Įkraunama...
Įkraunama...

Senelių slaugosnamai. Už ar prieš?

QUOTE(tavi @ 2006 07 20, 09:11)
Aš suprantu tokie namai ne visi, bet baidytis tikrai nereikia.

Neseniai spaudoj skaičiau apie kažkokius planus imti iš senelių už gyvenimą tokiuose "namuose" mokestį proporcingą jų turimam turtui: maždaug iš turtingesnio už tas pačias paslaugas imtų daugiau. Motyvas- daug norinčių, ilgos eilės.

Tačiau, jei koksai verslininkas pabando kurti privačius senelių priežiūros namus- tuoj susiduria su įstatyminiu barjeru, nes jeigu yra nors koksai medicininis personalas- iškart kiti reikalavimai tai įstaigai.
O privatūs pensionai su ten pat esančia privačia ambulatorija gaunasi labai brangu dėl mokesčių. doh.gif
Žodžiu, reikia grūmoti įsatymų gamintojams, kad apsunkina eilinių senukų gyvenimą.
Atsakyti
5 metus esu dirbusi slaugos ligoninej, kol mokinausi kolegijoj,kad igyt bendrosios praktikos slaugytojos specialybe,ligoninej dirbau slaugutes darba. Tikrai zinau realia situacija,.net nezinau nuo ko pradet. Apskritai Lietuvoje problematiska situacija slaugos srityje,..bet galbut pasakysiu nuomone uz ar pries slaugos ligonine,.jeigu tikrai neimanoma globoti seneli ar senele savo namuose,tada tikrai gera iseitis slaugos ligonine,.bet jeigu yra galimybe priziureti savo namuose priziuret geriausia namuose. Nes slaugos ligoninej reali situacija tokia,kad pvz.skyriuje guli apie 40 pacientu,is ju 20 ar virs patys visiskai neapsitarnauja,.o slaugos ligoninej pvz naktimis lieka 2 slaugutes ir viena sesele,.bet patikekit neuztenka tiek personalo kad visus kokybiskai priziuret,atliekama tik pagrindines proceduros,.o apie tai kad su pacientu pabendrauti ir pan nelieka laiko net apie tai pagalvot,..bet dar problema kad i slaugos ligonine yra eiles,.sulauke savo eiles gali 4 menesius guleti nemokamai,.bet jeigu noresit kad daugiau palaikyti pacienta reiks moket,.bet patiket ne kiekvienas galesit tokia suma sumoket,.as mazdaug pasakysiu kaina uz diena,.uz diena panasiai 40 litu,.paskaiciuokit kiek isleisit tik menesiui,.na manau ne kiekvienas kad ir noretumet seneli ar senele palikti slaugos ligoninej neistengtumet moketi. o kiek reikia pinigeliu higieniniams reikalams,sauskelnems,kremams ir pan,..taigi galbut as per daug i sali nuejau,.bet sakau jeigu yra imanoma slaugyti geriau namuose,..bet jeigu nera galimybiu na gerai slaugos ligoninej ar slaugos namuose,.jeigu kalbant konkreciai kur as dirbau,.tikrai ligoniai nebus nepriziureti,.bus atliktos pagrindines proceduros ir pan,.tik bus maziau bendravimui skirta,.atsiprasau uz minciu sokinejima,.bet tiek norejau pasakyt,nes tikrai zinau sia sriti,tik nemoku issakyti ka zinau...
Atsakyti
Na, jeigu mano tėvams reikės slaugos, o man seksis taip pat gerai, kaip dabar, tikrai samdysiu žmogų prižiūrėti namuose. Bet jei nėra kitos išeities, tinka ir senelių namai. Turbūt pirmą kartą sutiksiu su Silvute ir pritarsiu, kad bet koks išvažiavimas iš namų žmogų veikia neigiamai. Mes irgi siūlėm gyventi seneliui kartu su mumis, bet jis pasirinko gyventi vienas, bet savo namuose. Priežastis dar buvo ir ta, kad jis nenorėjo tapti našta mums. Turbūt kiekvienas žmogus renkasi ir sprendžia pagal save. Visokių situacijų yra, visokių žmonių. Visos kalbam iš savo patirties, taigi vienos tiesos čia nerasim
Atsakyti
QUOTE(Silvute @ 2006 07 20, 08:46)
o kodel manai, kad kitu atveju bus kitaip?
Na tikrai vaikai gi nemes visu savo gyvenimu ir nesikels pas ja, nes jiems reikia gyventi - islaikyti save ir savo vaikus. Todel geriausia ka jie padarys, tai parsives ja pas save namo ir laikys bute. Ir tada vis tiek jinai sedes visai svetimame jai kambaryje, nematys savo kaimynu, draugu... .bet kas svarbiausia, tai didziausia tikimybe yra, kad jinai sedes viena, nes kitiems reikia dirbti.

