Įkraunama...
Įkraunama...

Arbūzai,melionai,cukinijos ir moliūgai

Arbūzai - ne šiaip vienas didžiausių vasaros skanėstų. Jų organizmui teikiama nauda yra didžiulė. Tiesa, 80 procentų arbūzo sudaro vanduo, tačiau likę 20 procentų - galite būti tuo tikri! - yra vieni vitaminai bei kitos naudingos medžiagos.Arbūzų sėklos ypač naudingos vyrams, nes jose esantys cinkas ir selenas normalizuoja prostatos veiklą ir yra puiki prevencinė priemonė nuo prostatito. Gerina sėklos ir spermatogenezę, ir seksualinę sveikatą apskritai. Bet moterims irgi nederėtų spjaudyti arbūzų sėklų: jos gerina plaukų ir nagų būklę, valo odą nuo inkštirų.

Melione yra didžiulis fermentų kiekis, kurie puikiai įsisavinami žarnyne, padeda normalizuoti jo veiklą. Melioną, kaip vaistus, galima vartoti, esant betkokiems virškinimo sutrikimams. Gydytojai rekomenduoja vartoti melioną sergant įvairiomis kepenų ligomis, o taip pat esant inkstų ir šlapimo pūslės akmenligei. Be to, melionas padidina hemoglobino kiekį bei sustiprina imunitetą, raminančiai veikia nervų sistemą, pagerina Jūsų išvaizdą.

Liaudies medicinoje melionas dažnai rekomenduojamas, esant išsekimui ir mažakraujystei. Melionas yra ypač naudingas tiems, kas serga vidurių užkietėjimu. Nuo senų laikų gydytojų nuomone, melionas greitai įsisavinamas, naudingas kūnui, naudingas nuo vandenligės ir geltos. Nuo seno melionas laikomas gera, išsamaus veikimo organizmo valymo priemone: jis buvo valgomas skrandžio – žarnyno trakto ir šlapimtakių sistemos išvalymui, o vartojamas išoriškai – odos valymui nuo inkštirų, strazdanų ir pigmentinių dėmių.

Cukinijos, kaip ir kiti vaisiai bei daržovės, savo sudėtyje turi daug žmogaus organizmui reikalingų medžiagų. Joje esantis vitaminas E padeda nugalėti stresą, stiprina nervus, suaktyvina smegenų veiklą. Taip pat cukinijos spartina medžiagų apykaitos procesus, stiprina raumenis, širdį ir iš organizmo šalina vandenį, žalingas medžiagas.

Cukinijos turi nedaug organinių rūgščių ir skaidulinių medžiagų, todėl jas patartina valgyti sergant skrandžio ir žarnyno ligomis. Moliūgų šeimai priklausantys vaisiai tinka ir sergantiesiems ateroskleroze, nes padeda iš organizmo pašalinti cholesteriną. Cukinijos taip pat padeda pašalinti organizme atsiradusį gyvsidabrį, šviną, kobaltą, radioaktyvųjį stroncį.Dėl švelnių skaidulinių medžiagų cukinijos tinka mažiems vaikams, o dėl mažo cukraus kiekio – sergantiesiems cukralige.

92 proc. moliūgo sudaro vanduo, vaisiaus minkštimas turi cukraus, kalio, kalcio, magnio ir geležies druskų, vitaminų C, B1, B2, PP ir provitamino A, o sėklos – 36-52 proc. riebiojo aliejaus, fitosterinų, dervinių medžiagų, organinių rūgščių.

Kadangi moliūgai turi mažai organinių rūgščių ir ląstelienos, juos patariama valgyti sergant skrandžio ir žarnyno ligomis, o pektinas naudingas gydant storųjų žarnų uždegimą.

Moliūgus naudinga valgyti sergantiems ateroskleroze, nes padeda iš organizmo pašalinti cholesterolį. Šviežias moliūgų minkštimas gerina žarnyno veiklą ir valgomas, kai užkietėję viduriai (iki 0,5 kg per dieną).

Kadangi moliūgai nekaloringi, juos rekomenduojama valgyti su medumi ir žiupsneliu muskato riešuto esant nutukimui ir depresijai.

Moliūgai skatina šlapimo išsiskyrimą, todėl jais galima gydyti pabrinkimus, atsiradusius dėl širdies ir kraujagyslių, inkstų ir šlapimo pūslės ligų.

