Įkraunama...
Įkraunama...

Sovietinio konclagerio spindesys ir skurdas

QUOTE(leber @ 2016 03 03, 16:04)
1. O kodėl reikia žiūrėti tik atgal, o ne į priekį?
Nors, gal Jūs teisi, žmogui juk paprasčiau lyginti savo patirtį, kaip jam buvo tada ir kaip yra dabar.

2. "Dešrų kaimelius" pakeitė "valdininkų pilaitės", čia pažanga ar nuosmukis?

1. Taigi tema tokia lotuliukas.gif
2. Sovietiniais laikais kas ir už ką pasistatė buvo aišku, o dabar yra įvairių būdų pinigams užsidrbti. Jei kam nors kokių abejonių kyla, ar tūlas Petras pilaitę už kyšius pasistatė, ar žmona jai užsidirbo, tegul teisėsauga aiškinasi.
Atsakyti
QUOTE(leber @ 2016 03 03, 16:04)
"Dešrų kaimelius" pakeitė "valdininkų pilaitės", čia pažanga ar nuosmukis?

Nu aš asmeniškai manau, kad yra esminis skirtumas tarp žmogaus, kuris be blato negauna dešros ir žmogaus, kuris jachtos nusipirkt ar pilaitės pasistatyt be "posto" negali mastau.gif

Nors ir tai. Gali. Nors ir rūmus statykis, malūnsparnius pirk, jei tik užsidirbi. Tik kad ne visiems duota. O anais laikais - nei užsidirbt, nei nusipirkt be blato negalėjai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Hmmm...: 03 kovo 2016 - 15:48
QUOTE(leber @ 2016 03 03, 14:48)
Kurią sritį Lt jau galima pavadinti "europietiška"? Sveikatos? Švietimo? Socialinę? Darbo?

O tu iš viso matai ką nors gražaus Lietuvoje? Nes jau tas pastovus varymas tai baisu.

Lietuva yra graži, saugi ir gera šalis. Svarbiausia laisva. thumbup.gif Nėra tobulų šalių. Pas mus irgi yra trūkumų, bet tai nereiškia, kad viskas blogai.

Aš tiesiog manau, kad ypač emigravęs žmogus turėtų susilaikyti nuo vertinimų, nes visada turėtų pagalvoti, kad gal aš ne viską padariau savo šaliai, kad jinai klestėtų.

Atsakyti
QUOTE(Aimeja @ 2016 03 03, 16:47)
Lietuva yra graži, saugi ir gera šalis. Svarbiausia laisva.  thumbup.gif Nėra tobulų šalių. Pas mus irgi yra trūkumų, bet tai nereiškia, kad viskas blogai.

Aš tiesiog manau, kad ypač emigravęs žmogus turėtų susilaikyti nuo  vertinimų, nes visada turėtų pagalvoti, kad gal aš ne viską padariau savo šaliai, kad jinai klestėtų.

Pritariu.

Aha, ir ypač tas, kuris emigravo ne į motulę Rusiją ar jai prilygstančią "senųjų gerųjų tradicijų besilaikančią" valstybę cool.gif
Atsakyti
QUOTE(Aimeja @ 2016 03 03, 15:47)
Aš tiesiog manau, kad ypač emigravęs žmogus turėtų susilaikyti nuo  vertinimų, nes visada turėtų pagalvoti, kad gal aš ne viską padariau savo šaliai, kad jinai klestėtų.

Galbūt ne susilaikyti, o kiek gali atnešti gerąją patirtį.
Atsakyti
Vilnera, aš labai gražių figūrinių žaisliukų nusipirkau užpernai ir pernai sekmadieniais prie Akropolio. Tik retesni brangūs, pvz., ieškau tokio rožinio ąsotėlio, tai sakė jis kainuoja 30 eurų, ir tai sunku gauti.
QUOTE(leber @ 2016 03 03, 12:29)
Tai čia tokia pasaka be galo tada gali būti, juk ir po šimto metų Jūsų postas bus tiesa "skyle sukurta primestinai, naikinant tautos protinguosius ir darbščiuosius". To periodo jau nebepakeisi, taip buvo.
Nuo tos "skylės", kaip atskaitos taško, 26 metai tuksi. Ar tikrai visa, kas yra negero, neteisingo ar net nusikalstamo vyksta, tai vis dar įbrukta tos primestinės "skylės" laikotarpio?

