Įkraunama...
Įkraunama...

Paleo, primal mityba

QUOTE(Nidulia @ 2015 05 31, 15:45)
Manau, kad stevija, tai tikrai slamstas. Kam jus vis meginate kazkaip save apgauti su tais cukrais?smile.gif

ką tada dėt į kava? negaliu jos atsisakyt, tipo labai kepenim nesveika, reikia šiek tiek saldint-taip sako...paneikit mita 4u.gif
Atsakyti
Aš su lyriniais nukrypimais. Šiek tiek apie mitybą, šiek tiek - šiaip apie grožį. Nes susiję.smile.gif
Apie tiesius dantis, gerai išsivysčiusius žandikaulius, veido raumenyną ir kaulines struktūras (viskas susiveda į veido grožį, simetriją ir panašiai). Ilgai ieškojau atsakymų į tam tikrus klausimus, pagaliau esu radusi man moksliškai-mediciniškai priimtiniausią (ir logiškiausią) variantą vienoje vietoje. Tai gal ir jums (ir ypač toms, kurios augina vaikus) bus aktualu...

Nereziumuosiu, nes reikėtų daug rašyti, o aš tingiu. Apsistojau ties ortodontų-ortopedų gydytojų teorijomis, kurių tikslas yra ne pasekmės (kreivų dantų, blogų žandikaulių) šalinimas, bet gilinimasis į priežastis ir jų gydymas.
Teorija tokia, kad natūraliai žmogaus dantys turėtų būti tiesūs (t.y. netiesūs jie būdavo tik pas kokius 5% ikimodernios populiacijos, priešingai, nei dabar, kai idealiai tiesius dantis turi tik 5% žmonių). Kartu turėtų būti išsivystęs, gražų kampą turintis apatinis žandikaulis ir automatiškai visai kitaip „susistatę“ veido kaulai. Nereikėtų breketų, dantų rovimų, tilptų protiniai dantys, neliktų tokių problemų kaip knarkimas (kam aktualu) ir pan. Tokie dalykai nėra genetiškai paveldėti, tai nulemia būtent įpročiai. Priemonės to išvengti yra trys - taisyklinga liežuvio (visas prispaustas prie gomurio) padėtis, sučiauptos lūpos ir gerai išvystyti žandikaulių raumenys. Liežuvis prie gomurio išplečia viršutinį dantų lanką ir nulemia taisyklingą jo formą (tai reiškia, kad visi dantys telpa ir yra tiesūs), sučiauptos lūpos palaiko veido raumenų tonusą kad dantys būtų vertikalioje padėtyje (t.y. dantų spaudimas iš išorės, priešingas liežuvio spaudimui iš vidaus). Šitie du yra ištreniruojami, trečiasis - žandikaulio išvystymas - labai tiesiogiai susijęs su maistu ir mityba.
Medikai-teoretikai, kuriuos seku, iš esmės yra pro-paleo, nors apie mitybą jie tik užsimena. Labai trumpai - teigia, kad šiuolaikinėse visuomenėse problemos su dantimis prasidėjo būtent tada, kai pasikeitė mitybos įpročiai. Daug lengvai perdirbamo maisto, dideli angliavandenių kiekiai, toks maistas kaip taisyklė yra minkštas, kramtyti reikia mažai, o to pasekmė - dalinė žandikaulio raumenų atrofija, kas ir nulemia nemažą dalį problemų. Žodžiu - svarbiausia, be „techninių parametrų“ (liežuvis, lūpos), yra kramtyt, kramtyt, kramtyt. Jei vaisius - tai kietas obuolys, o ne minkštimas, ir jokių faršų, o normali, kramtoma mėsa. Svarbiausia tai įdiegti vaikams, bet suaugusiems galioja tas pats - meskit į šoną glotnučius, kokteilius ir smulkius daržovių tarkavimus.

