Įkraunama...
Įkraunama...

Gyvenimas Vokietijoje

as turiu omeny kad vaikams lietuvoj vasara asocijuojasi su atostogomis, aisku kad tevams nepatogu ir reikia mastyt kur juos palikt, bet man siek tiek gaila vaiku kad jie turi dusti mokyklose darzeliuose kai galetu tokiu karstu metu kaip dabar megautis vasaros/atostogu malonumais, ezerais, baseinais ir pan. Na turbut miestieciams kitaip, as augau mazam miestely, tai man kitaip nebudavo smile.gif
Anyway vasara > atstogos >maudynes, nors turbut kai turiu su kuo lygint tai ir blogai, nezinociau kad galima butu visa vasara atostogaut - galva neskaudetu biggrin.gif
Savannaa uzjauciu, man vasara super, kai eini ir oda svyyyla nuo karscio biggrin.gif tik vat gal kitaip kalbesiu kai pamatysiu termometra su 45 l, tiek rode siandien BW
Atsakyti
QUOTE(l-aura @ 2015 07 04, 20:50)
as turiu omeny kad vaikams lietuvoj vasara asocijuojasi su atostogomis, aisku kad tevams nepatogu ir reikia mastyt kur juos palikt, bet man siek tiek gaila vaiku kad jie turi dusti mokyklose darzeliuose kai galetu tokiu karstu metu kaip dabar megautis vasaros/atostogu malonumais,  ezerais, baseinais ir pan. Na turbut miestieciams kitaip, as augau mazam miestely, tai man kitaip nebudavo smile.gif
Anyway vasara > atstogos >maudynes, nors turbut kai turiu su kuo lygint tai ir blogai, nezinociau kad galima butu visa vasara atostogaut - galva neskaudetu biggrin.gif
Savannaa uzjauciu, man vasara super, kai eini ir oda svyyyla nuo karscio  biggrin.gif  tik vat gal kitaip kalbesiu kai pamatysiu termometra su 45 l, tiek rode siandien BW

Na reik rast tinkamus uzsieminus ir nebus liudna tiem vaikam 4u.gif Pati dirbu Kinderhaus (ne vaiku namai, kazkas panasaus i Hort) organizuojam atostogas 3 savaitem, vandens parkai, atrakcionu parkai,zoo,ir t.t. nebus vaikams kada liudet,programa pilna,vaikai jau dabar laukia tu atostogu (hesseno zemese jos tik nuo 27d. liepos) kitas tris savaites atostogaujam,bet pagal apklausa visi isvazineja i savas salis atostogu ar kur kitur 4u.gif Dukra eina i musu miesto Kinderhaus, sy savaitgali ( nuo penktadienio iki sekmadienio) isvaziavo i kempingus, grilina, sokiai pokiai,turistinis zygis ir t.t. Baznycios yra kurios organizuoja uzsiemimus, ar skautu bureliai. Reik tik dometis mirksiukas.gif
Prie vandens irgi vezasi klasioku tevai ar patys vaikai i baseinus eina smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo KolJe: 04 liepos 2015 - 22:55
QUOTE(moocho @ 2015 07 04, 19:24)
o ka, blogai, kad mokyklon eina? smile.gif Tiesiog kitokia sistema. Yra daugiau atostogu mokslo metu laiku, todel vasaros atostogos trumpesnes. Plius mokslo metu pradzia visur nevienoda. Apskritai susumavus gaunasi tik nedaug ilgiau nei LT.

blogai, siaip.... kad ton mokyklon tiek daug eina...
Ir as kaip beskaiciuoju, LT smarkiai daugiau atostogu gaunasi, ypatingai pradinukams.
O sistema visur buvo ta pati,- vasara reikejo ukyje padet/gyvulius ganyt. Tokiem ponu ismislam kaip mokslai laiko tik po bulviakasio/rugiapjutes atsirasdavo biggrin.gif

LT, kaip agrariniam kraste ilgokai uzsiliko tokia sistema. Bet ir gerai,- dabar psichologai vis garsiau kalba kaip reikalingos ilgos trukmes atostogos vaikams, kad butu galima issinerti is savo vaidmenu klaseje (ypac jei jie ne lyderio), igyti nauju kompetenciju ir tt ir tp. Ziurek,nei neissoke is vandens ant naujos, madingos ir 'teisingos' bangos uzsoksim bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(KolJe @ 2015 07 04, 23:53)
Na reik rast tinkamus uzsieminus ir nebus liudna tiem vaikam 4u.gif