Moliūgai turi milžinišką kiekį vitaminų. Vitaminas D reikalingas vaikų augimui, padeda įsisavinti kalcį dantims ir kaulams.

Vitaminai В, С, РР, Р ir Е stabdo senėjimo procesus ir gerina potenciją.

Moliūguose daug vario, fosforo, geležies, todėl rekomenduojamas profilaktiškai nuo mažakraujystės ir aterosklerozės.

Atsiprašau jei kam nepatiks, pirmą kartą bandžiau, labai norėjosi pabandyti 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Juračiuks: 13 liepos 2014 - 15:14
Jei nėra užuomazgų ant cukinijų ar moliūgų,o tik tie vyriški žiedai ar leisti jiems žydėti ar nuskinti, kad augalas neeikvotų energijos g.gif
Atsakyti
QUOTE(Juračiuks @ 2014 07 13, 18:10)
Jei nėra užuomazgų ant cukinijų ar moliūgų,o tik tie vyriški žiedai ar leisti jiems žydėti ar nuskinti, kad augalas neeikvotų energijos g.gif



g.gif
Atsakyti
QUOTE(Juračiuks @ 2014 07 13, 16:12)
Atsiprašau jei kam nepatiks, pirmą kartą bandžiau, labai norėjosi pabandyti   4u.gif

bandyti galima, bet labai smagu būtų, jei sudėtumėt informaciją iš senesnės temos...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Lerikyte: 13 liepos 2014 - 19:44
QUOTE(Lerikyte @ 2014 07 13, 20:42)
bandyti galima, bet labai smagu būtų, jei sudėtumėt informaciją iš senesnės temos...



A, aišku. O aš maniau, kad jau viskas skaityta ir galima apie ką kitą doh.gif , atsiprašau. Supratau, kodėl niekas neatsakinėja tongue.gif
Daugiau nebekursiu 4u.gif tada ..., o tą gal pabaigsime mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Juračiuks @ 2014 07 13, 21:30)
A, aišku. O aš maniau, kad jau viskas skaityta ir galima apie ką kitą  doh.gif , atsiprašau. Supratau, kodėl niekas neatsakinėja  tongue.gif
Daugiau nebekursiu  4u.gif tada ..., o tą gal pabaigsime  mirksiukas.gif

na, ne visai taip...
informacija rinkta, kruopščiai sisteminta, padarytas dažniausiai užduodamų klausimų sąrašas ir t.t. tad reiktų gerbt kitų darbą ax.gif tik tiek mirksiukas.gif
Atsakyti
mano arbuzai vis veda, bet neisgyvena uzuomazgos, buvo dabar du jau paauge,kaip agrastai dydzio bet siandien jau ziuriu kad pajuode verysad.gif ant topacio dar yra vienas mazytis ir ant kito agrzasto dydzio, bet jau baigiu paskutines viltis prarast. kit dar net nezydi unsure.gif
Atsakyti

Dar kartą atsiprašau, kitaip neišeina 4u.gif

Arbūzai, melionai, moliūgai, cukinijos..
Arbūzas – didelė ir naudinga uoga.Antioksidantų skrynelė. Raudoname arbūzo minkštime yra didžiausias kiekis vieno iš stipriausio natūralaus antioksidanto – likopeno, kuris sumažina tikimybę susirgti vėžiu, stiprina imuninę sistemą, skatina ląstelių atsinaujinimą, saugo nuo širdies ligų.

Afrodiziakas. Arbūzuose, ypač geltonuosiuose, gausu citrulino, aminorūgšties ir antioksidanto. Citrulinas atpalaiduoja kraujagysles ir didina ištvermingumą.

Vitaminų šaltinis. Arbūzuose gausu vitaminų A, C ir B6. Vitaminas C ir betakarotenas (vitaminas A) saugo mūsų organizmą nuo ligas sukeliančių molekulių, o B grupės vitaminai neleidžia užplūsti chroniškam nuovargiui, gerina bendrą organizmo tonusą, didina darbingumą.