Išsiplėčiau. Bet jei kam bus noro gilintis - daug video teorijos yra ortodontų-ortopedų kanale, o pradėti gal logiškiausia būtų nuo paskaitos modern melting faces.
Atsakyti
Zomsa, taisyklingus dantis labai padeda suformuoti ilgas maitinimas krutimi ir buteliuko nedavimas. Dabar pas daugeli netaisyklingas, tarp ju ir mano, nes augom su soskem ir buteliukais. Dar sakandi lemia paveldimumas. Tarkim as nedaviau buteliuko ne vienam vaiku, sakandis ju negeras, paveldetas, bet nera ne vieno kreivo dancio. Issikisusio, ar kitaip negrazaus. As irgi padariau isvadas is to.
Papildyta:
O pas mane buvo buteliuko sakandis. Tiesinau breketais. Priekiniai atsikise, o soniniai susiglaude, pagal butelio forma blink.gif
Atsakyti
QUOTE(mėnulis @ 2015 05 31, 18:29)
Zomsa, taisyklingus dantis labai padeda suformuoti ilgas maitinimas krutimi ir buteliuko nedavimas. Dabar pas daugeli netaisyklingas, tarp ju ir mano, nes augom su soskem ir buteliukais. Dar sakandi lemia paveldimumas. Tarkim as nedaviau buteliuko ne vienam vaiku, sakandis ju negeras, paveldetas, bet nera ne vieno kreivo dancio. Issikisusio, ar kitaip negrazaus. As irgi padariau isvadas is to.
Papildyta:
O pas mane buvo buteliuko sakandis. Tiesinau breketais. Priekiniai atsikise, o soniniai susiglaude, pagal butelio forma  blink.gif

Aha, jie (gydytojai) žindymą taip pat akcentuoja, bet žindymas (tas pieno traukimo momentas) ir yra veido/lūpų raumenų taisyklingas lavinimas, kai naudojamos būtent tos raumenų grupės, kurių reikia. Ir yra kažkoks momentas, kai nuo žindymo reikia pereiti ne prie minkšto maisto ir košelių, o prie normalaus kramtymo. Nelabai gilinausi į laiko tarpus, nes man tai, įtariu, vis tiek nebus aktualu. smile.gif
Netaisyklingas sąkandis - tai pasislinkęs atgal arba į priekį? Tai va aš būtent dėl jų teorijų esu linkusi tikėti, kad tai ne genetinis paveldimumas, o pasekmė, nes kažkuri dalis, nepaisant to, kad dantys yra tiesūs, „nesuveikė“. Polinkis, įpročiai, kurie nulemia netaisyklingą sąkandį - taip. Jei abu žandikauliai vienas kitą atitiktų, visi dantys susikastų su tais, su kuriais ir turi, neįmanoma, kad kažkuris žandikaulis būtų pasislinkęs į priekį ar atgal. Pvz. pas mane viršutinis vis dar kiek per siauras, todėl ilgą laiką sąkandis buvo per gilus. Dabar jau beveik ištaisyta.
Tai, tarkime, jei viršutinis lankas būtų išsidėstęs visiškai taisyklinga U forma ir žandikaulio raumenys būtų ištreniruoti, tai apat. žandikaulis automatiškai a) prisitaikytų prie viršutinio savo pločiu ir b.) dėl raumenyno, taisyklingos liežuvio padėties būtų pritrauktas į vietą, todėl atsidurtų taisyklingoje padėtyje (ne per giliai ir ne per toli), t.y. kontaktuotų būtent su tais dantimis, su kuriais ir turi kontaktuoti. Žodžiu teorija sako, kad jokie genetiniai paveldimumai čia realiai „negroja“, o būtent įpročiai ir aplinkybės, dėl kurių galima dirbti, ir kuo anksčiau - tuo geriau.
Atsakyti
[quote=tytuka,2015 05 31, 15:45]
Gal papasakosi, kaip sekesi, kokie pojuciai, sunkumai, laikantis tos programos

