Įkraunama...
Įkraunama...

Arbúzai, moliúgai, melionai, cukinijos

Grilyje apkepta cukinija, užpilta aliejumi

cukinijos
česnako skiltelės
čiobreliai
druska
pipirai
baltas vyno actas (1 a.š. kiekvienam 200 ml stiklainiui)
rafinuotas aliejus (naudoju saulėgrąžų, gali būti rapsų)
alyvuogių aliejus (extra virgin)

Nuplautas ir plonai supjaustytas jaunas cukinijas su odele (nesvarbu ar išilgai ar skersai, kam kaip patinka, aš tarkuoju plonom juostelėm išilgai) aptepti aliejumi, kad nepriliptų prie grotelių ir apkepti grilyje/šašlykinėje iš abiejų pusių (tą darau visada per kažkokį pasisedėjimą- kelių minučių darbas, atskirai cukinijoms nekaitinu griliaus). Atskirai, keptuvėje, nedideliame kiekyje aliejaus, apkepti plonai supjaustytas česnako skilteles (kiekis priklauso ar mėgstate česnaką, aš dedu daug). Į švarius, sterilizuotus stiklainius sudedame vieną sluoksnį cukinijų, pabarstome druska ir pipirais, apkeptomis česnako plokštelėmis bei čiobreliu (gali būti ir žiedai, svarbu, kad nebūtų kietų kotelių), vėl cukinijų sluoksnis, vėl prieskoniai ir taip iki tol, kol užsipildo stiklainis. Abudu aliejus tarpusavyje sumaišyti lygiomis dalimis (aš tą darau butelyje nuo saulėgrąžų aliejaus, dapilu likusią pusę alyvuogių). Į kiekvieną cukinijomis užpildytą stiklainį įpilti po arbatinį šaukštelį balto vyno acto, ant viršaus pilti aliejų mišinį, kad apsemtų paskutines cukinijos juosteles. Pasterizuoti 15 min 180 C orkaitėje.
Galima ragauti po gerų 2 mėnesių.

Idealus panaudojimas- bruschetta.

Modifikacijos- kas nemėgsta tyro alyvuogių aliejaus skonio, galima jį pakeisti light versija. Gaminau dar papildomai įdedant sluoksnius džiovintų pomidorų. Taip pat gaminau papildomai įdedant levandų žiedų bei pankolio sėklų (jau be pomidorų, vien cukinijos). Viduržemio jūros regiono skonio megėjoms siūlau pabandyti.
Skanaus mirksiukas.gif
Atsakyti
[quote=yerena,2014 05 08, 22:44]
Grilyje apkepta cukinija, užpilta aliejumi

mmmm net seile nutyso biggrin.gif

acto kiek supratau 1a.s 200 ml stiklainiui,tai jai imu 500ml stiklaini tai tada 2,5 a.s ? ax.gif
Atsakyti
QUOTE(matuke @ 2014 05 08, 21:36)
Kiek moliugu sutalpini i ta lysve  g.gif

čia dar nebaigta.... biggrin.gif Šiemet tik 6 vnt. moliūgų turiu. 4 vnt. neišdygo.. unsure.gif Šalia moliūgų augs ir cukinijos, nes kitur nebėra vietos... doh.gif biggrin.gif
Atsakyti
vaidastep, taip.
Atsakyti
Mano draugės tik valgo ką aš prigaminu biggrin.gif Patinka man dalintis ax.gif Vienai draugei Kalėdoms pirkau didžiulį provanso stiliaus krepšį ir jį prikroviau pilną konservais. Atrodė, sakyčiau, įspūdingai.
Apskritai, nemėgstu, kai kas nors sukiojasi mano virtuvėje cool.gif Gal ir mėgčiau, jei rodytų iniciatyvos, bet dabar tiek vyrui, tiek vaikui reikia pirštu baksnot, ką padaryt o tada aš pasimetu, susinervinu ir visus išvarau biggrin.gif karaliauju viena. O ir pagal plotą tik dviese apsisukti normaliai ir prasilenkti įmanoma.