nemanau, kad bus kitaip. is savo gimines zinau kad seniems zmonems kancia yra savus namus palikti. taciau vis tiek pasilieku prie nuomones kad geriau jau su savais, kad ir ne 24/7.
Atsakyti
"sulauke savo eiles gali 4 menesius guleti nemokamai,.bet jeigu noresit kad daugiau palaikyti pacienta reiks moket,.bet patiket ne kiekvienas galesit tokia suma sumoket,.as mazdaug pasakysiu kaina uz diena,.uz diena panasiai 40 litu,.paskaiciuokit kiek isleisit tik menesiui,.na manau ne kiekvienas kad ir noretumet seneli ar senele palikti slaugos ligoninej neistengtumet moketi. o kiek reikia pinigeliu higieniniams reikalams,sauskelnems,kremams ir pan",
Tikrai taip yra. Mano močiutė savo pensiją susitvarkė taip, kad ją perveda jai tiesiai į sąskaitą doh.gif . Namie ir kišenėse pinigų nelaiko. Ligoninėje gydytojų ji reikalauja įvairiausių lašinių, vidurius liuosinančių vaistų, Lioton 1000 smile.gif ( atseit, kojoms labai gerai), vitaminų, Calcigrano ir t.t. Gydytojai skambina man ir mano mamai ir perduoda močiutės pageidavimus ( iš esmės visų šitų vaistui močiutei nereikia, na bet " moteris nori, atneškit, jai bus ramiau" blink.gif ). Kaip minėjau, mano mama gyvena iš pensijos, bet kažkaip nesmagu gydytojams pasakoti, kad močiutė iš savo 900 lt. pekcijos neduoda savo išlaikymui mamai nė kapeikos. Ir nešam vaistus, vitaminus, kuriuos kartais pačiai mamai per brangu įpirkti unsure.gif .
Va, pirmadienį gavom pranešimą, kad močiutei priartėjo eilė senelių namuose, reikia jos parašo Šiandien mama nubėgo į ligoninę, o močiutė pareiškė, kad Į TUOS senelių namus ji nebenori blink.gif . Dabar ji nori į kažkokius SUPER DUPER pačiame mieste. Paskambinome, tai darbuotojos gavo gerą progą iš mūsų pasijuokti lotuliukas.gif . Sako: šitie namai tik išrinktiesiems, net eiles sudaro tik "dėl akių" unsure.gif . Blin, kaip padėti mamai? verysad.gif
Papildyta:
QUOTE(garbane @ 2006 07 20, 11:41)
taciau vis tiek pasilieku prie nuomones kad geriau jau su savais, kad ir ne 24/7.

Kas tas 24/7 nežinau blink.gif . Noriu tik pasakyti,kad ateina laikas, kai senoliai nebeskiria savų nuo svetimų. Dar daugiau ir skaudžiau verysad.gif : savus pradeda laikyti už svetimus, už priešus doh.gif
Atsakyti
QUOTE(sena karvė @ 2006 07 20, 13:46)
Kaip minėjau, mano mama gyvena iš pensijos, bet kažkaip nesmagu gydytojams pasakoti, kad močiutė iš savo 900 lt. pekcijos neduoda savo išlaikymui mamai nė kapeikos. Ir nešam vaistus, vitaminus, kuriuos kartais pačiai mamai per brangu įpirkti unsure.gif .
Va, pirmadienį gavom pranešimą, kad močiutei priartėjo eilė senelių namuose, reikia jos parašo Šiandien mama nubėgo į ligoninę, o močiutė pareiškė, kad Į TUOS senelių namus ji nebenori blink.gif . Dabar ji nori į kažkokius SUPER DUPER pačiame mieste. Paskambinome, tai darbuotojos gavo gerą progą iš mūsų pasijuokti

