Na manau kad panikuoti tikrai neverta,bet pasikalbėti su dukra atvyrai būtinai reikia,pati turiu 12 m.dukrą,žinau kad laukia nelabai lengvas pokalbis,bet jeigu tarp jūsų santykiai geri dukra tikrai papasakos visą tiesą.Man kažkaip atrodo kad jai tesiog patinka tas kvapas ir tiek.Man vaikysteje,ir dabar labai patinko benzino kvapas,su malonumu važiuoju į degalinę o mano vaikai purtosi nuo to kvapo ir vis klausia kaip man jis gali patikti.Gal jai tas kvapas kažkaip asocijuojasi su vaikyste, na sprendžiu pagal save nes mano tetis buvo vairuotojas mes dažnai važiuodavome į degalinę ir tas kvapas man asocijuojasi būtent su vaikyste,ir kaip matau kad aš čia neviena tokia.
Na jei ji tik uosto, kaip kad čia daugelis minėjo, tai čia nėra tikrasis svaiginimasis tais kvapais, čia tik vaikiška užgaida.
nebežinau kaip elgtis.
mano mergaitė maždaug nuo 13 metų pradėjo vaikščioti jos žodžiais "į miestą su draugais". Na, kodėl gi ne, reikia gi prasiblaškyti vaikui, tuo labiau, kad ne pagal metus subrendus,gerai mokos, tai ir leidau, liepdavau sugrįžt 20ą val, kartais išsiprašydavo ir 21ą.. gal per griežtai, bet bijojau kad neprasidėtų visokie 'negeri' vakarėliai ir pan. Deja, nenusaugojau.. Du metus sugebėjo nuslėpt, grįždavo namo blaiva, nesmirdinti niekuo, net įtarimų nekildavo.
Bet šį pavasarį grįžau iš darbo, ateina tokia įraudus sako "mama žinai, mes ten lažinomės, skalbiau megztinį, žinai biškį apipylė nu ten ir man sudužo vaza..." Žodžiu, visi daiktai aluje paskendę. Tada dar patikėjau, kad iš tikrųjų kokie bernai kažką padarė, aišku pykau, nenorėjau leist niekur daugiau. Bet po mėnesio vėl išleidau, tikėjaus kad daugiau ko nors tokio nebebus. Ir dar kartą suklydau. Netyčia radau kuprinėj cigarečių.. oi, koks smūgis buvo.. ir ašaros liejos, ir keiksmai
Pažadėjo daugiau nebedaryt taip, kad tik pabandė ir t.t.. Palaikiau kaip už bausmę iki vasaros namuose, stebėjau, kaip ir gera buvo. Po to pradėjau vėl išleidinėt, lygtais nieko, viskas gerai, bet vieną dieną birželį einu iš darbo namo ir matau: gal su 25 metų bernu bučiuojas, vienoj rankoj alaus bonkė... Įsiutau kaip reikalas, dabar visą vasarą namuos sėdi panelytė. Jaučiu, kad jau ir su berneliu ne vienu pagulėjus yra.. Nesuprantu, kodėl prasidėjo tokie dalykai, šeimoje viskas gerai, negirtaujam, nerūkom, nesipykstam...Keista, bet mokslai taip ir nenukentėjo, vis dar viena iš geresnių klasėje. Gal turit kokių patarimų, kaip elgtis toliau? Gaila man jos, dabar dažnai verkia, naktimis nemiega, beveik nieko nevalgo.. Bet nenoriu išleist, tikriausiai vėl tas pats bus. Nežinau. Prasidės mokslo metai, reiks stebėt... Tai va, gal esat susidūrę su tokiu savo vaikų elgesiu, kaip sprendėt problemas?
mano mergaitė maždaug nuo 13 metų pradėjo vaikščioti jos žodžiais "į miestą su draugais". Na, kodėl gi ne, reikia gi prasiblaškyti vaikui, tuo labiau, kad ne pagal metus subrendus,gerai mokos, tai ir leidau, liepdavau sugrįžt 20ą val, kartais išsiprašydavo ir 21ą.. gal per griežtai, bet bijojau kad neprasidėtų visokie 'negeri' vakarėliai ir pan. Deja, nenusaugojau.. Du metus sugebėjo nuslėpt, grįždavo namo blaiva, nesmirdinti niekuo, net įtarimų nekildavo.