Taip, primesta. Net ir Vokietijoje skirtumas tebesijaučia. Blogiausia, jog sunkiai išsiaiškiname, kas su mumis atsitiko. O atsitiko tai, kad dėl karo po karo, lagerių ir tremčių neliko daugelio tų, kurie Sąjūdžio metais būtų tvirtai paėmę valdžią ir ją išlaikę. Deja, pritrūko kritinės vakarietiškai mąstančių masės, į valdžią 1992 m. grįžo ta pati nomenklatūra, kurioje ryškiausiai buvo įsispaudęs homo sovieticus. Vadinamieji socdemai buvo jų I banga, Uspaskicho darbiečiai - antroji, likučiai susibūrė pas Paksą. Na, o likusieji užnuodijo kitas partijas.
Ech, jei Jūs žinotumėt, koks grįžimas Rusijoj į stalinizmą...
Vakar M. Gorbačiovui sukako 85 metai. Vakare pakėliau gero vyno taurę, kad išleido iš tos imperijos, kuri vis dar nesubyrėjo [rus. niedorazvalilasj]

QUOTE(leber @ 2016 03 03, 14:48)
Taip, jog darė, sutinku. Tik "darė" tai būtasis laikas. Man darė įtaką, bet jau 26 metai kai nebedaro, mano vaikams nedarė, o jie jau susaugę.

Taip, Europa ėjo ir nuėjo, sovietai atsiliko, o su jais ir Lt, bet vėl gi, būtasis laikas.
Toliau juk jau sovietai liko anapus sienos, atsidarė kita pusė sienų, europinės patirties, pavyzdžių nors saujomis semk. Ir? Kurią sritį Lt jau galima pavadinti "europietiška"? Sveikatos? Švietimo? Socialinę? Darbo?
Dar toks man keistas dalykas, vat sovietai įbruko lietuviams daug negerovių, tie nenorėjo, ale vat įbruko, davė, privertė. Europinės kultūros ir visų kitų gerovių lietuviai norėjo, bet kaip nepasiima, taip nepasiima. Kas yra su lietuviais negerai, tais jau ne sovietmečio?

Žmogus dirba, pilną darbo dieną. Užsidirba atlyginimą, tik iš jo vos galą su galu suduria. Ar tokia situacija labai išskirtinė ir vienetinė Lt? Ar tokia situacija automatiškai laikoma "laukia kada kas duos"?

Mano mėgstamas Rusijos istorikas J. Ponasenkovas, dar 2003 m. paskelbęs straipsnį "Maskva - trečiasis Reichas?" sako, kad mentalitetas pasikeičia, kai išmiršta, seneliai vaikai, anūkai ir mokiniai. Taigi mūsų gali ir nebelikti blink.gif

QUOTE(Nakviša @ 2016 03 03, 15:52)
Apačioje,  šalia banko, buvo (ir vis dar po šiai dienai yra) garsioji Kauno spurginė. Tai ir dabar,  kai būnu Kaune, būtinai užeinu.

Spurginė - vienas iš nedaugelio sovietmečio žavesių. Kai nuvažiuojų į archyvą ar į koncertą, būtinai stengiuos nueiti. Šįmet Vasario 16-ąją šventėme Kaune, ėjom nuo Rotušės link Soboro, matėm, kokia eilė prie Spurginės.
Atsakyti
QUOTE(Hmmm... @ 2016 03 03, 16:50)

Aha, ir ypač tas, kuris emigravo ne į motulę Rusiją ar jai prilygstančią "senųjų gerųjų tradicijų besilaikančią" valstybę cool.gif

Būtent. drinks_cheers.gif

Norėjau grubiau parašyti, bet ai. irnesakyk.gif
Esu patriotė savo šalies, nesvarbu kokia jinai būtų. Galima svarstyti pavienius ,,blogius'', ieškoti sprendimų, lyginti, bet jau taip matyti viską tik blogai, tai nežinau. Užverdu skaitydama. biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Aimeja @ 2016 03 03, 16:03)

Esu patriotė savo šalies, nesvarbu kokia jinai būtų. Galima svarstyti pavienius ,,blogius'', ieškoti sprendimų, lyginti, bet jau taip matyti viską tik blogai, tai nežinau. Užverdu skaitydama.  biggrin.gif

Mano vyras mėgsta atsakyti šiais Kenedžio žodžiais, jei prasideda panašios diskusijos: "Ask not, what your country can do for you. Ask what, you can do for your country." Dažnai paklaustasis žagteli smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Aimeja @ 2016 03 03, 16:47)
O tu iš viso matai ką nors gražaus Lietuvoje? Nes jau tas pastovus varymas tai baisu.

Lietuva yra graži, saugi ir gera šalis. Svarbiausia laisva.  thumbup.gif Nėra tobulų šalių. Pas mus irgi yra trūkumų, bet tai nereiškia, kad viskas blogai.

