyckaju @ 2014 03 28, 21:51)
O koks batu modelis? Siaip nera vien begimo batu, o batai pagal pedos palaikyma, t.y overpronation, supination, neutral ir kruva kitu terminu. Siulyciau ilysti i interneta ir pasidometi.
Mano pirmieji begimo batai(pirkau nes tai juk begimo batai) buvo stipriai neutralaus ir juos pakeitus i tinkamesnius pedai issisprede bedos su ciurnos raisciais(nemanau, kad tai sutapimas). kadangi turejau batus su labai skirtingu pedos palaikymu tai galejau palyginti ir tikrai i vienus atsistojus daugiau pakeliama vidine pedos dalis, i kitus auksciau keliama isorine. Mano nuomone toje vietoje neteisingi batai tikrai galejo duodi bereikalinga ciurnos lauzima.
del kvepavimo nesukit galvos, susitvarkys savaime. man pavayzdziui geriausia ikvepti per 2 kartus ir ispusti per 1-2 priklausomai nuo tempo, na toks ritmas gaunasi. Nors kai begau varzybose tai pagrinde girdejosi, jog ikvepia ir ispucia po karta. Gal taip oro daugiau prasukama?

na aš dabar nusipirkau pumos bėgimui skirtus kedus, tai labai gerai koja jaučiasi, galėčiau visada su jais vaikščioti. brangių nenorėjau kolkas pirkti nes nežinau ar bėgiojimas pataps mano kasdienybe.
vakar bandžiau pabėgioti, bet pradėjo labai skaudėt kulną, bijau kad vėl pėda neištintų, tai tik valandą ėjau greitu ėjimu, kopiau į kalną. Ryt bandysiu vel pabėgioti, tikiuosi kad jau iš viso nebeskaudės.
kaip galima ikvepti per du kartus? nelabai suprantu? beje, kaip statote koja begdami, atsispiriat kulnu ar pėdos pagalvėlėmis? bandžiau pagalvėlėmis, bet man kažkaip nesigavo... 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(vesela @ 2014 03 29, 18:48)
bandžiau pagalvėlėmis, bet man kažkaip nesigavo...  4u.gif

Gal batai kalti? Iš šiokios tokios patirties pasakyčiau, kad kulnu statyti koją nelabai gerai. Turbūt siekiantys aukštumų šiame sporte, ar net pasiekę jų man paprieštaraus smile.gif Bet ne visi to siekiame. Kai kuriems svarbu (gal) kaip sveikiau. Iš mano menkos praktikos - kuo paprastesni batai - tuo mažiau traumų. O jų turėjau kažkiek, ir kažkiek batų išbandžiau. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(vesela @ 2014 03 29, 18:48)
Ryt bandysiu vel pabėgioti, tikiuosi kad jau iš viso nebeskaudės.

kaip galima ikvepti per du kartus? nelabai suprantu? beje, kaip statote koja begdami, atsispiriat kulnu ar pėdos pagalvėlėmis? bandžiau pagalvėlėmis, bet man kažkaip nesigavo...  4u.gif

Ryt nebandykit, jei labai skauda per nakti nepraeis(aisku buna ir kitaip). Tik pirmos dienos, o taip persistengus tikrai nuspresit, jog begimas ne Jums.

Na pirmu ikvepimu ikvepiat, o antru dar papildomai ir giliau. taip galima per tris ir per 4 kartus. bent jau mano nuomone sitaip kvepavimo ritmas daug labiau sutampa su koju cadensu. jeigu darot taip, kad ikvepiat ir iskvepiat tai nelabai pavyks giliai kvepuoti, taip jog treniruotusi plauciu turis nes kvepavimas bus per letas pagal koju judesius. Norint nepamesti ritmo teks kvepuoti pavirsutiniskai ir tankiai.
Si pastraipa gali buti pilnai kvesciuonuojama labiau patyrusiu begiku nes tai daugiau remiasi mano nuomone.

Stenkites atsispirti visa peda nes jei kojos neprate begioti tai atsispyrimas priekine pedos dalimi tikrai prives prie traumu. Tam reikia tikrai stipriu koju. Pats nuo kulno jau siek tiek pereinu i atsispyrima visa peda ar net link priekines dalies, bet tai bent jau man nera taip paprasta, o gal to ir nereikia(yra puikiu begiku kurie taip duoda nuo kulno, kad dulkes ruksta smile.gif), bet kazkaip tapau tu visu "forefoot" reklamos auka.
Auksine taisykle begti letai, bet greitais trumpais zingsniais. Taip stipriai sumazins apkrova sanariams.
Atsakyti