Bet šį pavasarį grįžau iš darbo, ateina tokia įraudus sako "mama žinai, mes ten lažinomės, skalbiau megztinį, žinai biškį apipylė nu ten ir man sudužo vaza..." Žodžiu, visi daiktai aluje paskendę. Tada dar patikėjau, kad iš tikrųjų kokie bernai kažką padarė, aišku pykau, nenorėjau leist niekur daugiau. Bet po mėnesio vėl išleidau, tikėjaus kad daugiau ko nors tokio nebebus. Ir dar kartą suklydau. Netyčia radau kuprinėj cigarečių.. oi, koks smūgis buvo.. ir ašaros liejos, ir keiksmai
As tave pilnai suprantu.As pati kai buvau paugle panasei elgiausi.
Na mano tevai buvo labai man griezti.Tad mociute man buvo viskas.O kai ji isejo i Anapili.As pradejau protestuoti.Susidejau su bochema ir tapau hipe.Tad tevai ko tik nedare.O kai pradejo spausti ir viska drausti.Kai nieko nebuvo namie susikroviau kuprine ir isvaziavau su draugais tranzu i buvusi Leningrada.Po 2 sav grizau.Nors pries iseidama buvau tevams palikus rasteli,jiems buvo sokas.Nes tai buvo mokslo metai.
Bet as visada turejau labai stipru atsakomybes jausma.Rukiau,geriau mylejausi,bet visada su galva.Tuo metu nebuvau persigerus ir nuluzus,zinojau kaip apsisaugoti nuo nestumo ir tt,nes buvau ne viena knyga skaicius.Ir mokiausi daug,nes zinojau ko noriu gyvenime.Buvai klasej geriausiu mokiniu trejetuke.
Tai kai perskaiciau tavo laiska labai prisiminiau save.
Nezinau ar kiek tau pades mano pasakojimas.Tik noriu pasakyt viena,kad kuo labiau drausi tuo labiau viskas pagreites kai isleisi.Tad gal geriau atsiseskit abi ir atvirai viska issisnekekit.Pabandyk nuleisti save i jos amziu ir bendraut kaip drauge,be moralu.Mano tevas taip su manim bendraudavo.Ir tikrai padedavo atsipeiketi ,kai budavau perdaug isivaziavus.
Na mano tevai buvo labai man griezti.Tad mociute man buvo viskas.O kai ji isejo i Anapili.As pradejau protestuoti.Susidejau su bochema ir tapau hipe.Tad tevai ko tik nedare.O kai pradejo spausti ir viska drausti.Kai nieko nebuvo namie susikroviau kuprine ir isvaziavau su draugais tranzu i buvusi Leningrada.Po 2 sav grizau.Nors pries iseidama buvau tevams palikus rasteli,jiems buvo sokas.Nes tai buvo mokslo metai.
Bet as visada turejau labai stipru atsakomybes jausma.Rukiau,geriau mylejausi,bet visada su galva.Tuo metu nebuvau persigerus ir nuluzus,zinojau kaip apsisaugoti nuo nestumo ir tt,nes buvau ne viena knyga skaicius.Ir mokiausi daug,nes zinojau ko noriu gyvenime.Buvai klasej geriausiu mokiniu trejetuke.
Tai kai perskaiciau tavo laiska labai prisiminiau save.
Nezinau ar kiek tau pades mano pasakojimas.Tik noriu pasakyt viena,kad kuo labiau drausi tuo labiau viskas pagreites kai isleisi.Tad gal geriau atsiseskit abi ir atvirai viska issisnekekit.Pabandyk nuleisti save i jos amziu ir bendraut kaip drauge,be moralu.Mano tevas taip su manim bendraudavo.Ir tikrai padedavo atsipeiketi ,kai budavau perdaug isivaziavus.
pati esu paaugle, man 16, spejau jau ir parukyt ir mest, dabar tik kartais atsigeriu, bet su saiku, ne snapsa, o mazdaug 5vol gerimus - sidras, alus, na dar tik sekso nepatyrus... tokiu dalyku paauglei tikrai zodziu neuzdrausit
bet pasistengt uzkirst kelia imanoma
neduokit visai pinigu, jei siunciat i parduotuve - reikalaukit visos grazos ir cekiu, namo vis parneskit po koki sokoladuka ar cipsu pakeli, kad nebutu tokia skriauda, priziurekit su kuo eina, liepkit rasyti sms kur kuriuo metu yra, viena kita syky nuvaziuokit i ta vieta patikrint, jei nerasit - imkites grieztu priemoniu, del mylejimosi...sito uzdraust neimanoma - bet kad ir "uz plauku" nutempkit pas ginekologe (kad neitartu ko ten einama susitarkit su jos gydytoja kad per profilaktiska patikrinima parasytu siuntima, tada i kabineta neikit su ja, tik po to uzeikite paklaust ginekologes ar mergaite jau "kalta") tai bus jai didelis smugis ir po tokiu isbandymu jau gal praeis toks noras
jeigu tai nepadeda - klauskit dar patarimu, esu paaugle ir puikiai zinau tokias situacijas, be to ir kitos mamytes gal su tuo susidure ka patars
SEKMES
SEKMES
Joo... Mano drauge pernai prisipazino, kad noretu savo 15 m. dukrai pirma karta leisti nusigerti namuose. Visas ikisiolinis auklejimas, autoritetas nueitu velniop, bet mergina isbandytu alkoholio poveiki namuose, salia tevu, o ne kazkur ir su kazkuo. Ji galvoja, kad jos dukros saugumas vertas to. Varge mano, iki ko mes tevai neprisigalvojame, kad savo dukreles apsaugotume...
