Pagrindinis baltasis padažasProdukto pav.Masė, g
-------------------Bruto---------Neto
Sultinys----------1100---------1100
Kvietiniai miltai--50------------50
Sviestas----------50------------50
Sviestas----------50------------50
Citrinų rūgštis----1-------------1
I š e i g a 1000Miltai išsijojami ir paskleisti plonu sluoksniu skardoje džiovinami kepimo krosnyje 110120°C temperatūroje, nuolat maišant ir stebint, kad nepasikeistų jų spalva. Atvėsinti miltai ištrinami su sviestu, įpilama karšto sultinio ir gerai išmaišoma iki vienalytės masės. Paskui praskiedžiami iki skystos konsistencijos, supilami į verdantį sultinį ir verdami nuolat maišant 2530 min. Pabaigoje pasūdomi ir perkošiami. Dar kartą užvirinama.
Pagrindinis baltasis padažas vartojamas įvairiems išvestiniams padažams gaminti. Galima jį patiekti ir prie antrųjų patiekalų, tik pridedama 1 g citrinų rūgšties arba atitinkamai 8 g citrinų sulčių ir 50 g sviesto. Sviestas supjaustomas mažais gabalėliais, sudedamas į padažą, išmaišomas, kol ištirps ir tolygiai pasklis visoje masėje.
Olandiškas padažasProdukto pavadinimas
Masė, g
---------------------Bruto-------NetoSviestas------------400---------400
Kiaušiniai-----------8 vnt.-------128
Vanduo-------------70-----------70
Kiaušiniųsviesto masė-----500Kvietiniai miltai-----38-----------38
Sviestas------------38------------38
Sultinys-------------500----------500
Pagrindinis baltasis padažas-500Citrinų rūgštis------1--------------1
I š e i g a 1000Į storasienį indą sudedami kiaušinių tryniai, supilamas vanduo ir trečdalis mažais kubeliais supjaustyto sviesto. Indas kaitinamas vandens vonioje nuolat maišant, kol sutirštėja. Temperatūra turi būti ne didesnė kaip 70°C. Likę du trečdaliai sviesto išlydomi ir plona srovele, nuolat intensyviai maišant, supilami į sutirštėjusią masę. Taip ruošiama kiaušinių ir sviesto masė.
Padažui paliesinti pridedama pagrindinio baltojo padažo. Padažas pasūdomas, įpilama citrinų rūgšties arba citrinų sulčių ir perkošiamas.
Olandiškas padažas riebus, kaloringas padažas, tinka prie virtų daržovių patiekalų žiedinių kopūstų, šparagų, taip pat prie virtos žuvies patiekalų, tik tada padažas ruošiamas iš žuvies sultinio.
Pagerintas grietinės padažasProdukto pavadinimas
Masė, g
Bruto NetoGrietinė 500 500
Sultinys 617 617
Svogūnai 95 80
Sviestas 60 60
Miltai 20 20
I š e i g a 1000Smulkiai supjaustyti svogūnai pakepinami, pridedama miltų ir dar pakepinama, praskiedžiama sultiniu, pridedama druskos, pipirų ir 4560 min. verdama. Po to perkošiama, pridedama užvirintos grietinės ir pakaitinama.
Aštrus pomidorų padažas su vynuProdukto pavadinimas
Masė, g
Bruto NetoMiltai 50 50
Margarinas 50 50
Aštrus pomidorų padažas 320 320
Sultinys 300 300
Raudonasis sausas vynas 100 100
Grietinėlė 200 200
I š e i g a 1000Miltai pakepinami su margarinu, pridedama aštraus pomidorų padažo, palaipsniui praskiedžiama sultiniu, pavirinama, pridedama raudonojo sauso vyno, grietinėlės.
Baltasis padažas su kumpiuProdukto pavadinimas
Masė, g
Bruto NetoSultinys 1020 1020
Sviestas 110 110
Miltai 60 60
Svogūnai 48 40
Petražolių šaknys arba 40 30
Salierų šaknys 44 30
Citrinų rūgštis 1 1
Kumpis formoje 51 51
Pakepinto kumpio masė 48
Grietinė 30 30
Miltai pakepinami, pravėsinami ir praskiedžiami karštu sultiniu, pridedama šiaudeliais supjaustytų, pakepintų salierų arba petražolių šaknų, svogūnų ir paverdama. Po to dedama druskos, citrinų rūgšties, daržovės pertrinamos, pridedama šiaudeliais supjaustyto, pakepinto kumpio, pavirinama, pagardinama sviestu ir pašildyta grietine.
Neišeina gražiai įkelti. Pirmas skaičius yra bruto, o antras neto, gal suprasite, o kas ne tai gal į až rašykit tai atsiūsiu normalaus formato