Didžiausia bėda, kad tragiškai trūksta civilizuoto mąstymo žmonių. Kad iki šiol valdyme pilna sovietinių pavyzdžių (Butkevičiaus - Malinausko - Trečioko trikampis. Paskaitykit Trečioko kalbos stenogramą - tai kalba MINISTRAS!???). Neatskirtos valdžių galios realybėje, nėra nepriklausomos teisminės valdžios, dėl to ir privačios nuosavybės problemų nors vežimu vežk. Nėra realios savivaldos ir regioninės politikos.
Aš nevarau, stengiuos analizuoti.
Dėl emigravusių Jūs teisi. Nuvažiuoja ant svetimo gero ir laukia kad čia sąlygas sudarytų. Tada gal grįš g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo nutė: 03 kovo 2016 - 16:09
QUOTE(nutė @ 2016 03 03, 17:06)
Didžiausia bėda, kad tragiškai trūksta civilizuoto mąstymo žmonių.

Bet pirmiausia jų kritinė masė visuomenėje turi atsirasti, kad ir valdžioj pagaliau pradėtų atsispindėt. O dabar kad ir šioj temoj... kiek palyginus nemažai tų, kurie nors lyg ir teigia, kad vogti negražu, bet tyliai (arba garsiai) su nostalgija prisimena laikus, kai galėdavai "sukombinuoti", kai "viską duodavo", kai "visko būdavo, o jei nebūdavo, tai reikėdavo tik žinoti, iš kur gaut gali". Lyg iš oro tas gėris rasdavosi ir niekas dėl to nenukentėdavo.

Daug dar ir tų, kurie ant valdžios bamba, nes anie vagia, bet jei patys prie lovio prieitų, tai... ot gerai pagyventų (realus pvz.). Ir medikui kyšį neša ne todėl, kad miršta, o todėl, kad "taip reikia" arba "taip greičiau bus", nors gal eilėje nusistums tas, katram verkiant reikia. Ale svetimo skausmo nebūna, yra tik "mano" skausmas, "visi taip daro" ir... vieni vagys aplink.

Ne visi tokie, jokiu būdu. Bet daug dar jų... Tai ir valdžioj proporcingai. Tokie patys iš tokių pačių tarpo. Gerai, kad keičiaisi kai kas jau. Lėtai, bet keičias.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Hmmm...: 03 kovo 2016 - 16:17
QUOTE(Hmmm... @ 2016 03 03, 17:15)
Bet pirmiausia jų kritinė masė visuomenėje turi atsirasti, kad ir valdžioj pagaliau pradėtų atsispindėt. O dabar kad ir šioj temoj... kiek palyginus nemažai tų, kurie nors lyg ir teigia, kad vogti negražu, bet tyliai (arba garsiai) su nostalgija prisimena laikus, kai galėdavai "sukombinuoti", kai "viską duodavo", kai "visko būdavo, o jei nebūdavo, tai reikėdavo tik žinoti, iš kur gaut gali". Lyg iš oro tas gėris rasdavosi ir niekas dėl to nenukentėdavo.

Daug dar ir tų, kurie ant valdžios bamba, nes anie vagia, bet jei patys prie lovio prieitų, tai... ot gerai pagyventų (realus pvz.). Ir medikui kyšį neša ne todėl, kad miršta, o todėl, kad "taip reikia" arba "taip greičiau bus", nors gal eilėje nusistums tas, katram verkiant reikia. Ale svetimo skausmo nebūna, yra tik "mano" skausmas, "visi taip daro" ir... vieni vagys aplink.

Ne visi tokie, jokiu būdu. Bet daug dar jų... Tai ir valdžioj proporcingai. Tokie patys iš tokių pačių tarpo. Gerai, kad keičiaisi kai kas jau. Lėtai, bet keičias.

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif Labai teisingi zodziai drinks_cheers.gif

As matau jaunosos visuomenes daroma pazanga, kadangi dirbu su studentais, tai dabartiniai pirmakursiai visai kitokie, nei buvome mes. Laisvi, klausinejantys, besidomintys, aktyvus, super vaikai. Va kai sie vaikai subres, tikiu, kad jie Lietuva ir pakeis. o kol kas dar kritine mase homo sovieticus...
Atsakyti
QUOTE(sazininga @ 2016 03 03, 16:40)
drinks_cheers.gif  drinks_cheers.gif  Labai teisingi zodziai  drinks_cheers.gif

As matau jaunosos visuomenes daroma pazanga, kadangi dirbu su studentais, tai dabartiniai pirmakursiai visai kitokie, nei buvome mes. Laisvi, klausinejantys, besidomintys, aktyvus, super vaikai. Va kai sie vaikai subres, tikiu, kad jie Lietuva ir pakeis. o kol kas dar kritine mase homo sovieticus...

drinks_cheers.gif Taip. Mano nuomone dabartinis jaunimas suvokia, kad niekas nieko neduos ir reikia patiems uzsidirbti. Yra iniciatyvus, pilietiski ir patriotiski. wub.gif Po ivykiu Ukrainoje daug pazistamu i saulius istojo.
Atsakyti