Kita drauge verke is dziaugsmo, kai jos dukra pabaige mokykla, sake, aciu Dievui "praneslo" (omenyje turetos temos autores iskeltos problemos).
Mano pacios dukrai greit 16 ir nemanau, kad galeciau sutrukdyti jeigu ji sumanytu isbandyti (ka as zinau, gal jau ir isbande) alkoholi, seksa, zole... Tiesiog tokio amziaus merginos kiekvieno zingsnio nesukontroliuosi, nebenusaugosi. Nezinau ka patarti, kiekviena seima skirtinga. Maniskei dar dideli poveiki turi tevu nuomone, nors ji to ne uz ka neprisipazintu. Bandau laikytis uz to plono savitarpio supratimo siulelio, laikykis ir tu, gal pades. Sena gera darbo terapija taip pat neturetu pakenkti, gal tegu pradeda dirbt po pamoku? Taip pat gal iseitu pabandyti pakeisti jos draugu rata (krastutiniu atveju mergina issiunciama pas gimines arba visa seima keicia gyvenama vieta). Lengviau pasakyti, negu padaryti, bet kai matai kad yra realus pavojus prarasti dukra, gal kitaip pradedi ziureti.
Ai ka cia sneketi, as irgi laukiu sviesos tunelio gale - pauglystes pabaigos...
Kita drauge verke is dziaugsmo, kai jos dukra pabaige mokykla, sake, aciu Dievui "praneslo" (omenyje turetos temos autores iskeltos problemos).
Mano pacios dukrai greit 16 ir nemanau, kad galeciau sutrukdyti jeigu ji sumanytu isbandyti (ka as zinau, gal jau ir isbande) alkoholi, seksa, zole... Tiesiog tokio amziaus merginos kiekvieno zingsnio nesukontroliuosi, nebenusaugosi. Nezinau ka patarti, kiekviena seima skirtinga. Maniskei dar dideli poveiki turi tevu nuomone, nors ji to ne uz ka neprisipazintu. Bandau laikytis uz to plono savitarpio supratimo siulelio, laikykis ir tu, gal pades. Sena gera darbo terapija taip pat neturetu pakenkti, gal tegu pradeda dirbt po pamoku? Taip pat gal iseitu pabandyti pakeisti jos draugu rata (krastutiniu atveju mergina issiunciama pas gimines arba visa seima keicia gyvenama vieta). Lengviau pasakyti, negu padaryti, bet kai matai kad yra realus pavojus prarasti dukra, gal kitaip pradedi ziureti.
Ai ka cia sneketi, as irgi laukiu sviesos tunelio gale - pauglystes pabaigos...
bulba, 100 procentų pritariu ir pati sau to paties linkiu
Jaučiu, kad šią vasarą tikrai praradau dukters kontrolę, reikia su ja kalbėti kitomis temomis, o nesiryžtu... Bijau, kad išgirsiu tai, ko visiškai nenoriu. Dėl pasigėrimo namuose taip pat sutinku, nes gerai prisimenu savo patirtį, kai aš, nekalta mergelė iš kaimo, atvykus į Vilnių pirmą kartą juodai pasigėriau. Jeigu būtų šie laikai, sveiko kailio nebūčiau išnešus. Ir dar. Viską, ką pasakoja mūsų mažos, geros mergaitės ( ir labai gerai, kad pasakoja - leiskim ir skatinkim), be jokio širdies skausmo padauginkim iš 3. Kai papasakoja, atrodo, visi angelėliai, vieną alaus butelį dalinosi, apie muziką ir literatūrą kalbėjosi... O netyčia pamatai: tik iš dalies tiesa- keli visai gerai įkalę, keiksmažodžiai, blevyzgos
temos autorei pasiulyciau labiau pasidomet, kas dukros draugai, is kokiu seimu. itariu, kad dukra ne is piktos valios, bet ant prastos chebros pataike. o nuo chebros visgi atsilikt nesinori.