Mažai kalorijų. Saldu, gardu ir visai nekaloringa. 1 stiklinė arbūzo minkštimo neturi nė 50 kcal. Arbūzai turi daug virškinimą skatinančios ląstelienos, mangano, kuris padeda greičiau deginti riebalus. Kadangi arbūzuose gausu sveikųjų angliavandenių ir fruktozės, jie malšina saldumynų norą, o magnis gerina nuotaiką ir teikia energijos. Tikra trokštančiųjų sulieknėti svajonė!

Saldus vanduo. 92 procentus arbūzo sudaro vanduo. Taigi gardus kąsnelis ne tik numalšins alkį, bet ir apsaugos organizmą nuo dehidratacijos, efektyviai drėkins odą iš vidaus. Dėl šlapimą varančių savybių arbūzo rekomenduojama valgyti sergant inkstų, šlapimo takų ligomis.''

MELIONAI
Melione yra didžiulis fermentų kiekis, kurie puikiai įsisavinami žarnyne, padeda normalizuoti jo veiklą. Melioną, kaip vaistus, galima vartoti, esant betkokiems virškinimo sutrikimams. Gydytojai rekomenduoja vartoti melioną sergant įvairiomis kepenų ligomis, o taip pat esant inkstų ir šlapimo pūslės akmenligei. Be to, melionas padidina hemoglobino kiekį bei sustiprina imunitetą, raminančiai veikia nervų sistemą, pagerina Jūsų išvaizdą.

Liaudies medicinoje melionas dažnai rekomenduojamas, esant išsekimui ir mažakraujystei. Melionas yra ypač naudingas tiems, kas serga vidurių užkietėjimu. Nuo senų laikų gydytojų nuomone, melionas greitai įsisavinamas, naudingas kūnui, naudingas nuo vandenligės ir geltos. Nuo seno melionas laikomas gera, išsamaus veikimo organizmo valymo priemone: jis buvo valgomas skrandžio – žarnyno trakto ir šlapimtakių sistemos išvalymui, o vartojamas išoriškai – odos valymui nuo inkštirų, strazdanų ir pigmentinių dėmių.''
MOLIŪGAS
,Ryškiaspalvis kvepiantis moliūgas, o ypač - gardžiai kvepiantis jo minkštimas, gausus vitaminų. Yra jame ir askorbino, ir B grupės vitaminų, vitaminų A bei E, taip pat vitamino K.
Dėl reto vitamino T gausos moliūgą galima laikyti puikiu garnyru prie kiaulienos, jautienos ir kitų riebių patiekalų, nes būtent vitaminas T gerina “sunkaus” maisto pasisavinimą ir neleidžia kauptis riebalams. Be to, moliūguose geležies yra daugiausiai iš visų daržovių. Tokiu pačiu poveikiu pasižymi ir moliūgų sėklos.''
CUKINIJA
,,Cukinija beveik neturi kalorijų, bet joje gausu vitaminų C, PP, B, provitamino A, angliavandenių, pektinų, mineralinių druskų – natrio, kalio, vario, magnio, kalcio, geležies, cinko, fosforo ir kt. Cukinijos turi nedaug organinių rūgščių ir skaidulinių medžiagų, todėl jas patartina valgyti sergant skrandžio ir žarnyno ligomis. Dėl švelnių skaidulinių medžiagų cukinijos tinka mažiems vaikams, o dėl mažo cukraus kiekio – sergantiesiems cukralige. Jas labai naudinga valgyti sergant ateroskleroze, kadangi cukinijos padeda iš organizmo pašalinti cholesteriną. Cukinijos taip pat padeda iš organizmo pašalinti gyvsidabrį, šviną, kobaltą, radioaktyvųjį stroncį.Cukinijos stiprina raumenis ir širdį, spartina medžiagų apykaitos procesus, “suriša” riebalus, padeda pašalinti vidurių užkietėjimus, be to, yra puikus suliesėjimui skirtų dietų komponentas. Jose esantis vitaminas E padeda organizmui nugalėti stresus, suaktyvina fizinį ir protinį darbingumą, sustiprina nervus, smegenis ir suaktyvina baltymų sintezę kiekvienoje ląstelėje.''
D.U.K dėl moliūgų auginimo (YERENA):

!!YERENA sėklų prekyba ar kitokiu platinimu neužsiima!!

Kada laikas sėti (indeliuose ir daržan)?

