QUOTE(arkava @ 2016 08 12, 10:50)
Namas - vienos išlaidos. Juk namą per savo gyvenimą sugyvensi ir jei namas nestovi perspektyvioje vietoje, tai namas bus neigiama investicija. Ta prasme, jei žemė nebrangs, tai su namu praloši, nes jis dėvisi: reikės naujo fasadą, galbūt teks keisti langus, perdaryti vidaus apdailą ir t.t.
Vienintelis termostatų variantas yra toks: kiek jie realiai gali per metus sutaupyti pinigų šildymui ir kada jiems išleista suma atsipirks. Niekas tiksliai nežino, kiek termostatai mano atveju gali sutaupyti šildymui, kuris ir taip juokingai pigus - vos 120 eurų praeitą žiemą. Jei vertinsime Minto pateiktus skaičius, kad termostatai man realiai sutaupys iki 5 proc. šildymo išlaidų, tai atsipirkimas būtų 100 metų. Nesąmonė. Visiška. Sutinku.
Bet šiuo atveju mes kalbame apie galimybę sumažinti šildymo išlaidas, t.y. aš ieškau būdų kaip sumažinti šildymo išlaidas. Juk ir sportininkai į olimpiadą atvažiuoja po 15-20 metų kasdienių treniruočių, bet vis tiek medalius laimi ne visi. Kaip pamatuoti olimpinio medelio vertę? Kaip įvertinti ar vertėjo taip daryti? Niekaip. Nes tai neįvertinima. Tai sugyvenimas dalykas. Pasisekė arba ne, laimėjai arba ne. Tas pats bus ir mano atveju, jei termostatai mažins šildymo išlaidas, vadinasi laimėjau, jei ne - pralošiau.
Papildyta:
QUOTE(BangaS @ 2016 08 12, 12:25)
O ką jūs savo name darysite ar padarėte? Ką siūlote savo klientams?
Papildyta:
QUOTE(Verteris @ 2016 08 12, 13:00)
Jei ten dėsis termopavaros, jos pačios aktyvuotos valgo apie 1-2W energijos. Ar šitas išlaidas sumuosime prie šildymo sąnaudų?
Nežinau, o kaip vertinti vidinius pritekėjimus? Tarkime žmona iškepė vištą? Mes juos vadiname vidiniais pritekėjimais. O jei aš pasistatysiu bėgimo tekalį ar dviratį ir visa šeima mins, bėgs kas vakarą po 3-5 km. Kaip tai vertinti?
Jei mano abu sūnūs pastoviai kvies draugus ir jie kažką žais ir papildomai sukurs šilumos? Kaip tai vertinti ir kaip tai pamatuoti? Nežinau.
Lyg ir būtų logiška pavarų elektros sąnaudas pridėti prie šildymo išlaidų, bet reikėtų joms skaitliuko, ne mistinio skaičiavimo. Aišku galima žiūrėti kiek siurblys per mėnesį dirbo šildymui ir dauginti iš W, bet kas įverintis ar dirbo visos pavaros ar tik kai kurios. Šiuo atveju pavarų el. sąnaudas man atrodo būtų protingiau priskirti bendroms namo elektros sąnaudoms.
Papildyta:
QUOTE(Pupcis @ 2016 08 12, 13:27)
Bet gi Cibulis greitu laiku galės tai patikrinti praktiškai. Padarys bandymą. Nustatys visuose termostatuose +30C, visi kolektoriai bus atviri ir šildymo sistema veiks kaip be termostatų. Be to dar ir ŠS sunaudotas kWh fiksuos. Taip paliks dirbti savaitei, dviem. O po to pažais su termostatais. Ir garsiai čia forume visai Lietuvai pranėš apsimoka dėti termostatus ar ne A+ name. Nekantriai laukiam žiemos.
Primityvus ir niekam tikęs bandymas. Kas garantuos, kad bus vienodi orai: su atsuktomis ir su užsuktomis pavaromos? Tarkime pradėsiu spalio viduryje, kai bobų vasara, o tada lapkričio pradžia, lauke šilta, bet apsiniaukę. O kur dar palaipsniui vėstantys orai. Toks bandymas - nieko vertas. Jei bandyti, tai normaliai naudoti termostatus visą šildymo sezoną. Nebent turėtumėme du vienodus namus toje pačioje vietoje ir darytumėme bandymus.
Papildyta:
Beje Cibuli, pagal aprašymą Danfoss GreenCon RC-T2/T4 yra skirti fankoilams valdyti (on/off valdymas). Kodėl tokius išsirinkai?
Gavau tokią gerą kainą, kad apatinis žandikaulis atsigulė ant žemės.
Papildyta:
Reikėjo dėti specializuotą grindiniam šildymui, kaip pvz:
http://heating.danfo...MPDF/111v02.pdf
Jis veikia "chrono-proportional" režimu ir idealiai tinka terminėms pavaroms valdyti. Šiaip nesigilinau į Danfoss termostatus, bet kitų gamintojų esu mates tą patį įrenginį ir su pwm (arba "chrono-proportional" pagal Danfoss) ir su šildymo/šaldymo funkcija. Su "chrono-proportional" valdymo būdu komfortiškesnis temperatūros palaikymas. Su tavo turimais termostatais įtariu tikrai bus kaip Bangas rašė- temperatūros šokinės.
Jo, prirašei čia keiksmažodžių. Ką jie reiškia: chrono-proportional, pwm (tikiuosi ne PVM lenkiškai?)? Tik įtari, kad šokinės ar žinai? Kodėl turi kažkas neveikti? O temperatūros šokinės ne dėl termostatų, o todėl mano namas sunkus, gerai orientuotas į pietus, specialūs stiklai ir t.t. Temperatūros šokinės dėl saulės šilumos. Tavo namas greičiausiai nėra toks sandarus ir šiltas, dar neaišku iš kokių medžiagų pastatytas, todėl ir temperatūros svyravimus gali būti lengviau suvaldyti.