Įkraunama...
Įkraunama...

Santechniko patarimai - II

Sveiki. Kitą savaitę planuoju grindų apšiltinimo sluoksnyje prasivesti vandentiekio vamzdžius su recirkuliacija. Pasibraižiau schemutę (prisegta). Sujungimų po betonu nenoriu daryti, taigi planuoju dėti dvi kolektorines dėžes skirtinguose namo galuose. Gal turit kokių pastabų/rekomendacijų? Nesinori užliejus betoną išsiaiškinti, kad kažką praleidau smile.gif pertvaros gipskartonio, tai nekreipkit dėmesio, kad vamzdžiai kerta jas. Magistraliniai vamzdžiai schemoje platesni. Ar užteks d20 jiems? Į taškus dar nežinau, arba vesiu tą patį d20 arba plonesnius. Ilgiai nedideli, tai galima ir tą patį d20 manau vesti, bus mažiau žaidimo. Ačiū už jūsų nuomonę

Pridėta:

Atsakyti

Iki kolektorių magistralinį vesčiau bent d25. Vonioje (tolimam kampe) nestatyčiau kolektoriaus, o sujungimus daryciau U formos prietaisinėje alkūnėje - tada grindyse nebūtų sujungimų. Ar tikrai vonioje nenorėsite turėti dušo maišytuvo , nes kur dabar numatytas vonios maisytuvas, dušo laikiklio prie lango nepakabinsite?

Atsakyti
QUOTE(valdus @ 2018 10 11, 09:23)
<p>Iki kolektorių magistralinį vesčiau bent d25. Vonioje (tolimam kampe) nestatyčiau kolektoriaus, o sujungimus daryciau U formos prietaisinėje alkūnėje - tada grindyse nebūtų sujungimų. Ar tikrai vonioje nenorėsite turėti dušo maišytuvo , nes kur dabar numatytas vonios maisytuvas, dušo laikiklio prie lango nepakabinsite?
</p>

Ar šnekate apie Tece U formos alkūnes? Svarsčiau apie jas, bet man jų kaina pasirodė neadekvati, nebent yra kažkokių pigesnių alternatyvų? Dėl dušo laikiklio apsisprendėme su žmona, kad vonioje bus tik gulima, o dušas yra kitoje vonios patalpoje smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Makaroncikas @ 2018 10 11, 08:48)
Sveiki. Kitą savaitę planuoju grindų apšiltinimo sluoksnyje prasivesti vandentiekio vamzdžius su recirkuliacija. Pasibraižiau schemutę (prisegta). Sujungimų po betonu nenoriu daryti, taigi planuoju dėti dvi kolektorines dėžes skirtinguose namo galuose. Gal turit kokių pastabų/rekomendacijų? Nesinori užliejus betoną išsiaiškinti, kad kažką praleidau smile.gif pertvaros gipskartonio, tai nekreipkit dėmesio, kad vamzdžiai kerta jas. Magistraliniai vamzdžiai schemoje platesni. Ar užteks d20 jiems? Į taškus dar nežinau, arba vesiu tą patį d20 arba plonesnius. Ilgiai nedideli, tai galima ir tą patį d20 manau vesti, bus mažiau žaidimo. Ačiū už jūsų nuomonę

Kadangi nutolę tik du normalūs taškai plius klozetas, tai D20mm magistralei per akis. Taškams per akis d16mm.

Diametro, kur nereikia nedidinčiau, nes tai didins ir šilumos nuostolius.

Kas dėl karšto vandens nutolusio kolektoriaus, tai darant cirkuliaciją, realiai galima būtų išsiversti ir be karšto vandens kolektoriaus, nors dabar madinga statyti smile.gif. Statant kolektorių, karštam vandeniui, įtariu reikės ir trečio kolektoriaus recirkuliacijai. Šalto vandens kolektorius būtinas.

Iš artimiausio kolektoriaus į taškus irgi per akis d16mm vamzdžio. Vienam taškui, daugiau nei d16mm nereikia.
Atsakyti

Sau vedžiojau PEX uponor. Dvigubų prietaisinių alkūnių turi ir TECE ir Wavin.

Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2018 10 11, 14:15)
Iš artimiausio kolektoriaus į taškus irgi per akis d16mm vamzdžio. Vienam taškui, daugiau nei d16mm nereikia.

Bet kartais dušams, tam vadinamam lietučiui, reikalingas storesnis nei d16, ar klystu?
Atsakyti
Jei parašytumet kokius vamzdžius ir jungtis planuojat naudoti būtu paprasčiau atsakyti, nes jei vamzdžiai daugiasluoksniai su presuojamom jungtim, tai tose jungtyse diametras vamzdžio stipriai sumažėja ir visos sistemos pralaidumas automatiškai mažesnis gaunasi, bet ir tai 20mm užtektu.
Vamzdžių pralaidumo, diametro užteks, pridedu nuoroda vamzdžių parinkimui https://www.de2.lt/n...yno-pralaidumas
Atsakyti
Reikia pasidaryti vandentiekio vamzdyno hidraulinį bandymą, prieš priduodant Vilniaus vandenims. Gal kas žino ar teko dalyvauti - iki kokio slėgio reikia užpompuoti vandens liniją? Googlas vienareikšmiško atsakymo neduoda (varijuoja nuo 6 iki 15 atmosferų smile.gif )
Atsakyti
QUOTE(Verteris @ 2018 10 13, 19:32)
Reikia pasidaryti vandentiekio vamzdyno hidraulinį bandymą, prieš priduodant Vilniaus vandenims. Gal kas žino ar teko dalyvauti - iki kokio slėgio reikia užpompuoti vandens liniją? Googlas vienareikšmiško atsakymo neduoda (varijuoja nuo 6 iki 15 atmosferų smile.gif )

