Įkraunama...
Įkraunama...

Pozityvus mąstymas

QUOTE(ragnez @ 2007 10 03, 10:44)
chia kaip mano vyras sako - menas yra suorganizuoti taip, kad tai ka reikia, vaikai darytu su noru. ty., kad patys noretu tvarkytis ir tt. kitaip tariant, kad tas "reikejimas", "pareiga" butu ne ish virshaus nuleista "prievole", o vidinis "noras"  g.gif

Aš skaičiau vienoj mano mėgstamoj knygoj apie tai...Pabandysiu savo žodžiais...Kaip mums suaugusiems lengviau, geriau, mieliau ir .t.t daryti tuos darbus, kurie yra laikomi pareiga, t.y. tuo, ką reikia padaryti?...Reiktų sustot ir pagalvoti, o kam reikia, tas "reikia" dažnai traktuojamas, kaip veiksmas pats savaime, bet juk bet koks darbas dažniausiai yra pagalba, ji skirta kažkam, aš - mama, esu laiminga, džiaugsminga, šypsausi, kai kas nors man padeda, vaikai nori mylėti, jei jiems padėti parodyti, paaiškinti, padaryti tą patį jų atžvilgiu, kad tai, ką jie daro kaip "reikia" yra dėmesys savo artimiems mylimiems žmonėms, mamai gera, kai jai padeda sutvarkyti žaislus, kaip gera mamai, kai padeda ir tėtis ir atvirkščiai, vaikams patiktų suteikti tokį malonumą, jie gali atrasti tokią - pagalbos meilės kalbą. (juk jie dovanoja gėlytes ir kaštonus, apsikabina ir bučiuoja, o jei parodyt, kad darbas - pagalba irgi yra meilės kalba...)
Knyga: Ross Campbell "Kaip mylėti savo vaiką"
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo norako: 03 spalio 2007 - 12:02
Sveikos!

labai idomi tema smile.gif viena mama raše kad turi nuorodų į resursus rusų kalba šia tema, bet jos neradau, gal galit pakartoti tą nuorodą?

dar norėjau paklausti Raidelės - rašei kad vaiko iki kol jis pradės suvokti savo aš negalima palikti su savo pykčiu. Kodėl?

Dar man labai idomu, kaip taikyti pozytivaus auklėjimo metodus kudikiui, nes jau dabar pradedu pastebėti kad kai kuriuos tap sakant elgėsio elementus norėčiau užraukti (pvz. pebrasidedančius ožiukus rengiantis, kandžiojimus), bet kaip tai paaiškinti 8 mėn. vaikui jam suprantama kalba?
Atsakyti
Pasiieškokit čia Tikslios nuorodos db neturiu, jei nerasit tada aš pasižiūrėsiu...

O dėl kitko, labai priklauso nuo situacijos, gal dantukai digsta, o gal taip gauna dėmesio. Tokiems mažiems padeda dėmesį nukreipti kitur, ir neakcentuoti kandžiojimosi, kad nesuprastų, kad jus tai veikia...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Nataliukė: 03 spalio 2007 - 15:20
QUOTE(xena @ 2007 10 03, 15:16)
Dar man labai idomu, kaip taikyti pozytivaus auklėjimo metodus kudikiui, nes jau dabar pradedu pastebėti kad kai kuriuos tap sakant elgėsio elementus norėčiau užraukti (pvz. pebrasidedančius ožiukus rengiantis, kandžiojimus), bet kaip tai paaiškinti 8 mėn. vaikui jam suprantama kalba?

t.y, tu nori, kad kudikis butu kaip lelyte: pasiguldei ir aprengei?
posityvaus auklejimo esme kaip tik prieshinga. jo tikslas ugdyti savimi pasitikincia ir save teigiamai vertinancia asmenybe. laimingi vaikai ne siaip sau yra issukis tevams: jie nera "patogus" "kur padejai, ten ir rasi" tipo vaikai...

