QUOTE(COSMO @ 2005 04 18, 01:22)
gelsve( beje kaip gelsve yra angliskai?)?
nepatingėjau ir paieškojau Tau informacijos apie gelsvę
Gelsvė tikrai ne ciberžolė. Curcuma (kurkuma) lietuviškai yra ciberžolė. (cia daugiau Amalijai skirta)
Gelsvė skėtinių šeimos kvapus vaistinis, prieskoninis augalas.
Sinonimai: libistras, lipštokis, lipštukas, liubysta, liubystas, liubystra, liubystras
Lotyniškai levisticum, Levisticum officinale, angliškai - Lovage, vokiškai: Liebstöckel
Paveiksliukas:
http://caliban.mpiz-.../tafel_059.html
dar apie gelsvę:
Kulinarijoje
Daugelis specialistų teigia, jog vaistinė gelsvė yra viena vertingiausių prieskonių. Kaip prieskoniai dažniausai naudojami žali ir džiovinti lapai. Vertinama dėl stipraus, salierus bei grybus primenančio kvapo, kuriuo pasižymi ne tik lapai, bet ir šakniastiebiai, šaknys bei sėklos.
Šviežia ir džiovinta žolė bei šaknys labai tinka mėsiškoms sriuboms, mėsos, žuvies, paukštienos, daržovių ir ryžių patiekalams, padažams, įvairioms salotoms paskaninti. Ypač skanus sultinys su vaistine gelsve. Čekijoje vaistinė gelsvė naudojama, gaminant žaliąją sviestą bei marinatus. Iš stiebų gaminami cukatai.
Vaistine gelsve patariama skaninti patiekalus mišinyje su petražolėmis, čiobreliais bei rozmarinu.
Gelsvės šaknys bei eterinis aliejus vartojami konditerijos gaminiams, marinatams, likeriams bei antpilams aromatizuoti.
Informacijos šaltinis:
Parengė R. Miklušytė 2004.11.02
http://www.botanikos.../index....lsvÄ