Va čia tai babusia. blink.gif Šitaip strojinti savo jau nebejauną dukrą. Matyt visą gyvenimą nebuvo užguita pelytė ir mokėjo savo dalį iš visų paimti. unsure.gif

tiesa pasakius, yra toks senatvinis smegenų kitimas, kai pradeda lįsti kažkokie iki tol nematyti charakterio bruožai. Tikriausiai nereikia kreipti dėmesio į kiekvieną kaprizą.
Gali užtekti vieno griežtesnio sakinio ir pataps šilkinė. g.gif

Šiaip gaila man tos mamos. Kodėl ji tokia nuolanki?
Atsakyti
QUOTE(Enija @ 2006 07 20, 13:51)
Va čia tai babusia. blink.gif  Šitaip strojinti savo jau nebejauną dukrą. Matyt visą gyvenimą nebuvo užguita pelytė ir mokėjo savo dalį iš visų paimti. unsure.gif
tiesa pasakius, yra toks senatvinis smegenų kitimas, kai pradeda lįsti kažkokie iki tol nematyti charakterio bruožai. Tikriausiai nereikia kreipti dėmesio į kiekvieną  kaprizą.
Gali užtekti vieno griežtesnio sakinio ir pataps šilkinė. g.gif

Šiaip gaila man tos mamos. Kodėl ji tokia nuolanki?

Enija, mano babusia visuomet tokia buvo doh.gif . Su kaprizais. Visą gyvenimą visi jai nuolaidžiavo. Nieko naujo neatsitiko, kai ji nuseno. Gal tik bjauresnė dar patapo. Pamenu, kai mes su sese mažytės ateidavom pas ją, ji mums liepdavo sotvėti ant kilimėlio prie durų, kad neprityptume. Į kambarį neleisdavo.
Bandžiau su ja kalbėti griežtai, ji pradeda klykti taip, kad kaimynai skambina į duris doh.gif .
Mano mama nėra nuolanki. Tiesiog ji neturi jokios išeities. Juk pagal CK vaikai privalo prižiūrėti savo nusenusius tėvus. Ką jai daryti? Juk prievarta jos neišveši į senelių namus? Mama namuose ryte išvėdina jos kambarį, išplauna, subinę nuvalo, perrengia, valgyti atneša, po geros valandos močiutė pradeda vemti, viduriuoti, šaukti, kad jai labai bloga, reikalauja kunigo, greitosios ( priežastis- niekas jos nelanko, mama į kambarį neateina, valgyti neduoda ir t.t.. Žodžiu viską pamiršta. Tyčia ar netyčia, jau sunku pasakyti doh.gif ). Kviečiame greitąją, gydytojai pas ją jau nebevažiuoja: isterijos priepuoliai. Į ligoninę taip pat neguldo. Į senelių namus ji pati atsisako. Tai ką mano mamai daryti? blink.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sena karvė: 20 liepos 2006 - 13:12
QUOTE(sena karvė @ 2006 07 20, 14:09)
Tai ką mano mamai daryti? blink.gif

Baisu. blink.gif Kokį psichiatrinį tyrimą dėl elgesio. Taigi mama susirgti gali nuo tokio gyvenimo. doh.gif Gal tinkamai parinktas gydymas sutvarkytų ir bobulės elgesį.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Enija: 20 liepos 2006 - 13:14
QUOTE(Enija @ 2006 07 20, 14:13)
Baisu. blink.gif  Kokį psichiatrinį tyrimą dėl elgesio. Taigi mama susirgti gali nuo tokio gyvenimo. doh.gif  Gal tinkamai parinktas gydymas sutvarkytų ir bobulės elgesį.

