Karusia, siūlai buvo iš Polocko, ne Pskovo.
Moonte, aš tokį moteriškų dienų stebuklą buvau pati sumąsčius, turėjau ilgai.
Peliauckų Jadze, o mano Pandėlio vidurinėj, pastatytoj bene 1961 m., tualetai buvo uždari.
Lapkričio aušra, Lenkijos radijas net pas mus Palatvijy girdėjos. Vasarą per atostogas tik ir eidavo "Lato z radjem".
Ašaka, siūlus organizavausi įvairiais būdais, bet audinio ardyti nesusiprotėjau... Komise buvau pirkus fantastiškus austriškus demisezoninius batus už 92 rublius (atlyginimas - 105, kambarį nuomojausi, bet šį tą atsiveždavau iš kaimo), paskui dvejus batus buvau užsisakius taisykloj Giros gatvėj (dab. Vilniaus).
QUOTE(muminukas @ 2016 02 08, 23:39)
Ir Žaslių, ir Černobylis, ir dar kiek nežinome. Ar nebuvo kažko, kai Vilniuje sugriuvo tiltas? My Webpage
Aš per plauką nepakliuvau ant to tilto. Nes man nesutaisė vienintelių batų. O bendrabuty kažkas atnešė bilietus, ir mano kambariokę išgriebė prie universalinės. Aš nebūčiau išplaukus, tada dar prastokai plaukiau. O mano kursioko našlaičio, kuris gelbėjo skęstančius, ant kranto kelnes ir striukę pavogė. Paskui kurse susimetėm po 3 berods rublius drabužiams.
QUOTE(Moonte @ 2016 02 09, 00:18)
Zinot, as esu labai laiminga kad nudienos vaikai negyvena dvigubo gyvenimo, kuri gyvenau as. Nes as nuo mazumes jau zinojau kad yra dalykiai kuriu as pasakoti negaliu. Negaliu pasakoti mamos, tecio, ju draugu pokalbiu. Negalima pasakoti, kad tecio kabinete vidurineje lentynoje, uz slaptos isstumiamos sieneles guli atsviesas (violetines spalvos vos iskaitomas) Solzenicino romanas, ar siukstu kam pasakoti apie tecio kilme.
Pamenu kaip tetis su asarom akyse draske pakvietimus i spec parduotuve apsipirkti pergales dienos proga, kartodamas: - As ne del to likau gyvas. Iki paryciu mamai pasakojo apie kara, zuvusius jo draugus, paparastus, nepazistamus zmones... Ji siutino, kad visa ta jo zuvusiu ir likusiu gyvais zmoniu auka nuvertinama iki desrigalio lygmens. Tuos pakvietimus jis laike jo orumo pazeminimu.
Jis niekada nesinaudojo lengvatom.
Pamenu viena is paskutiniu mudveju pokalbiu. Anot jo, sovietu sistema sulauzydavo zmogu is vidaus, suardydavo jo vertybiu sistema. Sovietu sistema zmones skatino buti nieksais, buti abejingais kitu skausmui, svarbu kad ju neliestu, todel buvo svarbu laiku apsimesti nematanciais ir negirdinciais tada tau bus atlyginta, turesi srebalo, drapanu, siokia tokia pastoge...
Kokioje dar sistemoje nei tarybineje zmogu verte melagingai liudyti, kaltinti kita nebutais dalykais, vien tam kad isgelbetu gyvybe sau, ar kitam brangiam zmogui...
Sakot darbas buvo, o koks tas darbas? Vienas duobe kasa, kitas uzkasa... Taip, taip zmones aprupinami darbu, bet klausimas, kokiam reikia buti zmogui kad dirbti toki darba suvokiant, kad atlieki niekala ir imi uz tai pinigus...
Pamenu kaip tetis su asarom akyse draske pakvietimus i spec parduotuve apsipirkti pergales dienos proga, kartodamas: - As ne del to likau gyvas. Iki paryciu mamai pasakojo apie kara, zuvusius jo draugus, paparastus, nepazistamus zmones... Ji siutino, kad visa ta jo zuvusiu ir likusiu gyvais zmoniu auka nuvertinama iki desrigalio lygmens. Tuos pakvietimus jis laike jo orumo pazeminimu.
Jis niekada nesinaudojo lengvatom.
Pamenu viena is paskutiniu mudveju pokalbiu. Anot jo, sovietu sistema sulauzydavo zmogu is vidaus, suardydavo jo vertybiu sistema. Sovietu sistema zmones skatino buti nieksais, buti abejingais kitu skausmui, svarbu kad ju neliestu, todel buvo svarbu laiku apsimesti nematanciais ir negirdinciais tada tau bus atlyginta, turesi srebalo, drapanu, siokia tokia pastoge...
Kokioje dar sistemoje nei tarybineje zmogu verte melagingai liudyti, kaltinti kita nebutais dalykais, vien tam kad isgelbetu gyvybe sau, ar kitam brangiam zmogui...
Sakot darbas buvo, o koks tas darbas? Vienas duobe kasa, kitas uzkasa... Taip, taip zmones aprupinami darbu, bet klausimas, kokiam reikia buti zmogui kad dirbti toki darba suvokiant, kad atlieki niekala ir imi uz tai pinigus...