Kai nusprendžiau, kad pabandysiu ir pradėjau laikytis. Kartu dar gėriau arbatų ciklą, gerinančių virškinimą. Na, man nevalgyti duonos, nėra problemos, tai visai nesunkiai valgiau sūdytus lašinius be duonos. Nepasakyčiau, kad didelė tragedija buvo nevalgyti saldumynų. Kai maistas subalansuotas, nemaišomi angliavandeniai, tai nėra ir saldaus potraukio. Aš buvau pelėsinių sūrių megėja ax.gif bet atsilaikiau. Net negalėčiau pasakyti, kad reikėjo kankintis ir pan. Jokio badavimo, alkio, valgai ką galima ir to pakanka. Tiesa, buvo užklupęs pradžioje galvos paskaudėjimas, gal dėl mitybos pokyčių, nežinau.... ir viskas. Paprasta, per tokį laiką pamatai ar tau tinka . Pieno produktų ir dabar praktiškai nebevalgau, nenoriu bigsmile.gif net ir savo pelėsinio sūrio nenoriu. Pro bandeles praeinu kaip pro tuščią vietą. Saldainiai gali stovėti, dzin mirksiukas.gif nebeliko potraukio suvalgyti ką saldaus ir tuo labai džiaugiuosi. Dabar suvalgau rauginto pieno sūrio po gabaliuką. Bet į savaitę kokį kartą, dažniau nevalgysiu, kad nėra kada įterpti.... Ir bandysiu tuoj šaltibarščių. Jei nesupyks pilvas. Natūraliai sumažėjo kavos gėrimo, padaugėjo arbatų. Kavą, arbatą gerdavau be pieno, cukraus, tai irgi nebuvo problemos. Dar intensyviai sportavau ir anksčiau taip elgiausi, tai irgi be pakitimų. Na, mano virškinimui labiau patinka troškiniai nei žalios daržovės, tai stengiuosi taip maitintis. Nuo riešutų buvau stipriai suviduriavusi, tai atsisakiau. Išsiplėčiau čia aš ax.gif nuo Ievos Iki Adomo. Pabandyk ir matysi, bijoti tikrai nėra ko. Gal tau nepatiks ar netiks, bet būsi sau padėjusi vien su 30 dienų kursu. Žmonės laikosi dietų su įvairiais badavimais ir tokie eksperimentai tikrai gali prišaukti bėdų, čia tikrai kas kita.
Atsakyti
QUOTE(zomša @ 2015 05 31, 18:17)
Aha, jie (gydytojai) žindymą taip pat akcentuoja, bet žindymas (tas pieno traukimo momentas) ir yra veido/lūpų raumenų taisyklingas lavinimas, kai naudojamos būtent tos raumenų grupės, kurių reikia. Ir yra kažkoks momentas, kai nuo žindymo reikia pereiti ne prie minkšto maisto ir košelių, o prie normalaus kramtymo. Nelabai gilinausi į laiko tarpus, nes man tai, įtariu, vis tiek nebus aktualu. smile.gif
Netaisyklingas sąkandis - tai pasislinkęs atgal arba į priekį? Tai va aš būtent dėl jų teorijų esu linkusi tikėti, kad tai ne genetinis paveldimumas, o pasekmė, nes kažkuri dalis, nepaisant to, kad dantys yra tiesūs, „nesuveikė“. Polinkis, įpročiai, kurie nulemia netaisyklingą sąkandį - taip. Jei abu žandikauliai vienas kitą atitiktų, visi dantys susikastų su tais, su kuriais ir turi, neįmanoma, kad kažkuris žandikaulis būtų pasislinkęs į priekį ar atgal. Pvz. pas mane viršutinis vis dar kiek per siauras, todėl ilgą laiką sąkandis buvo per gilus. Dabar jau beveik ištaisyta.
Tai, tarkime, jei viršutinis lankas būtų išsidėstęs visiškai taisyklinga U forma ir žandikaulio raumenys būtų ištreniruoti, tai apat. žandikaulis automatiškai a) prisitaikytų prie viršutinio savo pločiu ir b.) dėl raumenyno, taisyklingos liežuvio padėties būtų pritrauktas į vietą, todėl atsidurtų taisyklingoje padėtyje (ne per giliai ir ne per toli), t.y. kontaktuotų būtent su tais dantimis, su kuriais ir turi kontaktuoti. Žodžiu teorija sako, kad jokie genetiniai paveldimumai čia realiai „negroja“, o būtent įpročiai ir aplinkybės, dėl kurių galima dirbti, ir kuo anksčiau - tuo geriau.