Prie vandens irgi vezasi klasioku tevai ar patys vaikai i baseinus eina smile.gif

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif
aš išvis buvau sužavėta iš pradžių DE, kad vaikai vasarą maudosi darželyje ir Horte thumbup.gif pripilami baseinai pripučiami, šlanga ta purškianti vandenį prijungiama, ir toks vaikų džiaugsmingas klyksmas sklinda, kad per pusė miesto skamba biggrin.gif
šiaip man ta DE vasarą mokymosi sistema ir pradžioj nelabai patiko, KOL NEDIRBAU..dabar matau, daugiau privalumų nei trūkumų. Juk kiek miesto vaikų LT trinasi gatvėj per tas ilgasias vasaros atostogas doh.gif gerai, jei turi tėvai pinigų, tai vaikai ir turiningesnes atostogas gauna, o jei ne..nuobodžiaujantys vaikai gali labai negerų dalykų atrasti.
Aš patenkinta, kad nereikia sukti galvos dėl vaikų priežiūros vasarą ax.gif dirbantiems tėvams, tai lobis. Be to jie ten ne taip jau ir stipriai tą vasarą mokosi smile.gif Bent jau pradinukai.
Atsakyti
QUOTE(uups @ 2015 07 04, 23:15)
*Ir as kaip beskaiciuoju, LT smarkiai daugiau atostogu gaunasi, ypatingai pradinukams.
**Bet ir gerai,- dabar psichologai vis garsiau kalba kaip reikalingos ilgos trukmes atostogos vaikams, kad butu galima issinerti is savo vaidmenu klaseje

*paemiau Niedersachsen moksleiviu atostogas.
Mokslo metai prasidejo 10.09.14. Pries tai atostogos buvo nuo 31.07. Is viso be dienos ar dvieju 6 savaites.
Rudens atostogos 27.10.-08.11, 2 savaites
Kaledu atostogos, 23.12.14-05.01.15, 2 savaites ir 1-2 dienos (kai kur 06. ne darbo diena)
ziemos atostogos, 02.02.-03.02., 2 dienos (beje kitose zemese jos ilgesnes! pvz Bayern, Thüringen jos visa savaite, o Sachsen isvis 2 savaites - bet tada pvz Velyku trumpesnes)
Velyku atostogos, 25.03.-10.04., 2 savaites ir dvi dienos
Sekminiu atostogos, 15.05.-26.05., beveik 2 savaites (nes 14.05. nedarbo diena)
ir dabar atostogos prasides 23.07. (iki 02.09. - virs 6 savaiciu)
Is viso gaunasi apie 6+2+2+2+2=14 savaiciu, plius minus dar pora dienu, ir zinoma visokios sventines dienos, kuriu pvz Bayerne daugiau, galima ir iki 15 suapvalint..

Dabar is LT svietimo ministerijos psl, atostogos 2014-2015 5-12kl mokiniam:
Rudens, 27.10.-31.10., 1 savaite
Kaledu, 22.12.14-02.01.15, 2 savaites
Ziemos, 17.02.-18.02., 3 dienos su 16.02.
Velyku, 30.03.-03.04., 1 savaite ir 1 diena su 06.04.
Vasaros, 01.06.-31.08., 13 savaiciu
is viso 13+1+2+2=18 savaiciu.
Pradinukam skiriama plius 10dienu, tai 20 savaiciu. Tai jau labai daug, tikrai!
O visiem kitiem tai 3-4 savaitem daugiau nei DE g.gif na, normaliai.
Bet uztai kitu atostogu maziau ir jos retesnes.
Man tai pvz ir dabar darbe daug smagiau imti kas menesi ar pusantro trumpas atostogas, nei visas 3-4 savaites iskart vasara smile.gif nes 1) neatitruksti taip nuo darbo ir projektu 2) siek tiek poilsio reikia kartas nuo karto. Bet cia, aisku, visiem kitaip - ir mokiniam, ir dirbantiesiems..