Daiginant indeliuose- apie balandžio vidurį, daigeliai išsodinami į pastovią augimo vietą darže apie gegužės vidurį-pabaigą (praėjus šalnų tikimybei). Sėjant tiesiai į dirvą- gegužės antrojoje dalyje.
Kodėl sėklos taip lėtai dygsta ir augalai taip lėtai auga?
Sėklos dygsta prie tam tikrų temperatūrų: esant min +12 C dygsta po 6-8 dienų (daiginant ant radiatoriaus ar virš židinio- daigeliai pasirodo po 2-3 dienų- optimali daiginimo temperatūra +25-27 C). Jei temperatūra ~10 C- augalai nustoja augti, o miršta prie 0 C.

Pelyja pasėtos sėklos. Ką daryti?

Sėklos pelyja dėl to, kad jos išimtos iš vaisiaus buvo blogai praskalautos ir liko slidi plėvelė, kuri išdžiovinus sėklas lengvai lupasi ir girgžda (jos nenuėmus sėklos nedrėgsta, lukštas neminkštėja ir daigelis neturi galimybės prasikalti, o atsidurus sėklai žemėje po kelių dienų aplink ją galima pastebėti pelėsį). Prieš sėjant reiktų tą permatomą girgždančią plėvelę pašalinti patrinus sėklas tarp pirštų.

Ar reikia šias gerybes nuo sraigių saugoti?

Taip, jaunus daigelius reiktų saugoti nuo sraigių- lapus nuvalgo. O vasaros eigoje sraigės moliūgams jau nebebaisios- neliečia.
Ar kryžminasi moliūgai?
Kai kurios moliūgų rūšys kryžminasi su visomis, kai kurios tik savo rūšies ribose. Iš sukryžmintų sėklų kitais metais gali užaugti tos pačios formos, spalvos, dydžio vaisiai, bet minkštimas gali būti vandenigesnis, kinta skonis, sandėliavimo laikas ir pan.

Kodėl reikalingas „dirbtinis apvaisinimas“?

Dirbtinis apvaisinimas reikalingas, kai norima išlaikyti rūšies grynaveisliškumą, bet ir tai negarantuoja, kad įsikišimas duos teigiamų rezultatų.
Kur vyriškas, o kur moteriškas žiedas?
Vyriški žiedai yra tušti, neturi vaisiaus užuomazgų, tiesiog geltonas didelis žiedas ir iš karto kotelis. Žiedo viduje rasite TIK vieną piestelę.
Moteriškas žiedas turi iš karto vaisiaus miniatiūrą (burbuliuką, kamuoliuką, cilindriuką ir pan. priklausomai nuo veislės ir rūšies) po savimi, o tik už jo bus kotelis. Žiedo viduje rasite KELETĄ piestelių sugrupuotų į krūvą.

Kaip apvaisint tuščius žiedus?

Surandate 3-5 vyriškus žiedus, nulupate geltonus jų "žiedlapius", paliekant tik piesteles ant koto. Surandate moterišką žiedą, kuris tuoj tuoj pradės žydėti ir kuri norite apvaisinti- praskleidžiate jį, paruoštomis vyriškomis piestelėmis pamakaluojate moteriško žiedo viduje, prisiliečiant prie moteriškos piestelės, "uždarote" moterišką žiedą, vyriškus metate lauk ir laukiate rezultato- po kelių dienų užuomazga turėtų didėti. Galima naudotis teptuku ar ausų krapštukais- surenkate žiedadulkes iš 3-5 vyriškų žiedų ir pamakaluojate teptuku su tuo mišiniu moteriškame žiede.

Kodėl užsimezgę vaisiai pradeda pūti?

Pūti pradeda, nes dar peržydėjęs žiedas nenukrito ir jame laikosi lietaus vanduo. Pabandykite kai tik peržydi moteriški žiedai, ATSARGIAI (nenulaužiant vaisiaus nuo krūmo kartu su žiedu) nuskabyti juos- turėtų situacija pagerėti. Būtina sąlyga- vaisius turi būti "apvaisintas"- savo darbą turėjo atlikti vabaliukai arba Jūs pati, pasinaudojus teptuku ar ausų krapštukais.
Taip pat dažniausiai, bet ne visada (iš savo patirties galiu pasakyti, kad lietingomis vasaromis tai įvyksta kur kas dažniau), pirmosios užuomazgos yra atmetamos pačio augalo.