nezinau, pati irgi pirma cigarete 13 budama surukiau, bet neuzkibau -- nepatiko kazkaip. kad mano kompanija buvo pakankamai padori -- nei ten ruke, nei gere, su berniukais tik apie kompiuterius kalbedavom. alkoholio paragaudavom, bet tevu prieziuroj -- per svente kokia taure sampano ar vyno. tiesa, pirmakart pasigeriau budama 15 per klases ekskursija. bet tai buvo su klasiokais, o ne su nuosavais draugais.
gal ir drastiskai nuskambes pasiulymas, bet gal pagavokit apie gyvenamos vietos pakeitima -- ten kur maziau butu prie laiptines spjaudanciu kompaniju.
nezinau, pati irgi pirma cigarete 13 budama surukiau, bet neuzkibau -- nepatiko kazkaip. kad mano kompanija buvo pakankamai padori -- nei ten ruke, nei gere, su berniukais tik apie kompiuterius kalbedavom. alkoholio paragaudavom, bet tevu prieziuroj -- per svente kokia taure sampano ar vyno. tiesa, pirmakart pasigeriau budama 15 per klases ekskursija. bet tai buvo su klasiokais, o ne su nuosavais draugais.
gal ir drastiskai nuskambes pasiulymas, bet gal pagavokit apie gyvenamos vietos pakeitima -- ten kur maziau butu prie laiptines spjaudanciu kompaniju.
QUOTE(Dios @ 2006 08 02, 00:21)
vietos nekeisi daznai, o keliantis i nauja vieta nezinai kokiu kaimynu tiketis, be to norint atskirti nuo dabartiniu draugu reikia ne siaip i kita miesto rajona persikelti, bet i kita miesta, juk draugai nebutinai bus is kiemo, gali but siaip mieste susipazine ir ten toliau susitikt, o i kita miesta isvaziavus jau tokios galimybes netures
Oi kai paskaitau,su mergaitėmis problemų daugiau.
Gerai bulba rašo,man jau su sūnumi praneslo,baigė labai gerai mokyklą,įstojo į VU.Dabar tik problema,nori gyventi kartu su mergaite,nuomuotis butą.Tai problema,kaip atkalbėti nuo to.Jau lygtai baigiame perkalbėti,kad pagyventų kiekvienas atkirai bendrabučiuose,laikinai nors.
O dėl draugų visą laiką žiūrėjau su kuo draugauja,visų trijų vaikų žinau draugus.Niekada nedraudžiau rinktis pas mus namie.Nesu niekada pasakiusi nieko blogo,jei būdavo pilni namai darugų.Iš vakarėlių,kol buvo nepinametis parveždavau namo.Kad ir vidury nakties keldavausi ir važiuodavau.Išvežiodavau ir draugus namo.Pinigų visada duodavau kiek reikia,dabar gal šiek tiek piknaudžiauja,vis reikia pingų.
Bet stengiamės kalbėti,kad pinigai mūms iš dangaus nebyra.Niekada per daug neburbėjau,jei ir išgerdavo alkoholio.Gal su berniukais lengviau?Auga ir panelė namie,nežinau kaip su ja bus.Viduriniukas 15 metų,bet jau rimtuolis labai jis pas mus.
Gerai bulba rašo,man jau su sūnumi praneslo,baigė labai gerai mokyklą,įstojo į VU.Dabar tik problema,nori gyventi kartu su mergaite,nuomuotis butą.Tai problema,kaip atkalbėti nuo to.Jau lygtai baigiame perkalbėti,kad pagyventų kiekvienas atkirai bendrabučiuose,laikinai nors.
O dėl draugų visą laiką žiūrėjau su kuo draugauja,visų trijų vaikų žinau draugus.Niekada nedraudžiau rinktis pas mus namie.Nesu niekada pasakiusi nieko blogo,jei būdavo pilni namai darugų.Iš vakarėlių,kol buvo nepinametis parveždavau namo.Kad ir vidury nakties keldavausi ir važiuodavau.Išvežiodavau ir draugus namo.Pinigų visada duodavau kiek reikia,dabar gal šiek tiek piknaudžiauja,vis reikia pingų.
Manau, kad didelis rizikos faktorius tokiais atvejais yra nieko neveikimas. Na, isvaziuoja paaugle i miesta ir vaiksto siaip sau su draugem viena karta, kita. Juk nuobodu, norisi kazko idomaus, o kaip idomu pasijusti savarankiskai, nepriklausomai, o kur dar noras patirti kazka nauja, ypac tai, ko vaikams negalima, kas leidziama tik suaugusiems... o nauji "idomus" draugai juk irgi kazkas neatrasto...