**nzn, pries pora menesiu delfi buvusiam straipsny apie atostogas, net trendine edukologe A.Landsbergiene buvo uz tai, kad vasaros atostogos trumpetu, bet kad atostogos butu kas 10 savaiciu.
Mane mano tevai, kurie abu dirbo (siais laikais beje daznai mama seimoj nedirba...), issiusdavo i kaima pas mociute. O as niekada nemegau lakstymo lauke, gamtos, ir kaimo. Ir dabar nemegstu. Man ten buvo kancia tuos tris menesius. Ok kai buvau paaugle, tai atostogos budavo jega - nes miegodavau iki pietu, o tada su savo chebra bastemes po miesta, baliavojom ir siaip darem dalykus, kuriu geriau nedaryti. Bet ar tai labai reikalinga patirtis, nezinau biggrin.gif Plius, kuo ilgesne pertrauka, tuo ilgiau uztrunka, kol mokykloj isvaziuoji. Vistiek daug per tuos menesius pamirsti, ypac tai liecia blogesnius mokinius. Ir pirma menesi praleidi kartojantis, o paskui mokytojai kisa belekiek, kad tik suspetu medziaga iseiti pagal programa.. duokdie kazkas pasikeite nuo tada, bet kazkaip sunku isivaizduoti smile.gif
Atsakyti
QUOTE(l-aura @ 2015 07 04, 20:58)
geriausia kad kas padetu parasyti - is pradziu siulyciau kreiptis registruotu laiksu del neismoketo darbo uzmokescio, paskui jei nereaguos darbdavys  - eiti i Arbeitsgericht. Ten yra priemimo valandos, ir pades surasyti Klage (skunda) - perziures dokumentus, pasakys ko reikia ir tt, paklaus ar reikes vertejo. Po poros savaiciu paskirs teismo posedzio data ir vyks posedis (zodinis daugiau, galesi ir be advokato issisverst manau). Advokatas siaip mokamas, ir laimejus teisma jo paslaugas vis tiek teks paciai susimoketi (prisingai nei LT). Aisku reikia pasitikslint Arbeitsgerichte. Nors buna kad visokios organizacijos padeda su advokatais, kazka turi pasiulyt.
Papildyta:

aciu kad atsakete,teks teks matyt,pamirsti verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(Pūg@ @ 2015 07 05, 15:01)
aciu kad atsakete,teks teks matyt,pamirsti  verysad.gif

bandykit, nenusileiskit, tokie ir darbdaviai jei nesumoka atlyginimo ir galvoja kad issisuks. Tikrai rasit pagalbos kad pades raginima surasyt o paskui su jumis i teisma nueis, koki pvz gal ir internete rasit. 4u.gif
Papildyta:
o sakykit kaip darbbdaviai reaguoja kai reikia iseiti atostogauti kartu su vaikais, ar tarkim vaikas serga ir imat biuleteni? Beje kaip DE tvarka kai serga vaikas - ar apmoka nedarbinguma ligoniu kasos? Ar stengiates ieskoti aukliu?
Atsakyti
QUOTE(moocho @ 2015 07 05, 10:09)
Pradinukam skiriama plius 10dienu, tai 20 savaiciu. Tai jau labai daug, tikrai!
O visiem kitiem tai 3-4 savaitem daugiau nei DE g.gif na, normaliai.
Bet uztai kitu atostogu maziau ir jos retesnes.

kad nezinau kaip ten su tuo atostogu retumu,- mano galva tas pats kaip De,- rudens, kaledu, ziemos (vasario viduryj), velyku ir vasaros, kurios prasideda kone iskart kai De sekminiu baigiasi unsure.gif . Beje, sekminiu atostogos visur De yra? g.gif

Trendine edukologe landsbergiene as nelabai pasitikiu, man kazkaip labiau kliuva psichologu pasisakymai del ilgesnio laiko atostogu unsure.gif
Aisku, tevams tai nepatogumas ir , greiciausiai, papildomos islaidos, bet nuo kada ir kam tas vaikas patogumo gyvenime prideda irnesakyk.gif
As asmeniskai manau, kad atostogu laika galima (ir netgi butina) isnaudot ir mokymuisi (pvz, naujos kalbos, papildomu disciplinu, ismoktu pasikartojimui, etc), svarbu kad tai daroma kitaip ir kitokioj aplinkoj/ su kitais zmonem nei iprasta. Zodziu, jokios bedos,- del manes atostogos gali buti ir po pusmeti biggrin.gif
Atsakyti
uupse, tai gerai, kad tu gali ir nori mokyti vaikus. O pagalvok, kiek neturi nei laiko, nei noro, nei tuo labiau galetu kazko ismokyti..nes na pati zinai, kokiu tevu buna.. unsure.gif biggrin.gif