dabar konkreciai. dauguma kudikiu nemegsta buti rengiami. mano patarimai butu tokie: 1. rengti kuo paprastesniais vientisais lengvai apvelkamais rubeliais, pvz., bodis+istisas kombinezonas su pedelem, o ne bodis+baltinukai+kelnes+kojinytes+batukai+bantukas+.... 2. rengimasi paversti zaidimu, visa laika kalbinti, sakyti, ka dabar darai; rengimo vietoje tureti keleta zaisliuku, pakabinta kamuoli ar pan.
dauguma kudikiu kandziojasi, pesioja plaukus, nutempia nuo nosies akinius ir tt. reikia duoti "kramtuku", ivairios fakturos zaisliuku, kuruos vaikas galetu pesioti, kisti i burna. kai kas siulo paemus kudikio rankyte svelniai liesti zmones, daiktus, ji pati, kad vaikas pajustu skirtuma tarp "svelniai" ir "stipriai".
verta paskaityti apie kudikiu ir vaiku iki 3 metu raida.
Atsakyti
sorry, jei ka. bet kai isgirstu zodi "oziukai" kalbant apie ne metuku neturinti kudiki, man irgi ragai prasikala...
Atsakyti
Ginioto nepacituosiu, nes tam yra paskirtas visas skyrius. Bet jo nuomone "pareigos" - pvz., šiukšlių išnešimas, indų plovimas ir pan. neugdo atsakomybės, kaip kad norėtųsi tikėti. Nuolatinis vertimas daryti kažką yra konfliktų priežastis.
Siūlo leisti rinktis: kelis iš darbų, kuriuos reikia padaryti, kelis drabužius, iš kurių išsirenka kas patinka. Žodžiu, kuo daugiau (pagal galimybes ir vaiko amžių) leisti rinktis pačiam. Nepamirštant, kad yra situacijų, kur tėvų sprendimas yra lemiamas, nors ir tokiu atveju derėtų leisti vaikui pasisakyti.

Beje, Mazlish ir kolegė rašo taip pat apie pareigų ratą, t.y. kai vaikai vienus darbus atlieka vieną savaitę, o paskui keičiasi. Tuos apsikeitimus galima daryti pvz., kad ir šeimos susirinkime.
Atsakyti
QUOTE(Nataliukė @ 2007 10 03, 16:20)
Pasiieškokit čia Tikslios nuorodos db neturiu, jei nerasit tada aš pasižiūrėsiu...

O dėl kitko, labai priklauso nuo situacijos, gal dantukai digsta, o gal taip gauna dėmesio. Tokiems mažiems padeda dėmesį nukreipti kitur, ir neakcentuoti kandžiojimosi, kad nesuprastų, kad jus tai veikia...

ačiū thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Raideles @ 2007 10 03, 19:32)
Siūlo leisti rinktis: kelis iš darbų, kuriuos reikia padaryti, kelis drabužius, iš kurių išsirenka kas patinka. Žodžiu, kuo daugiau (pagal galimybes ir vaiko amžių) leisti rinktis pačiam. Nepamirštant, kad yra situacijų, kur tėvų sprendimas yra lemiamas, nors ir tokiu atveju derėtų leisti vaikui pasisakyti.

Apie tą leidimą rinktis esu skaičius irgi ir seniai tą taikau,tai tikrai veikia,nes taip tarsi nebeleidžiama prieštarauti kad nenori kažko daryt,maždaug kai nenori eiti vakare praustis,tai iš karto sakau su kuriuo žaisliuku šįkart prausies,kuria pasta valysies dantis ir pan.tada nebelieka to nenoriu smile.gif

apie kūdikių auklėjimą nieko negaliu pasakyt,kažkaip nžn net,man rodos kad mano vaikas neturėjo jokių "ožių" tokio amžiaus biggrin.gif ir tikrai nu kas gi per "ožiai" pas kūdikį???
Atsakyti
"oziai" mano supratimu yra piktybinis elgesys, puikiai zinant, kad taip daryti negalima. o piktybiskai elgtis kudikis nesugeba: tam bent jau reikia suvokti save kaip asmeni. bet net ir tada ilga laika vaikai save laiko pasaulio centru, nesugeba suprasti, kad kitas zmogus gali jaustis kitaip negu pats vaikas.

