Įkraunama...
Įkraunama...

Senelių slaugosnamai. Už ar prieš?

QUOTE(Alija @ 2006 07 18, 22:54)
Mano vardas nėra Tamsta, nereikia į mane taip kreiptis (kaip ir brangioji, gerbemoji ar kitais pašaipiais kreipiniais).

Nuo kada "Tamsta, brangioji, gerbiamoji" lietuvių kalboje tapo pašaipiais kreipiniais?
Kokie tada yra mandagūs kreipiniai? Kaip tada vertinti kreipinius "vištele", "gaga", "žąsie"?

O dėl valios... Kiek savižudžių, jau perpjovę riešus ar dar ką pasidarę ieško pagalbos ir skambina greitajai ar giminaičiams, nors rodos ką tik mirt buvo jų valia. Dabar, budama sveiko proto, tu sakai kad tavo valia tokia, bet ar tu tikra, kad tą dieną, kai sveiko proto nebebusi, tu galvosi taip pat? Kad neverksi dėl namų, iš kurių tave gal teks vilkt prievarta (sveiko proto tai jau nebebusi)? Kaip tokių atveju turi pasielgt tavo sūnus? Kurios valios jis turi klausyt? Tik tiek ir norėjau pasakyt. Kad tai, kad dabar tu nori taip, dar nereiškia kad tai dienai išaušus tu nenorėsi kitaip, nes, dėja, už savo protą ir elgesį senatvėje niekas negali garantuot.

Ačiū, kad atkreipei dėmesį į tą aplinkybę, jog žmogus, netekęs proto, gali keisti sprendimus. Šitą dalyką sūnui taip pat reikės patikslinti ir išaiškinti. Faktiškai tuos dalykus reikia išsiaiškinti ir sutvarkyti dar esant sveikam protui. Reikėtų nuvažiuoti į senelių namus ir išsiaiškinti, ar galėčiau su jais sudaryti sutartį, vienžo, pasirūpinti teisiniais dalykais, kad atėjus laikui, būčiau ten. Kita vertus, kalbant apie gyvenamąją vietą, kadangi sūnus tikrai gyvens ne pas mane (nes jis jau dabar gyvena atskirai), tai man esant nesveikam protui, būtų jokio skirtumo - ar jis vežtų mane pas save, ar į senelių namus. Fiksuočiau tik, kad veža iš namų. O paskui bausčiausi sugrįžt "Namo", turėtų sūnus su šeimyna mane gaudyti, nuo turėklų irgi balkonų nurankioti, degtukus slėpti, dujas užsukinėti ir t.t. Kodėl turėčiau jam užkrauti šitą vargą? Kodėl jis ar jo žmona (jei jis tokią turės) turės gyventi įtampoje, kad neišeičiau, nepaklysčiau, nesupleškinčiau namų, neiššokčiau per balkoną? Manau, kad tai irgi mano sąžinės reikalas neužversti sūnui tokios atsakomybės. Lai savo vaikus kada nors ramiai auginasi ir juos prižiūri.

Ramunitai

Galbūt Antavilių senelių namai?
Atsakyti
na, kai zmogui reikalinga nuolatine medicinine prieziura, tai manau kad slaugos namai tam ir skirti. gal vieni zmones ir gali pasisvest seneliu slaugymui, o kiti -- ypac tie, kuriems dirbt reikia ir sava seima islaikyt, savo vaikus uzaugint? o pvz. kai tokia liga kaip alzheimeris -- tokiam zmogui reikalinga prieziura visa laika.
Atsakyti
Dar vienas variantas - jei žmogus tikrai sunkiai serga, jam suteikiama invalidumo grupė, jei grupė 1 - man atrodo blush2.gif kad socialinis skyrius artimųjų prašymu gali skirti slaugytoją. Mano kolegės mamą taip 4 metus slaugė. Ne visada ta pati, gal kas kelis mėnesius keitėsi, bet slaugė buvo samdoma ne jos pinigais.
man tikrai būtų sunku atiduoti tėvus į senelių namus. Gerai, kad dar neiškyla toks klausimas - tėtis po mamos mirties net pats valgyti pradėjo ruoštis, na o sudėtingesnius nei košė ar virta mėsa patiekalus tiesiog p[aruošiu ir užšaldau...

