QUOTE(Irena82 @ 2014 07 16, 23:44)
Aš šiandien pradėjau grikių dietą, jau ketvirtą kartą šiais metais. 5 dienas nieko nevalgau, išskyrus grikius, jų valgau kiek noriu (bet dažniausiai daug nesinori) ir tik vandenį gert galiu. Po 5 dienų dietos visada bent porą kilogramų nukrenta, aišku kartais vėl jie grįžtą, kai sunku susilaikyti, bet bent jau organizamas prasivalo
Irena,o jus netycia gal cia is grikiu dietos pas mus ikritot?

Mes nesilaikome jokiu dietu..organizma pravalyt galima ir per iskrovos dienele,siaip mes stengiames viska valgyt,bet mazint porcijas,ir taip-visa gyvenima,kad negryztu svoris atgal:)Ne esti,o valgyti...ir tai,kas skanu ir naudinga organizmui:)
Ir nieko tokio nuostabaus tie grikiai,pagal mano dosa jie netgi netinka man:)
Grikiai vitaminų B1, B2 ir vitaminų PP bei P šaltinis. Būtent iš grikiuose esančio rutino gaminami gydomieji preparatai, skiriami esant aukštam kraujospūdžiui, spindulinei ligai, kraujo išsiliejimui į akies tinklainę, endokarditui, glomerulonefritui, reumatizmui ir kitoms ligoms. Būtent dėl bioflavonoidų, o ne todėl, kad turi mažai kalorijų, grikius pataria valgyti sergantiems cukriniu diabetu, kadangi būna pažeistos jų kraujagyslės ir kapiliarai.
Grikiuose daug mineralų kalcio, fosforo, vario, cinko, bromo. Na ir visiems žinoma, kad grikiai geležies šaltinis, todėl patariama jų valgyti, sergant mažakraujyste. Tiesa, ne viskas taip paprasta. Net ir kasdienis grikių valgymas sergant anemija gali neduoti rezultatų.
Pagal geležies kiekį grikiai yra vieni iš pirmųjų produktų, šalimais su mėsa ir subproduktais, tačiau geležis iš grikių, kaip ir iš kitų kruopų, prastai įsisavinama mūsų organizmui netinka jų valentingumas, be to, įsisavinti elementą trukdo fosfatai ir fitinai. Todėl iš grikių įsisavinama tik 5 proc., daugiausiai 10 proc. juose esančios geležies, o iš mėsos 30 proc.
Na, bet dietologai atrado, kaip tiesiogiai paimti iš grikių geležį. Jei vienu metu suvalgome grikių su vaisiais arba su vaisių sultimis be minkštimo, palengvėja geležies perėjimas į mums įsisavinamą formą. Ypač svarbu tai žinoti vegetarams. Tradiciškai besimaitinantys gali derinti grikius su mėsa ar paukštiena, tada geležies įsisavinimas vyks dar geriau.
Kalbant apie pagrindines maistingąsias ypatybes, grikiai nedaug vertingesni už kitas kruopas. Jos išsiskiria baltymo kiekiu ir jo sudėtimi, pagal šį rodiklį grikiai pirmauja. Pagal riebalų kiekį (3,5 proc.) grikiai nusileidžia tik avižų kruopoms, o pagal angliavandenių kiekį ir kaloringumą yra panašios su kitomis kruopomis.
Grikiai įtraukiami į beveik visas gydomąsias dietas, sergant įvairiausiomis ligomis. Tiesa, nepatariama valgyti grikių sergant tokiomis inkstų ligomis, kai reikia vartoti mažai baltymų, taip pat sergantiems podagra ir turint akmenų inkstuose.
http://www.delfi.lt/...2#ixzz37hwr4KEZ