Kam ir kada skabyti augalų viršūnes?

Viršūnės yra pjaunamos apie liepos antrą pusę-pabaigą. Kaip tik viršūnių naikinimas skatina augalus auginti didesnius jau užmegztus vaisius. Kas iš to, jei užuomazgų keliolika, bet pats augalas neišgali išmaitinti? To pasekoje moliūgai būna smulkesni, bet jų daugiau (tinka tiems, kam rūpi kiekybė, bet ne kokybė), pilnai nesunokę per sezoną.

Kiek moliūgų leisti užmegt?

Jei auginate gigantus po virš 100 kg- paliekate auginti tik 2 vnt (vienas atsargai, jei su tuo pagrindiniu kažkas atsitinka). Jei labai smulkučiai (kiekvieno svoris ~100-200 g)- jie mezga kaip pašėlę, tai palieku apie 10 vnt.
Kokius moliūgėlius auginat tik sėkliukėms?
Miranda, Junona, Olga, Kakai.

Ar visi moliūgai (net dekoratyviniai) yra valgomi?

Visi moliūgai yra valgomi, tik subrendę dekoratyviniai yra labai kieti ir pasitaiko karčių vnt.

Ar moliūgams baisios šalnos?

Moliūgams baisios šalnos, net sunokusiems milžinams su stora žieve. Pradžioje nieko nesimato, po kažkiek laiko moliūgas "įgauna mėlynę", ta vieta ima ruduoti ir minkštėti (kaip obuoliai), drėksta ir prasideda puvimo procesas.

Kada moliūgas sunokęs?

1. moliūgo kotelis turi būti sumedėjęs;
2. jei odelė kieta (nagu neprasispaudžia)- moliūgas sunokęs ir tinkamas sandėliavimui.
Kaip teisingai moliūgus paruošti žiemai?
1. renkant moliūgus, palikti kuo ilgesnį kotelį (idealu nupjauti ties susijungimu su virkščia);
2. po derliaus surinkimo gerai "pašildyti ir padžiovinti" apie savaitę saulėtoje atviroje vietoje (tiktų pvz. pavėsinė, kad kristų tiesioginiai saulės spinduliai, atvira pastogė- svarbi sąlyga- kad lietus nedrėkintų vaisių, bet BŪTINAI kad saulė juos apšviestų).

Kokios sandėliavimo sąlygos reikalingos moliūgams?
Trumpiausiai išsilaiko šaltame ir drėgname rūsyje- pradeda pūti. Kai patalpoje ~20 C ir daugiau- moliūgai pradeda džiūti-raukšlėjasi odelė. Idealiausias variantas, kai patalpa yra sausa, bet šaltoka, apie 12 C- taip moliūgus išlaikome ir iki gegužės.
Viskas dar priklauso nuo moliūgo rūšies, odelės storio, sunokimo laipsnio (jei moliūgas nuskintas dar nesunokęs, vargu ar ilgai išsilaikys...)
Kodėl moliūgo viduje dygsta sėklos?
Daigeliai moliūgo viduje atsiranda tada, kai jie yra laikomoje gan šiltoje patalpoje.