Moonte, Jūs čia pačią sovietinės santvarkos siaubo esmę parašėt. Ačiū. Tokios Sani ir panašios niekada to nesupras, jos viduj tebėra sovietinės.
QUOTE(hi (: @ 2016 02 09, 00:59)
Apie suomiškas striukes nežinau, užtat žinau apie savos gamybos. Asmeniškai nuo vaikystės pažįstu žmogų (ir tą istoriją pamenu), kuris turėdamas auksines rankas ir būdamas prie meno, paėmė ir pasisiuvo baltas kelnes ir striukę. Lyg to nebūtų gana, striukę dar ir išsipiešė ryškiais piešiniai (be jokio politinio atspalvio). Buvo pastebėtas ne tik kaimynų ir bendradarbių, kuriems klausimų "iš kur" nekilo, bet ir milicijos. Tardymų forma. Tai kaip čia kažkas minėjo darbčias rankas ir gražius rūbus, tai man iš to laiko akivaizdu, kad ir gražumas privalėjo tilpti į ribas, kad netaptum nusikaltėliu. 

Aš taip pat 1972 pirkau suomišką striukę, netyčia Biržuose užtaikiau, atstovėjau eilę.
Po III kurso buvom praktikoje Lenkijoje, nusipirkau džinsus ir veliūrines kelnes bei medvilninių siūlų, iš kurių nusimezgiau megztinį. Žmonės gatvėj atsisukinėdavo, nes minia buvo pilka, ir net ne 50 atspalvių.
QUOTE(Tutti @ 2016 02 09, 14:25)
Tėtis pasakojo kaip į mokyklą apsirengė gėlėtais marškiniais, tai buvo kažkas baisaus, tiesiog chuliganizmas
o kai užsiaugino ilgesnius plaukus (buvo ale hipis), tai iš mokytojų pusės nuolat buvo tyčiojamasi ir priekabiaujama, nes atrodyti kitaip buvo nusikaltimas

Platėjančios kelnės ir gėlėta bliuzelė buvo neleistinas drabužis per kai kurių dėstytojų egzaminus.
Kai kurie dėstytojai nepakentė ilgesnių vaikinų plaukų. Mes I kurse vienam kursiokui per įskaitą plaukus sukišom po golfo apykakle.
QUOTE(Tutti @ 2016 02 09, 15:07)
Mama vis su gailesčiu prisimena kaimo mokyklos istorjos mokytoją, kuris mėgdavo nuklysti nuo sovietinių istorijos vadovėlių...
Mano teta gimusi vasario 16, todėl visada švęsdavo savo gimtadienį ir vasario 16, ir per gimtadienį VISADA prisistatydavo policija su pretenzijom ką švenčiat. Ne dėl triukšmo, girtavimo ar pan., tiesiog švęsti vasario 16 buvo negalima.
Tėvai su darbovietėje dirbančiais rusais privalėjo bendrauti rusų kalba.
Ir tt ir tt, daugybė nesveikų suvaržymų
Mano teta gimusi vasario 16, todėl visada švęsdavo savo gimtadienį ir vasario 16, ir per gimtadienį VISADA prisistatydavo policija su pretenzijom ką švenčiat. Ne dėl triukšmo, girtavimo ar pan., tiesiog švęsti vasario 16 buvo negalima.
Tėvai su darbovietėje dirbančiais rusais privalėjo bendrauti rusų kalba.
Ir tt ir tt, daugybė nesveikų suvaržymų
Pas mus panašiai atsitiko fizikui. Tiesa, jis ne dingo, o po "paauklėjimo" užgėrė. Ilgam. Paskui aš baigiau mokyklą, nežinau, kaip ten jam klojosi. Įskundė tokia višta matematikė.
1988 m. apsidžiaugėm, kad draugė sūnų pagimdė per vasario 16, sakėm, galėsim laisvai švęsti. Bet kitais metais ir taip laisvai šventėm.
Džiaugiausi, kad dirbau lietuviškame kolektyve, tik techniniam personale buvo rusų, bet ne piktybinių. Tautiniu pagrindu turėjau pora konfliktų: nekalbėjau rusiškai Moterų konsultacijoj Giros gatvėj. Bet neapskundė.
Kitąsyk nekalbėjau su paštininke jau perestrojkos, bet dar ne Sąjūdžio, laikais, nes ėmė dingti užsakyti rusiški literatūriniai žurnalai. Ji pasiskundė viršininkui, kuris paskambino, pakvietė užeiti ir... pagyrė, sako gimus Lietuvoj ir visus šokdina.
Papildyta:
Tie vamzdiniai makaronai nebuvo tokie ilgi kaip spagečiai, maždaug 20 cm, bet taip, buvo galima skystį patraukti (mama žiauriai pykdavo).
Ir dar - dėl smetoninės Lietuvos žmonių. Tikrai jie nuo sovietinių smarkiai skyrėsi. Kaip gaila, kad laisvę atgavome vėlokai, ir nebeužteko kritinės masės išsyk nustumti sovietinius.