QUOTE(Verteris @ 2018 04 20, 08:39)
Cibuli, berods jau seniai statybomis gyvenate, bet išvada totaliai neteisinga. Avulis skundžiasi ne dėl to, kad butai brangs ir jų neparduos, jis skundžiasi todėl, kad uždirbs nuo parduodamo buto 50-100 EUR/kv.m. mažiau ir lobina reguliavimus, kad išlaikytų savo pelno maržas 

Ko toks kategoriškas? A+ kainuoja brangiau pastatyti nei B ar A klasę, todėl A+ klasės daugiabutis yra brangesnis. JAU ŠIANDIENĄ! Negi manai, kad jie to dalyko neįkunkuliuoja į kainą? Dar ir kaip įkankuliuoja ir parduodami visur skelbia, kokią klasę ir naudą gaus pirkėjas, t.y. A+ klasės butas yra brangesnis nei B klasės butas. Jie ne savo pelno maržą sumažino, o kainą pakėlė.
Kokia išvada: jei nenori branginti butų, tenka mažinti jų plotus. Ar esi matęs kaip traukėsi butų ir namų plotų per paskutinius 10 metų? Štai tau SD lentelė. Kokia išvada: individualių namų plotas per 10 metų sumažėjo beveik 30 kv. metrų arba kiek daugiau nei 18 proc. O butų plotas sumažėjo 15 kv. metrų arba 20 proc.
Papildyta:
QUOTE(arkava @ 2018 04 20, 08:55)
Neužkibau
)) Tiesiog svarstymas vyksta - projektuotis jau, ar dar palaukt, nes bruzdėjimai vyksta.
o reikalavimas VISOM Lietuvos trobelėm (kur jos bebūtu) būt A pliusinėm - mano galva stipriai perteklinis...

o reikalavimas VISOM Lietuvos trobelėm (kur jos bebūtu) būt A pliusinėm - mano galva stipriai perteklinis...
Tai parduosi savo namą ir kitą statyti ar dar vieną naują? Pokyčiai tikrai bus, t.y. klases turi žeminti. Gali projektuotis pagal dabartines normas, o kai priims naujas klases architektas pakoreguos projektą. Aišku, jei neskubi, tai geriau palaukti pokyčių ir nereikės keisti projekto.
Ar supranti, kad A+ (jau galioja) ir A++ nėra Lietuvos valdininkų išmislas? Tai ES 31 direktyvą, kurią turi vykdyti visos šalys. O juk mes ES nariai. Todėl reikia piktintis Briuseliu, o ne aplinkos ministerija ir mokslininkais, kurie tą direktyvą perkėlė į mūsų teisės aktus.
Bet esmė ta, kad Vakarų šalys tikrai nesutiks leisti kartelę žemyn. Jiems viskas OK ir kai kurios net apie aktyvius namus jau kalba. Esmė, kad Lietuvoje perkamoji galia maža ir mums tokie namai yra brangūs. Paprasčiau sakant: pusei Europos nieko tokio, kitai pusei - per brangu. Bet tokius dalykus reikia kelti valstybiniu lygmeniu, o ne putotis.
Mano asmenine nuomone A+ klasė net dabar galiojanti yra visiška norma. Netgi A++ yra viskas gerai, jei atmestumėme privalomai daugiau nei pusę energijos pasigaminti iš atsinaujinančių šaltinių. Mano nuomonę namai tiesiog turi būti šilti ir mažai vartoti energijos. Geriau tegul elektrinės keičiasi į atsinaujinančios energijos, šilumos tinklai ir t.t. O mažai energijos vartojantys namai pasiims centralizuotai tiekiamą nedidelį reikalingą kiekį atsinaujinančios energijos.
Man asmeniškai fotovoltinėmis elektrinėmis apkabinėti namai labai neestetiškai atrodo. Tegul kiti gamina tą elektrą, centralizuotai, o ne vietoje. Štai čia tikrai yra marazmas. O ES pagavus pagreitį link mažos taršos, efektyvių namų, elektra varomų automobilių, dyzelio draudimo ir t.t. ir tikrai nemanau, kad kažkas nuleis kartelę žemyn.