Moliūgų sandėliavimas pagal veisles

Table King Acorn (ir kitos acornu seimos veisles, Sweet dumpling, Festival ir pan.)- geriausias skonines savybes įgauna 2-3sav nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama per 3men.
Delicata - geriausias skonines savybes įgauna 2-3sav nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama per 3men.
Jumbo Pink Banana - geriausias skonines savybes įgauna 3-4men nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki kito sezono.
Musk de Provence -geriausias skonines savybes įgauna 3-4men nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki kovo-balandžio men.
Hubbard - geriausios skonines savybes įgauna 3-4men nuo nurinkimo. Tinkamai sandeliuojant galima išlaikyti kelis metus.
Ushiki Kuri - geriausias skonines savybes įgauna 2-3sav nuo nurinkimo. Išlaikyti galima iki kito sezono.
Big Max, Melonowa Zolta, Bambino , Danka Polka, Rouge vif D'Etampes ir visi kiti parodiniai milžinai- galima ragauti iš karto nuo nurinkimo. Suvartoti (daugiausiai ir dažniausiai sultims) rekomenduojama iki Naujųjų.
Waltham Butternut - geriausias skonines savybes įgauna ~ 1mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki ~ kovo mėn.
Marina di Chioggia - geriausias skonines savybes įgauna ~ 2 mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki ~ gegužės mėn.
Lunga di Napoli - geriausias skonines savybes įgauna apie 1 men nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki kovo balandzio men.
Burgess Buttercup- geriausias skonines savybes įgauna ~ mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki ~ birželio-liepos mėn.
Australian Butter- geriausias skonines savybes įgauna ~ 2 mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki ~ kovo mėn.
Triamble (Tristar)- geriausias skonines savybes įgauna ~ 3 mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki kito derliaus (išlaikyti galima ir du metus).
Jarrahdale- geriausias skonines savybes įgauna ~ 2 mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki ~ vasario- kovo mėn.
Baby Bear- geriausias skonines savybes įgauna ~ 1 mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki ~ sausio mėn.
Small Sugar- geriausias skonines savybes įgauna ~ 1 mėn. nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki ~ kovo mėn.
Jack O'Lantern, Howdeen ir kt. Halloween'iniai- ragauti galima iš karto nuo nurinkimo. Suvartoti rekomenduojama iki Naujų.
Pastaba - moliūgų sandėliavimo trukmė priklauso nuo laikymo sąlygų!

Moliūgai virtuvėje

Sultims - melonowa zolta, big max ir atlantic giant (šitie užauga milžinais), rouge vif d'etampes, pink jumbo banana ir kiti bananiniai, muscade de province, visus aliejinius (tuos, kurių sėklos be lukštų- sėklas išimate, o minkštimą spaudžiate) ir pan.
Šviežiam vartojimui- visi acornai (nu gal išskyrus baltąji- thelma sanders, nes skoniu ir konsistencija primena saldintą bulvę), delicata, butternut'ai, sweet meat, sweet mama, crown prince ir pan.
Sriuboms- butternut'ai, hokkaido, kabocha tipo
Troškiniaims- butternut'ai, hokkaido, marina di chioggia, black futsu, triamble, jarrahdale, australian butter minkštimą 1:1 maišiau į bulvių košę (labai patiko), burgess buttercup (uk labai populiarus), hubbard'ai.

Jų didenybės ARBŪZAI

Arbūzų sėjimas


Sėjimui imamos sveikiausių ir saldžiausių vaisių sėklos.
Balandžio pabaigoje - gegužės pirmosiomis dienomis sėklas užmerkite kalio permanganato tirpale. Po paros tirpalą nupilkite ir perplaukite virintu drungnu vandeniu. Uždenkite sėklas šlapia medžiagos skiaute ir palikite dygti ne žemesnėje kaip +20° C temperatūroje. Būkite kantrūs - vieni daigeliai pasirodo po kelių dienų, kiti - po dviejų savaičių ar net dar vėliau. Todėl, kasdien perplaudami arbūzus dengiančią skiautelę, atrinkite dygstančias sėklas ir sodinkite į vazonėlius.
Žemė vazonėliuose turi būti puri, nesukritusi. Geriausiai tinka daržo žemės - lapinės ir durpių mišinys.

Sodinimas į lauką

Gegužės paskutinėmis - birželio pirmosiomis dienomis, kai jau išaugę 2-3 tikrieji arbūzų lapai, sodinkite daigus į lauką, bet būtinai sulaukite tikrojo pastovaus atšilimo, nebijodami, kad jie peraugs. Augimvietė turi būti apsaugota nuo šiaurinio vėjo, šilta. Sodinti reikia į 1,2 m pločio ežios vidurį 1,5 m atstumais, ne tankiau. Jeigu daigus susodinsite per tankiai, užaugę vaisiai bus nedideli. Žemė turi būti puri: tinka smėlis, juodžemis, priemolis, bet ne durpinė, ne molis. Durpinėje žemėje augančius arbūzus puola ligos ir jie gali sunykti.
Prieš suariant ežias, rekomenduojama pabarstyti jas trąšų mišiniu: 1 dalis amonio salietros, 2 dalys superfosfato ir 1 dalis kalio sulfato.