QUOTE(l-aura @ 2015 07 05, 17:38)
o sakykit kaip darbbdaviai reaguoja kai reikia iseiti atostogauti kartu su vaikais, ar tarkim vaikas serga ir imat biuleteni? Beje kaip DE tvarka kai serga vaikas - ar apmoka nedarbinguma ligoniu kasos? Ar stengiates ieskoti aukliu?
darbdaviai reaguoja taip kaip ir visur pasaulyje - juk niekas is dziaugso nesokineja, kai darbuotojas negali dirbti, bet ka jie gali padaryti mirksiukas.gif kai vaikas serga, vienas is tevu gali imti biuleteni, bet tik kazkiek dienu, man rodos iki 10 per metus yra apmokama ligoniu kasos g.gif ir lygtais tik iki kol vaikui sueis 12 ar 13 metu. Nezinau tiksliai, gal mamos pataisys 4u.gif jei vaikas dazniau serga, bent jau mano senam ir dabartiniam darbe, tai mamos imdavo arba atostogu dienas, arba virsvalandzius (jei galima), arba net ir neapmokamas atostogas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo moocho: 05 liepos 2015 - 18:49
QUOTE(l-aura @ 2015 07 05, 18:38)
bandykit, nenusileiskit, tokie ir darbdaviai jei nesumoka atlyginimo ir galvoja kad issisuks.  Tikrai rasit pagalbos kad pades raginima surasyt o paskui su jumis i teisma nueis, koki pvz gal ir internete rasit.  4u.gif

aciu uz palaikyma,bet esme tokia,kad siuo metu mes ne Vokietijoje ir artmiausiu metu neplanuojame vykti,o vaziuoti vien tam,kad skunda pateikti,ivertnus visas islaidas,neapsimoka. As kazkaip, matyt naiviai,tikejausi,kada gal galima viska padaryt ir elektroniniu budu,bet va yra kaip yra.
Atsakyti
Laba diena ,, ruosiuosi vykti i Vokietyje gyventi su 8 metu berniuku..LT jis eitu i antra klase,, mane domina kaip butu de i kokia klase jis eitu?? Idomu butu isgisti jusu patirti su vaikas ir mokykla DE aciu smile.gif
Atsakyti

QUOTE(Pūg@ @ 2015 07 05, 19:55)
aciu uz palaikyma,bet esme tokia,kad siuo metu mes ne Vokietijoje ir artmiausiu metu neplanuojame vykti,o vaziuoti vien tam,kad skunda pateikti,ivertnus visas islaidas,neapsimoka. As kazkaip, matyt naiviai,tikejausi,kada gal galima viska padaryt ir elektroniniu budu,bet va yra kaip yra.

gali pakakti tik emailu ispet darbdavi, kad kreipsites i advokatus arba advokato laisko darbdaviui, kad jei iki tam tikros datos pinigai nebus darbuotojo saskaitoje bus jam negerai..smile.gif betn tai pabandykit.

QUOTE(Brike @ 2015 07 05, 20:24)
Laba diena ,, ruosiuosi vykti i Vokietyje gyventi su 8 metu berniuku..LT jis eitu i antra klase,, mane domina kaip butu de i kokia klase jis eitu?? Idomu butu isgisti jusu patirti su vaikas ir mokykla DE aciu smile.gif

Jusu vaikas gali papult tiek i pirma klase, bet tiek ir i ketvirta... mano sunaus klaseje 2oje yra vaiku nuo 7 iki 10 metu...
Mano patirtis teigiama, bet mes cia atvykom kai vaikui 5 metai buvo. Ejo i mokykla jau puikiai kalbedamas vokiskai.
Tai labai individualu-ziurint, kur vaziuojat...i kokia mokykla pateksit, nuo vaiko ir daug kas priklauso.
Atsakyti