Mama jau serga. Geria Xanax. Bijo to termino, kuomet, močiutė turės išeiti iš ligoninės. Jokio psichiartinio tyrimo niekas neatliks. Yra pripažinta senatvinė demencija ir visos mano minėtos ligos, tačiau niekas juk močiutės nelaikys per prievartą ligoninėse? Į psichiatrinę taip pat neuždarysi: ji nėra tokia agresyvi, kad keltų grėsmę smile.gif , ji tik šaukia, teršia ( įtariu, kad sąmoningai, nes dabar kuomet guli ligoninėje, nėra į lovą prikakojusi ar prisisiojusi, nėra netgi vėmusi blink.gif , o mamos namuose- kasdien), priekaištauja. Gydytojai duoda vienintelį patarimą: nereaguokit taip jautriai, juk tai- senas žmogus, o be to, motina. Ar ką nors domina, kad mano mama negali dirbti, nes turi prižiūrėti savo seną motiną? Ar domina ką nors, kad mama iš močiutės negauna nė cento ( pamperiai, vaistai, maistas). Tiesiog, neberandam jokios išeities. Mama sako, kad jei ji sutiktų eiti į senelių namus, atiduotų visas savo santaupas doh.gif , bet močiutė apie senelių namus nė girdėti nenori. Ji tiesiog tyčiojasi iš mano mamos. O visi sako: nereaguokit verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(sena karvė @ 2006 07 20, 14:09)
Enija, mano babusia visuomet tokia buvo doh.gif . Su kaprizais. Visą gyvenimą visi jai nuolaidžiavo. Nieko naujo neatsitiko, kai ji nuseno. Gal tik bjauresnė dar patapo. Bandžiau su ja kalbėti griežtai, ji pradeda klykti taip, kad kaimynai skambina į duris doh.gif .
Tai ką mano mamai daryti? blink.gif

1) nekreipti dėmesio į kaimynius. Jei tokie protingi, lai patysžiūri.
2) nekreipti dėmesio į užgaidas. Senas žmogus elgiasi kaip vaikas, tai jei perrengta, soti, tt. nereikia šokinet aplinkui. Jei sugeba sąskaitas tvarkyt, reiškia pakankamai sąmoninga. Nori Lioton ar dar kokio velnio: pinigus į prekį. Nėr čia ko. Suprantu jei neturėtų, bet čia...
3) mano močiūtė irgi tokia, tai radom būdų "ragus aplaužyt". Mažiau su ja aiškintis reikia, nenori- nereikia, nori- tegu bent dalį pati padaro.

P.S. matai, pati rašai kad ligoninėje tvarkosi, nei kakoja, nei vemia, reiškia viskas- tik vaidyba. Na ir palikit ją pagulėt pridirbtoje lovoje porą valandų. Gal protelis "sugrįž" (kabutėse, nes manau viską ji puikiai supranta. O dėl pinigų: o kokio velnio tavo mama perka blink.gif jei ji pati pinigų turi? Tegu sako nėra pinigų ir taškas. Jei jai pripažinta demensija, tikrai galima ir neveiksnumą patvirtint ir tvarkys tavo mama jos pensiją.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mirėja: 20 liepos 2006 - 14:03
QUOTE(sena karvė @ 2006 07 20, 14:47)
Mama jau serga. Geria Xanax. Bijo to termino, kuomet, močiutė turės išeiti iš ligoninės. Jokio psichiartinio tyrimo niekas neatliks. Yra pripažinta senatvinė demencija ir visos mano minėtos ligos, tačiau niekas juk močiutės nelaikys per prievartą ligoninėse? Į psichiatrinę taip pat neuždarysi: ji nėra tokia agresyvi, kad keltų grėsmę smile.gif , ji tik šaukia, teršia ( įtariu, kad sąmoningai, nes dabar kuomet guli ligoninėje, nėra į lovą prikakojusi ar prisisiojusi, nėra netgi vėmusi blink.gif , o mamos namuose- kasdien), priekaištauja. Gydytojai duoda vienintelį patarimą: nereaguokit taip jautriai, juk tai- senas žmogus, o be to, motina. Ar ką nors domina, kad mano mama negali dirbti, nes turi prižiūrėti savo seną motiną? Ar domina ką nors, kad mama iš močiutės negauna nė cento ( pamperiai, vaistai, maistas). Tiesiog, neberandam jokios išeities. Mama sako, kad jei ji sutiktų eiti į senelių namus, atiduotų visas savo santaupas doh.gif , bet močiutė apie senelių namus nė girdėti nenori. Ji tiesiog tyčiojasi iš mano mamos. O visi sako: nereaguokit verysad.gif