Kaip ši daržovė prižiūrima

Žemę, kurioje auga arbūzai, ravėkite ir purenkite. Šakų skabyti nereikia, tik į tarpežius tįstančias virkščias permeskite į ežios vidurį.
Laistykite, tik tuomet jei labai sausa, bet ne dažniau kaip kartą per savaitę. Arbūzai nepakenčia kasdieninio laistymo. Laistant stenkitės, kad vanduo nepatektų ant lapų, nes tuomet arbūzus gali pradėti pulti grybinės ligos.

Derliaus nuėmimas

Patyrę arbūzų augintojai pastebi, kad jei gerai auga agurkai, tai tais pačiais metais ir lauke auginami arbūzai užaugs. Arbūzus taip pat galima auginti ir šiltnamyje ar inspektuose, kur jie paprastai gerai auga ir dera bet kuriais metais.
Pirmieji vaisiai prinoksta ne anksčiau kaip liepos viduryje ar pabaigoje. Pagrindinis derliuus sunoksta rugpjūtį. Vienas daigas dažniausiai išaugina 1, kartais 2-3 vaisius. Jie gali sverti nuo 1 iki 7 kg.
Sunokimo laipsnis nustamomas pabeldžiant ar sprigtelint. Sunokusių vaisių daug duslesnis garsas, o žalių skambesnis. Sunokusių vaisių apačia gelsva, o žalių balta.
Rudenį, pašalus ar nudžiūvus lapams, nesunokusius užaugusius arbūzus galima baigti nokinti šiltoje sausoje patalpoje.


Atsakyti
QUOTE(saulute32 @ 2014 07 13, 22:45)
mano arbuzai vis veda, bet neisgyvena uzuomazgos, buvo dabar du jau paauge,kaip agrastai dydzio bet siandien jau ziuriu kad pajuode verysad.gif ant topacio dar yra vienas mazytis ir ant kito agrzasto dydzio, bet jau baigiu paskutines viltis prarast. kit dar net nezydi unsure.gif

aš irgi dar neturiu užmegztų arbūzų smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Lerikyte @ 2014 07 14, 06:44)
aš irgi dar neturiu užmegztų arbūzų  smile.gif


aš jau kažkiek turiu. Ale didžiausi slyvos dydžio kol kas smile.gif
Labiausiai patenkinta esu, kad melionų jau kokie keturi ar penki kabo, tokie jau pradėję augti. Kol gulėjo šiltnamy ant žemės - visos užuomazgos krito. Nežinau, kas jiems dabar patiko - ar tai, kad parišau aukštyn, ar kad atšilo. Tiesa, dviems daigams parišimas visai nepatiko, visai nudžiūvo. Gal šaknis sujudinau berišdama g.gif

Juračiuks, ačiū už temą smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Juračiuks @ 2014 07 13, 17:10)
Jei nėra užuomazgų ant cukinijų ar moliūgų,o tik tie vyriški žiedai ar leisti jiems žydėti ar nuskinti, kad augalas neeikvotų energijos g.gif


išties tai net nežinau, kaip reikia. Bet neskabau niekad.

Mano Romanesco vis dar visos penkios intensyviai žydi be jokių užuominų į užuomazgas. Patręšiau.
Atsakyti
QUOTE(saintlina @ 2014 07 14, 10:01)
aš jau kažkiek turiu. Ale didžiausi slyvos dydžio kol kas  smile.gif

Juračiuks, ačiū už temą  smile.gif
Papildyta:
išties tai net nežinau, kaip reikia. Bet neskabau niekad.

Mano Romanesco vis dar visos penkios intensyviai žydi be jokių užuominų į užuomazgas. Patręšiau.




blush2.gif prisidirbau su ta tema truputuką doh.gif


O pas mane 14 cukinijų, o užmezgė tik 2 po 2 cukinijas doh.gif , visos vyriškos blink.gif

Ir moliūgas tik vienas moliūgiukus augina, o kiti ir vyriškais varo žiedais.

Bandžiau nuskabyti kelias cukinijas, bet šiandien vėl žydi gausiai vyriškais žiedais g.gif
Atsakyti
QUOTE(Juračiuks @ 2014 07 14, 19:21)
blush2.gif prisidirbau su ta tema truputuką  doh.gif


nieko, nieks negimė mokėdamas smile.gif O visa info pirmam puslapy yra. Kas pasivargins pirmą puslapį atsidaryt - pamatys.
Atsakyti