KETOB ar Tau neatrodo, kad problemos esmė - ne tavo močiutės liga, o būtent Tavo tetos charakteris? kad ne Vilniuje tos slaugių kainos nėra tokios aukštos, ir visos anūkės susimestų tuos 600 (čia Panevėžio kaina) litų panorėjusios slaugei. Kita kalba, kad teta to nenori, o nori tik draskytis ir kitus kaltinti, nors tiesą sakant, kai slaugiau mamą, tik pasiutimas ėmė, kad vienas iš brolių doh.gif per kelis mėnesius sugebėdavo tik gun_bandana.gif telefonu paklausti, kaip laikosi, tuo tarpu mama buvo "išmąsčiusi", kad čia aš slepiu nuo visų, kad ji sunkiai serga, nors ėjo lankyti tolimesni giminės, atvažiuodavo kaimynai iš kaimo...
Atsakyti
QUOTE(Azalija @ 2006 07 19, 13:49)
Dar vienas variantas - jei žmogus tikrai sunkiai serga, jam suteikiama invalidumo grupė, jei grupė 1 - man atrodo  blush2.gif  kad socialinis skyrius artimųjų prašymu gali skirti slaugytoją. Mano kolegės mamą taip 4 metus slaugė. Ne visada ta pati, gal kas kelis mėnesius keitėsi, bet slaugė buvo samdoma ne jos pinigais.
man tikrai būtų sunku atiduoti tėvus į senelių namus. Gerai, kad dar neiškyla toks klausimas - tėtis po mamos mirties net pats valgyti pradėjo ruoštis, na o sudėtingesnius nei košė ar virta mėsa patiekalus tiesiog p[aruošiu ir užšaldau...

KETOB ar Tau neatrodo, kad problemos esmė - ne tavo močiutės liga, o būtent Tavo tetos charakteris? kad ne Vilniuje tos slaugių kainos nėra tokios aukštos, ir visos anūkės susimestų tuos 600 (čia Panevėžio kaina) litų panorėjusios slaugei. Kita kalba, kad teta to nenori, o nori tik draskytis ir kitus kaltinti, nors tiesą sakant, kai slaugiau mamą, tik pasiutimas ėmė, kad vienas iš brolių  doh.gif per kelis mėnesius sugebėdavo tik gun_bandana.gif telefonu paklausti, kaip laikosi, tuo tarpu mama buvo "išmąsčiusi", kad čia aš slepiu nuo visų, kad ji sunkiai serga, nors ėjo lankyti tolimesni giminės, atvažiuodavo kaimynai iš kaimo...

Sudetinga tetos charaktery visi zinojo nuo senu laiku, jai gyvenimas buvo ne mielas nei su vienu vyru nei su kitu nei su treciu, paaugle dukra bego is namu vos astuoniolikos sulauke isvaziavo i amerika mamai neiko nesakius, amzinai turejo piniginiu problemu, dabar nors dukra ir suagus bet vistiek apsunkina mamai gyvenima, o papasakojau tai del to, kad ji del savo nesekmiu gyvenime kaltina savo broly savo sesery savo mama ir tetas, visi jai kuom galejo tuom padejo , vis ssako kad nieko neduota niekas apie ja negalvoja visi parazitai atliekos, ko neziurit mamos ko neateinat, kai ateini pradeda burnoti ir keiktis varo is namu, sako negrysti neskambinti, kai mes (anukes) susitarem samdyti slauge kad palengvinti jai slaugyma, kad galetu ir pati eiti dirbti ir bent kiek normaliau gyventi, ji pasake atstokit su savo pinigais, (pasakyta buvo su rusiskais zodeleis) nieko man is jusu nereikia as viena mama ziuresiu, ji mane augino turiu jai atdiduoti duokle. Kai kalba eina pie anukes, tai niekada nera uzsimenama apie ketvirta mociutes anuke/tetos dukra, nes uzdrausta apie ja ir prasizioti, nes va ji tai tikrai uzsiemusi begales rupesciu du vaikus augina stubura skauda, vaikas pirmasis labai isdykes, nors ji turi begalo ja mylinty vyra , sedi namie jau gera 10metu nedirbo niekada ir neketina to daryti nes , nu, nenori, turi didziausia nama vyras nesenei padovanojo dzipa, ir jai nepriklauso dasideti net pinigais nes turi finansiniu problemu blink.gif o kitoms anukem gyvenimas ne toks mielas (nesupraskit nepavydziu visai) as turiu zymei daugiau rupesciu , bet vat mano istori jai pasirode is mexikietisko serialo ir nepatikejo , jokiu problemu negali but. Kitos dvi anukes, pagal ja irgi sh... dirbasi.
Tai va visi seneles vaikai ir anukai (isskyrus teta ir jos dukra) mano kad jai geriausia butu i seneliu namus nes blogiau buti negali negu yra dabar, ji tikrai kencia pas ja budama, nes visi kivircai barnei vyksta prie jos, ji sveika budama to pakesti negale, o dabar sitaip pasiligojus ramybes neturi, tai ka daryti kai viena jos dukra viska kontroliuoja o senele savo zodzio negali pasakyti...
Atsakyti
QUOTE(Ramunita @ 2006 07 19, 01:05)
nesupratau kaip gali pinigai išspręsti šitą problemą  g.gif tipo žmogų pasamdyt,kad ateitų? nu ir ką? jei močiutė būtų užsimanius į tuliką slaugei dar neatėjus-ką jai sakyt-tipo palauk g.gif
o dėl pareigų ir amžiaus neatitikimo,tai čia tu teoretike,brangioji...reikia ir darai,nes nėra kam....