kudikis saves kaip atskiro asmens nesuvokia. 8men vaikas kanda ne tam, kad iskaudintu, o todel, kad ka tik ismoko kasti ir tobulina sita igudi. be to, jam gal but "niezti" dygstantys dantukai. tai nera netinkamas elgesys, kuri reikia uzraukti. tai normalus elgesys, kuri galima pakreipti norima linkme. pvz., jei mama nenori, kad mazius kastu jai i ranka, gali duoti koki kita daikta, kramtuka, sauksteli, zaisliuka ar pan., o savo ranka paprasciausiai patraukti.
su rengimusi tas pat. vaikas kaip tik mokosi valdyti savo kuna, o rengimas yra savotiska prievarta, kuriai kudikis ir priesinasi visu savo ka tik atrastu kuneliu. ir priesinasi tikrai ne tam, kad paerzintu mama!
rengima galima sutrumpinti iki minimumo velkant patogius drabuzelius, palengvinti paverciant zaidimu, pvz., velkant slepynemis "kur mikutis? neer mikucio!!! a ku ku!" "kur mikucio ranyte? va rankyte, atsirado!" ir pan. galima demesi nukreipti tik rengiant istraukiamais zaisliukais, pasikartojanciais ritualais, pvz., aprengta vaikuti kiekviena karta atnesti prie veidrodzio ir tt. galima rengti sedinti, stovinti, nes ismoke sedeti ar stoveti kudikiai nebenori buti guldomi.
Atsakyti
Na nemanau, kad xena, turėjo omeny tuos tikruosius "ožius", gal tik tokį žodį panaudojo problemai apibūdinti...

O kas tas piktybinis elgesys, ar vaikas būdamas 3 metų rodydamas nepasitenkinimą "ožius" egesi piktybiškai g.gif Aš taip nemanau.
Netinkamas elgesys atpažistamas taip :

1 Dėmesys- vaikas daro kažką, žino, kad mama į tai reaguos, išpyla sultys, "maivosi", išdykauja valgant, garsiai ką nors sako, kai žino, kad nereikia taip. Sėkia atkreipti į save dėmesį.
2 Jėga - kai vaikas maištauja, priešgyniauja, ęgesi įžuliai, susierzina...Vaikas jaučiasi nepriimtas, nepripažintas.
Šitaip vaikas egesi jasdamasis menkeverčiu, nesvarbiu.

3 Kerštas
4 Bejėgiškumas

3 ir 4 dažniausiai išryškėja asocialiose šeimuose, tai sunkesnis atvėjis kai gali prireikti net psichologo pagalbos. Ir pasitaiko vyresnėms vaikams. Kerštas gali būti iš pykčio, kai vaikai daužo langus, laužo žaislus, muša gyvūnus. Bejėgiškumas tai kai vaikas aiškina, kad nieko negali padaryti pats, amžinas lygoniukas ir t.t.
Bet šiaip elementarus netinkamas elgesys manau nėra piktybinis... schmoll.gif Čia suaugę taip interpretuoja...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Nataliukė: 04 spalio 2007 - 10:47
Aš kiek esu skaičius,tai tas "netinkamas elgesys" būna vaikui tikrinant ribas..dažnai tėvai nusileidžia,o tai kaip tik blogai,nes vaikas pamatęs,kad kai kada tas ribas galima praplėsti pasimeta,jaučiasi nesaugus,nes jam labai svarbu žinoti kad yra tam tikos tėvų nustatytos ribos ir jų reikia laikytis.užtai ir yra sakoma,kad begalinė laisvė be jokių apribojimų nėra gerai,nes vaikas jaučiasi tada niekam nereikalingas,neidomus,nemylimas verysad.gif
Atsakyti
priminkit kokie 4 pozityvaus auklejimo (pagal Gray) etapai: prasymas, paskatinimas, reikalavimas ir atskyrimas. pirmus 2 gerai prisimenu, bet dabar buna taip, kad ne prosal ir tolesnius panaudoti ax.gif
Atsakyti