palauk,tai jei yra pripažinta senatvinė demesija,tai jūs galit jai nustatyti neveiksnumą ir ka ir labai graudu,bet vežti močiutę į tuos senelių namus.O ar jūs apskritai turit kitą pasirinkimą?Tai dabar geriau patys tuoj kojas patiesim,bet prieš kaimynus neapsišiksim.Paskelbus ją neveiksnia,tai jau net į senelių namus galų gale nevešit,bet tai nors pinigais galėsit jod disponuoti.Tam aišku teks guldyti į psichiatrinę ligoninę.O ji dar ten kokiom ligom serga?Ta prasme vidaus organų?
Atsakyti
QUOTE(mirėja @ 2006 07 20, 14:56)
1. Jei sugeba sąskaitas tvarkyt, reiškia pakankamai sąmoninga. Nori Lioton ar dar kokio velnio: pinigus į prekį. Nėr čia ko. Suprantu jei neturėtų, bet čia...
2. Na ir palikit ją pagulėt pridirbtoje lovoje porą valandų. Gal protelis "sugrįž" (kabutėse, nes manau viską ji puikiai supranta. O dėl pinigų: o kokio velnio tavo mama perka blink.gif jei ji pati pinigų turi?
3.Jei jai pripažinta demensija, tikrai galima ir neveiksnumą patvirtint ir tvarkys tavo mama jos pensiją.

Pensiją persirašyti į savo sąskaitą padėjo retkarčiais ligoninėje aplankantys giminaičiai. Tiksliau, mamos sesuo. Tos močiutės antra duktė smile.gif
2. Negalime taip daryti verysad.gif , atsiras pragulos, tuomet, mamai dar daugiau darbo bus doh.gif . Mama perka, tuos vaistus, nes gydytojai skambina ir pasako ko reikia močiutei, t. y. ko močiutė prašo. Pamenu, skambina ir sako: jūsų močiutė pamatė, kad moteriai po operacijos lašiname lašinę, tai ir ji nori. Galvojam, kad kokios 5 "plečiančiųjų" lašinės jai nepakenks, nupirkite sistemą, vaistus, sulašinsim". Tai kaip tu, žmogau, pasakysi gydytojai, kad neneši jokių sistemų, jokių lašinių? blink.gif
3. Nu reikės pasitikslinti g.gif , bet dar kažkada mama užsiminė gydytojai, kad gal močiutei kiek protelis paminkštėjęs blush2.gif , tai gydytoja pareiškė, kad viskas pagal amžių normalu blink.gif
QUOTE(alfija @ 2006 07 20, 15:14)
palauk,tai jei yra pripažinta senatvinė demesija,tai jūs galit jai nustatyti neveiksnumą ir ka ir labai graudu,bet vežti močiutę į tuos senelių namus.Tam aišku teks guldyti į psichiatrinę ligoninę.O ji dar ten kokiom ligom serga?Ta prasme vidaus organų?

Nelabai įsivaizduoju kaip jai tą neveiksnumą nustatyti blush2.gif . Pasakysiu mamai. O serga ji Parkinsonu, Alkcheimeriu...daugiau niekuo unsure.gif . O apie demenciją sakė gydytoja, diagnozės konkrečios nemačiau. Pasidomėsiu rimčiau. Beje, senelių namuose tokių močiučių nelaukia išitestomis rankomis. Beveik garantuoju, kad nė vieni senelių namai jos neims, net jei ji sutiktų į juos eiti. Juk mūsų miesto med. personalas tikrai apie ją bus papasakoję : ji ir ligoninėje šokdina medikus, reikalauja paukščių pieno, pagavusi kokį lankytoją verčia skambinti, pvz. man ir gėdyti, kad jos nelankau blink.gif . Paskutinis jos reikalavimas: nupirkti ir atnešti jai mobilųjį telefoną ( jau nunešiau virdulį kavai, radiją, braškes pirkau, kai dar savo vaikams buvo per brangu). Sakau, močiut, kam tau mobilus? Ji pradėjo šaukti, kad ne mano reikalas, ji juk žmogus, skambins kaimynėms, giminėms, draugėms blink.gif . Įdomiausia, kad gydytoja beveik palaiko jos norus g.gif . Pvz. paaiškino man kur galėčiau gauti nebrangių telefonų blink.gif . Lombarde ax.gif .
Atsakyti