Pinigai išsprendžia problemą paprastai: galima samdyti žmones kurie bus su ja ir dieną ir naktį.

Prieš kelis postus rašiau: mano vardas/ nikas nėra Tamsta, brangioji, gerbemoji bei visi kiti Cassandros išvardinti žodžiai. Prašyčiau į mane kreiptis mano pasirinktu niku, nes tokia yra mano valia ir pasirinkimas. (Jei neaišku, apie pagarbą valiai skatyk Cassandros postus).

Apie teoretikes... Mes pažįstamos? Jo, reikėjo ir dariau, bet dabar kiti laikai ir "reikia, bet sumoku ir daro kitas žmogus, o ne mažamečiai vaikai" yra puikus problemos sprendimas.

QUOTE(vaiciuke @ 2006 07 19, 11:36)
Ir dar...Toms, kurios dievagojasi, kad tikrai prižiūrės savo tėvus. O jei yra darbas, o senoliui reikalinga priežiūra ištisą parą? Jei nėra pinigų, kad samdyti slaugę? Kaip tuo atveju? Mesti darbą ir pasilikti su senoliu? Taip, sutinku. Tikrai, tėvai mus augino ir galbūt kai kurie atsisakė svaiginančių karjerų ir pan, bet...Jei dirbat tam, kad išlaikyti savo vaikus, tai kaip tada?

Kodėl vis kalbama apie pinigų neturėjimą? Pvz. mano tėvai dirba ir užsidirba. Nematau problemos. Nejau visų tėvai turi būti ubagais? Net ir dalies jų turimo nekilnojamo turto užtektų, kad samdyt jiems slaugą nuo dabar iki maždaug 2050. Bet ne vien pinigai svarbu. Matau kaip seno/ sensta mano seneliai. Mano giminei visi ilgaamžiai, miršta 80+, bet kol kas susitvarkom savom jegom ir tikiuosi taip bus ir toliau.

P.S. porą žodžių OFF, jei galima... Pastebėjot vieną juokingą dalyką? Pinigų kiekis pas Supermamas labai priklausoi nuo temos: vienoje temoje (pvz. apie jaunas mamas, aprangą, mašinas, namus...) visos "krūtinasi" kokios jos jaunos, o jau namai, karjeros, mašinos... O kai apie tėvų slaugą užėjo kalba nieks pinigėlių neturi verysad.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Alija: 19 liepos 2006 - 16:10
as stai uz seneliu globos namus, kada yra reikalinga kvalifikuota mediku pagalba, juos ten priziuri, su jais uzsiimineja, ir paties seneliams smagu, tik zinoma nereikia ju pamirsti doh.gif ir nuolat lankyti 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(spylka @ 2006 07 19, 20:15)
as stai uz seneliu globos namus, kada yra reikalinga kvalifikuota mediku pagalba, juos ten priziuri, su jais uzsiimineja, ir paties seneliams smagu, tik zinoma nereikia ju pamirsti  doh.gif  ir nuolat lankyti  4u.gif

nu nepykit bet is kur istrauket kad seneliams ten smagu bigsmile.gif gal vienam kitam ir smagu.. g.gif bet jus pagalvokit - gyvenat visa amzeli savo kaime/mieste, savamskambariuke, savas kiemas, savi kaimynai, draugai, seima.... o viena diena esate isvezamas i seneliu namus... ir zinot kad nebegrisit... baisiai smagu, ane? rolleyes.gif

vel sakysit kad dramatizuoju, bet as butent sitaip matau, o jus jau darykites savo nuomone. o tas sakymas "seneliams smagu - susiras draugiu ir draugu" tai akiu dumimas... sazines migdymas.. patys sau meluojat..
Atsakyti
visu pirma, manau tevai ir seneliai gali patys nusprest ar noretu buti slaugomi privaciai ar seneliu namuose. Kodel seneliu namuose negali buti smagu? ar smagiau sedeti per dienas su kokia zyziancia sunaus zmona ir rekianciais, ant galvos lipanciais, anukais? Galvoji, kiekvienam diedukui yra smagu gyvent pas vaikus a-lia nuomininko vietoj? Ar sedet tam savo kaime vienam?