QUOTE(matuke @ 2014 05 08, 15:21)
Oi smagiai paskaitinejau, aciu rasytojoms
Ideja tai labai smagi del pasibuvimo konservuojant, bet mano draugiu rate nerasta tokiu darzininkiu ar atsidavusiu virtuveje  ax.gif
Jei kas aplink Vilniu nores rudeni koperuotis-koncervuotis svilpkite  bigsmile.gif
Mano cukinijos dvi jau i lauka buvo perkeltos, apsalusios paliko, ar lengvai jos atsigauna po salnos?
Be siltnamio prie namu visa kita uginu sodyboje, tai cukinijom lemta vienom buti po 1-2 o kartais ir 3 savaites, net lauko agurkai buna bombom njeina ir derlius likes buna niekinis. Taip kad sldyboje auginsiu tik viena , max dvi  rolleyes.gif

Matuke galėsim į vasaros pabaigą kooperuotis pabandymui biggrin.gif Kaip ir minėjau, mano draugės būna aprūpintos tik gatavais produktais.

O man vis tiek cukinija nelabai kur kitur išskyrus cukatas sueina. Nesuprantu aš jos "beskoniškumo". Dariau mišraines - vieną paragavom ir prastovėjo kitos. Tas su grilintom cukinijom skamba skaniai, bet tai kiek ten darbo... unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(yerena @ 2014 05 08, 23:04)
vaidastep, taip.

Didelis aciu! butinai isbandysiu drinks_cheers.gif
Atsakyti
Kaip skaniai apie cukinijas kalbat, pas mus jos kazkaip nevalgomos visai... kartais nuperku viena kokia vaikams blyneliu iskepu... bet gal ir man dar paseti.. nei romanesco , nei elite nera arti niekur, ka dar derlingo ir skanaus rekomenduotumet? smile.gif
Atsakyti
Yerena dėkavoju 4u.gif
Atsakyti
ptashka, tame ir visa cukinijos paslaptis, kad ji labai lengvai prisitaiko prie kitų, stipresnių skonių ir užpildo patiekalą. Iš mišrainių bent jau pabandykite pvz. šią. Žiemą pakepinu krūtinėlę, suverčiu 0,5 l stiklainį šio gėrio, keletas minučių daržovėms sušilti, per šį laiką įtarkuoju imbiero ir vakarienė paruošta thumbup.gif

Irikira, Black Beauty turi storesnę ir kietesnę odelę, apvalios cukinijos yra su minkštom, jas labai lengva subraižyti net nagu. Jei tinka ne vien žalios spalvos, paieškokite geltonų.
Papildyta:
Jei turite priėjimą prie "Sėklų" sėklų, paieškokite Ronde di Nizza (šviesiai žali kamuoliukai)
Atsakyti
QUOTE(yerena @ 2014 05 08, 21:29)
ptashka, tame ir visa cukinijos paslaptis, kad ji labai lengvai prisitaiko prie kitų, stipresnių skonių ir užpildo patiekalą. Iš mišrainių bent jau pabandykite pvz. šią. Žiemą pakepinu krūtinėlę, suverčiu 0,5 l stiklainį šio gėrio, keletas minučių daržovėms sušilti, per šį laiką įtarkuoju imbiero ir vakarienė paruošta  thumbup.gif

Irikira, Black Beauty turi storesnę ir kietesnę odelę, apvalios cukinijos yra su minkštom, jas labai lengva subraižyti net nagu. Jei tinka ne vien žalios spalvos, paieškokite geltonų.
Papildyta:
Jei turite priėjimą prie "Sėklų" sėklų, paieškokite Ronde di Nizza (šviesiai žali kamuoliukai)

Būtent šita ir stovi ant lentynų smile.gif Ne mėgėjai mes pasirodo visokių mišrainių. Nors sutinku, šitame recepte cukinija turi kažkokį skonio pavidalą.
kaip ir minėjau, pas mus einamiausia - cukatos smile.gif
Atsakyti
QUOTE(yerena @ 2014 05 08, 20:05)

Koks dydis to lovelio- ilgis, plotis, gylis?

plotis apie 1 metras, ilgis apie 3,5 metro, aukštis 20 cm g.gif
Atsakyti
QUOTE(melynas dangus @ 2014 05 08, 22:48)
plotis apie 1 metras, ilgis apie 3,5 metro, aukštis 20 cm g.gif

Per mažas aukštis tokio tipo augalams su galinga šaknų sistema, greit džius paviršius.
Atsakyti