Netaisyklingas - tai per daug gilus. T.y. musu atveju virsutiniai dantai per daug uzeina ant apatiniu. Man neatrodo neestetiskai. Manau ir netaisysim (bent vienam is vaiku), nekankinsiu as ju. Kitam jis ryskiau isreikstas. Bet dantu lankas issidestes graziai. Musu atveju manau paveldeta. Pas vyra labai jau jis isreikstas ryskiai...Gydytoja ortodonte sake, kad pas 30-40proc. zmoniu kazkodel jis butent toks ir tik daugeja tokiu atveju. Ir dar - mano vaikui, kai jis buvo kudikis naujagimis jau matesi (daktare mate kai dar dantu nebuvo ne minties) kad tas sakandis toks bus! Tai nemanau, kad cia mums del kramtymo.
Atsakyti
QUOTE(mėnulis @ 2015 05 31, 19:47)
Gydytoja ortodonte sake [...] Tai  nemanau, kad cia mums del kramtymo.

Būtent, kad anie - ortopedai-ortodontai, besidomintys kaulais/sąnariais, ieškantys priežasčių ir bent 95% galintys jas nusakyti.smile.gif Paprasta, primityvu ir... žiauriai nepelninga.
Taigi sakiau, kad ne vien kramtymas.smile.gif Liežuvis, lūpos, seilių rijimas... Viskas į vieną mechanizmą. Gal tikrai įkliūnate į tuos 5% , bet... Ir taisymas ne dėl estetikos, bet dėl kitų bėdų. Jeigu jos neišlįs - tai viskas bus ok.
Aš žinau, kad jau vien tai, kad pas mane nėra ryškus žandikaulio kampas (ten, kur žandikauliai baigiasi/jungiasi, po ausimi), nėra normalu, nors irgi buvau įsitikinusi, kad genetika ir ne kitaip. Jis šiuo metu po truputį tempiasi, slenka į tą vietą, kurioje turėtų būti ir ryškėja. Bet dabar maniakiškai apžiūrinėju kitus žmones ir matau, kad tokių daug.biggrin.gif
Atsakyti
Tai matyt kad ieinam, nes menesio kudikiui, kuris be dantu, juk negali ta vieta, kur ateityje turetu buti dantys, buti uzejusi ant apatinio zandikaulio del kramtymo arba del rijimo. Mes nuo naujagimystes matem, kad kai uzaugs dantys, sakandis bus gilus. Matosi labai paprasta- - toks zandikaulis. Mums tai yra igimta.
Papildyta:
Mums gydytoja ir sake, kad kazkodel tokiu zmoniu dabar daugeja g.gif
Atsakyti
QUOTE(dives @ 2015 05 31, 15:57)
ką tada dėt į kava? negaliu jos atsisakyt, tipo labai kepenim nesveika, reikia šiek tiek saldint-taip sako...paneikit mita 4u.gif

Nei paneigsiu, nei paantrinsiu, nes nezinau:) As isgeriu kavos be nieko arba su arbatiniu saukstu kokoso alijaus+nemazai 30% grietineles. Skanumelis smile.gif Jei jau mano vyras, kuris I kavos puodeli dejosi 5 saukstelius cukraus, geria dabar be jo, tai ir tu priprasi ir bus labia skanu be jokiu steviju ir medaus:)
Atsakyti
5 saukstelius? Nu bet tikrai kai vartoji jo daug maziau, daug maziau jo ir norisi. Patikrinta tiesa. Galima mazint po truputi. Palaipsniui.
Atsakyti
QUOTE(mėnulis @ 2015 05 31, 20:50)
5 saukstelius? Nu bet tikrai kai vartoji jo daug maziau, daug maziau jo ir norisi. Patikrinta tiesa. Galima mazint po truputi. Palaipsniui.

Taip, jis iki paleo dedavo I kava 5 saukstelius cukraus, o I didesni puodeli arbatos - 6 saukstelius ir dar medumi uzsikasdavo.
Atsakyti
QUOTE(Nidulia @ 2015 05 31, 19:56)
Taip, jis iki paleo dedavo I kava 5 saukstelius cukraus, o I didesni puodeli arbatos - 6 saukstelius ir dar medumi uzsikasdavo.

Net nupurte beskaitant blink.gif

Man grietineles kavoje per akis, as jau is kvapo galiu pasakyti ar kava saldinta mirksiukas.gif
Atsakyti