Siulyciau pagalvoti, kuo domisi jusu dukra be pasivaiksciojimu su draugais , kokie jos pomegiai ir sudaryti jai galimybe realizuoti save jos megstamoje srityje. Tada ji tures megstama uzsiemima, sieks jai svarbiu tikslu ir tiesiog neliks laiko trintis gatvese su ne paciom geriausiom kompanijom. Pvz. jeigu ji megsta dainuoti, leiskit i kokia nors dainavimo studija, jeigu mielai soka - suraskit sokiu kolektyva, jeigu megsta sportuoti - leiskit lankyti megstamos sporto sakos uzsiemimus. Kai jai seksis, butinai pagirkite, bus stimulas siekti dar geresniu rezultatu. Islosite dvigubai: dukra ismoks kazko naujo, tobules ir savaime nebeliks laiko (arba liks vis maziau) slampinejimam su neaiskiom kompanijom. Susipazins su bendraamziais is kito rato. Aisku, neapsidrausit 100% nuo isgerimo pvz. isvykus su sokiu kolektyvu i kelione. Bet tai bus tik papildomas nuotykis kelioneje, kuri nevyksta kasdien, tai nebus kasdienybe.
Siulyciau pagalvoti, kuo domisi jusu dukra be pasivaiksciojimu su draugais , kokie jos pomegiai ir sudaryti jai galimybe realizuoti save jos megstamoje srityje. Tada ji tures megstama uzsiemima, sieks jai svarbiu tikslu ir tiesiog neliks laiko trintis gatvese su ne paciom geriausiom kompanijom. Pvz. jeigu ji megsta dainuoti, leiskit i kokia nors dainavimo studija, jeigu mielai soka - suraskit sokiu kolektyva, jeigu megsta sportuoti - leiskit lankyti megstamos sporto sakos uzsiemimus. Kai jai seksis, butinai pagirkite, bus stimulas siekti dar geresniu rezultatu. Islosite dvigubai: dukra ismoks kazko naujo, tobules ir savaime nebeliks laiko (arba liks vis maziau) slampinejimam su neaiskiom kompanijom. Susipazins su bendraamziais is kito rato. Aisku, neapsidrausit 100% nuo isgerimo pvz. isvykus su sokiu kolektyvu i kelione. Bet tai bus tik papildomas nuotykis kelioneje, kuri nevyksta kasdien, tai nebus kasdienybe.
Draudimu nieko nepasieksite. Juk nelaikysit paaugles uzdaryta visa gyvenima
Po 2metu, dukra pati iseis is namu, jusu nebeklaus. O kad Jusu paaugle jau buciuojasi, tai naturalu. Aisku, blogai, kad su zymiai vyresniu, bet jus glite tik pasisneketi su ja, patarti. Bet jokiu grieztu NE, negali buti. O kai ji pasakos ka veike vakare (su berniukais ar draugais) jokiu budu nepamokslaukit, kitaip prarasit savo dukters pasitikejima ir ji jums nieko daugiau nepasakos.
O del gerimo ir rukimo, tai ji dar jauna, gali buti, kad vaikas nori kuo greiciau visko paragauti. Ir is dalies, tai priklauso nuo dragu
Greiciausiai, tai praeis. Gal geriau pasisnekekit su dukra apie rukimo zala organizmui. (O gal tetis ruko?) Pasakykit dukrai, kad leidziat kartais dukrai isgerti alaus, bet tegul pasisako jums su kuo ir kur gere. Ir butinai praveskit apie seksa pamokeles.
O gal jus dukra labai grieztai auklejat?? Jusu dukra jau paaugle, neuzmirskit, kai vyks pas jus koks baliukas, butinai ko nors lengvo pasiulykit isgerti ir dukrai (sidro, alaus). Taip dukra igis jusu pasitikejima
Atsiminkite- vaikus auginame ne sau
O del gerimo ir rukimo, tai ji dar jauna, gali buti, kad vaikas nori kuo greiciau visko paragauti. Ir is dalies, tai priklauso nuo dragu
O gal jus dukra labai grieztai auklejat?? Jusu dukra jau paaugle, neuzmirskit, kai vyks pas jus koks baliukas, butinai ko nors lengvo pasiulykit isgerti ir dukrai (sidro, alaus). Taip dukra igis jusu pasitikejima
Atsiminkite- vaikus auginame ne sau