15 atmosferų blink.gif , jei rimtai iki tiek, tai tie, kas taip reikalauja tikri kosmonautai, nes ir reikalavimai kosminiai. Vat kas būna, kai spaudimas pasiekia 8 atmosferas nuo 4:15 min. Ne kiekvienas vamzdynas ir virš 10 atmosferų gali atlaikyti, pamenu yra vamzdžių su 8 atmosferų pataloku, taip pat yra prie vandentiekio jungiamos aparatūros, kurią slėgis virš 6 atmosferų jau gali sugadinti.

Nors iš kitos pusės, neseniai teko būti pridavinėjamo daugiabučio 6 aukšte, kur miesto vandentiekis jau pajungtas, ten išmatavom vandentiekio slėgį, ir monometras rodė 6 atmosferas, akivaizdu, kad pirmam aukšte turėtų būti 8 atmosferos. Tai dafiga jei rimtai, nes aš pripratęs prie 2 atm - 3 atm vandentiekio slėgio.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 13 spalio 2018 - 20:03
QUOTE(TomasJonas @ 2018 10 12, 12:07)
Jei parašytumet kokius vamzdžius ir jungtis planuojat naudoti būtu paprasčiau atsakyti, nes jei vamzdžiai daugiasluoksniai su presuojamom jungtim, tai tose jungtyse diametras vamzdžio stipriai sumažėja ir visos sistemos pralaidumas automatiškai mažesnis gaunasi, bet ir tai 20mm užtektu.
Taip, vandentiekiui planuoju naudoti daugiasluoksnius vamzdžius su aliuminiu ir greičiausiai presuojamom jungtim, tik kad aš priešingai įsivaizdavau, kad presuojant diametras nenukenčia, o va lituojant PPR, gali ir nukentėti per ilgai pakaitinus.
Atsakyti
QUOTE(Makaroncikas @ 2018 10 14, 08:17)
Taip, vandentiekiui planuoju naudoti daugiasluoksnius vamzdžius su aliuminiu ir greičiausiai presuojamom jungtim, tik kad aš priešingai įsivaizdavau, kad presuojant diametras nenukenčia, o va lituojant PPR, gali ir nukentėti per ilgai pakaitinus.

Taip, lituojant vidinis diametras nukenčia stipriai ir neprognozuojamai. Užspaudžiant, prieš užspaudžiant reikia detalę įkišti į vamzdžio vidų, tad vienareikšmiškai, ties užspaudžiama detale, vidinis diametras taipogi sumažėja, bet jau prognozuojamai ir visuomet vienodai.

Kalba buvo apie Uponor PEX vamzdžius, kurie prieš uždedant ant detalės yra praskečiami ir užsispaudžia. Šiuo atveju visur, ir vamzdyje ir sujungimo detalėse vidinis diametras išlieka vienodas. Aš sau dėjau Uponor PEX vamzdžius taipogi, nors su jais vandentiekis gaunasi truputį brangesnis.

Įdomus dalykas yra tame, kad per sujungimą, Uponor PEX vamzdį galima nesunkiai pasukti neprarandant mazgo sandarumo. Į mano klausimą ar taip turi būti, atstovai atsakė, kad tai yra naujojo jungimo būdo privalumas prieš visus kitus sujungimo būdus.

Beje, sujungti šias detales yra labai nesunku. Aš sau vandentiekį šiais vamzdžiais pravedinėjau, ankščiau gyvenime nieko su santechniniais reikalais neturėjęs. Iš visų sujungimų, o jų buvo nemažai, tik per vieną vėliau lašėjo vanduo, bet tą mazgą išnaujo perjungus, lašėjimą pašalinau. Ten pasakyta taip, jei mazgas leidžia, tai jis leidžia iškarto, o jei neleidžia, tai neleis amžinai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 14 spalio 2018 - 09:27
Nesu santechnikas, bet visos sistemos turi privalumų ir trūkumų, daugiasluoksnės užpresuojamos jungtys leidžia greitai, patikimai atlikti sujungimus, bet jose diametras sumažėja, sau taip pat esu kažkada vandentiekį vedžiojes su šia užpresuojama sistema, nors pagrinde vedžiojausi 16mm, bet didelių trūkumų, nepatogumų nepastebėjau.
Nors praplėčiamos sistemos nenaudojau, bet ši Minto sistema turi pranašumą, kad nesumažėja diametras ir pralaidumas.
Kadangi man nereikės ilgų vamzdynų, tai naudosiu varinius vamzdžius su lituojamom jungtim, manau ši sistema mano atveju tinkamiausia, sulituoti patirties turiu.
Atsakyti