Nebutinai. Nereikia generalizuot be reikalo. Ir nereikia isivaizduot, kad visi vaikai taip jau gerai rupinasi savo tevais. Yra daug daug tokiu atveju kur senukai vaiku paprasciausiai terorizuojami. Ir nereikia cia mastyt, kad koks dar pakankamai igalus diedukas yra klykiantis isvezamas i seneliu namus, is kuriu tik kojom i prieki. Per daug dramatizmo.

Atsakyti
na pala pala.. jeigu jau isvezamas tai matyt kad namie nera galimybiu ji priziureti.. be to juk kalbam apie seneliu namus o ne sanatorija.. rolleyes.gif na nezinau - tiesiog mano giminej i tai ziurima neigiamai, mano dieduka net i ligonine reikedavo per prievarta vezt, tai kazkaip nekyla mintis kad i seneliu namus su dziaugsmu galima isvaziuot schmoll.gif
jeigu jum atrodo kitaip - valio. bet as tai sitaip seneliu namus suprantu. nes vaizdas ne is filmu, kur seneliai maloniai zaidzia bingo, o is realaus gyvenimo. vaikystej as ten su mama daznai vaziuodavau taip kad zinau ka sakau. nesistengiu cia nei vienos itikinti, bet jus irgi manes nepriversit patiket kad seneliu namai - kazkoks pagyvenusiu zmoniu rojus ax.gif schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(Azalija @ 2006 07 19, 12:49)
Dar vienas variantas - jei žmogus tikrai sunkiai serga, jam suteikiama invalidumo grupė, jei grupė 1 - man atrodo  blush2.gif  kad socialinis skyrius artimųjų prašymu gali skirti slaugytoją.

Mes, deja, jau priversti atiduoti savo mamą į slaugos namus. Visam laikui. Serga ji jau 13 metų- visiškai neįgali. Liko mums, vaikams, ant rankų kai man buvo 16, broliui-14 metų. Slaugytojais oficialiai pagal įstatymus patapome tik sulaukę pilnametystės. Tada pridėjo 138,- litus mums prie pajamų. O iki tol- gyvenkit kaip išmanote. Buvo labai sunku, o dabar dar sunkiau- nes ji tikrai labai sunkus ligonis ir namų sąlygomis mes ją užkankinome, o ji užkankino mus verysad.gif ir fiziškai ir psichologiškai. Dabar paskelbė bado streiką (jau savaitė nevalgo), kol neišvešime į slaugos namus doh.gif . O į juos ne taip lengva papulti- tvarkomės popierius jau pusę metų verysad.gif . O mama jauna- jai tik 49 metai (Susirgo 36-erių verysad.gif ). Neduokdieve verysad.gif niekam verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(garbane @ 2006 07 19, 20:35)
nu nepykit bet is kur istrauket kad seneliams ten smagu bigsmile.gif gal vienam kitam ir smagu..  g.gif bet jus pagalvokit - gyvenat visa amzeli savo kaime/mieste, savamskambariuke, savas kiemas, savi kaimynai, draugai, seima.... o viena diena esate isvezamas i seneliu namus... ir zinot kad nebegrisit... baisiai smagu, ane? rolleyes.gif

o kodel manai, kad kitu atveju bus kitaip?
Na tikrai vaikai gi nemes visu savo gyvenimu ir nesikels pas ja, nes jiems reikia gyventi - islaikyti save ir savo vaikus. Todel geriausia ka jie padarys, tai parsives ja pas save namo ir laikys bute. Ir tada vis tiek jinai sedes visai svetimame jai kambaryje, nematys savo kaimynu, draugu... .bet kas svarbiausia, tai didziausia tikimybe yra, kad jinai sedes viena, nes kitiems reikia dirbti.
Atsakyti
Žinot kai vyko šeneka apie senelių namus (mums reikėjo vienišai tetai), aplankėm ne vienus.Tai Senevita Nemenčinės rajone. Tai nuostabūs namai, labai gražioje vietoje ir nemačiau nei vieno nelaimingo. Atvirkščiai ten žmonės veda netgi labai intensyvų gyvenimo būdą: ekskursijos, teminiai vsakarai. Yra atskiras skyrius sergantiems alsheimeriu. Mūsuose yra įsisenėjęs supratimas apie globos namus. Vien žodis prieglauda viską ir pasako, o ištikrųjų tai galobos namai. Aš suprantu tokie namai ne visi, bet baidytis tikrai nereikia.
Atsakyti